Några små odlingstips …

Den här veckan är temat i Blommig fredag ”Mitt bästa trädgårdstips”. Det var svårt. Det första jag kommer att tänka på är att njuta av trädgården. Inte känna någon hets. Låta allt ta den tid det tar. Njuta av dagsmeja och de första lökväxternas blad som tittar upp. Njuta av försommarens ljusa nätter, daggfriska morgnar, fågelsång och humlesurr. Av skördetid, årstidsväxlingar och dagsmeja. Av bläddrandet i frökataloger och känslan när kuverten med fröer landar i brevlådan. Att förundras över att ett litet frö kan bli till något stort och kraftfullt.

Jaha, då var det inlägget klart 😉 Men det blev ju lite väl kort så jag skriver också ner några små enkla odlingstips som jag använder mig av. Många av dom är säkert redan kända och kanske självklara men kanske något kan vara till nytta. Och det är rätt bra att samla ihop dom i ett enda inlägg. Så här kommer dom …

Mjölkkartonger
Redan i höstas började jag samla mjölkkartonger för omskolning av vårens tomater. Vi dricker inte mycket mjölk så det gäller att börja i tid. Nu har jag fått ihop ett 30-tal så jag ligger bra till där. Jag gör i ordning dom genom att skära av överdelen och göra fyra hål i botten med en sax. Jag diskar dom, låter dom torka och ställer undan dom. På bilden nedan går att se tomater som är omskolade i mjölkförpackningar …

20160219_TomatplantorBackar

Och på samma bild syns två andra ”tips”. Det första är plastbackarna som jag inte kan vara utan. Jag har haft dom i ett antal år nu. Dom är perfekta för kanterna är precis lagom höga och på undersidan finns hjul som gör att dom är lätta att flytta. Jag köpte dom på Clas Ohlson och jag såg senast igår att dom fortfarande säljer dom. Jag lägger odlingsduk i botten och så vattnar jag i kanten på backen. Jättepraktiskt för då slipper jag vattna varje planta vilket är jobbigt när dom börjar bli höga och yviga. När odlingssäsongen är över lägger jag odlingsdukarna i blöt i såpvatten i någon timme. Sedan gnuggar jag bort eventuell kvarvarande jord och tar bort eventuella rötter som vuxit fast. Därefter hänger jag dom på tork. Det fungerar jättebra och jag kan återanvända samma år efter år.

Det andra tipset som syns på bilden är min anteckningsbok. Jag har skrivit förut om hur bra det är att ha anteckningar att gå tillbaka till när det är dags för en ny odlingssäsong. Min anteckningsbok är min odlingsbibel och jag kan inte vara utan den.

Samla krukor
Några av de bästa krukorna jag har när jag skolar om chili och tomat första gången är de runda krukorna som färska kryddor är planterade i som man köper i livsmedelsbutiken. Dom är smala men samtidigt rätt höga vilket gör att rötterna kan leta sig nedåt och trots att krukorna är så små så kan man ha plantorna där relativt länge innan det är dags för ny omskolning.

20160219_RundaKrukor

Avocadoförpackningar som blomfat
Ibland säljer affärerna mogna avocados. Dom ligger två och två och förpackningen dom ligger i är perfekt som ”blomfat” för just de runda krukorna som jag skrivit om ovan. Så här ser avocadoförpackningen ut:

20160219_Avocadoforpackning

En förpackning rymmer två krukor. För att ni ska se hur det ser ut så ställde jag ut ett antal tomma krukor i avocadoförpackningar i fönstret. Perfekt när man har platsbrist för dom går att ställa tätt ihop.

20160219_RundaKrukorAvocadof

Rektangulära blomfat
Under åren har jag samlat på mig massor av små ”plastfat”. Plastfaten har jag fått då jag köpt sockerärter och salladsärter.

20160219_Rektangular

I dessa plastfat ryms två fyrkantiga krukor med måtten 8 x 8 cm.

20160219_FyrkantigaKrukor

Diska krukor och fat
När vi är inne på krukor och fat så är mitt nästa tips att alltid diska dom direkt när dom är färdiganvända. Jag slarvade med det förr men nu gör jag det alltid även om slarvmajan ibland sitter på axeln och försöker få mig låta bli. Jag har mitt krukförråd i matkällaren och när jag öppnar dörren och ser alla diskade krukor och fat känns det så bra. Och allt står i ordning så det är inga problem att hitta något. I matkällaren har jag bara mindre krukor. De större har jag i boden och dom diskar jag också innan jag ställer undan dom för vintern.

20160219_KrukorMatk01

Jag diskar också alla blompinnar och ställer undan dom. Det är noga att skrubba dom ordentligt och inte glömma över och undersidorna. Min erfarenhet är att spinn (dvalhonorna) kan sitta och övervintra i sprickorna och gå till attack på våren.

20160219_Blompinnar

Kompostgaller
Tänk så mycket nytta man kan ha av kompostgaller. Jag har använt dom till allt möjligt utom kompost 😉 När vi var hundvakter i somras så använde vi ett kompostgaller som grind. När vi byggde stängsel mot skogen, längst bak i trädgården så använde vi oss av pålar, brädor och kompostgaller. Tillsammans med hönsnät är det idealiskt för att stänga ute kaniner. De stora kaninerna tar sig inte igenom kompostgallret men det gör de små. Men då stoppar hönsnätet. Men det jag mest använder dom till är när jag odlar.

I somras byggde jag fiberdukväxthus där stommen bestod av kompostgaller. Jag sätter ihop tre galler och sätter ner dom i varje kortända på pallkragen. Jag brukar fästa dom med vanliga blompinnar. På bilden nedan syns ett exempel på en stomme som jag det året bilden är tagen använde som spalje för sockerärter, ett ytterligare användningsområde för kompostgallret.

20160219_PallkragarStomme

Men åter till ”fibertältväxthuset”. Jag lägger fiberduk över som jag fäster i gallret med klädnypor. Jag ser till att ha en öppning på en av långsidorna så att jag lätt kan öppna när jag ska rensa, vattna eller skörda. Jag lägger stenar för att hålla kvar duken så den inte ska blåsa iväg. I år hade jag den över broccolin för att hindra angrepp av kålfjärilen och det blev väldigt lyckat. Jag byggde också ett över gurkorna då det var väldigt kallt när jag planterade dom. Här syns ”tälten”.

20160219_FibertaltGarden

Algomin eller stenmjöl mot jordloppor
Stenmjöl ska fungera mot jordloppor. Jag har inte prövat det själv, däremot så använder jag sedan ett antal år tillbaka Algomin då jag alltid har det hemma. Förut hade jag varje år problem med jordloppor när jag sådde rädisor även om jag täckte sådden med fiberväv. Nu strör jag ut Algomin och har sedan jag började med det inte haft några som helst problem med jordloppor. Rädisorna sår jag runt broccoli eller brysselkål.

20160219_Radisor

Återanvändning av märketiketter
När jag skolar om plantor går det åt enorma mängder etiketter. Förr fuskade jag och trodde det skulle fungera om jag ställde dom i grupper och satte en etikett i en av plantorna. Men när dom började bli stora och jag behövde möblera om så blev det en enda röra. Nu sätter jag en etikett i varje planta för att vara säker på vilken sort det är jag skolat om. Jag försöker få tag i så långa och breda mjuka plastetiketter som jag kan hitta. Dom klipper jag i tre delar och jag noterar datum och plantans namn med blyerts. När dom är färdiganvända för säsongen lägger jag dom i hett vatten med lite diskmedel i ungefär en halvitmme. Därefter är det lätt att bara torka bort texten och jag kan återanvända dom nästa år.

Tillägg 20161226: När jag skrev detta så använde jag en blyertspenna som jag skissade med när jag målade akvarell. Nu har jag bytt till en med lösa stift i och den texten går inte alls lika lätt att bara torka av när den har legat i blöt. Men med Svinto går det lätt att få bort texten (som tur är) vilket gör att jag fortfarande kan återanvända etiketterna.

20160219_Etiketter

Det var mitt bidrag till veckans tema. Nu ska jag läsa tips hos er andra. Och så önskar jag er alla en trevlig helg förstås 🙂

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Annonser
Det här inlägget postades i Blommig fredag, Odlingstips. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Några små odlingstips …

 1. Carina skriver:

  Tack för de härliga bilderna av växtlighet på G! 🙂 Och flera bra tips som jag ska ta med. Visserligen är varuhuset stället jag undviker i det längsta men för det grönas skull så.. Hittade inga bra lådor förra året men nu blir det inköp av det och duk. Etiketter brukar jag försöka spara men att man kunde diska bort namnen hade jag ingen aning om. Jag har köpt stora lådor med fyrkantiga krukor hos en grossist men trågen var praktiska.

  Kanske till och med ska börja diska där och då. För jag kan känna känslan av att öppna dörren och mötas av diskade krukor.

  Ha en fin helg! kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja backarna kan jag verkligen rekommendera. Jag har fyra stycken men är sugen på ett par till. Bara jag hittar plats för dom 🙂 Skriver man bara med blyerts på etiketterna så går det alldeles utmärkt, när dom har legat i diskmedel ett tag att ta t.ex. en disktrasa och bara ”dra av” texten. Det går bra med tummen också 🙂 Och att diska krukorna är sååå härligt. Jag brukar gå och öppna dörren och bara stå och titta på dom ibland. Då blir jag alldeles glad inombords. Och när jag behöver en kruka så är det bara att gå och hämta en. En superskön känsla.

   Ha en fortsatt fin helg!

   Kram Anita

 2. Marit skriver:

  Åhhh, her var det veldig mange bra tips og råd, Anita! Jeg bruker også ta vare på plastemballasje som jeg bruker på nytt igjen, for alt i dag er jo pakket i plast…
  Jeg er virkelig imponert av dine nyvaskede potter som står stablet så fint! Et eksempel til etterfølgelse 🙂

  Ønsker deg en fin helg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Javisst är det väl bra med alla förpackningar man får och kan återanvända. Och att diska krukorna direkt är något som man till slut vänjer sig vid. Jag låter dom inte ens stå en dag odiskade, då är risken att jag ”glömmer dom” 😉

   Ha en fortsatt fin helg!

   Kram Anita

 3. lunasblogg skriver:

  Och du som inga tips hade! Jättebra vardagstips som man lätt tar till sig,fast nu så vet jag inte om det blir så hos mig ändå, för jag slänger jämt p g a platsbrist. När man också måste hålla till utomhus är det lätt att slarva med tvätt och detaljer. Tälthuvan var smart, men går det verkligen att hålla tätt nedtill efter vattningar och tillsyn?
  Ha en bra helg
  Luna

  • Anita skriver:

   Ja det där med platsbrist är ju alltid ett problem. Jag har ju ockuperat matkällaren vilket betyder att jag inte kan förvara någon mat där. Man får välja och så klart valde jag mina krukor 🙂 När det gäller mitt fiberdukstält så är det inga som helst problem att hålla tätt nedtill. Man får bara se till att ha så pass mycket fiberväv att man kan lägga stenar på. Jag har en lucka. Medan jag jobbar med vattning, skörd etc så fäster jag upp luckan med klädnypor. Sedan fäller jag bara ned den och ser till att klädnyporna håller tätt på sidorna och så lägger jag stenar på fiberduken som vilar på jorden.

   Ha en fortsatt fin helg!

   Kram Anita

 4. Meta skriver:

  Härliga tips.Tack för dom
  Ha en fin helg
  Kram Meta

 5. Britt skriver:

  Massor av fina tips, förutom att njuta. Jag använder också plasttråg till att ställa krukor i. Jag känner väl igen det där med etiketter. Vid omplantering har man noll koll. / Britt

  • Anita skriver:

   Så bra att du också kommit på fördelen med plasttråg. Dom går ju dessutom att ställa ihop på ett annat sätt än runda fat som tar rätt mycket onödig plats. Och etiketter ja, tänk i början när jag odlade chili. Det blev många överraskningar när sorterna jag trodde jag hade i krukorna blev något annat.

   Ha en fortsatt fin helg!
   Anita

 6. Barfota i mossan skriver:

  Oj, vilken hel massa supertips. Detta blir ett inlägg att gå tillbaka till ofta! Kram Katarina

 7. Villroses hage skriver:

  For en orden du har! Fine råd:)

 8. Sanda Cottage skriver:

  WOW!
  Tack för alla smarta tips! Jag noterar att du gillar ordning och reda och jag gör det med men är fortfarande lite slarvig… Eller lat som det egentligen betyder!
  Ska verkligen bättra mig för hur skönt är det inte när allt är diskat och klart när säsongen börjar,,,,

  Ha det gott!

  Kram

  • Anita skriver:

   Ja det är en så skön känsla att ha ordning. Jag diskade inte förr förrän jag behövde krukorna och då ville man ju plantera direkt, inte hålla på att diska krukor först. Men när jag bestämde mig för att diska allt jag hade och ställa det i ordning, då höll jag på i flera dagar.

   Ha en fortsatt skön helg!

   Kram Anita

 9. Marika skriver:

  Samlar också på tomförpackningar i plast, bra att ha,men de fina från avocado var helt perfekta.
  Nu är du väl förberedd för dina sådder.
  Ha en fin helg!

  • Anita skriver:

   Ja avocadoförpackningarna är suveräna till de runda smala krukorna. Och väl förberedd är jag, idag utökade jag min mjölkkartongsamling 🙂

   Ha en fortsatt fin helg!
   /Anita

 10. GladiGrönt skriver:

  Många bra tips. Backen med hjul är något för mig! Och återanvänding är rätt i tiden! Trevlig helg! Monica

 11. My rented garden skriver:

  Många fina tips du ger .
  Jag önskar dig en underbar helg!!

 12. Rosor och ruiner skriver:

  Så många bra tips! Återanvändning när det är som bäst! Och vilken ordning du har, jag är imponerad!

  Trevlig helg!
  Gunillla

  • Anita skriver:

   Jag är faktiskt lite imponerad själv 😉 I synnerhet när jag vet hur det såg ut hos mig förut med kassar fulla av odiskade krukor 🙂

   Ha en fortsatt fin helg!
   /Anita

 13. Lena i Wales skriver:

  Såååå många bra tips! En del känner jag redan till, men det där med backarna var ju en jättebra ide.
  Krukor har jag många, inte lika många som du har, men mer än tillräckligt. Tror att jag är en riktig slarvmaja vad gäller diskandet av dem. Bör nog bättra mej!
  Avokadoförpackningar har vi inte här, men använder liknande man får på Garden Centre.
  Etiketter är gamla glasspinna hos mej.
  Det kanske bästa tipset är nog trots allt att njuta av trädgården och inte hetsa. Eller är det för att jag är lite lat ibland, hi,hi!! Bra iallafall!
  Idag är det ca 8 grader och regn.
  Tack för tipsen och ha en trevlig weekeend!

  • Anita skriver:

   Ja ni har säkert andra typer av förpackningar som man kan återanvända. Och backarna kan jag rekommendera. Ni har ju inte Clas Ohlson hos er men det finns nog andra som säljer liknande backar. Jag minns att jag läst om att du använder glasspinnar som etiketter. Det är jättesmart. Problemet är att jag äter ingen glass så jag har inga pinnar 😉 Och visst är det allra bästa tipset att njuta. Och att vara lat i trädgården är helt ok, det ska man unna sig.

   Ha en fortsatt skön helg!
   /Anita

 14. Kristinas oas skriver:

  Sååå många bra vardagstips Anita! Det är ju bra om vi kan återanvända en del av plastberget vi släpar hem antingen vi vill eller inte. Nu lärde jag mig att jag inte behöver sudda mina etiketter fortsättningsvis, så bra. Idag när jag var och handlade hittade jag melaninbrickor i A4-storkek för 19 kronor styck. Köpte åtta. 🙂 Tror de blir perfekta till alla omskolade plantor som om en inte alltför avlägsen framtid kommer att trängas på fönsterbrädorna.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja plastberget är svårt att komma undan men jag gör verkligen mitt bästa för att återanvända så mycket som det bara går. När det gäller etiketterna så suddade jag också förut, men tyckte det var så jobbigt för dom höll sig inte stilla, böjde sig och hade sig. Då prövade jag utan större förhoppning att lägga dom i vatten med diskmedel. Blyertsen sitter ju kvar men med exemplevis en disktrasa är det bara att torka av den. Och grattis till fyndet! Visst blir man nöjd när man hittar bra hjälpmedel till en billig peng.

   Ha en fin söndag!
   Kram Anita

 15. Tack för många fina tips! Har haft problem med jordloppor, ska pröva dina råd.
  Ha en skön söndag!
  Titti

  • Anita skriver:

   Ja Algomin har funkat jättebra för mig. Men som sagt, stenmjöl ska också vara bra. Hoppas det kommer att fungera för dig också.

   Ha en skön söndag du också!
   Anita

 16. Regina Lindholm skriver:

  Tack för många bra tips! Mjölkförpackningar använder jag också när jag omskolar tomater.Tar också tillvara en massa förpackningar från hushållet. Jag fick en häftig längtan efter sådder o0ch vår efter ditt inlägg.

 17. lottaslund skriver:

  Så många bra tips. Ska definitivt lägga på minnet återvinningen av avocadolådorna och kryddkrukorna. Det blir ju några sådana ibland….
  Ha en fin vecka /Lotta

 18. Eva, storasyster skriver:

  Ojojoj kära chillasyster! Och jag som tycker det är jobbigt att diska ut de krukor vi brukar odla i på min balkong! Jag blir trött bara jag ser dina kruksamlingar! 🙂 🙂 Du är underbar som orkar hålla på! ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
  Vi ses i morgon hoppas jag, även om jag sa till Åsa igår att det är ganska skönt att vara ledig på tisdagar! 🙂 🙂 Jag kommer!
  Många kramar
  Storasyster

 19. Linda skriver:

  Så härligt med tips! Ska nog skriva ut det här inlägget. Fast det första är det bästa och något som jag verkligen borde tänka på. Jag glömmer verkligen bort det där med att bara njuta av trädgården. Tack! Ska nog klistra fast en lapp på näsan i vår och sommar 😀

  Hoppas att du får en riktigt fin och härlig dag!
  Kram
  Linda

 20. Annika Norberg skriver:

  Tack för många bra tips! Speciellt det här med plastbackarna, kompostgaller och fiberduk ska jag lägga på minnet!

 21. Ping: Årskrönika 2016 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s