Skottland – Inverewe Garden

Juli 2006 i Skottland. En sommar som var otroligt varm. Jag minns när vi bodde i Fort William och skulle gå ut och äta och letade efter en uteservering. Vi hittade ingen. Vi har inga uteserveringar i de skotska högländerna fick vi höra. Restaurangen där vi till slut hamnade var fullsatt och höll en temperatur på ca 35-40 grader inomhus. Det var jobbigt för oss gäster men oj som jag beundrade personalen som trots denna värme höll en hög servicenivå och hela tiden mötte oss med ett leende på läpparna. Och maten var god, det minns jag också.

Denna varma sommar besökte vi en trädgård, belägen i de nordvästra högländerna, Inverewe Garden. På bilden nedan ser man hur långt upp i Skottland trädgården ligger.
MapInvereweGarden

Vi hade startat från Fort William tidigt på morgonen och bestämt oss för att bo i en lite mindre by. Det blev Strathpeffer, inte långt från Inverness.
MapStrathpeffer

Vi bokade in oss på Brunstane Lodge men lämnade bagaget i bilen då vi skulle göra vår dagsutfärd till Inverewe Garden och ville komma iväg så fort som möjligt.

Öppna vidder och blånande berg i bakgrunden. Om man inte ville åka bil som vi gjorde fanns möjligheten att ta sig fram via järnväg.
2006Juli_InvereweOnTheWay01

Vi klättrade uppåt. Molnen antog olika skepnader och nyanser. Dom slickade bergen som låg där sida vid sida.
2006Juli_InvereweOnTheWay02

Vi var högt upp och kunde se ner över byn Gairloch och vattnet Loch Gairloch.
2006Juli_Gairloch

Så var vi framme vid Inverewe Garden. Innan vi klev ur bilen så tog vi på rejält med djungelolja för vi hade blivit varnade för att det fanns mycket mygg här och det stämde. Dom surrade omkring oss hela tiden och dom som jobbade i trädgården hade skyddskläder och nät som skydd.

Det här var en fantastisk trädgård. Trots att vi var högt upp i de skotska högländerna så kändes det som vi klev in i något av en tropisk värld. Här började Osgood Mackenzie år 1862 skapa denna trädgård som då bestod av karga stenhällar. Tonvis av matjord forslades dit och han planterade tallar som skydd mot vinden. Det tillsammans med golfströmmen gjorde att trädgården kunde husera exotiska växter.

År 1870 stod huvudbyggnaden Inverewe Lodge klar. Den förstördes i en brand 1914 och 1937 uppfördes den nuvarande Inverewe Estate.

2006Juli_InvereweGarden10

Då Osgood Mackenzie avled 1922 tog hans dotter över trädgården och strax före hennes död 1952 överlät hon trädgården till The National Trust.

Trädgården ligger vid Loch Ewe och staden som skymtar på andra sidan vattnet är Poolewe.
2006Juli_InvereweLochEwePoolewe02

Och här följer ett galleri med bilder från Inverewe Garden. För att se dom i full storlek är det bara att klicka på en av bilderna och sedan bläddra med pilarna.

På väg tillbaka mot Strathpeffer så njöt vi av det vackra landskapet. Ibland slog färgerna an en höstlik ton.
2006Juli_InvereweOnTheWayHm01

För att i nästa stund vara tillbaka i sommarens blå toner.
2006Juli_InvereweOnTheWayHm02

Det hade varit en härlig dag och jag är verkligen glad att ha fått uppleva Inverewe Garden.

Jag har just varit inne på National Trusts hemsida för Skottland och läst om Inverewe Garden. Där framgår att trädgården just nu är stängd beroende på att dom råkat ut för stor förstörelse under en svår storm den 9 januari 2015. På deras Facebook-sida kan man se att röjningsarbete pågår och dom vet i skrivande stund inte när trädgården kommer att öppnas igen.

Jag känner sorg i hjärtat när jag läser om trädgårdar som blivit förstörda av vädrets makter. Gamla träd som slitits upp och sedan fallit och krossat andra träd och växter. Men naturens krafter är svåra, för att inte säga omöjliga att tygla. Många träd har på en natt förpassats ur denna trädgård men samtidigt också lämnat plats för nya. Och jag är övertygad om att trädgården kommer att blomma upp igen och skänka besökare många fina stunder i denna skotska pärla som en gång skapades av Osgood Mackenzie.

Detta inlägg publicerades i Resor, Trädgårdsvandringar. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Skottland – Inverewe Garden

 1. Marit skriver:

  Så herlige bilder! Det er utrolig vakkert i Skottland. Jeg er veldig glad for at du legger ut disse nydelige bildene! Vi flyttet inn her i 2006, og jeg husker at den sommeren var veldig varm. Jeg hadde nemlig ca. 700 planter i potter som jeg hadde tatt med meg fra min forrige hage, og
  jeg holdt på å vanne meg ihjel 😉

  Ja, det er trist når været ødelegger flotte hager. Det er dessverre sånt vi må regne med i fremtiden.

  Ha en fin dag, Anita!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Oj, oj, oj …. 700 plantor. Ja sommaren 2006 var nog varm, inte bara i Skottland så jag förstår att du fick vattna 🙂 Det betyder att ni firar 10-årsjubileum nästa år i ert nuvarande hus.

   Skottland är verkligen vackert. Jag gillar ju hela Storbritannien men resan till Skottland 2006 minns jag lite extra, kanske just för att det var så fint väder och vi hade sådan tur med att hitta bra platser att bo på. Det var ju ingen trädgårdsresa och mannen i huset är ju inte så intresserad av trädgårdar så jag blev väldigt glad när han utan vidare gick med på att åka till Inverewe 😉

   Ha en fin dag du också!

   Kram Anita

 2. Britt skriver:

  Vad mycket fina bilder från Skottland. I Fort William har jag också bott. Den fina trädgården visste jag inte fanns, så den missade jag förstås. / Britt

  • Anita skriver:

   Så roligt att du också bott i Fort William. Då antar jag att du också besökte Glencoe? Trädgården ligger nog lite utanför de områden man normalt turistar i så jag tror att det var därför du kanske inte hört talas om den. Jag hade hört talas om den redan tidigare det var därför jag kollade upp innan vi åkte var den låg. Väl värd ett besök i varje fall.

 3. Så vackert!
  Jag tror att det är det ända resmålet som jag skulle kunna få med mig maken.
  Samtidigt som jag skulle kunna titta på trädgårdar.
  Skall spara denna länk och visa honom.
  Tack för den fina visningen.
  Annika

  • Anita skriver:

   Ja Skottland är fantastiskt vackert så jag tror absolut du kan få med dig maken. Förutom denna trädgård så kan man ju besöka öarna. Vi gjorde ett besök på Skye. Och dalgången Glencoe är makalöst vacker. Hoppas du kan övertala honom 🙂

   Ha det gott!
   /Anita

 4. Linda skriver:

  Hej!

  Jag borde inte läsa sådana här inlägg. Jag älskar Skottland och nu vill jag inget hellre än att åka dit. Jag har inte varit där sedan trädgårdsintresset slog till. Det skulle vara väldigt spännande att få åka dit med mina nya ögon. Fast myggiga trädgårdar ska jag hålla mig borta ifrån. Mygg älskar mig och ingen djungelolja i världen tycks hjälpa.

  Hoppas att du får en fin dag!
  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Ja Skottland (eller Storbritannien över huvud taget) kan man åka till hur många gånger som helst. I år har jag ingen resa till Storbritannien inplanerad och jag börjar redan få abstinensbesvär 😉 Och det där med myggen. Ju högre upp man kom i högländerna, ju mer mygg var det. Vi var väldigt förvånade över det. Men det var ju i slutet av juli. Tidigare på sommaren tror jag inte det är några problem så då tror jag att du skulle kunna besöka Inverewe utan att bli uppäten 🙂

   Kram Anita

 5. Lena i Wales skriver:

  Vilka härliga bilder! Och ett ställe jag inte varit på i Skottland, det du!
  Mycket intressant! På våra rundturer med buss hinner vi ju tyvärr inte med allt.
  Tack för din fina kommentar hos mej!
  Ha det bra!

  • Anita skriver:

   Tack Lena 🙂 Roligt att jag kunde visa en plats som inte är så vanligt besöksmål. Det ligger ju lite avsides så jag förstår att det ofta inte hinns med. Det finns ju så otroligt mycket vackert att se och uppleva i Skottland.

   Ha det bra du också!

 6. Cathy skriver:

  Så hade jag då skrivit en kommentar men när jag vill skicka den så vägrade WordPress godta mitt lösenord, blä. Varje gång jag går från min engelska blogg tillbaka till den svenska så blir det strul. Nåväl, jättevackra bilder och vad tråkigt att deras trädgård blev så förstörd av januari stormen. Vi såg ju på tv hur himla mycket det blåste då. Svårt att riktigt förstå dock hur mycket det kan förstöra.
  ha en skön vecka och vi hoppas på soliga dagar.
  Kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Hm, jag har ibland haft samma problem. Jag administrerar en annan blogg för vår sångkör och när jag varit inne på den och sedan ska kommentera någonstans som ”mig själv” och inte loggat på så har den klagat (trots att jag loggat ur körbloggen) när jag försöker fylla i mitt password. Jag brukar då stänga ner webläsaren och starta upp igen och då brukar det fungera. Vet inte om man fortfarande är inloggad på den andra bloggen på något vis.

   Ja det är inte klokt vad stormar kan förstöra. När man tänker på träd som stått 150 år och klarat en massa stormar och så kommer just den som ställer till så mycket förödelse. Tänk när Gudrun härjade i Sverige. Det var ju hemskt så hårt den drabbade många skogsägare. Men oftast är vi ju som tur är förskonade från extremt väder.

   Kram Anita

 7. Kristinas oas skriver:

  Tack för att du visar dina Skottlandsbilder, längtar tillbaka när jag ser dem! Vilken annorlunda trädgård, hade ingen aning om den. Tråkigt med stormar som förstör, men vi får hoppas att det som nu röjs bort lämnar utrymme till nytt.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Jag har riktigt roligt själv när jag sitter och går igenom mitt fotoarkiv. Jag förstod att inte så många hade hört talas om denna trädgård därför tyckte jag det var extra roligt att skriva om den och visa lite bilder ifrån den. Och besöker du de skotska högländerna igen så kan jag verkligen rekommendera ett besök i Inverewe. Vägen dit är dessutom väldigt vacker så det är inte bara ett nöje att se trädgården, resan dit är också ett nöje.

   Kram Anita

 8. Carina skriver:

  Mmm… ..säger jag bara! Tänk bilden med byn och vyn över sjön hur mycket den lilla båten därute gör för bilden – bara en reflektion. Massor av inspirerande bilder och miljöer. Har hittar ner i min rhododendronådra igen så jag blir väldigt inspirerad av bilderna av dem med sina vackra underplanteringar. Kanske tur att hjärnan väljer fokus åt oss ibland. Har förstått att vädrets makter är starka i Skottland och att det växlar snabbt.

  Tack för en fin tripp om än bara via dina härliga bilder! Kram, Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s