Trädgården den 5 maj …

Veckans tema i Blommig fredag är ”Trädgården just nu”. Hos mig får just nu trädgården sköta sig själv för här ägnas dagarna till husmålning med allt vad det innebär. Jag har bara städat en liten rabatt och det är den där jag ska ha min prärie (ni som följt min blogg vet att jag hade en prärie förra året och det inlägget går att läsa här.

Jag har varje år haft problem med sniglarna som äter upp de första bladen av mina ‘Magnus’. Förra året jordslog jag dom tillfälligt i en pallkrage och det fungerade så bra så det har jag gjort i år också.

20160505_Magnus

I min prärie ingick förra året ettåringarna slöjsilja och ekorrkorn. Sommaren 2015 var inte den bästa för detta val men i slutändan blev det rätt lyckat ändå. Därför har jag sått dom även i år. Men när jag skulle rensa bort de gamla resterna från i fjol fick jag en överraskning då ekorrkornet verkat ha övervintrat. Det är definitivt ekorrkorn för jag hade plantorna kvar med de karakteristiska vipporna och det är i dom det nu kommer nytt gräs.

20160505_EkorrkornFr2015

Jag ska pröva ytterligare ett gräs i min prärie i år, nämligen Melinis nerviglumis ‘Savannah’ (rubingräs) som jag har frösått.

I övrigt händer alltså inte så mycket i min trädgård. Men det som är skönt är att jag känner ingen stress. Det får ta den tid det tar. Hinner jag inte städa klart förrän i juni … tja vad gör det. Desto fler fjolårslöv och torra perenner hinner då multna ner och tillföra nytt liv till jorden.

Men … jag tog en tur med kameran igår och kunde i varje fall konstatera att …

Avenbokshäcken tar sig hur fint som helst …

20160505_Avenbok

… att gullvivan som bara var i knopp den 4 maj nu börjat slå ut …

20160505_Gullvivor

… att honungsrosens blad är riktigt stora …

20160505_Honungsros

… att det rosa löjtnantshjärtat har knopp …

20160505_Pink

… och att det röda ‘Valentine’ sent om sider börjat titta upp …

20160505_Valentine

… att min enda julros nu blommar för fullt …

20160505_Helleborus

… att rådjuren inte ätit upp gräslöken i vinter …

20160505_Graslok

… att de första narcisserna slagit ut …

20160505_Narciss

… att scillan sprider sig hej vilt i rabatter och gräsmatta …

20160505_Skilla

… och till slut. Det är bra att inte städa för tidigt. Jag hittade massor av nässlor i en av rabatterna till min stora glädje …

20160505_Nasslor

… så i helgen kommer det i varje fall att bli nässelsoppa. Den får bli belöningen efter tvättning, slipning och målning av huset …

20150511_Nasselsoppa

Jag hoppas ni alla får en skön helg och njuter av det härliga vädret!

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Trädgårdsdokumentation, Vår. Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Trädgården den 5 maj …

 1. Carita Nordén skriver:

  Ja, nu går det så fort med all växtlighet när värmen kom. Ibland måste man faktiskt göra lite andra saker är krypa runt i trädgården och då får den bli lite på undantag. Det är i alla fall en underbar tid att njuta av så mycket man kan. Ha en fin helg. Carita

  • Anita skriver:

   Visst är det härligt med värmen. Och som du säger, det finns ju annat som måste göras … fast jag måste medge att jag längtar ut i trädgården 🙂

   Ha en fin helg du också!
   /Anita

 2. Marit skriver:

  Spennende med ditt præriebed i år også, og i fjor ble det jo veldig fint! Primula er så vakre, og de blomstrer her også (denticulata)
  Din gule og eneste helleborus ser nesten grønn ut i blomsten. Utrolig flott! Jeg har også en gul som også er grønn inni.
  Jeg har luket masse brennesle i dag, og de kommer så hurtig opp! Ugresset kommer alltid så tidlig.

  Neslesuppe har jeg aldri laget, men har hørt at det skal være veldig sunt. Kos deg med maten!

  God helg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Jag är väldigt glad åt min gula helleborus, den enda som trivs här. Jag köpte den ett år på en trädgårdsmässa, ett lyckat köp. Och primula måste jag ha i trädgården. Det minner mig om barndomen, min mamma köpte alltid buketter med primula i maj.

   Nässelsoppa kan jag varmt rekommendera. Det är fantastiskt gott. Vi åt vår soppa igår kväll och njöt.

   Önskar dig en fin helg!

   Kram Anita

 3. Kristinas oas skriver:

  Men så trevligt att gräset övervintrade, gillar sådan bonus. Hoppas verkligen denna sommar bjuder på bättre prärieväder än förra…
  Ska se om jag lyckas göra nässelsoppa i år, har alltid svårt att hinna med när skotten är lagom späda. Jag odlar numera nässlor i stora krukor, perfekt ur spridningssynpunkt och så får fjärilarna sin värdväxt som de vill.
  Ha en riktigt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja gissa om jag blev förvånad när jag skulle röja i rabatten och fick se att det kom nytt kraftigt gräs. Det var tur att jag är sen med rensningen annars kanske jag hade hunnit städa bort dom i tron att inget skulle komma … dom är ju ändå ettåringar. Jag minns att du odlar nässlor i krukor. Det är väldigt smart tycker jag. Jag har en del nässelbestånd som jag låter vara kvar för fjärilarnas skull.

   Ha en fin helg du också!

   Kram Anita

 4. Carina skriver:

  Skönt att bli av med husmålningen tidigt på säsongen. Det skulle vara en bra morot för mig 🙂 Då kan rabatterna vänta. Underbara vårbilder och det syns att växterna inte bryr sig om du målar eller ej. Nässelsoppa gjorde jag för ett par veckor sedan blandade med en hel del kirskål. Det blev också gott.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ah, kan tänka mig att nässlor blandade med kirskål blir delikat det också. Det är så härligt med dessa soppor, man känner sig verkligen som man får en riktig boost av nyttigheter. Lustigt, skrev fel först och skrev kriskål det reagerade inte stavningskontrollen på men när jag ändrade till kirskål då blev det kraftiga reaktioner, den kanske vet att det är betraktat som ett ogräs 😉

   Önskar dig en fin helg!

   Kram Anita

 5. Britt skriver:

  Du har hunnit ut och tittat på blomningen mellan renoveringen. Britt

 6. lunasblogg skriver:

  Perfekt väder för att måla om huset tänker jag. Du brukar ta det lugnt med rensning på våren har jag för mig och du får alltid fint framåt sommaren ändå. Helt rätt att inte stressa upp sig. Jag njuter av våren också mer än någonsin för att jag inget gör, bara är.
  Trevlig helg
  kram Luna

  • Anita skriver:

   Jo du minns alldeles rätt, jag tar det alltid lugnt med rensningen om våren för vi har ju så blöt trädgård så det tar sådan tid innan den torkar upp. Jag märkte igår att det fortfarande finns lite blöta partier. Det är dig väl unt att bara få vara, att bara få njuta. Trädgården kommer att växa och omfamna dig med all sin prakt även om du inte kan jobba i den lika mycket som vanligt.

   Önskar dig en fin helg!

   Kram Anita

 7. Villroses hage skriver:

  Mye fint som skjer i hagen nå, ja! Du får nyte det mesn du er flittig.
  Ingen mulighet til prærie her hos meg. Altfor mye skygge…

  • Anita skriver:

   Jag har egentligen inte heller en trädgård som lämpar sig för prärie för den är alldeles för blöt. Men det finns en plats och där har jag anlagt min prärie. Jag hoppas den blir lika bra … eller bättre än förra året. Då var ju sommaren inte så bra men jag hoppas på en mer ”normal” sommar i år.

   Önskar dig en fin helg!
   /Anita

 8. Först… Så god soppa! Sedan: Underbara bilder! Ja, och tack för tips, ska nog också försöka så slöjsilja och ekorrkorn – eller är det kanske för sent?
  Lycka till med husmålningen!
  Allt gott!
  /Katarina

  • Anita skriver:

   Ja soppan blev fantastiskt god! När det gäller frösådderna så sådde jag mina inomhus den 13 april och har ännu inte skolat om dom (men det beror mest på tidsbrist). Men enligt noteringar på påsen så kan man så dom direkt på friland maj-juni så det borde fungera att så dom nu.

   Allt gott till dig också!
   /Anita

 9. Lena i Wales skriver:

  En fin början för din fina trädgård, mer kommer.
  Nässelsoppa är så gott, men jag var för sen tillbaka hem från Spanien, nässlorna var för stora.
  Jag har haft en bra helg här i Wales, men ingen solig sådan, moln, lite sol och regn.
  Ha en fin söndag!

  • Anita skriver:

   Ja mer kommer … det vet jag säkert 🙂 Kan tänka mig att nässlorna är väldigt tidiga hos er. Det är knappt jag hinner med själv. Väntar man bara några dagar för länge så är det för sent. Men i år hann jag precis.

   Vädret är fortfarande soligt här men inte samma värme, men jag tycker det är en skön värme så jag är nöjd. Vi får annars så vansinnigt varmt i uterummet.

   Hoppas du får en fin vecka!

 10. Kvinnotankar skriver:

  Nässelsoppa har jag aldrig smakar men när jag ser din bild så påminner det om mammas spenatsoppa med ägghalvor. 🙂

 11. Cathy skriver:

  Åh, jag minns vad gott det var med nässelsoppa när jag var liten och mamma kokade det, har inte lyckats få det att smaka lika gott sen dess. Kanske för att jag inte tål mjölk längre, misstänker att mamma nog hade lite grädde i soppan.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Ja man får ha lite andra godsaker i soppan, jag har både grädde och creme fraiche plus buljongtärning, chilipulver och lite annat. Jag är laktosintollerant men kör med laktosfria mjölkprodukter och det funkar bra. Fast du kanske inte tål mjölk alls, då går det ju inte så bra förstås.

   Kram Anita

 12. Eva, storasyster skriver:

  Kära Chillasyster! Idag är det den 10 maj och med tanke på hur varmt det har varit har det nog börjat ta sig i din trädgård! Jag ser fram mot att få se den vad det lider! 🙂 🙂
  Annars ser jag fram mot att få se dig och krama om dig i kväll! ❤ ❤ ❤ ❤
  Vi ses!!!
  Kramar
  Storasyster

  • Anita skriver:

   Idag är det svalare men ganska skönt. Men som det blåste när vi kom ut från kören igår. Min stora kamelia som stod på altanen hade blåst omkull och tagit med sig de andra i fallet. Men kamelior är tåliga så dom klarade sig fint. Hoppas du inte frös på hemvägen, du hade ju ingen jacka med dig.

   Kraaaaam chillasyster

 13. Eva, storasyster skriver:

  Vi fick nässelsoppa när vi var på konferens på Bergendal och det var väl inte så märkvärdigt tyckte jag! Men jag har nog inte förstått det fina i kråksången. Jag tycker bara att nässlor är hemska att bränna sig på! 🙂 🙂 Och ja jag vet att det är de första späda skotten man gör soppan på!
  Kram från storsyster ❤ ❤ ❤

  • Anita skriver:

   Så synd att dom inte kunde göra god nässelsoppa till dig. Dom kanske inte gjorde likadant som jag gör, jag har lite andra godsaker i också, grädde, creme fraiche och ett uns chili bland annat 😉 Annars bränns nässlorna mest men jag låter dom vara kvar på vissa ställen i trädgården. Då kan jag göra soppa på våren och så kan nässelfjärilarna få sitt.

   Ha en fin onsdag kväll kära storasyster! Nu ska jag fortsätta skola om ettårsväxter 🙂

   Kramar från chillasyster

 14. Bra att du inte känner någon stress. Mördarsniglar står inte högt i kurs hos mig på min favoritdjurlista. 😦 Underbara foton du tog på din promenad med kameran.
  Trevlig Pingst.
  Kram Bosse

  • Anita skriver:

   Tack Bosse 🙂 Vädret hjälper mig att inte känna någon stress. Tur att det finns inomhusaktiviteter att göra 🙂

   Ha en bra dag!
   Kram Anita

 15. Ruben skriver:

  Vilken fantastisk förändring av toaletten! Hur fint som helst!!
  Jag sådde blomstermoroten i fjol, och den blommade första året. Lite sent kanske, men sommaren var ingalunda slut när de äntligen satte igång och blomma! nu har de flesta plantor överlevt vintern och blir betydligt kraftigare än i fjol.

  Ha det gott, jag följer din prärie med spänning!
  /Ruben

  • Anita skriver:

   Tack Ruben 🙂 Vi blev väldigt nöjda med toaletten.

   Kul att höra om blomstermoroten. Då kanske det finns hopp om att få åtminstone några blommor redan i år.

   Ha det gott du också! Jag kommer med spänning att följa din prärie också!
   /Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s