Sköna maj välkommen …

Det är snart dags. Snart har april med dumma sillar lurat oss klart och vi går in i den verkliga vårmånaden maj. Den månad då träden börjar grönska på riktigt, då blomma efter blomma slår ut. Den månad då körsbärsträden kommer att stå i blom och gullvivornas plym ses vaja i vinden.

Jag var ute på en vårpromenad idag och det första jag fick se var en riktig vårtavla. En sädesärla trippade omkring i det vårgröna gräset där maskrosorna blommade. När jag såg den tavlan kunde jag inte tro att det var sant att det snöade bara för ett par dagar sedan. Men så mindes jag … det var ju fortfarande april …

20160430_SadesarlaMaskros

Men april till trots … en rosa kaskad talar om att snart är det dags …

20160430_Rosa

Och vitsipporna har aldrig varit så många som i år. Jag njöt av backarna som snart är ett minne blott. På flera av dessa ställen ska det förtätas och alla träd ska fällas och blommorna skingras för vinden. Visst, det behövs bostäder men vi behöver de få kvarvarande grönområdena också. Snart har vi inga gröna lungor kvar i närheten av där jag bor. Och visst känns det sorgligt när man ser dessa bilder där många promenerar dagligen och njuter av naturen.

20160430_Vitsippor01

20160430_Vitsippor02

20160430_Vitsippor03

Och inte kommer dom att bry sig om att blåsipporna är fridlysta i Stockholms län inte. Dom kommer att skövlas med allt annat.

20160430_HepaticaNobilis

Och trots att inlägget för ett ögonblick gick ner i moll så skiftar jag över i durläge för imorgon är det den sköna månaden maj och då ska jag le tillsammans med majsolen som SMHI har lovat ska skina. Både ikväll och imorgon kommer våren att sjungas in på olika ställen i Sveriges långa land. 2004 sjöng jag in våren tillsammans med alla andra i Visst-kan-vi-sjunga-kören i Södertälje. En länk till vår ”Vinter ra …” finns här nedan.


Och med detta inlägg (som ingen kommer att läsa för alla firar ju Valborg) så önskar jag ändå en bra inledning på den sköna månaden maj …

Detta inlägg publicerades i Vår. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Sköna maj välkommen …

 1. Kvinnotankar skriver:

  Jo jag har läst 😉 Så underbara vitsippsbilder!

 2. Kristinas oas skriver:

  Och jag har också läst. 🙂 Hoppas på fint väder nu med lagom värme. Så vackra vitsippsbilder, förstår att det känns trist och ledsamt att de backarna ska väck. Jag hade också sörjt.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja det är så ledsamt när grönområden försvinner. Men vi har en vacker vitsippsbacke bakom vår tomt och den är för liten att bebygga så den kommer jag fortfarande att kunna njuta av. Imorse vaknade jag tidigt och gick ut i uterummet. Där var luften alldeles ljum men ändå frisk, ca 15 grader. Luften var fylld av gröna dofter från alla växter som står där (nu börjar det bli fullt med frösådder också). Det kändes så obeskrivligt skönt. Idag ska nya pallkragar upp som ska härbärgera potatis. Ska bli så härligt att jobba med jord igen.

   Ha en skön söndag och lycka till med kameliorna!

   Kram Anita

 3. Britt skriver:

  Fina vårbilder på just det som hör våren till. I Skåne sa man Maj, maj måne, jag kan lura dig ändå till Skåne, så lureriet fortsatte. / Britt

  • Anita skriver:

   Jag vet att vi också sa Maj, maj måne … men jag tror inte det är är samma tradition här som i södra Sverige. Jag läste just att det ska bli riktig vårvärme mot slutet av veckan. Hoppas inte det är en luring 🙂
   /Anita

 4. Marit skriver:

  Så trist å lese om at hele det vakre skogsområdet skal bli borte! Hvitveis er det veldig mye av i år, og det er utrolig vakre bilder du viser. Det er en trist utvikling at stadig med friareale blir borte, både for mennesker, planter og dyr.

  Ha en fin maisøndag!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Ja i vår är det väldigt mycket vitsippor och det är så vackert. Och visst är det tråkigt när grönområde efter grönområde försvinner. Precis som du säger så är det inte bara tråkigt för oss människor som vill promenera där, djuren blir också undanskuffade mer och mer. Och alla växter och insekter. Det som bekymrar mig också är fällandet av alla stora träd. Översvämningar efter skyfall börjar bli vanligare då träden som stadgade marken och tidigare sög upp mycket av vattnet inte längre finns kvar.

   Önskar dig en fin vecka!

   Kram Anita

 5. lunasblogg skriver:

  Nog känner vi att maj är extra välkommen i år efter denna kyliga april. Jag råkade ha samma rubrik som du idag. Synd när grönområden försvinner och när blåsippsbackarna blir bara färre och färre. Här får vi åka långa vägar för att se blåsippor och de jag haft i trädgården verkar också ha försvunnit också.
  Njuter av din fina körsång. En sådan kör var jag också med i innan jag gick över till kyrkokör i stan.Jag blev dock inte så långvarig där p g a tidsbrist och höga krav. Nu har jag dock blivit tillfrågad igen för vår lilla församling. Det är väldigt bra att sjunga. Allsång i familjen hade vi alltid på bilresor när jag var barn.
  Ha en solig och härlig vecka.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Blåsippor är nyckfulla. Jag har försökt med blåsippor i trädgården, köpt stora fina plantor men dom har inte tagit sig. Däremot trivs den ungerska blåsippan som blir större och större för varje år som går.

   Roligt att du också sjunger i kör (även om du inte gör det just nu fast du snart kanske börjar igen). Det känns riktigt hur nyttigt det är att sjunga. Man blir pigg och glad och mår bra. Det är ju också vetenskapligt konstaterat. Imorgon ska vi ha konsert i vår kör. Det ska bli roligt. Det blir Taube-tema.

   Ha en solig och fin vecka du också!

   Kram Anita

 6. Lena i Wales skriver:

  Så härligt och positivt inlägg, med hopp om en vår också i Sverige!!!
  Ha en fin 1:a maj!

  • Anita skriver:

   Ja hoppet om en fin vår tändes ännu mer imorse när jag såg rubriken på nyheterna. Den löd: ”nu kommer värmen”. Vi får väl se hur det blir. Men igår var en riktigt härlig vårdag och jag var ute hela dagen och det var så skönt. Men nätterna är fortfarande kyliga men kvicksilvret ligger i varje fall på plussidan.

   Ha en fin vecka!
   /Anita

 7. Åsa S skriver:

  1 maj har verkligen varit en helt underbar vårdag. Vilka vackra bilder, som alltid kära vän! Blåsippan är nog min favoritvårblomma, vi hade en helt underbar backe bakom radhuset i Lina, lysande i blått varje vår. Sen, lite senare, kom vitsipporna i mängd.
  Vi ses på tisdag!
  Kram
  Lillsyrran

  • Anita skriver:

   Jag minns er blåsippsbacke. Kan tänka mig att den varit vacker i år och nu är det säkert mängder med vitsippor där för det verkar vara vitsippsår i år. Imorgon ses vi och då ska vi sjunga. Ska försöka vara duktig och träna lite texter under dagen 🙂

   Vi ses imorgon!

   Kram storasyster

 8. Ja, nu är det inget större fel på vädret! När man kan springa omkring i kortärmad tröja och solen värmer kinden igen. Då leker livet! Har just hängt ut den första tvätten utomhus, det doftar så gott när man plockar in den sen. Jodå, visst var det med Rosebuds vi åkte. Många vackra trädgårdar fick vi se också. Ha det gott!
  Titti

  • Anita skriver:

   Kul att du åkte med Rosebuds och att ni fick se så mycket vackert. Ja den här helgen kan man inte klaga på vädret. Fast ingen trädgård för mig, det är husmålning som gäller.

   Ha det gott du också!
   Anita

 9. Linda skriver:

  Vilka vackra bilder! Jag bara njuter av alla vitsippor på vägen till och från jobbet samt här hemma. Fast just nu är jag bara hemma. Magsjuk sedan i går och när jag vaknade i morse hade även maken insjuknat. Fast jag har piggat på mig rätt bra, även om jag inte riktigt klarar av att äta än. Tänkte höra om du har sått dina glansmalvor än?
  Kram
  Linda

 10. Vilka underbara vårblommorbilder du bjuder på och maj har verkligen börjat bra.
  Helgkram Bosse

  • Anita skriver:

   Tack så mycket 🙂 Jag maj kan man då definitivt inte klaga på. Nu är det ju sommarvärme!

   Helgkram till dig också!
   Anita

 11. Carina skriver:

  Hmm… kolla med byggnadsnämnden eller nån. I USA så skördar man alla växter och ger CITES certifikat till de som är listade eller hotade. Sen får de säljas. Bättre än att de bara dör. Underbara, sköna, gröna bilder du har fångat 🙂 Satt ute igår och nu känns det som försommaren kan vara på väg 🙂

  Ska kolla det där med mail. Vet inte med mig att jag ändrat något.. Så jag får nog kolla i någon wordpress.org grupp. Tack för tipset!

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja det vore värt att kolla upp. Visst är försommaren på väg, igår var det till och med högsommarvärme. Och det ska fortsätta som tur är för vi håller på att måla huset. Ingen trädgård för mig men som tur är sköter den sig själv.

   Hoppas det löser sig med mailen om nya inlägg. Kanske försvann det när du tog bort plug-ins då det var kommenteringsproblem?

   Kram Anita

 12. Cathy skriver:

  Samma sak händer här, det byggs massor och varenda grön plätt blir plats för hus, och många gånger flervåningshus också. Man undrar hur vägar och bussar ska klara av ännu mer folk. Vi har som tur är naturskyddsområde i vår nära skog (än så länge för de fäller massor med träd där också nu, det sägs att det är för att få in mer ljus och lövskog, men jag undrar ibland). Det är enorma mängder vitsippor överallt här också. Det är nog det mesta jag nånsin sett, kanske för att det var så kallt i april att nu kom allt på en gång.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Jag hoppas verkligen att dom inte ger sig på ert naturskyddade område. Det är trist när grönområden försvinner, träd och grönska behövs för både människor och djur.

   Ja oj så varmt det blev plötsligt. Nu har man nästan glömt att det snöade för två veckor sedan. Men för oss är det bra för vi håller på med husmålning. Så trädgården får vänta men det gör inget, den klarar sig.

   Ha en bra helg!

   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s