Våra kära vårtecken

I mitt förra inlägg skrev jag om en välkommen gäst … våren. Och i veckans Blommiga fredag är temat ”Mitt första vårtecken”.

Mitt första vårtecken. Jaha, då får jag väl gå tillbaka till barndomen då. Jag minns när jag som liten fick höra att man på bröllop sa … ”Och till ett vårdtecken giver jag dig denna ring”. Det var bara det att jag trodde att dom sa ”vårtecken”. Jag kunde aldrig förstå det, tänk om man skulle gifta sig på hösten.

En annan sak jag minns från min tidiga barndom var en vacker vårdag då pappa och jag skulle ut och åka med bilen. När han backade ut så frågade han mig … ”Är det grönt”. Jag tittade ut på den skira vårgrönskan och sa .. Ja-a! Bra sa han! Då kör vi. Naturligtvis så hade han full koll på trafiken. Han skulle nog bara vara snäll och få mig att känna delaktighet i bilkörningen. Men jag kände mig ju mest delaktig i de första vårtecknen.

Nu för tiden så brukar jag säga att mitt första vårtecken är när jag slänger ut julgranen. Fast hur kul är det att skriva om en solig dag i mars. Det måste nog till något annat …

Jag har också kommit på att det fungerar inte med ”Mitt första vårtecken” för jag kan inte bara välja ett. Så det får helt enkelt bli ”Mina första vårtecken”. Och åtminstone ett av dom tror jag att jag delar med många andra så därför får inlägget rubriken ”Våra kära vårtecken”.

Onsdagen den 11 mars! Vårens första lunch i uterummet … ett av mina käraste vårtecken!

20150311_LunchUterum

På onsdagen såg jag också årets första duvpar, ett kärt vårtecken, både att se dom och att höra deras speciella läte. Jag satte mig tålmodigt med kameran för att få en möjlighet att fånga dom på bild. Men icke, dom höll sig borta liksom alla småfåglar. Orsaken satt i grannens äppelträd, en sparvhök. Ok, den är inget vårtecken då den håller till här hela vintrarna men då det var den som indirekt skrämt bort mitt vårtecken så fick den vara med på bilden istället.

20150311_Sparvhok

Natten mot torsdag var kall, minus 5,5 grader. Men hela torsdagen sken solen från en klarblå himmel, temperaturen steg och det var jätteskönt ute. Dags att leta fler vårtecken.

Min egen trädgård kan gå och dra något gammalt över sig. Där ser det ut så här …

20150312_Snow

… dra något gammalt över sig. Hm, det är ju faktiskt ett vårtecken. Mina rhododendron har dragit den gamla säckväven över sig för att få skydd mot vårsolen. Ok, jag har hjälpt till. Trots att dom börjar bli gamla så klarar dom fortfarande inte att klä på sig själva. Men en av de yngre trilskades och försökte slänga av sig väven …

20150312_Rhododendron

Ett säkert vårtecken är allt skräp som kommer fram när snön smälter. Den uppmärksamme kanske ser att det finns ett ytterligare vårtecken med på bilden. Till vänster om papperet går det att skönja en tulpan.

20150312_Papper

Nu var det dags att gå till skogsbacken där jag brukar hitta ett av mina käraste vårtecken. Ett jag aldrig någonsin kommer att tröttna på. Jag tittade och tittade och … där var dom ju. Dom var inte många, dom var inte stora, dom var inte lätta att fotografera men dom var BLÅSIPPOR!

Från min korta och ointensiva golfkarriär drog jag mig till minnes att lägesförbättringar inte var tillåtna. Det var bara att gilla läget. Jag var tvungen att plåta sipporna tillsammans med gamla torra grenar och bruna löv.

20150312_HepaticaNobilis01

20150312_HepaticaNobilis02

Då hörde jag ett rop! ”Ta en bild på mig” … Och minsann. Där stod en ensam blåsippa och sträckte sig högt över fjolårsgräset, bara för att jag skulle få en renare bild. Jag tackade och tog emot! Två bilder fick hon vara med på!

20150312_HepaticaNobilis03

20150312_HepaticaNobilis04

Det var väl ungefär allt. Hoppas ni alla får en riktigt skön helg och att vårtecknen börjar dyka upp ett efter ett …

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blåsippor, Blommig fredag, Hepatica nobilis, Vår, Vårtecken. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Våra kära vårtecken

 1. Marit skriver:

  Så fint at du også har sett blåveis! Det er et sikkert tegn på at det nærmer seg vår. Det er kalt om nettene her også. Men vi får tåle det, for snart blir det varmere. Jeg så også blader av tulipaner på vei opp i går. Herlig!

  Så flott bilde av spurvehauken! Jeg har sett en her som ligner utrolig på den du viser. Jeg trodde de var mye større og bredere i kroppen, men kanskje det er en ung fugl som er her. Jeg har sett den to ganger i vinter, men har ikke lykkes å få tatt et eneste bilde av den 😦
  Den ene gangen kom vi fra butikken, og da satt den på gelenderet på trappen og stirret inn gjennom vinduet på katten som lå og sov i stolen. Etter det har jeg ikke sett den her. Håper å få tatt et bilde av den en gang 🙂

  Ønsker deg en fin fredag!

  Klem, Marit

 2. Luna Ek skriver:

  Vårtdtecken ja. Ett sällsynt ord än idag. Ska man kanske vårda våren också och inte bara ett äktenskap? Ingen tvekan om att du vårdar både din hälsa, dina roddar och pippifåglarnas välbefinnande. Den lunchen var uppiggande bara genom att se på den. Och dessutom intagen mer eller mindre utomhus. Tänk den som hade ett glashus!

  Kram Luna

 3. Leena skriver:

  Vilket trevligt inlägg! Läste med mycket behållning, och inte blev det sämre av de fina bilderna. Tänka sig, jag har inte sett någon blåsippa ännu, måste nog gå och leta efter dem. Fast min blåsippeplats (den närmaste) är rätt skuggig så jag tror knappt … Usch ja, nätterna är kalla men dagarna kompenserar. Jättegott att sitta i lähörnan med något att läsa eller bara sitta där och fundera, oftast på trädgården …
  Ha en skön helg!

 4. Ruben skriver:

  WOW, det var ju en massa vårtecken! Och redan blåsippor! Jag var ute och tittade till mina idag, men de har ännu så länge bara knoppar (så står de rätt så skuggigt förstås).
  Ditt delikata fat ser ju precis ut som om det innehöll idel VÅRprimörer, men ännu har du väl inte lyckats skörda, trots att du är så tidig, i varje fall med blåsippor!?

  Ha det gott!
  /Ruben

 5. anjahill skriver:

  Trevlig läsning med roliga bilder och många härliga reflektioner över vårtecknen :-)! Rovfågelbilden är underbar. Jag har också lagt märke till hur alla småfåglar försvinner blixtsnabbt när sparvhöken visar sig.
  Kom att tänka på när du skriver om hur du tolkade vårdtecknet som ett vårtecken. Själv, som nyanländ i Sverige, och med mycket knackig svenska, läste på Stockholms järnvägsstation att det fanns rum för mördare !!!??? Hade ju hört hur i förväg ”slappa” man var här, men detta?! Usch då!? Naturligtvis stod det ”rum för mödrar…” men det visste jag inte då ,-))!

  Trevlig helg!
  /Anja

 6. Ninni skriver:

  Vilka underbara vårtecken….=)
  Trevlig helg!

  Kram Ninni

 7. våren ❤ äntligen säger jag bara!
  Älskar din sista bild på blåsippan! så vacker!
  Ha en trevlig helg 🙂

 8. Underbara vårtecken.
  Ha de gott. Kram, Catarina

 9. Underbart att få följa dina tankar… Ler och läser vidare. Bromsar in vid… blåsipporna. Nä, inte du också! För ni är flera som visar… Jag vandrade nyss ner till min lilla planta, bönade och bad, smickrade och… ja, var kanske lite hotfull också. Tror det hjälpte faktiskt, då jag lyfte på bladen syntes knoppar. Nu ska jag ”bara” vänta, men tills dess vilar jag i dina härliga bilder på blåsippor och annat.
  Allt gott!
  /Katarina

 10. Marika skriver:

  Fantastiska bilder, och blåsipporna är bara så fina.
  Trevlig helg!

 11. Carita Nordén skriver:

  Ja det var verkligen en massa olika vårtecken , nya och gamla. Vår snö/is försvann i början av veckan, den sista isen vi hade på gräsmattan. Där solen kommer åt kommer ju krokusarna medan annat ligger i skugga fortfarande. Ha en solig trädgårdshelg. Carita

 12. Meta skriver:

  Många bra vårtecken hos dig också Men det går fort nu. hoppas de kalla nätterna stoppar upp lite så vi får njuta länge
  Ha en fin och skön helg
  kram Meta

 13. Sanda Cottage skriver:

  Åh, vilket underbart inlägg! Direkt gick tankarna tillbaka till min barndom och det jag tyckte var vårtecken då… Tack för det 🙂
  Har verkligen blåsippor slagit ut hos dig redan?? Jag har en (1) i trädgården… Måste kolla hur långt den kommit i morgon!

  Kram
  PS kommer du komma till Nordiska Trädgårdar? Vi har en träff på Café Garden kl 14:00 på fredagen
  Alla är välkomna 🙂 DS

 14. louise skriver:

  Ser att våren är på gång hos dig också! Det går såklart lite olika fort beroende på var man bor men hur som helst så går det i alla fall åt rätt håll överallt! Ha en fin helg!

  kram louise

 15. Carina skriver:

  Härlig läsning, ja tänk vilken skillnad det kan vara mellan vad de vuxna säger och barnets tolkning… Oj, oj snö fortfarande? Kan erkänna att jag är inte avundsjuk. Å andra sidan har du något gott att vänta på. Fina blåsippor – är nog lite som du – tycker de ska växa ur fjolårslöv och grenar. Det visar ju på hur vansinnigt tidiga de är. Just det salladen… ..jag fastar 😉 Inte ett dugg sugen blev jag…

  Ha en fin helg! Kram, Carina

 16. Så fint du skriver om vårtecken och inte dåligt att få med höken på bild. Smäller nästan högre än duvor.
  Allt gott
  Anette

 17. Kristinas oas skriver:

  Blåsippor, åh så underbart vårligt! Här ser jag knappt knopparna ännu.
  Önskar dig en fin och solig vårhelg!
  Kram Kristina

 18. svar: Åhh.. chili! älskar att odla de! Fick förra året en röd liten chili från Kina som är lätt att odla på och smakar perfekt i styrka! Brukar ge bort en planta hit och dit eller bara chilin 🙂 En mycket uppskattad present 🙂
  /Amanda

 19. Mias Trädgård skriver:

  Vilken underbart härlig tolkning! Finfina bilder på blåsipporna och sparvhöken med! Ha en skön söndag! 🙂 Mia

 20. svar: Ja, chili är väldigt bra 🙂
  Är de någon chilisort du kan rekommendera till en relativt ny chilifantast att börja odla 🙂

 21. Linda skriver:

  Fniss. Jag känner igen det där med barndomens funderingar över ”felhörningar” 😉 Och det där med bilen är ju alldeles underbart! Jag räknar vårtecken för fullt och blev överlycklig i lördags när jag äntligen hörde rördrommen. Fast inte hemma, men hit kommer den också vad det lider. I morgon ska jag gå till blåsippsberget. Jag gick dit flera gånger förra veckan och i lördags såg jag den första lilla blåsippan. Nu vill jag ta med mig korg och kamera och sitter där i solen i ett hav av blåsippor. Jag kan ju i alla fall hoppas att det har blivit fart på dem 

  Ska du till Nordiska trädgårdar?

  • Linda skriver:

   Då ska jag också hålla utkik. Ska nog min vana trogen klä mig i rött 😉 Jag ska dit med Lotta vid Vätterns strand 🙂

 22. Svar. Åhh tack! Ska leta efter fishpepparn på trädgårdsmässan i impectas monter 🙂
  Tror dock fireworks är mer min stil dock.. Äter inte fisk och bor i en etta utan balkong.. Perfekt när man vill odla inne 🙂
  Tack så mkt!!

 23. Åhh. Då ska jag skriva ner montern och minnas kika där! Tack! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s