Solförmörkelse den 20 mars 2015

Illustrerad Vetenskap damp ner i brevlådan med ett par glasögon att använda vid solförmörkelsen som skulle inträffa den 20 mars 2015. Bra, tänkte jag den dagen dom kom och tittade ut mot en klarblå himmel och en sol som flödade ymnigt.

Solen hade lyst i flera dagar och jag hade liksom vant mig vid att den skulle fortsätta att skina, dag efter dag efter dag. Fast … för säkerhets skull kollade jag väderprognosen. Strålande sol varje dag fram till fredagen den 20 mars. Ja ja, tänkte jag. Dom har ju spått fel förut. Men ju närmare dagen vi kom … ju säkrare var prognosen. Moln och regn! Typiskt.

Torsdagen den 19 mars var en strålande dag. Jag var ute och promenerade och njöt av solen. Men på eftermiddagen så märkte jag att himlen förmörkades i fjärran. Molnen var på väg. Typiskt! Jag som för en gångs skull var förberedd med solförmörkelseglasögon …

Så kom fredag morgon. Jag vaknade till en morgon som inte alls var lika ljus som den brukade vara. Gick upp och tittade ut. Jodå, mycket riktigt! Himlen och framför allt solen var täckt av moln.

Vid frukosten kollade jag i varje fall vilken tid som förmörkelsen skulle vara som störst hos oss. Och hur stor del av solen som skulle ligga i skugga. Följande information har jag hämtat från den mycket intressanta sidan Astroinfo.se

Hur stor blir solförmörkelsen den 20 mars 2015 (källa: Astroinfo.se)

20150320_HowMuch

Vilken tid den 20 mars 2015 är den som störst (källa: Astroinfo.se)

20150320_When

Trots molnen tog jag kameran med mig och gick ut på altanen. Moln, moln och åter moln. Men plötsligt så skingrades en del av molnlagren och både sol och den begynnande solförmörkelsen kunde anas. Klockan var nu ca 10:40.

20150320_Solformorkelse01

Solen var inte framme länge. När tidpunkten då den skulle vara som mest i skugga nalkades låg molnen retligt och blockerade sikten. Det såg inte ut som om det skulle bli någon mer molnlucka. Men visst märktes det att det var solförmörkelse. Plötsligt kändes det väldigt mörkt. Plötsligt tystnade småfåglarna. Plötsligt stannade vinden upp helt. Och när stämningen var som mest mörk gled en svart skugga förbi mig …

20150320_BlackBird

Och då hände det. Det var som om den svarta fågeln dragit med sig molnen i vingarnas vinddrag. Lite, lite av molnen skingrades för en liten stund och jag hann ta en bild …

20150320_Solformorkelse03

Solförmörkelsen pågick ett bra tag till men så länge jag var kvar ute skingrades inte molnen igen. Men jag är ändå nöjd att jag fick se den och fånga den på bild.

Nu har regnet börjat falla och någon sol finns inte i sikte. Men det heter ju att efter regn kommer solsken och det vet jag med säkerhet att det stämmer. Frågan är bara när … hoppas det blir snart för jag har ju vant mig vid att solen ska skina. Jag vill ha VÅR!

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Solförmörkelse. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Solförmörkelse den 20 mars 2015

 1. GladiGrönt skriver:

  Tack för bilden så fick jag också se det. Men nog är det grått så det räcker. Kom just hem från Cypern så jag vill också ha vår liksom där.

 2. Anita skriver:

  Oj då, vilket bakslag det måste ha blivit. Förstår att du vill ha vår nu om du kommit hem från sol, värme och blommande växter. Och idag har vi dessutom fått snö. Trots att man vet att det kommer bakslag så blir men lika överraskad varje gång.

 3. Kristinas oas skriver:

  Coolt att du hann/kunde fotografera den! Här var det gråtjockt med moln, vi märkte bara att det blev lite mörkare inomhus just då.
  Kram Kristina

 4. Carina skriver:

  Lite läskig bild med den svarta fågelsilhouetten, Hitchcock varning. Jag hann inte ens titta var fullt upptagen med datorstrul. Nu får jag tydligen vänta 20 år men då har jag ju något att se fram emot.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Javisst blev bilden lite ruggig, lite olycksbådande. Det lustiga var att jag bara knäppte av lite på måfå när den flög förbi. Trodde definitivt inte att det skulle bli något av den. Blev oerhört förvånad när jag såg att den var riktigt skarp. Får mig också att tänka på Hitchcocks ”Fåglarna”. Hoppas du kommit tillrätta med datorstrulet. Datorer är bra att ha men usch så jobbiga när dom trilskas.

   Ha en fin söndag!

   Kram Anita

 5. Pingback: Årskrönika 2015 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s