Mer rödklöver åt humlorna …

Just nu blommar min honungsros för fullt och det är så härligt för när jag står under den så är det som om den lever ett eget liv. Det är alla humlor som är där och jag blir lika glad varje år när dom gör rosen ännu mer levande än den är med sitt sköna surr.

Annars läste jag för ett tag sedan på svt:s hemsida en artikel med den nedslående rubriken ”En allt varmare värld utan humlor”. I artikeln går att läsa följande:

I takt med att klimatet blir allt varmare utvidgar många arter sina områden norrut eller till högre höjder för att på så sätt kompensera för de varmare temperaturerna i söder.

Detta tycks dock inte gälla för humlor. Av någon anledning ”följer de inte med” norrut. I både Nordamerika och Europa har detta inneburit att humlor förlorat upp till 30 mil av sin utbredning söderut.

Det konstaterar en internationell forskargrupp i tidskriften Science.

– Det mest skrämmande är hur snabbt det har gått. Vissa arter som var mycket vanliga på 1970- och en bit in på 1980-talet går knappt att se längre, säger professor Sheila Colla, en av forskarna bakom studien, i en kommentar.

Hela artikeln går att läsa här.

Vi är nog många som försöker hjälpa pollinerarna i våra trädgårdar genom att undvika gifter och ha blommor som dom dras till. Men går det att göra något mer tro? Jag hörde något annat intressant, att rödklöver ökar antalet humlor. Ok, nu gällde det visst åkerarealer … om lantbrukarna bara avsätter en liten, liten del till att odla rödklöver på så skulle det gynna humlorna.

Men rödklöver. Hur mycket finns det egentligen i naturen. Jag började spana när jag var ute och gick. Och bara runt där jag bor finns faktiskt en hel del. Och ju mer jag tittade, ju mer såg jag …

20150713_Rodklover01

20150713_Rodklover02

20150713_Rodklover03

20150713_Rodklover04

20150713_Rodklover05

20150713_Rodklover06

20150713_Rodklover07

… och ja … visst fanns där humlor …

20150713_Rodklover08

Det var ju faktiskt riktigt glädjande att se och vackert dessutom. Kanske jag skulle ta lite frö och slänga ut på andra ställen där det inte finns någon rödklöver. Här t.ex. finns inte en rödklöver så långt ögat kan nå …

20150713_Rodklover09

Kan det hjälpa humlorna tro? Ja inte vet jag men det går ju alltid att försöka. Tänk om alla tog frö från en enda rödklöver och strödde ut någonstans … vid en dikeskant eller så. Tänk så mycket rödklöver det skulle kunna bli åt humlorna. Varför inte försöka?

Ha det så bra i sommaren och njut av humlornas surr …

Detta inlägg publicerades i Humlor, Rödklöver. Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Mer rödklöver åt humlorna …

  1. Storasyster Eva skriver:

    Hej igen käraste chillasyster!
    Jag hörde också om humlornas osäkra framtid och blir är glad när jag tänker på din honugsros där det surrade ljudligt av både humlor och bin. 💖💖💖💖 Jag blir också glad när jag ser dina vackra bilder med rödklöver och humlor. När Åsa och jag gick från mamma idag såg vi en humla som berusat sig på lindens blommor 😊😊😊
    Kram
    Storasyster

    • Anita skriver:

      Ja just det, det sa du ju, att dom brukar berusa sig på lindens blommor. Hoppas dom nyktrar till bara. Trots att dom är så galna i honungsrosen så verkar dom inte bli berusade. Den kanske inte har lika många promille som linden 😉

      Snart ses vi 🙂

      Kram chillasyster

  2. lunasblogg skriver:

    Det om humlorna hörde jag också, men inte om rödklövern. Det var intressant.Tack för det!
    Kram
    Luna

    • Anita skriver:

      Jo jag har både läst om det och sett det på tv, att rödklöver gynnar humlorna. Så har du möjlighet så ta lite frö och sprid ut 🙂

      Kram Anita

  3. Marit skriver:

    Det var jo veldig interessant å vite at rødkløver er så viktig for humlene! Det visste jeg ikke. Ja, vi må alle prøve å gjøre vårt beste for å redde de
    I går reddet jeg en fra å drukne i et stort vannspeil jeg har i hagen. Det var så koselig å se at den ristet av seg vannet, hvilte litt og så fløy den av sted 🙂

    Så vakre bilder du har tatt, Anita! Jeg husker at når jeg var barn så vokste det rødkløver overalt. Det gjør det ikke mer…Håpet du inspirerer flere til å så rødkløver!

    Ha en god kveld!

    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Ja jag tyckte också det var intressant när jag läste om rödklövern. Och som du säger, man får göra allt man kan för att rädda våra pollenerare. Det lät så fint när du berättade om humlan du räddade ur vattnet. Och att den ristade av sig vattnet ungefär som en hund. Jag var faktiskt själv förvånad att det fanns så mycket rödklöver. Och hittar man bara en rugge så kan man ju ta frö från den och sprida ut dom i dikeskanter eller skogsbryn. Jag ska göra det i år. Det skulle vara jätteroligt om dom skulle ta sig så att det blir mer och mer här omkring.

      Ha en fortsatt fin vecka. Nu hoppas vi på sol 🙂

      Kram Anita

  4. Kristinas oas skriver:

    Intressant. Är det bara rödklöver, eller även annan sorts klöver?
    Kram Kristina (som också gillar humlor)

    • Anita skriver:

      Jag vet faktiskt inte. Det enda jag läst om och hört om på tv är rödklövern. Men egentligen borde ju även annan klöver vara bra. Här blommar fortfarande honungsrosen lite grann och när den slutar blomma kommer solbrudar och rudbeckior och tar över. Älskar humlesurret och vill höra det hela sommaren.

      Ha en fin dag!
      Kram Anita

  5. Ulla skriver:

    Hej Anita! Hoppas du har det bra i sommaren. Jag är så sällan inloggad på WordPress numera och det går ju inte att kommentera annars. Men nu så tänkte jag att jag skulle göra det 🙂
    Jag läste också om humlorna, vi får hoppas att de kan följa med i klimatförändringarna så småningom. Humlor och bin behövs ju verkligen!
    Rödklöver är det ju gott om, fortfarande.
    Jag försöker locka humlor och bin med honungsfacelia i år. En helt underbar ört, lättodlad och doftar härligt och så den ljuvliga blå färgen.
    Härliga bilder har du också, som vanligt 🙂
    Ha det så gott!
    Kram Ulla

    • Anita skriver:

      Hej Ulla! Så kul att höra ifrån dig, jag vet ju hur besvärliga WP är med sitt krav om inloggning. Jodå jag har det bra i sommaren … mellan regnskurarna. Igår kom det 34 mm på en timme. Så bra att du har sett mycket rödklöver. Det är väl lite olika i Sveriges land tror jag. Men här är ju också mycket och jag ska göra mitt bästa för att det ska bli mer. Honungsfacelia var en nyhet för mig. Jag var tvungen att googla för att se hur den ser ut. Jättevacker! Absolut något att satsa på.

      Ha en fortsatt skön sommar!

      Kram Anita

  6. Lena i Wales skriver:

    Intressant!
    Är snart på våg ”hem”!
    Ha det bra!

  7. Britt skriver:

    Jag har också läst om humlorna att de flyttar norrut, för att det är ”för varmt” här. Det stämmer väl inte i år. Och jag tycker att man ser mycket humlor, både på rödklöver och annat. Vi får hoppas att tillräckligt många stannar och njutar av rödklöver som vi sprider ut. / Britt

    • Anita skriver:

      Så bra att du också sett många humlor i år. Här är det väldigt många, både i trädgården och i ”det fjärde blomsterhavet” … allas vår trädgård. Däremot slog det mig just att jag inte alls sett många fjärilar i år. Men jag hoppas att dom är lite sena … precis som sommaren.

      Ha en fortsatt skön sommar!
      /Anita

  8. GladiGrönt skriver:

    Ja jag tror att vi trädgårdsodlare gör en välgärning för humlorna med alla olika sorters växter . Hos mig är dom omåttligt förtjusta i kransveronikan. / Hälsningar Monica

  9. Cathy skriver:

    Absolut, rädda humlorna:-) vi har ganska mycket rödklöver runt omkring oss men det kan bli mer. Vackra bilder av dem också. Vi har rätt mycket humlor i trädgården också, de verkar gilla dahlior och nyponrosor. Det kom en rejäl åskskur nyss, tänkte på humlorna då, inte så bra för dem kan jag tänka. Fjärilar är det nog färre i år när du säger det.
    Kram Cathy

  10. Carina skriver:

    Intressant läsning! Kan ju försöka knacka på hos bönderna och be dem spara undan en hörna åt en klöverodling 🙂 Farfar sådde alltid klöver som en del i växtföljden och brukade ha nån klöversådd för foder. Ibland är jag lite kluven till allt bevarande eftersom jorden och miljön utvecklats hela vägen fram till nu. Men när det gäller våra pollinerare så är det verkligen ett måste för vår egen överlevnad. Det är ju en vacker blomma också 🙂

    Kram, Carina

  11. Linda skriver:

    Så intressant! Här växer det massor av rödklöver, men jag ska försöka se till så att det blir ännu mer. Jag älskar humlesurr och njöt för fullt i går när jag satt och läste intill våra stockrosor – där är det full humleaktivitet.

    Kram
    Linda

  12. Åsa S skriver:

    Intressant med humlor och rödklöver. De verkar även gilla oxbärshäcken vi har, när den blommar är det alltid ett intensivt surrande både av humlor och bin. Kanske inte lika mycket i år som tidigare dock. Vi får alla hjälpas åt med att få våra pollinerare att trivas i vår omgivning, för att fortsätta få vackra blommor, frukter och bär att njuta av.
    I år är det dock väldigt dåligt med växtligheten hos oss på kolonin. Det mesta som Peter sått har antingen inte grott, ätits upp av kaniner och/eller mördarsniglar. De senare ger sig t.o.m. på lökens blast! Pionerna blommade dock riktigt och länge, något litet att glädjas åt.
    Ha en fortsatt fin sommar kära Anita.
    Kram
    Lillsyrran

  13. Pingback: Årskrönika 2015 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s