En välkommen gäst …

Det var söndagen den 8 mars. Jag hörde någon vid dörren. När jag öppnade för att se vem det var så kom det en ganska hård vindpust och tog mig i handen. Men den var inte kall, handfast men definitivt inte kall. Jag skulle nog kalla den för ljum. Tittade förbi vinden och såg att himlen log, den såg ovanligt blå ut. Nästan skyldigt blå. Flirtade lite med solen, det såg jag nog. Jag förstod direkt vem det var som rasslat vid dörren. Det var våren som kommit på besök.

Våren log lite och frågade om jag inte skulle gå med på en promenad. Jodå sa jag. Det kan jag mycket väl tänka mig. Vi gick till sjön och tittade om isen var borta. Det var den inte. Och tur var väl det. För annars hade inte sjön varit så där spegelblank som den nu var … inte i den hårda vinden. Isen låg där blank och fin och skyddade vattnet som böljade där under. Färgerna var fortfarande bruna och hade jag inte haft våren med mig på min promenad så skulle jag nästan blivit lurad av naturen och trott det var höst.

20150308_Spring01

20150308_Spring04

20150308_Spring05

Vi gick vidare till skogen. Här rådde lugnet. Hit nådde inte ens den ljumma vinden. Hit hade inte heller snön nått … eller det kanske den hade … men den hade i så fall gått tillbaka till vintern. Här inne var det idel vårglädje …

20150308_Spring08

20150308_Spring11

20150308_Spring12

20150308_Spring13

Och plötsligt såg jag den. Den första fjärilen. Den fladdrade förbi mig och satte sig för ett ögonblick i gräset. Jag hann ta en bild innan den for vidare …

20150308_Spring07

När jag kom hem så märkte jag att våren följt med mig hem och värmt upp uterummet. Både igår och idag har det varit 20 grader i uterummet och jag har planterat om alla mina pelargoner plus lite annat. Och jag vet att jag är tjatig men när vårsolen tittade in i uterummet i eftermiddag så kunde jag inte låta bli att ta en bild på min största kamelia som just nu har 12 fullt utslagna blommor, 5 knoppar som är på gång och ca 10 knoppar som kommer att blomma om ett par veckor …

20150309_RedWhiteKamelia

Och den rosa som jag visade i mitt förra inlägg har nu börjat slå ut ordentligt …

20150309_RosaKamelia

Dessutom såg jag att Clivian hade en blomstängel på gång!

Så, tack våren för att du kommit på besök. Du får gärna stanna så länge du vill!

Detta inlägg publicerades i Camellia japonica, Kamelia, Vår, Vårtecken. Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till En välkommen gäst …

 1. lunasblogg skriver:

  Du jonglerar med ord och tanke på ett rent magiskt sätt. Man riktigt känner vårvinden ända hit. Först idag hade vi Vår med sol från en strålande himmel hela dagen,
  men med den attans förkylningen jag har blev dagen inte så bra som din. På min trädgårdsinspektion såg jag dock första fjärilen och massor av bin som surrade i de vidöppna krokusarna.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Tack Luna 🙂 Visst känns det härligt när man ser första fjärilen. Men så tråkigt att du åkt på en förkylning. Då gäller det att inte bli för ivrig, det är lätt att gå ut för tidigt när solen skiner.

   Krya-på-dig-kram!
   Anita

 2. Storasyster Eva skriver:

  Tack för att jag fick följa med dig kära chillasyster och våren på en härlig promenad längs sjön och sedan in i skogen. Jag älskade varje steg längs vägen. 😊😊😊
  Vi ses i morgon!
  Kramar
  Storasyster

  • Anita skriver:

   Kära storasyster … nu kan jag inte säga att det ska blir kul att ses ikväll för det var ju igår kväll 😉 Och roligt var det att ses 🙂 Och du får så gärna följa med på mina vårpromenader.

   Kramar
   Chillasyster

 3. Kristinas oas skriver:

  Underbart berättat i både ord och bild Anita! Visst är det våren som har kommit på besök nu. Första fjärilen och allt, härligt att du hann ta ett foto av den så vi också fick glädjas åt synen.
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina 🙂 Ja våren försöker att hålla sig kvar även om vintern gör sina intrång på nätterna då temperaturen sjunker. Men solen skiner på dagarna och det känns att den värmer trots att vinden viner. Och i uterummet är det just nu underbart. Jag njuter!

   Önskar dig en fortsatt fin vecka!

   Kram Anita

 4. Eva, storasyster skriver:

  Min lillasyster och din storasyster Kerstin, fotograferade sin första blåsippa i söndags i Ekebyhovsparken på Ekerö! 🙂 🙂 Tänkte på dig då kära chillasyster!
  Vi ses i kväll!
  Kram
  storasyster

 5. Britt skriver:

  Vilken trevlig vårpromenad du blev lockad till.
  Vilka kamelior! / Britt

  • Anita skriver:

   Ja våren lockade ut mig och det var en väldigt trevlig promenad. Och kameliorna är jag väldigt glad över att dom trivs så bra. Njuter av dom varje dag!

 6. Ruben skriver:

  Hello!
  Jag hoppas du pratade allvar med våren! ”Var har du varit, varför kommer du så sent – och framför allt ”NU SMITER DU INTE IVÄG, NU STANNAR DU!!!” För se, fröken (eller fru) VÅR kan man inte lita på. Annat är det med gubben VINTER! 😉
  Fantastiska kamelior (men det har jag skrivit förut). Och härliga naturbilder!

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Anita skriver:

   Jodå, jag har allt pratat allvar med våren. Om hon sedan lyssnade det vet jag inte. Men hon försöker i varje fall att hålla sig kvar även om vintern försöker smyga sig tillbaka på nätterna när det är mörkt. Kampen fortsätter. Men jag tror att våren vinner till slut.

   Ha det gott du också!
   /Anita

 7. Marit skriver:

  Så nydelig møte med en sitronsommerfugl, og alt nå! Det synes jeg var veldig tidlig…
  Den Camelliaen din er bare så fantastisk! Tenk så mange blomster på en gang!!! Jeg blir stum av beundring. Den på det nederste bildet er utrolig vakker den også. Camellia er en av de vakreste blomstene jeg vet om. I dag vasset jeg i snøen for å se på mine camellia som jeg plantet ut, og enn så lenge ser det ut som alle lever! Det ser ut som den kanskje er knopp på den ene, men det er uansett flott at det ser ut som de har klart seg. Skal skrive en evaluering på det i bloggen min når bare all snøen er smeltet.

  Ha en fin ettermiddag/ kveld.

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Jag såg faktiskt flera citronfjärilar och det var så härligt och jag blev så glad att den första jag såg även lät sig fotograferas.

   Det ska bli så intressant att följa ditt kameliaprojekt. Tänk om du lyckas med att ha dom utomhus. Det vore ju helt fantastiskt. Och att du till och med verkar ha knopp på den ena. Undrar vad dom tycker om den värmande vårsolen. Kanske är det bra att täcka dom med säckväv som man brukar göra med vintergröna växter. Jag har lagt säckväv över alla min rhododendronbuskar i och med att solen värmer på dagarna och nätterna är iskalla.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 8. Ulla skriver:

  Så härliga bilder Anita! Har du redan sett en fjäril, det har inte jag gjort ännu 🙂 Men jag hoppas på mycket fjärilar denna vår och sommar. Det har varit lite dåligt de senaste åren.
  Och så vacker din rosa kamelia är, ljuvlig!
  Våren har kommit här också, men idag är vinden kall.
  Ha det så gott!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Tänk att jag blev först med att se en fjäril 🙂 Jag hoppas också på många fler än det varit de senaste åren. Hoppas att vintrarna varit lite gynnsammare för fjärilarna. Javisst är den rosa kamelian vacker. Jag är jätteglad över den och jag är så glad att alla knoppar verkar slå ut. Den verkar ha klarat flytten från Plantagen hem till mig 🙂

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Kram Anita

 9. Carina skriver:

  Så njutbart skrivet, fyndigt och klurigt. Jag följer med på promenaden, ser ljuset göra björkstammar vitare och den gröna skogen härligt grön. Och sen en härlig röd kick på slutet.

  Tack ska du ha 🙂 Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina 🙂 Så roligt att du ville följa med på promenaden. Även om färgerna på vegetationen fortfarande är lite höstlika så är verkligen ljuset annorlunda. Igår när jag satt och åt lunch så tittade jag ut och då kändes det verkligen att det var vårljus. Som du säger … björkstammarna blir lite vitare och det gröna i skogen blir lite grönare. Och kameliorna stortrivs 🙂

   Ha en fortsatt fin vecka!

   Kram Anita

 10. Ruben skriver:

  Godmorgon!
  Gick det bra att köra?
  /Ruben

  • Anita skriver:

   Godmorgon! Jodå, det gick bra att köra även om jag ibland slirade bland noterna 🙂 Och nu ser jag att det också gick bra att kommentera igen. Det var ju en evinnerlig tur!

   Ha en bra dag!
   /Anita

 11. Lena i Wales skriver:

  Vilket trevligt besök du fick. En välkommen gäst som dessutom tar med dej på en promednad så vi får se dina underbara bilder!
  Uterummet ser undebart ut! Så fina blommor!

  • Anita skriver:

   Ja uterummet är en oas. Och nu börjar det bli så pass varmt på dagarna att jag kan vara där utan ytterkläder. Fast inatt har vi haft minus 5,5 så när jag tittade på termometern i uterummet kl 06:30 var det bara plus 6. Men det är klart väder så solen kommer snart att värma upp.

   Ha en bra dag!
   /Anita

 12. Cathy skriver:

  Visst är det härligt med lite vårkänsla. Härliga bilder, jag går ju lite i skogen varje dag igen nu när valpen blivit lite större så jag kan hålla lite koll på vårens framfart. Har inte sett några blåsippor ännu och Inga tussilago heller där jag brukar gå. Men det dröjer nog inte så länge till.
  ha en härlig vecka.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Förstår att du njuter av både skogspromenader och din goa valp. Blåsipporna har kommit i Stockholmsområdet har jag fått rapporter om så dom dyker nog snart upp hos oss också. Fast nu ska det bli kalla nätter ett tag framåt så då kanske dom håller sina knoppar slutna ett tag till. Inatt hade vi minus 5,5. Burr!

   Ha en härlig vecka du också i solen!

   Kram Anita

 13. Linda skriver:

  Så vackert och poetiskt du skriver! Känner att jag vill följa med på den där promenaden. Tänk att du redan har sett en fjäril!!!

  Vi hade -6,5 grader i morse. Såg två harar på den frostvita åkern. Visste inte hur jag skulle göra med vinterträdgården – växterna trivs ju inte när det blir 45 grader … Det slutade med att jag öppnade tre dörrar en aning och tände en stor brasa 😉

  Ha en fin dag! Här ser dagen ut at bli jättefin 😀

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Tack Linda 🙂 Vi hade också kallt inatt, minus 5,5 var det här. Oj, får du så varmt i vinterträdgården redan. Jag får bara 20 grader i uterummet. Ibland är det en fördel att ha mycket skugga. Men igår så åt jag lunch därute. Det var premiär för i år. Underbart var det. Luften är så frisk och skön därute. Men i trädgården ligger fortfarande snön och tjälen ligger djup. Kollade här om dagen. Så trädgårdsarbete blir det inte förrän tidigast någon gång i mitten av april … om det har torkat upp så det går att gå där. Många gånger har vi så mycket vatten att det inte går att gå på gräset. I synnerhet när tjälen ligger och blockerar som den gör i år. Har jag otur kan jag inte vara därute förrän i maj.

   Ha en fin dag och hoppas du får bra temperatur i vinterträdgården med dina öppna dörrar.

   Kram Anita

 14. Pingback: Årskrönika 2015 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s