Oj, oj, oj … var hade dom gömt sig

Hur gick nu det här till. För ett par veckor sedan så skrev jag om hur jag hade sått frön av min gula clivia i detta inlägg. Jag skrev då också att moderplantan ”bara” hade fått en blomstängel i år efter att ha haft två stänglar de senaste två åren. Jag letade bland bladen men … bara en blomstängel syntes till …

Så en dag så råkade jag titta till på clivian och fick plötsligt se tre blomstänglar!

20150409TreClivia

Det var ju rekord! Efter att bara haft två stänglar de senaste åren skulle det nu bli tre! Oj så stolt jag kände mig … för lite måste det väl ha varit min förtjänst.

Så kom då förra veckans blommiga fredag då temat var solsken och på slutet så stod det vad temat skulle vara denna vecka, nämligen ”Det här är jag mest stolt över”. Jag tänkte då direkt på min clivia. Och det är nu det fantastiska kommer. Om jag var stolt över tre blomstänglar så är jag nu ännu stoltare för nu har den sex blomstänglar. Och inte nog med det. Trots att dom gjort sitt bästa för att gömma sig så känner jag mig stolt över att lyckats fånga dom på en och samma bild. De minsta har jag markerat då dom är lite svåra att se men dom är där, jag lovar.

20150409SixClivia

Jag kan också tala om att fyra av de sex cliviafröna har grott. Tre av dom har fått små fina blad och snart ska jag plantera om var och en i varsin kruka. Då kommer jag att skriva ett inlägg och ta lite bilder.

När jag som bäst höll på att fotografera clivian så hittade jag en av kameliablommorna på golvet. Och då kände jag också lite stolthet när jag tänkte på mina fyra kamelior som tillsammans detta år haft över 100 blommor. Det här är en av dom …

20150409FallenKamelia

Det här fick bli mitt bidrag till veckans blommiga fredag. Nu vill jag önska er alla en skön helg! Meteorologerna lovar vårväder. Om det slår in så kan dom känna sig väldigt stolta över sin prognos.

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Clivia. Bokmärk permalänken.

35 kommentarer till Oj, oj, oj … var hade dom gömt sig

 1. Meta skriver:

  Oj oj då att ha så många blommor på Clivian det har jag inte hört förut. Hade också en men den blommade bara en gång saknade kanske min mor som hade den innan. vad vet jag
  Du kan var stolt både för Clivian och Kamelian med så många blommor på ett år.
  Ha det gott, nu bär det av till kolonin.
  Kram Meta

  • Anita skriver:

   Även om jag känner mig stolt så känner jag nog mest tacksamhet för att dom vill blomma och trivas så bra hos mig. Jag tror att det är uterummet som är så idealiskt för både clivian och mina kamelior.

   Hoppas du hade en fin helg på kolonin och får en fin kommande vecka!
   Kram Anita

 2. Ulla skriver:

  Åh så roligt! Det är härligt när man blir så där överraskad och hittar knoppar 🙂
  Så är det här också ibland. Jag tittar och tittar efter knoppar, bl.a på mitt paradisträd. Först ser man absolut ingenting sen så är där plötsligt fullt med knoppar, då blir man glad och stolt 🙂
  Mina kamelior blommar ännu, men de fick nog lite stryk när vi var i Torekov, det blev lite för varmt i uterummet och då trillar knopparna och även en del blommor.
  Önskar dig en fin vårhelg, vi har haft vår här i ett par dagar nu. Vitsipporna blommar, härligt.
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Javisst är det väl märkligt. Man går där och tittar och undrar varför inget händer. Och sedan när det äntligen händer något så undrar man hur det gick till 😉

   Ja det blir ju lätt rätt varmt i uterummen när solen ligger på och man inte är hemma och kan hålla öppet. Jag märker att kameliablommorna som kommer nu blommar över väldigt snabbt. Den tidiga som blommar medan det fortfarande är svalt i uterummet har blommorna kvar betydligt längre.

   Vitsippor har jag sett också. Kanske måste ta mig en sväng med kameran och dokumentera 🙂

   Ha en riktigt fin vecka!
   Kram Anita

 3. Helena skriver:

  Så roligt och något att vara riktigt stolt över! Fin dag till dig!

 4. Marit skriver:

  Kjære vene Anita, hvordan får du det til? Fantastisk med så mange blomsterstengler på en gang. Jeg tror at jeg har det for varmt for mine clivia, for de vil ikke blomstre 😦
  Du har all grunn til å være stolt over de!

  Ha en fin helg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Ja om jag det visste. Det verkar som om allt trivs väldigt bra i mitt uterum. Och du kan nog ha rätt i att clivian din kanske inte vill blomma för att det är för varmt. Min har ju stått i ca 7 plusgrader hela vintern och det verkar den ha stortrivts med.

   Ha en fin vecka!
   Kram Anita

 5. Carita Nordén skriver:

  Det verkar vara ett riktigt praktexemplar, din clivia. Det beror nog på din omvårdnad. Ha en fin dag. Carita

  • Anita skriver:

   Ja man blir glad när ens omvårdnad verkar ge resultat. Det beror kanske på att jag ”pratar” så ofta med den 🙂

   Ha en fin dag du också!
   /Anita

 6. Villroses hage skriver:

  Klart det!
  Nesten så jeg kjenner den stolte følelsen 🙂

 7. Marika skriver:

  Verkligen något att vara stolt över. Ha en riktigt skön helg!

 8. Där har du veklingen något att vara stolt över, så vacker clivian är. Oj 100 blommor på dina kamelior. De trivs hos dig.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  • Anita skriver:

   Ja clivian är verkligen vacker med sin ljust gula färg. Och faktum är att jag haft en bra bit över 100 blommor på kameliorna. Det har varit en makalös blomning på alla fronter i vår.

   Ha en fin vecka!
   kram Anita

 9. Pilgrim skriver:

  Men det är ju helt underbart 🙂 Den kände på sig det och bara väntade på tillfället!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  • Anita skriver:

   Ja tänk att alla blomstänglar låg där och gömde sig. Och när jag tittade bort tittade dom upp. Glad blev jag!

   Ha det bäst du också 🙂
   Kram Anita

 10. lunasblogg skriver:

  Oj,oj,oj säger jag med. Clivia var en vanlig inomhusväxt i min barndom och jag minns den med glädje. Så underbara blommor. Clivia kunde bli riktigt gammal om jag inte minns fel. Själv hade jag en en gång, men den gick hädan efter ett par år. Tänk om din (a) fortsätter blomma mer för varje år. Då kan du slå rekord i Cliviablomning.
  Trevlig Helg
  Kram
  Luna

  • Anita skriver:

   Ja jag tror att den var mycket vanligare förr och då under namnet mönjelilja. I år såg jag faktiskt inte en enda på trädgårdsmässan. Jag tror inte det är någon ”inneväxt” längre. Därför känns det desto roligare att min hittills har trivts så bra hos mig. Jag ser verkligen fram mot att blommorna slår ut. Jag ska försöka fånga dom på bild men det blir nog inte lätt. Dom kommer kanske lite i omgångar också för stänglarna har ju kommit olika långt. Men då får jag ju bara njuta längre så det gör inget.

   Önskar dig en fin vecka!

   Kram Anita

 11. Jeg har også cliva, men de har bare blomstret en gang. Hva er trikset? 🙂

  • Anita skriver:

   Jag vet egentligen inte vad knepet är för att dom ska blomma men jag tror att det beror mycket på övervintringen. Min står ju väldigt svalt under vintern och jag undviker också att ställa den i direkt solljus (har läst någon gång att dom inte tål att stå i solen). Som så många växter vill dom nog stå ljust men inte i direkt sol och ha det svalt över vintern.

 12. Carina skriver:

  Den gula clivian är långt behagligare i färgen tänker jag. Även om jag gillar alla… Du ska självklart vara stolt över blomningen. 6 stänglar är otroligt. Tog ett skott på gammaldags, smalbladig clivia för många år sedan. Men de behöver verkligen det svala rummet, salen, på vintern för att blomma alls. Tyvärr fick jag slänga den i samband med att andra växter fick sköldlöss 😦 Så nu hoppas jag följa din cliviablomning istället.

  Ha en härlig helg! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Usch så trist med sköldlöss 😦 Det är liksom mardrömsscenariot att växterna ska få ohyreangrepp som gör att man till slut måste slänga dom. Jag tror också att clivia behöver stå svalt under vintern. Egentligen mår väl de flesta växter bra av det. Vi har ju verkligen vikt uterummet för växterna. Vi värmer inte upp rummet för att själva kunna sitta där under vintrarna utan det är växternas plats. Och dom älskar den jämna låga temperaturen, det märks. Det är nog deras sätt att tacka oss … genom att blomma 🙂

   Ha en fin vecka!

   Kram Anita

 13. Lena i Wales skriver:

  Så fin! Verkligen något att var stolt över!
  Ha en fin helg!

 14. Kristinas oas skriver:

  Det var verkligen något att vara stolt över! Ser fram emot att få se bilder när den blommar, tänk vad ljuvligt.
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Kameran är beredd! Jag väntar och väntar och jag kan säga att stänglarna växer mer och mer för varje dag som går … ja nästan för varje timme som går 🙂 Snart hoppas jag att fylla linsen med solgul blomning!

   Ha en fin vecka!
   Kram Anita

 15. Cathy skriver:

  Oj vilken jätteblomma din kamelia haft. Min hade bara små men så var den ju ny för i år. De slog inte ut fullt ut men det kanske var för att de fått flytta från varmt växthus hem till oss. Men plantan ser fortfarande frisk ut och kommer med nya skott. Idag är det ruggigt och blåsigt i Hässelby och det regnade en hel del inatt och under förmiddagen. Hoppas det blir lite varmare under dagen.
  Ha en skön söndag.
  Kram Cathy

  • Anita skriver:

   Jag såg bilden på din kamelia och jag tyckte den var väldigt vacker. Jag fick ju också en kamelia i år som var inköpt på Plantagen. Den fick inte heller så stora blommor. Men ofta så har dom ju behandlat växterna för att dom ska bli små och kompakta och det brukar märkas även på blommorna. Men redan året efter brukar blommorna bli mycket större.

   Ja igår var inte vädret något vidare. Det blåste och ven. Imorse regnade det men nu skiner solen igen. Ska strax äta lunch, sedan ska jag nog ta och gå ut.

   Ha en fin vecka!

   Kram Anita

 16. Sanda Cottage skriver:

  Vad härligt med blommande kamelior! Det är nog inte riktigt min grej för den jag hade i vintras fick den enda knoppen helt intorkad och sen tappade den alla blad!
  Alla strider kan inte vinnas 🙂

  Kram

  • Anita skriver:

   Nä långt ifrån alla strider kan vinnas 🙂 Jag lider mina största nederlag i trädgården så jag är glad över att växterna i uterummet stortrivs 🙂

   Ha en fin vecka!
   Kram Anita

 17. anjahill skriver:

  Så klart ska du vara stolt över så ”gröna” fingrar! Helt otroligt fint det kommer att bli när allt blommar. Har du den inne då eller? Själv har jag inte tid med inneblommor nu utan inne är det trist och öde ;-)!
  /Anja

  • Anita skriver:

   Nja, inte riktigt inne, inte i boningshuset i varje fall. Jag har den i mitt uterum där den för övrigt står hela året. Varmt på sommaren men den utsätts inte för något solljus. Svalt, ca 7 grader, på vintern. Den verkar ju gilla det så jag törs inte ändra förutsättningarna 🙂

   Ha det gott!
   /Anita

 18. Det är så härligt att komma in till din blogg och bli uppiggade (och nedslagen 😉 )

  I år har jag för första gången fått min stora Klivia att blomma med två stora stänglar samtidigt och jag har varit sjukt stolt!! Och så kommer jag in här och läser att du har tre stänglar…..som blir SEX!!!! Det är ju galet! Det är min dröm att ha en Klivia med 6 stänglar fulla med massor av blommor (jag är lika fascinerad över Klivia som du är. Jag har 7 stycken och jag har en frökapsel så kanske jag ska så dessa frö för att testa det också! 🙂

  GRATTIS till din fina Clivia! Var har du fått den från början? Jag gissar att du inte sått den från frö i alla fall, eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s