Höstvandring vid Södertäljevatten …

Jag har inte hunnit blogga den senaste veckan men nu är det dags för ett inlägg.

Den senaste tiden har bjudit på både frost och dimma. Frosten kom plötsligt och blev vissa dagar djup vilket lockade naturen att klä sig i sina varmaste färger. Nu sprakar det och glöder i trädridåerna och vattenspeglingarna blir spektakulära. Blir det dessutom helt vindstilla, vilket var fallet helgen den 17, 18 oktober, så kan man bli bjuden på de mest fantastiska motiv.

Det här inlägget kommer inte att handla om trädgård men det kommer att innehålla både växtlighet och vatten. Det kommer dessutom att visa lite av Södertälje och dess vatten.

LÖRDAG 17 oktober 2015

Vi vaknade till tjock dimma. Mitt förra inlägg visar att jag älskar dimma men den dimma jag tycker mest om är den ”guldiga”, den tunna som får ge vika för solen. Dimman den 17 oktober var allt annat än tunn och solgenomtränglig. Den gav inte vika på hela dagen.

Vi började med att åka till Saltskogsfjärden. Det är ett litet vattendrag som ligger vid Scanias huvudkontor i Södertälje. Jag hade tänkt ta en del bilder men det blev bara ett fåtal då sikten i princip var obefintlig.

20151017_Saltskogfjarden01

20151017_Saltskogfjarden02

Vi åkte vidare mot centrum och ställde bilen vid centralstationen. Morgonrusningen mot pendeltåg och bussar var som synes i full gång.

20151017_MotPendeln

Vi vandrade mot det närbelägna vattnet. På vägen dit passerade vi stadens fina trädskulptur ”Vyer från kanalen” skapad av motorsågsskulptör Torbjörn Lindgren från Leksand 2013. Det var blixten som slog ned i ett träd i stadsparken en sommar för några år sedan. Istället för att ta bort ”stamstumpen” så valde kommunen att skapa ett konstverk vilket var ett fantastiskt bra initiativ. Överst ståtar Södertäljes skyddshelgon Sankta Ragnhild.

20151017_VyerFrKanalen

I skulpturen hittar man bland annat en avbild av ångfartyget Ejdern

20151017_VyerFrKanalenEjdern

Och bara några få steg bort låg den verkliga Ejdern för ankar i dimman …

20151017_Ejdern

Dimman låg tung över vatten, brygga och sälar i sten …

20151017_Bryggan

Sikten var minimal och färgskalan svartvit …

20151017_Dimma

Vid inre Maren stod en ensam man och metade …

20151017_Metare

Lugnt och stilla …

20151017_AndrasidanMaren

Vi kom fram till slussområdet där inga båtar var i antågande denna morgon …

20151017_SlussenStalje

Vi gick över slussbron och promenerade lite i Södertäljes gröna lunga, Kusens backe.

20151017_KusensBacke

Det var dags att åka hem och göra frukost. Det visade sig att dimman inte skulle lätta under hela dagen och på kvällen var det fortfarande tjock dimma. Och prognosen tydde på att det skulle vara tjock dimma även nästa morgon, men …

SÖNDAG 18 oktober 2015

Vi vaknade till en fantastisk morgon. Helt vindstilla och en strålande morgonsol. Dagen var idealisk för fotografering och promenad vid Saltskogsfjärden.

Kontrasterna mot föregående morgon var enorma. Dagen innan var färgerna nästan svartvita. Den här morgonen var fylld av sprakande höstfärger. Dessutom i dubbel bemärkelse via speglingarna i vattnet. Jag tog många bilder och har valt ut några för att minnas denna fina morgon. Då jag inte har så många kommentarer att skriva om bilderna så får dom hamna i ett galleri. För att se dom i full storlek är det som vanligt bara att klicka på en av bilderna och sedan bläddra med hjälp av pilarna.

Detta inlägg publicerades i Höst, Södertälje. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Höstvandring vid Södertäljevatten …

 1. Marit skriver:

  Så vakre bilder, Anita! Så stor forskjell på tåke og klarvær. Fantastiske speilbilder i vannet med de flotte høstfargene, men også tåke om morgenen er utrolig vakkert ☺

  Ønsker deg en fIn kveld!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit 🙂 Ja det är märkligt, men det är vackert både med dimma och när färgerna är klara. Och det är ju egentligen så härligt att man kan njuta av båda.

   Hoppas du får en fin torsdag kväll!

   Kram Anita

 2. lunasblogg skriver:

  Fantastiskt fina bilder. Så här gillar jag alla slags väder. Det ligger mycket mystik i de dimmiga dock.
  Och tågbilden är en sort för sig. Den beskriver rörelse i sort och smått. En klass för sig, en mästarklass.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Tack Luna 🙂 Mystik och dimma går hand i hand. Och visst var det kul att änderna travade över vägen när tåget stod inne. Blev jätteglad när jag lyckades få det motivet.

   Kram Anita

 3. Eva, storasyster skriver:

  Käraste Chillasyster!
  Så har du målat med din kamera igen och skapat bilder som är bedövande vackra, så vackra att jag nästan tappar andan! ❤ ❤ ❤
  Jag tycker om alla årstider, men mest tycker jag nog om hösten, speciellt dessa krispiga dagar med sol och en himmel som är så hög att man nästan inte förstår hur det går till. Men också dimman tillhör hösten och sveper in oss och naturen som i en fuktig filt och gör världen svartvit och gråfärgad.
  Idag är det en krispig höstdag med sol och gnistrande färgprakt från lövträden, innan deras löv sakta dalar ner mot marken eller yr iväg i en vindil och lämnar stammen svart och kal, men ändå vacker!
  Nu ska jag vara litet nyttig ett tag igen!
  Tack för promenaden genom staden och dimman! ❤ ❤ ❤
  Hälsa och krama Lucy!
  Kramar
  Storasyster

  • Anita skriver:

   Kära storasyster!
   Tack för de fina orden 🙂 Och apropå ord, du svänger dig med härliga fraser som alltid. Gillar dom väldigt mycket. På lördag ser vi fram mot en mustig höstgryta. Och att gå träffa dig.

   Ha en fin fredag!
   Kram Chillasyster

 4. Britt skriver:

  Vackra bilder både med och utan dimma. Vilka kontraster
  Jag är då och då i Södertälje, senast i somras, men du visar mycket mer än vad jag har sett. Då var vi vid slussen och åt på Hebbevillan. / Britt

  • Anita skriver:

   Tack Britt 🙂 Så du är då och då i mina hemtrakter. Undrar om du inte sagt det vid något annat tillfälle. Hebbevillan är trevlig, alltid mysigt att sitta och se båtarna passera.

   Ha en fin torsdag kväll!
   /Anita

 5. Cathy skriver:

  Vilka fantastiska bilder, allra helt de i sol förstås, men även de i dimman hade en fin känsla.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Tack Cathy 🙂 Ja dimman var djup i lördags men och i söndags gällde det att vara ute tidigt för molnen drog in redan på förmiddagen. Jag är glad att jag hann fånga båda ögonblicken.

   Kram Anita

 6. Linda skriver:

  Vilka vackra höstbilder – både de dimmiga och de färgglada. Hösten är så ljuvlig!

  Så glad jag blev av ditt svar hos mig. Det var som om jag kände glädje över helgen jobb en gång till 😀

  En korkad fråga – var är fröerna i glansmalvorna? Jag hittar inga. Jag vet ju var de borde sitta, men jag går bet på att hitta fröer. Är det svårt på något vis med just de här blommorna? Rodnar lite för mig själv nu 😉

  Kram
  Linda

  • Linda skriver:

   Tack för svaret. Flera står fortfarande i full blom, så då borde det gå. Jag har tyckt att stjärnorna är för små och platta för att kunna innehålla några frön, men då är det alltså där de är 😀 Kram Linda

   • Linda skriver:

    Nu har jag varit ute med ficklampan. Nu förstår jag vad du menar 😉 Vilka vackra kapslar! Jag har skördat tre bruna. Resten är gröna. När jag försökte hitta frön hade kapslarna inte börjat svälla och var jättesmå. Inte konstigt att jag inte hittade några frön 😉 Tusen tack för hjälpen. Nu blir det glansmalva nästa år också och mängder med frö om alla de gröna kapslarna hinner mogna 😀

    Kram och sov gott!
    Linda

    • Anita skriver:

     Javisst är hösten härlig 🙂 Kul att du har fler glansmalvor som fortfarande blommar. Då kommer det inte att bli något problem med frön. Du får väl lurpassa på dom så dom inte släpper fröna innan du hinnar ta dom 😉

     Kram Anita

 7. Kristinas oas skriver:

  Vilken skillnad, från monokromt landskap till en fantastisk färgprakt! Vilken morgonpromenad ni fick, härligt! 🙂
  Kram Kristina

 8. Torbjörn Lindgren skriver:

  Hej Anita. Kom in på din blogg av en slump och fick se att du har med ett par bilder på min skulptur i stadsparken Södertälje. Blev väldigt glad för det. Det känns gott o väldigt uppskattat och värt jobbet när jag ser att folk ser och gillar det de ser. För övrigt ser jag att vi delar känslan för dimman 🙂 Underbart. Och dina höstbilder är helt ljuvliga!
  Ha det gott o väl
  Torbjörn Lindgren Leksand

 9. Pingback: Årskrönika 2015 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s