Vårt nya kök …

I november 2016 bytte vi ut vårt gamla kök till ett nytt och är oerhört nöjda med resultatet. Jag har tagit bilder under resans gång och bloggen är ett alldeles utmärkt verktyg för att sammanställa dessa bilder och tillsammans med text dokumentera denna köksresa.

Hur gammalt vårt kök var visste vi inte men vi har bott här sedan 1997 och ägarna innan hade inte bytt det så vi gissar på att det var mellan 25-30 år. Det hade börjat bli väldigt slitet, lådorna hade börjat falla isär och gick inte längre att laga. Kakelfogarna var missfärgade på många ställen. Vitvarorna började bli gamla och slitna så det kändes verkligen som det var dags för en renovering!

Redan på försommaren bestämde vi att köksbytet skulle ske i november så att det skulle vara klart i god tid innan jul. Sommaren ägnades åt att besöka olika köksleverantörer. Vi hade bestämt oss för att vi ville ha ett kök med lantlig känsla. Det gamla köket var mörkt (körsbär) och där vi bodde tidigare hade vi haft ett vitt kök. Vi ville ha ett ljust kök men inte vitt så vi bestämde oss för ljusgrått.

Efter ett antal besök hos olika köksleverantörer föll till slut valet på köket Lindö från Marbodal. Det hade exakt den ljusgrå nyans vi var ute efter (närmaste färgkod NCS S 2500-N). Vi tyckte också mycket om luckorna som hade precis den design vi tänkt oss med bland annat vitrinskåp med krysspröjs. Vi fick också utmärkt service hos Marbodal och det vi uppskattade var att vi fick sitta med och rita köket. Det gjorde att vi verkligen fick det kök vi ville ha.

Förutom färg och design på luckorna så hade vi följande viktiga kriterier som skulle uppfyllas:

Mycket förvaring
Stora arbetsytor
”Undangömd” sopsortering

För att få stora arbetsytor ville vi ha en rejäl köksö där vi förutom arbetsytan också skulle kunna sitta och äta. Köksön skulle ersätta köksbordet. Vi ville att köksön skulle sitta fast i väggen för att inte behöva dra ut el i golvet. Och det skapade problem p.g.a. fönstrens placering så det krävdes mycket funderande och ritande innan vi tillsammans med vår köksdesigner fick fick till en bra lösning som vi blev väldigt nöjda med.

Så här såg vårt gamla kök ut …

20161013_k_before01

20161013_k_before02

På elementet hängde vår ”sopsortering” och micron stod på en liten ”köksö” på hjul från IKEA.

20161013_k_beforesopsortering

Den 1/11 var allt i köksskåp och lådor nedpackade och jag tog ett sista foto på vårt gamla kök.

20161101_nedpackat

Den 2/11 skulle leveransen komma och våra snickare skulle vara här och ta emot den. Allt fungerade perfekt. Snickare och leverans kom samtidigt, kl. 07:30. Inget saknades i leveransen. Det enda felet var en liten buckla på frontplåten till fläkten men det kommer en ny i nästa vecka. På kvällen var hela det gamla köket nedmonterat och bortforslat.

20161102_kitchenborta

Vi bor i suteränghus och köket ligger på övervåningen. Nu var köket borta och vi fick fixa ett temporärt kök på olika platser på nedervåningen. I hallen stod kylskåpet.

20161102_kylhallen

I matkällaren (som egentligen är mitt krukförråd) stod micron.

20161102_microkrukforrad

Och i tvättstugan där vi har vatten stod vattenkokare, kokplatta och i skåp och lådor husgeråd, bestick och annat som vi kunde behöva.

20161102_tillfkoktvattstuga

Vårt tillfälliga kök med kokplattan gjorde att vi kunde koka ägg, ris, potatis och lite annat. Vi stekte däremot inget då vi inte ville ha os i tvättstugan. Jag hade laddat frysen (som står i tvättstugan) med luncher för flera veckor. På helgerna blev det mycket hämtmat.

Den 4/11 var de första stommarna på plats. Här syns också att vi har ett besvärligt rör som måste byggas in i hörnskåpen. Det gör att vi inte kan ha någon karusell för grytor och stekpannor men vi är vana att ha det så så det gör inget.

20161105_forstastommarna

Den 7-8/11 skulle golven slipas och lackas. Vi var lite oroliga över hur det skulle bli för vårt golv var verkligen slitet med djupa jack på många ställen. Dessutom hade den gamla lacken blivit mörkt gul, nästan orange. Det såg helt enkelt bedrövligt ut.

20161106_slitetgolv01

Men oj … det blev hur bra som helst. Som ett helt nytt golv!

20161107_slipatgolv01

Här i hörnan kan man se skillnaden mellan det gamla och det nyslipade. Vilken nyansskillnad.

20161107_slipatgolv02

Den 11/11 började köket ta form. Stommarna var uppe liksom vitvarorna och bänkskivorna. Köksön var nu också på plats. Vi satsade på en bänkskiva i laminat då vi ville lägga pengarna på andra detaljer i köket. Dessutom hade vi laminat i gamla köket och den har hållit hur bra som helst. Vi satsade på en ljus för att inte skivan inte skulle sluka ljuset i köket. Först när vi såg den på plats tyckte vi den såg väldigt oansenlig ut men nu är vi jättenöjda. Bänkskivorna hjälper verkligen till att lyfta fram ljuset i köket.

20161111_koksoskivaugn

Det besvärliga röret var nu också inbyggt.

20161111_ugnfrys

Den 14/11 var alla luckor, utom den på frysen, monterade (vi har alla vitvaror integrerade).

20161114_luckormonterade

Den 15/11 var kaklingen klar och alla handtag monterade. Kaklet heter New Yorker Bright White, storlek 7×30. Vi har valt vit fog som vi behandlat med ett medel som ska vara smutsavstötande, Texelent Sten & Fogskydd. Om det hjälper visar sig om några år. Då vi har integrerad kyl, frys och diskmaskin så valde vi rejäla handtag som man kan få in handen i och som ger ett stadigt grepp. Det är vi glada för då det är ett rejält motstånd när man ska öppna exempelvis kylen.

20161115_kakelhandtag

Vi hade nu också kakel på vårt inbyggda rör. Smygen som bildas bakom röret är en idealisk plats för förvaring av skärbrädor och bordstabletter.

20161115_kakelruntror

Den 17/11 var bänkbelysning, belysning i vitrinskåp och kontakter på plats.

20161117_belysningbankskap

På eftermiddagen den 17/11 inleddes målning och tapetsering …

20161118_malningtapetsering

… och den 22/11 var det klart!

20161122_malningtapetseringklar

Det enda som var kvar att göra nu var att få upp takbelysningen. Det gjordes senare samma vecka och nu var köket klart för att tas i bruk.

Nu följde ett antal dagar med städning och iordningställande av skåp och lådor. Nu var vi också ute och köpte mattor och lite annat.

—– Det nya köket —-

Den 30/11 var allt på plats och vi var jättenöjda! Vi älskar vårt nya kök! Barstolarna med dynor köpte vi på IKEA. Stolarna heter Ingolf och dynorna heter Malinda.

20161130_newkitchen

Trasmattan mellan köksön och köket har vi köpt på Mio och den heter Saltö.

20161130_newkitchen02

Jag tycker mycket om vitrinskåpen där glasen liksom svävar …

20161204_glas

Lamporna över köksön tycker vi mycket om. Vi hade tänkt sänka dom för vi trodde dom skulle blända oss om dom satt för högt men det var inget problem. Dessutom lyser dom upp enormt bra så det är inga problem att sitta där och läsa tidningen eller att stå där och jobba.

20161204_lampor

Vi bestämde oss för ett skafferi med tandemutdrag som innebär att det finns korgar i både dörr och skåp. Korgarna är inte så djupa vilket jag tycker är idealiskt. Nu har jag översikt på allt som förvaras i skafferiet. Nu behöver jag inte längre hitta gamla risförpackningar o.d. längst bak i skåpet som jag inte visste fanns.

20161204_skafferi

Vi satsade också på en sockellåda. Den ”gömde” vi i sockeln vid köksön längst in mot fönstret. Vi är väldigt glada att vi satte in den för här är en idealisk plats att förvara ugnsplåtar och långpanna (ugnslådan på vår nya ugn är nämligen väldigt grund och rymmer inte mycket, i princip bara ett galler).

20161204_sockellada

Vi satsade på en stor diskho där man kan få ner plåtar och annat skrymmande. Det innebar att vi kunde ha en rejäl låda med plats för sophanteringen. Så nu slipper vi ha påsar hänga på elementet bredvid micron. Och apropå micron. Nu har vi en ugn som även innehåller micro så den gamla får stå kvar nere i mitt krukförråd. Kan vara bra att ha.

20161209_sopor

Skärbrädorna och bordstabletterna står nu på plats i den lilla smygen bakom röret.

20161204_skarbrador

På sidan av köksön satte vi ett handtag för att hänga handdukar.

20161209_handdukar

Där finns också ett dolt skåp …

20161209_doltskap

Något jag ville ha var en praktisk förvaring av kryddorna. I det gamla köket stod dom i ett skåp och jag såg bara dom som stod längst fram, när jag skulle ha några andra så tog det en evighet att hitta dom då jag fick lyfta kryddburk efter kryddburk. Prövade att ha dom i bokstavsordning och det gick väl så där. Men nu är det bara att dra ut kryddlådan som är placerad vid spisen.

20161209_kryddor

Min torkade chili stod förut på köksbänken. Nu har jag en praktisk förvaring för den också.

20161209_torkadchili

Valet av matta blev en med massor av färger. Den ljusgrå nyansen på köket går att matcha med många färger och har man då en matta med alla tänkbara färger, ja då kan man i princip ha vilka färger som helst på övriga accessoarer i köket. Mattan köpte vi på Mio och den heter Emma.

20161204_matta

Då vi inte längre har något köksbord kände vi att vi måste ha något som fyllde upp bakre väggen i köket. Först funderade vi på en soffa men hittade ingen så det fick bli ett vitrinskåp. Det ingår i serien Opus från Torkelson.

20161204_vitrinskap

Och till sist tapeten. Vi var vågade och tog en mönstrad tapet. Grå botten med vitt mönster. Design Stig Lindberg och namnet är Grazia. Jag tyckte om den för det var blommor och blad på den. Och dessutom finns där ansikten om man tittar noga.

20161204_tapetstiglindberggrazia

Det här var alltså resan från vårt gamla kök till vårt nya. Allt har gått fantastiskt bra. Och då veckans tema för Blommig fredag är ”Något nytt?!” så fick detta bli mitt bidrag även om det mest var tapeten som hade anknytning till trädgård.

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Kök, Renoveringar. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Vårt nya kök …

 1. Carita Nordén skriver:

  Såå snyggt säger jag bara, jag förstår att ni trivs i nya köket. Ha det fint. Carita

 2. Gunilla skriver:

  Fantastiskt vilken skillnad det blev. Ljust ockfint.

  Trevlig helg

 3. Marit Sønstebø skriver:

  Men Anita, hvilken forandring!!! Det ble jo utrolig flott 🙂 Gråfargen var nydelig, ognår jeg en gang skal bytte kjøkken skal mitt også være grått. Vi har malt veggene og store furuskap i lys grått her i stua. Liker så godt den fargen 🙂
  Den skuffen med krydder var genial!

  Jeg tror det må være noe galt med blogger i dag, for innlegget ditt er ennå ikke synlig i min bloggliste.

  Ha en god adventhelg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Vi har kommit på att vi tydligen också älskar grått. Det blev ju grått i vår nya toalett/dusch också. Och i hallen som ligger bredvid köket har vi en grå tapet som matchar den vi har i köket. Kryddförvaringen är toppen, över huvud taget är det stor skillnad på förvaring då man nu kan förvara bunkar och annat i lådor.

   Jag upptäckte att det var problem att kommentera hos dig och andra blogger-bloggar i fredags. Kommentarerna gick inte in. Kanske det var något allmänt problem då inte du såg mitt inlägg heller. Hoppas det var något tillfälligt.

   Ha en fin adventsöndag!

   Kram Anita

 4. Lotta skriver:

  Så kul att följa er köksrenovering. Det blev verkligen superfint. Jag har haft ett leende på läpparna för det är nästan exakt 10 år sedan vi gjorde om vårt kök som då var från 1964 och hade outslitliga turkos perstorpsluckor. Enda skillnaden var att vi grävde oss ner till grunden så det var stampat jordgolv ett tag samt att vi fick hem en hundvalp samma dag som vi började riva. Lite dålig tajming men det gick bra. Sen konstaterar jag att vi har samma smak. Vi har 2 av den randiga mattan i tvrummet och så har vi samma tapet i kontoret. Trevlig helg. / LOTTA

  • Anita skriver:

   Oj, oj. oj, det låter som en riktig köksresa det. Stampat jordgolv och en hundvalp samma dag som ni rev köket. Det låter som en rejäl utmaning 🙂 Så himla kul att ni har likadan matta x 2 och även tapeten! Vi såg den här tapeten tidigt men fortsatte att leta. Hela tiden kom vi tillbaka till den så till slut förstod vi att det nog var den vi skulle ha. Och vi är supernöjda!

   Ha en fin adventsöndag!
   /Anita

 5. Vad roligt att få se resultatet av alla vedermödor. Många praktiska detaljer också. Önskar jag haft tillgång till den inredningen i vårt skafferi när vi gjorde om för tre år sen.
  Allt gott
  /Anette

  • Anita skriver:

   Ja fördelen med nya kök är ju alla praktiska detaljer. Vi gick runt mycket och letade efter just det praktiska. Skafferiet föll vi tidigt för och även om lådorna inte är så djupa så räcker förvaringen gott och väl. Det är så bra att ha koll på allt i skafferiet bara man öppnar dörren.

   Ha en fin adventsöndag!
   /Anita

 6. Kristina Skoglund skriver:

  Vad fint och praktiskt kök, skulle gärna byta själv också.

 7. lunasblogg skriver:

  Kul att se förändring när den är så markant.Jättefint och praktiskt! Kommer ihåg vår köksrenovering i november 1996. Den gick inte så här som lätt för italienarna hade skickat fel nyans tre gånger på köksluckorna och så blev det strul med elektrikern och rörmokaren som gjorde fel, julen blev inte som vi hade tänkt oss för det var vattenskador i torpargrunden och isoleringen fick tas bort. Kallt minst sagt. Det har vi dock glömt nu. Så skönt när det är färdigt! Det kan ni njuta av nu.
  Trevlig advent.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Men Luna, vilket jobbigt köksbyte för er. Förstår inte hur dom lyckades skicka fel nyans tre gånger. I ert fall blev det alltså inte tredje gången gillt utan fjärde när det gällde köksluckorna. Vattenskador är ju skräcken. Jag ryser när jag tänker på det. Men som du säger, som tur är glömmer man och när man haft en så besvärlig resa kan jag tänka mig att man njuter lite extra när det är klart.

   Ha en fin adventsöndag!

   Kram Anita

   • Luna Ek skriver:

    Inga namn på köksfirman, men den ligger i Göteborg. Till sist gick jag själv med luckorna till en sprutlackerare och äntligen fick jag den knallrosa nyans jag ville ha på två dagar. Så kan det vara när man ska vara originell. Fast jag har aldrig ångrat mitt vita, svarta och rosa kök. Ditt kök är dock både sobert, neutralt och passar alla när huset en gång ska säljas.
    Kram

 8. Marika skriver:

  Ser jättefint ut med många praktiska detaljer.
  Trevlig helg /Marika

  • Anita skriver:

   Tack Marika! Ja vi trivs jättebra med köket, både exteriört och interiört … med alla praktiska detaljer.

   Ha en fin adventsöndag!
   /Anita

 9. nenne linder skriver:

  Det kan man kalla kökets före o efter,Voov vilket kök ni har fått, När kan vi komma å se det….Hälsn. Brorsan Nenne och Svägerska Gölin……….

  • Anita skriver:

   Men brorsan! Så kul att du tittar in och skriver en kommentar 🙂 Vi trodde att köket skulle bli fint men … det blev ännu finare. Vi brukar säga det varje dag. När jag släcker på kvällen säger jag … ”Godnatt köket” precis som i Macken. Så tokig är jag. Men det vet du ju redan, att jag är tokig alltså 🙂 Ni kan naturligtvis komma när ni vill och se det. Vi får höras!

   Ha nu en riktigt skön adventsöndag!

   Kram till er från oss (som är insnöade, jag antar att ni också är det)

 10. Villroses hage skriver:

  Så spennende å følge utviklingen! Ble både fint og praktisk. Så bra gulvet ble! Også mattene.

  • Anita skriver:

   Ja vi är jättenöjda och extra glada över att golvet blev så fint. Vi var rädda för att vi skulle behöva byta golv. Det värsta är att nu behöver ju de andra parkettgolven också slipas. Men det får bli längre fram.

   Ha en fin adventsöndag!
   /Anita

 11. Kristinas oas skriver:

  Sååå kul att se hur det blev! 🙂 Förstår att ni är nöjda med omgörningen och inte minst att ha fått både ett ljust kök, bättre förvaring och en snygg och praktisk köksö!
  Glad att höra att er renovering löpte på enligt tidsplan så ni slapp det vi hade, ett halvfärdigt kök där man inte kunde laga mat… 😉
  Vi är så nöjda med det ljusgrå, hoppas ni också kommer att vara det. Håller helt med att det är lätt att matcha annat till grått. Snygga mattor ni hade fått tag på också. Och tapeten var ju bara så fin! Dotter A och jag räknade till sex ansikten på bilden. 🙂
  Önskar er en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina och A

  • Anita skriver:

   Ja vi har ju pratat en hel del kök de senaste månaderna 🙂 Det var mycket planerande innan men det känns som om det var väl spenderade timmar. Just det där med förvaringen är så bra. Att bara behöva dra ut en låda när man ska ta fram det man behöver. Att slippa sitta på knä och rota längst in i skåpen. Och ditt tips om att packa i hushållspapper var verkligen bra.

   Vi hade inte ett enda problem med varken leverans eller installation. Allt gick verkligen som på räls och det är vi så glada för. För även om det tillfälliga köket vi hade på nedervåningen fungerade hjälpligt så kan det aldrig ersätta ett riktigt kök.

   När det gäller tapeten så räknade du och dotter A alldeles rätt, i varje fall hittar jag också sex ansikten. Det roliga är att även om jag vet var ansiktena är så måste jag titta lite extra för att hitta dom. Sådana designer gillar jag 🙂

   Ha en fin adventsöndag!

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Ja, en hel del köksprat har det ju onekligen blivit. Så glad att mitt tips var till hjälp i ned- och uppackning! 🙂
    Vi fnissade en hel del, A och jag, när vi skulle kontrollräkna ansiktena, för vi fick leta efter dem igen…
    Tack detsamma!
    Kram Kristina

 12. Sanda Cottage skriver:

  Oj! Oj! Vilken förändring!
  Verkligen galet fint blev det. Och vilket otroligt stort kök ni ser ut att ha!?

  Nästa sommar bara måste vi komma och kolla in det irl 😀

  Kram och ha en skön 3:dje advent!

  //Veronica

  • Anita skriver:

   Ja förändringen blev verkligen total! Vi har ett relativt stort kök. Det kan vi tacka dom som satte in det förra köket för dom passade på att bygga ut det. Dom flyttade ut ena väggen och tog en meter från hallen. Det låter inte mycket men det gjorde en enorm skillnad. Annars hade vi inte fått in köksön. Och så klart måste ni komma hit i sommar och titta 🙂

   Ha en skön adventsöndag!

   Kram Anita

 13. Carina skriver:

  Vilket lyft det blev! Det känns så mycket större. Jag älskar grått och har målat många rum grå genom åren. Att ha ett praktiskt kök med överblick och bra förvaring är så viktigt. Glad att golvet blev så fint också. Där kommer ni trivas i många år.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja det blev verkligen ett lyft. Och vi är så glada att vi valde ljusa färger, både på luckorna och bänkskivorna. Visst är det snyggt med grått! När vi renoverade hallen (som ligger vägg i vägg med köket) så valde vi grått. När vi renoverade toan/duschen i våras, ja då valde vi grått. I vår ska vi renovera badrummet och har sagt att ”nu måste vi väl hitta någon annan färg, vi kan väl inte ha grått igen”. Men det återstå att se. Skulle inte förvåna mig om det blir grått där också 😉 Och golvet! Vi är överlyckliga över att det blev som nytt efter slipning och lackning.

   Ha en fin adventsöndag!

   Kram Anita

 14. Åsa S skriver:

  Åh så fint kök ni har nu Anita!
  Ser fram emot att få se det nästa gång vi har sing-a-long.
  Kram från lillsyrran

  • Anita skriver:

   Tack Åsa! Ja, vi ska försöka få till en sing-a-long så fort som möjligt efter julhelgerna. Vi måste ju återuppleva våra härliga dagar i Salzburg. Tänk så mysigt vi hade.

   Kram från storasyster

 15. Anni skriver:

  Det där med att bygga om kök, diska i handfatet och leva på hämt- eller mikromat, det vet jag hur det är! Som ett äventyr! Men ojojoj, så skönt det är när det är över! och så snyggt det blev hos er, jag kan gissa att du nyper dig i armen för att fatta att det är sant!
  Tapeten är toppen, vilket bra val. Stig Lindberg är aldrig fel!
  Önskar dig en skön vintervecka!

  • Anita skriver:

   Det är så sant som det är sagt, ett riktigt äventyr är det. Och visst stämmer det att jag nyper mig i armen 🙂 Kul att du gillar tapeten. Vi tittade först på Stig Lindbergs ”Berså” i grått som också är snygg men tyckte den här passade bättre i vårt kök.

   Ha en skön vecka du också! Tyvärr är det inte så mycket vinter längre för det har börjat regna.

 16. Eva, storasyster skriver:

  Åh chillasyster vilket drömkök!! Jag gläder mig så att få se härligheten på nyårsafton! Så fint det blev! Jag förstår att ni är nöjda! ❤ <´<3 ❤
  Jag hoppas det gick bra med körövningen i tisdags. Eftersom jag varit borta ganska mycket och vi har begravning på tisdag när det är konsert, kommer jag inte till den. Ni klarar av att sjunga utan mig! Även om det är roligt med konsert känns den just nu ganska avlägsen. Har ni skramlat till Martin? Jag vet ju att du brukar lägga ut och jag hoppas att det är OK att du får pengar när vi ses på nyårsafton?
  Vi hörs innan dess!
  Många varma kramar från
  Storasyster

  • Anita skriver:

   Ja på nyårsafton får du se köket kära storasyster. Förstår så väl att du inte kommer på tisdag. Jag sjunger för oss alla. Och jag har dessutom betalat för oss alla till Martin så det behöver du inte tänka på.

   Ha det så bra så hörs vi ❤

   Kramar från chillasyster

 17. Pingback: Byte av ett 50 år gammalt badrum … | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s