Svårt att komma igång igen …

I flera veckor har jag tänkt att jag måste skriva ett blogginlägg. Men ju längre tiden gått, ju svårare har det varit att komma på något att skriva om. Och jag har inget att skriva om nu heller men jag skriver ändå. Mitt senaste inlägg var före midsommar då sommarnätterna var ljusa länge. Nu börjar mörkret falla snabbare och augusti rycker närmare. Men sommarvärme har vi haft som heter duga och fortfarande är det tryckande varmt även om det kom en lättare regnskur för en stund sedan. Men svalare väder är på gång.

Målningen av huset är ännu inte klar. Men idag har vi varit och bokat en skylift till helgen. Visserligen är det risk för regn men på vissa ställen kan vi jobba skyddat och övrigt får vi försöka klara av mellan skurarna. Vi måste ju bli klara någon gång. Helgen som gick ägnade vi åt att åka runt och kolla kök och där återstår mycket innan vi bestämmer oss.

Men det här är ju en trädgårdsblogg så lite trädgård måste väl inlägget innehålla ändå. I trädgården har det funnit mängder av fåglar den här sommaren, mer än vanligt känns det som. Härligt tycker jag som gillar fåglar. En av de ovanliga som kom på besök var en trast utan färg på fjädrarna. Jag tror att det är en björktrast för den var tillsammans med dom och uppförde sig likadant. Här syns den även om bilderna inte är speciellt bra …

20160708_AlbinoTrast01

20160708_AlbinoTrast02

Astrantian har blommat enormt i år. Nu börjar bladen bli så där fula som dom blir varje år, i varje fall hos mig. Då klipper jag bara ner den så kommer den tillbaka med nytt fräscht bladverk …

20160708_Astrantia02

När ingenting annat blommar, då blommar i varje fall klematisen ‘Summer Snow’. Den här bilden är från den 8 juli men den blommar lika rikligt fortfarande …

20160708_SummerSnow

Som ett rött stopptecken står den där i rabatten, temyntan. Och visst stannar man upp när man ser den. En favorit både hos mig och insekterna …

20160718_Temynta

I år har det märkliga inträffat att jag lyckades plocka bort alla liljebaggarna från mina rosa liljor och … dom kom inte tillbaka, liljebaggarna alltså! För första året på länge var både blommor och blad hela …

20160719_Liljor

Den första dagliljan slog ut här om dagen …

20160724_Daglilja

Solbruden har inte varit populär hos mig i år. Den har bara lagt sig ner. Jag har fått lov att stötta upp den. Men visst är den grann när den blommar …

20160724_SolbrudKlematis

Min enda Austinros, ‘William Morris’ blommar för fullt nu …

20160724_WilliamMorris

Och nu har fjärilarna kommit! Så himla härligt. Jag älskar tiden då dom dyker upp …

20160726_Butterfly01

20160726_Butterfly02

Vi är nog rätt många som fallit för Cosmos ‘Xanthos’ i år. Jag sådde den men är nog lite besviken. Visst är den vacker men så rikblommande har den inte varit hos mig. Dessutom är flera av blommorna vita. Den kommer jag nog inte att satsa på nästa år.

20160726_CosmosXanthos

Avslutningsvis så tänkte jag rapportera lite om hur det går med årets prärie. Det känns som det gått väldigt trögt men jag vet ju att det var en bit in i augusti förra året som den var som finast så det blir nog samma sak i år. Ekorrkornet har blommat hela tiden i och med att det övervintrade från förra året. Nu har också slöjsiljan börjat blomma för fullt och den här veckan har de första solhattarna börjat blomma. Den har ännu långt kvar till förra årets prärieupplevelse men jag tror att den kommer att bli väldigt fin när solhattarna tar fart för där är mängder av knoppar. På bilden syns två av de tre som slagit ut tillsammans med slöjsilja och ekorrkorn …

20160726_Prairie

När det gäller skördandet av ätbart så går det väldigt bra. Vi har skördat mängder med potatis och även satt en omgång nya som börjat titta upp. Jag har torkat chili och även fryst in en del. Paprikan ger mycket skörd och vi grillar den eller äter på ostmackan. Igår la jag in min första gurkskörd inför hösten och vintern. Där verkar det bli en rejäl skörd och i helgen måste jag, mellan penseldragen, försöka hinna lägga in en ny omgång. Tomaterna börjar äntligen mogna. För en stund sedan såg jag att vi har mängder med brytsockerärt. Squashen frodas också och ikväll blir det pasta med squash och pesto. I år provade jag morötter som skulle vara resistenta mot morotsflugan. Det har gått hur bra som helst. Massor av fina morötter. Men om det berodde på sorten vet jag inte, det kanske helt enkelt inte har varit några morotsflugor i år.

Jaha, det här blev ju ett långt inlägg till slut. Här drar just nu mörka moln in igen och jag tror att det kan vara åska på gång så jag avslutar nu så jag kan stänga ner datorn.

Ha det gott i sommaren 🙂

Detta inlägg publicerades i Sommar. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Svårt att komma igång igen …

 1. Marit skriver:

  Hej Anita!

  Så godt å høre i fra deg, og senest før i dag så tenkte jeg på deg 🙂
  Jeg har savnet bloggen din!

  Jeg tror vi må ha en helt lik daglilje, for den gule du viser er helt lik min.
  Flotte sensommer blomster du viser! Mye sommerfugler her også, men enn så lenge mest neslesommerfugler. Prærien din blir nok like fin i år som i fjor.

  Ha en fin uke!

  Klem, Marit

 2. Marit skriver:

  Jeg glemte jo helt å kommentere dine vakre bilder! Så fine solbruder du har. De har jeg akkurat begynt å like 🙂
  Nydelig det siste bildet av prærien din!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Hej Marit! Jag svarar här på båda dina kommentarer 🙂 Jag har tittat på din gula daglilja och visst ser den precis ut som min. Du har ju så många, själv har jag bara två olika sorter. Den andra har ett tag kvar innan det är dags. Den är vit med dragning åt cremefärgad. Solbrudarna är fina men i år har dom av någon anledning lagt sig ner så jag har fått stötta upp dom. Nästa sommar ska jag pröva att klippa ner dom i olika höjd för att se om dom blir stadigare och blommar extra länge. Prövade med ett par i år men det var nog inte tillräckligt.

   Ha en fin torsdag!

   Kram Anita

 3. Ruben skriver:

  Vad bra att du skriver om Cosmos ‘Xanthos’. Ja, det är det blekgula man faller för, åtminstone jag. Mina har den färgen, så det kan jag inte klaga på. MEN, så låg den är! Den högsta var 50 cm när jag mätte för några dagar sedan. Den är dock väldigt rikblommig och det är oftast flera knoppar i toppen på varje ”gren”. DÄREMOT tycker jag blommorna är mycket mindre i omfång än vad andra namnsorter har.
  Kul att prärien sköter sig som den skall! Du har haft förstånd att placera Ekorrkornet långt fram och ymnigt i rabatten, förstår jag. För mig är det ju första året, och jag har lärt mig hur jag INTE skall göra nästa år.

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Anita skriver:

   Ja blommorna är väldigt mycket mindre än jag föreställde mig. Har ju haft andra Cosmos och dom har haft stora blommor. Men färgen är vacker … när dom inte blir helt vita förstås vilket flera av mina blommor blivit.

   Prärien sköter sig även om den blev lite chockad av två timmars slagregn i tisdags. Jag har mitt ekorrkorn i hela rabatten. Och det är ganska högt hos mig men det beror nog mest på att det övervintrat. De nya plantorna är ännu inte så höga. Men vipporna finns nu på alla höjder och det är faktiskt väldigt fint.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 4. Kristina Skoglund skriver:

  Vackra foton på fina blommor.

 5. Carina skriver:

  Känner igen känslan – med tiden blir det trögare 🙂 Fast med en massa saker att göra finns inte riktigt tid eller ork kvar tänker jag. Måla hus är energikrävande.

  Är nog också lite besviken på C ‘Xanthos’ men får prova en gång till. Den är satt i en stor låda där allt slåss om utrymmet och den verkar vara en av förlorarna. Men den vita ageratumen är heelt otrolig. Jag gjorde en krukprärie igår. Hade rätt många ekorrkorn och en rödviolett ageratum som blivit stående i sina krukor efter omskolningen i våras. Mycket trötta så jag får se om de blir gladare.

  Tycker det mesta valt att lägga sig ner i år. Jag halvsvär och hoppar över eller föser åt sidan. Tänker – i vinter SKA jag ta itu med stöd. Fast till vintern har jag nog glömt.

  Fick tips om att pickla chili så det tänkte jag testa 🙂

  Kul att höra från dig och få en rapport! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Energikrävande var ordet! Nu ser jag bara fram emot helgen och början av nästa vecka då vi ska försöka få klart det sista. Bara regnet håller sig borta så.

   Vit ageratum låter snyggt. Hade en blå förra året som var enormt fin och rikblommande. Hade den tillsammans med limefärgad tobak och det var ett fint giftermål. Kul med din krukprärie. Det är ju absolut ett alternativ till en rabattprärie. Hos mig är det mest solbruden som ligger ner i år. Utan stöd hade den legat platt längs marken. Min prärie blev lite nedslagen av två timmars slagregn i tisdags men har som tur är hämtat upp sig. Var ute och skakade bort regnet och det var nog bra.

   Picklad chili låter inte fel 🙂

   Ha en fortsatt bra vecka!

   Kram Anita

 6. lunasblogg skriver:

  Lika trevligt att höra av dig vad du än har att berätta….. Och du fick ju ihop en hel del text och vackra bilder som vanligt iallafall.
  Kan hålla med dig vad gäller C. ‘Xanthos.’ Visserligen blommar den kolossalt här och det är bra att den inte är för hög, men färgen är inte tillräckligt spännande, en del plantor ser nästan vita ut. Jag skrev också i förra inlägget att jag inte ska satsa mer på den. Få se om jag ändrar mig framåt senhösten. Så bra att du lyckats ta bort alla liljebaggar. Det har inte jag kan sägas och då tänker jag att nästa år ska jag inte ha några liljor, hi,hi… Tomaterna blir dock desto bättre i år, plockar varje dag. Så var det inte förra året. ja,ja… fram och tillbaks. Potatisen är superfin men inte så mycket av men jag har haft en plocksallat ‘Cerbiatta’ (supertidig med långsmala blad) alltsedan i mars som ända tills nu inte varit besk utan bara blivit mer och mer av. Den kan jag rekommendera. Får nog göra ett inlägg om den, tror jag.
  och med denna långa kommentaren
  önskar jag dig en fin sensommar och att ni snart är färdiga med måleriet.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Ja när man väl har börjat skriva då rinner orden ner i fingrarna som fram över tangenterna 🙂

   Intressant att höra olika erfarenheter av ‘Xanthos’. Det verkar som du och jag har samma erfarenhet att en del blommor blir helt vita. Men det är inte felaktiga frön för det är blandat vita och gula blommor på samma planta. Men det jag sett på mina är att de blommor som är vita är dessutom ännu mindre än de gula (som ju också är små för att vara Cosmos).

   Härligt att läsa om ditt ätbara. Jag har väntat länge på tomaterna men nu kommer dom snabbt. Det blir rena ketchupeffekten. Men jag använder mycket tomater så det gör inget. Tack för tipset om ‘Cerbiatta’. Det är noterat, låter italienskt.

   Hoppas du får en fortsatt skön sommar!

   Kram Anita

 7. Cathy skriver:

  Oj, har dina gurkor redan kommit? Vi fick så om och förodla många gurkplantor då de första vi satte ut inte klarade sig när det var torrt och lite kallare tidigare i sommar. Men broccolli har vi skördat redan och åt av igår, mums. Första gången vi haft broccolli och jag är förvånad över att den inte blivit uppäten av larver. Rödbetor har vi massor i år och de har vi ätit flera gånger, Ron gör rödbetspaj som också är jättegott. Ärtor, både märg och socker ger riklig skörd. Crispie är fullständigt galen i ärtor, både ärtorna och ärtskidorna, skulle kunna ha det som absolut bästa belöningen hela året om man hade kunnat ha färska ärtor även om vintern:-). Rädisorna däremot har inte varit så bra i år, de första var okay men sen har de antingen knappt växt eller så har något ätit på dem. Vi har ju haft äckligt varmt ett par dagar då det knappt gått att vara ute, inte med hund i alla fall. Idag lite svalare så jag hoppas vi kan komma igång med lite mer träning snart. Crispie längtar till fåren, vi har inte kunnat valla under hela juli:-(.
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Vi har massor med gurkor, både slanggurka och inläggningsgurka. När dom väl kommer igång så brukar det gå snabbt så era kommer sig nog snart. Jag har säkert 5 stora slanggurkor som jag måste skörda. Det blir mycket tzatziki 🙂 Visst är det gott med egen broccoli. Jag har fått så mycket att det varit svårt att hinna med att äta. Men om den kommit lite för långt går det alldeles utmärkt att gratinera den. Blir väldigt gott tillbehör till olika maträtter. Kul att Crispie gillar ärter. Det visste jag inte var populärt hos hundar. Kanske ska testa det med hunden vi brukar vara hundvakt åt ibland.

   Nu hoppas vi på bra väder men inte för varmt. Förstår att Crispie längtar till fåren.

   Ha en fortsatt bra vecka du också!

   Kram Anita

 8. Kristinas oas skriver:

  Kul att se lite vad som händer hemma i din trädgård. Prärien börjar se riktigt fin ut, skönt att solhattarna börjar komma igång ordentligt nu också.
  Plockat väck alla liljebaggar. Det har jag inte lyckats med i år, tvärtom. Det är nya tag nästa år som gäller. Glad att dina liljor är fina i år! 🙂
  Intressant stt läsa olika synpunkter på Xanthos. Jag har tre plantor som jag sådde i våras, alla är blekgula och ingen har vitt i sig. Jag är nöjd med dem, men då har jag dem i en upphöjd rabatt där de väver sig in mellan andra växter. Där passar det bra att blommorna inte är så maffigt stora som de höga sorterna. (Har en vit som svävar över dahliorna i en annan låda, där är det bra med både höjd och storlek på blommorna.) Så Xanthos hamnar nog på min sålista nästa år också.
  Önskar dig och maken en fortsatt fin sommar och stort lycka till med sista målningsetappen! Så skönt för er att se slutet på det projektet.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja nu kommer solhattarna med en rasande fart till fjärilarnas stora glädje. Dom ser nästan berusade ut när dom sitter där. Kul att läsa din erfarenhet av Xanthos. Jag tror att det är så man ska ha dom, invävda bland andra växter. Jag har ju mina som solitärer planterade lite som en häck och det fungerade inte så bra. Jag har funderat på om det inte varit bättre att haft dom i en kruka istället tillsammans med andra växter. Kanske ändå att jag sår dom nästa år också och prövar det istället. Det blir vinterns planer.

   Nu är skyliften hemma. Vi hann precis över Mälarbron i Södertälje (den som ligger i centrum) innan broklaffarna fastnade i upphöjt läge. Det har gått troll i broarna här. Som tur var fick dom ner bron efter någon timme men då var det fullständig kaos enligt nyheterna. Har precis avslutat tvättning av ett plank och ska snart ut och göra en första strykning. Måste bara kolla att det är riktigt torrt med fuktmätare först. Tänkte hinna en strykning idag så jag kan göra en till imorgon förmiddag innan det är dags att ge sig på fönstren som blir min lott den här helgen då bara en person kan vara i skyliften.

   Fick du mitt mail om squash? Idag skördade jag ytterligare två squasher. Dom håller på att invadera kylskåpet 😉 Men ikväll blir det pasta med squash och morötter. Morötterna har blivit fantastistk fina i år.

   Ha en skön helg!

   Kram Anita

 9. Vilka underbara rosa lijlor och vackra fjärilar 🙂 fjärilar står för förändring enligt mig, att ur det fula kan det vackra födas.

  Idag har jag Strömstad/Koster tips på bloggen!

  Ha en härlig helg:)

  LOVE Maria

  • Anita skriver:

   Tack Maria 🙂 Ja fjärilar går verkligen igenom en förändring. I Strömstad har jag varit många gånger men aldrig på Koster. Ska kolla dina tips.

   Ha en härlig helg du också!
   Anita

 10. Lena Skog skriver:

  Hej Anita! Jättefina bilder som alltid, prärierabatten ser redan så vacker ut. Jag har märkt att det är färre liljebaggar och mördarsniglar i år, det är ju positivt,
  vår gula lilja fick blomma ifred. Tyvärr har här svärmat MÄNGDER av trädgårdsborrar så det ger sig hur det blir med gräsmattan! Ha det så bra o lycka till med renoveringen! Soliga hälsningar från Lena

  • Anita skriver:

   Tack så mycket Lena 🙂 Vi hade väldigt många mördarsniglar ett tag men nu har dom minskat i antal. Kanske beror det på att jag ”jagat dom”. Det låter oroande med trädgårdsborrarna, dom vill man inte ha i gräsmattan. Vi får hoppas det går bra.

   Ha en skön helg!
   /Anita

 11. Lena i Wales skriver:

  Så härligt att ha dej tillbaka i bloggvärlden!
  Underbara trädgårdsbilder, som vanligt.
  Ha det bra!

  • Anita skriver:

   Tack Lena 🙂 Ja helt tillbaka i bloggvärlden är jag inte men om några veckor ska jag försöka komma igång igen. Då ska jag försöka få tid att både göra egna blogginlägg och besöka andras bloggar 🙂

   Ha en skön helg!
   /Anita

 12. Ulrica skriver:

  Hej fina Anita!
  Jag satt idag och letade efter äldre bilder i mina arkiv och hittade många härliga bilder ifrån våra gemensamma fototräffar :). Jag skickade till de andra tjejerna på Facebook men jag såg att du inte fanns kvar där, så då tänkte jag att jag måste hälsa på här inne istället. Åsa skrev att det vore kul med en återträff någon gång och även om det kanske inte blir av inom kort så tycker även jag att det vore jättekul att ses igen, fota tillsammans och höra vad alla haft för sig de senaste 10 åren ;).

  Stor KRAM till dig

  • Anita skriver:

   Men Ulrica, så himla roligt att höra ifrån dig. Ja tänk att det gått 10 år, var tar tiden vägen? Jag minns också våra härliga fototräffar och den här tiden på året minns jag när du och jag träffades för att fota, bland annat var vi på Taxinge och jag har många fina bilder därifrån. Och visst vore det roligt med en återträff. Går det inte att få ihop alla så kan ju några av oss träffas. Vid vår första träff tillsammans var det ju Åsa, du och jag. Vi träffades på Stockholms central minns jag. Oj så mycket vi gick den dagen 🙂

   Ha en fortsatt skön sommar så hoppas jag att vi kanske kan ses inom en inte alltför lång framtid.

   Stor KRAM till dig också

 13. Anita skriver:

  Oj så fina blommor du har…så vackra! du är inte ensam om att få bloggtorka ibland händer även mig. Ha det gott!

  • Anita skriver:

   Tack Anita 🙂 Ja det är tur att blommorna växer trots att dom inte får samma omvårdnad som vanligt. Och om några veckor ska jag försöka komma igång med att blogga igen 🙂

   Önskar dig en fin helg!
   /Anita

 14. Linda skriver:

  Vilka fina blombilder. I synnerhet de rosa liljorna är underbara. Tror inte att jag kan få nog av rosa i trädgården 😀

  Jag har också haft svårt för att ta tag i bloggandet i sommar. Jag har egentligen haft svårt för att få någonting annat gjort än att läsa böcker. Jag har läst och läst och läst och varit väldigt nöjd där inne i böckernas värld. Men nu börjar jag så smått vakna upp och gör även lite annat 😀

  Jag har faktiskt tänkt på dig flera gånger i sommar. Vi har haft så många rödhakar i trädgården i sommar och varje gång jag se en sådan så går mina tankar till dig.

  Kram
  Linda

  • Anita skriver:

   Ja de rosa liljorna är fina men jag köpte dom som vita i lösvikt på Nordiska Trädgårdar ett år. Blev först besviken på dom när dom inte blev vita men har sedan blivit mer och mer förtjust i dom och nu är jag rätt glad att dom blev rosa 🙂

   Så du har också haft svårt att ta tag i bloggandet. Det blir ofta så på sommaren. Men att fylla tiden med bokläsande som du gjort är ju inte heller fel. För mig har det ju dessutom varit renoveringar så det har inte funnits tid.

   Rödhakar, jag ler när jag läser det. Vi har haft jättemånga i vår trädgård också. Tror det är rödhakeår i år. Kanske både vintern och våren var gynnsam för dom.

   Önskar dig en fortsatt fin helg!

   Kram Anita

 15. Eva, storasyster skriver:

  Kära chillasyster! Din William Morris ros är helt underbar på bilden ovan. Nu har den väl kanske blommat över, eftersom det är ett tag sedan du skrev detta inlägg och jag inte har skrivit något, som jag ibland gör. I dag är första dagen på jobbet efter semestern och det var ju min sista semester som arbetstagare. Nästa år är jag som du friherrinna! Det ser jag också fram emot! Men ännu så länge måste jag vakna av radion och pallra mig ur sängen i arla morgonstunden. Men nu ser jag ju slutet!
  Jag hoppas att allt målande har gått bra och att ni snart hittar ert kök också!
  Mänga kramar till er båda ❤ ❤ ❤ ❤

 16. Eva, storasyster skriver:

  Alla bilderna är fina, kära Chillasyster! ❤ ❤ ❤ ❤

 17. Anja skriver:

  Helt bedårande bilder! Särskilt bild nummer fem och den sista får mitt hjärta att slå extra varv! Jag tycker att just den här sortens rabatter är underbara! Vilda och vackra :-)!
  Sluta för all del inte helt med bloggandet. Du tillför mycket i denna värld med dina fina bilder!
  Hoppas att få se ett inlägg snart igen!
  Ha det gott!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Tack för dina fina ord Anja. Dom värmer. Idag har jag gjort mitt första inlägg på länge och ska försöka komma igång med bloggandet igen.

   Ha det gott du också!
   /Anita

  • Anita skriver:

   Tack Lena! Ja jag har haft ett väldigt långt blogguppehåll. Det har varit så mycket annat omkring mig så jag kände till slut att jag var tvunget att priioritera bort både trädgård och bloggande under sommaren. Men nu ska jag försöka komma igång igen. Måste läsa kapp hos dig också 🙂

   Ha en fin helg!
   /Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s