Kampen mot sorgmyggorna …

Det spelar ingen roll att jag försöker intala mig själv att jag såg fel. För innerst inne så vet jag att dom finns där. Redo att med sina känsliga lokaliseringsorgan spana in en fuktig, varm jord där infiltrering av larver är idealisk. En jord med små späda rötter, en frösådd, min frösådd. Tänk om glupska sorgmyggelarver skulle få tag i så här späda små groddar … katastrof! Det hände min chilisådd ett år. Det var bara att slänga allt (inklusive såjorden) och börja om.

20150204_Groddar

När man läser om sorgmyggor så står det att den vuxna myggan gör ingen skada utan det är larverna som glupskt äter späda rötter. Men då säger jag som så. Larverna skulle faktiskt inte finnas om inte de vuxna myggorna fanns så visst sjutton gör dom skada! Indirekt i varje fall …

20150204_Sorgmyggor

Jag har alltså insett att det finns sorgmyggor i mitt hus. Jag har sett deras lite ryckiga flygteknik som är karakteristisk för just sorgmyggan. Hade dom varit skickligare flygare hade jag kunnat hoppas på att det var vattenflugor (som inte gör samma skada) men så är dessvärre inte fallet.

Jag har märkt av dom rätt mycket i köket och har haft mina aningar var dom har kommit ifrån. Amaryllisarna som jag haft kvar för att se om ytterligare en knopp skulle dyka upp. Och jag misstänkte också julstjärnorna som jag inte haft hjärta att slänga för dom har varit lika fina som när jag köpte dom. Men idag var det dags! Jag slängde alla blommor som jag hade i köket (utom ett par övervintrande pelargoner). Och gissa hur obehagligt det var när jag tog ut amaryllisarna ur krukorna och det flög upp massor av sorgmyggor ur jorden.

Nu kommer jag att under några veckor inte ha en enda växt i köket. Pelargonerna kommer att förpassas till ett annat rum (kollade jorden på pelargonerna men där såg jag inga myggor). Ingen jord får finnas i köket. Frösådderna står på ett helt annat ställe och där har jag ännu inte sett några. Jag har också satt ut gula klisterremsor i huset. Där det fastnar … där finns sorgmyggor.

Jag laddade också redan i höstas upp med nematoder då det är svårt att beställa dom på vintern beroende på att dom inte levererar om det är kallt ute. Men dom använder jag inte förrän jag vet att angreppet är ett faktum. Att det kommer att bli angrepp längre fram vet jag. Det blir det varje år. Men tack vare Nemablom så lyckas jag alltid slå tillbaka angreppen.

20150204_Nemablom

Synd bara att dom har skrivit ”blomflugor” på påsen. För blomflugor är ju något helt annat. Det är dom där fina små insekterna som ser ut som små getingar och som kan stå helt stilla i luften.

Kampen har bara börjat. Jag kommer att hålla noga koll varje dag. För mina frösådder vill jag ha ifred! Bara så ni vet … ni eländiga små sorgmyggor!

Detta inlägg publicerades i Frösådder, Skadegörare och sjukdomar. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Kampen mot sorgmyggorna …

  1. Kristinas oas skriver:

    Åh, så trist det är med dessa nedra fluglarver som gnager rötter! Fick in dem med mina amaryllisar också! En stor anledning till att jag inte har börjat fröså något ännu…
    Sorgmyggelarverna tål inte torka, så om man får dem hos en krukväxt som inte dör av en rejäl upptorkning så funkar det för att ta kål på dem. Om de finns hos en krukväxt som inte tål torka kan man testa att sätta ner tändstickor, med toppen neråt, i jorden. Ganska många behövs, jag har satt ca var 5:e cm. Svavelchocken är ju däremot inte något man vill utsätta små späda fröplantor för och definitivt inte sådant man ska äta!
    Kan bara önska dig lycka till med bekämpningen!
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

      Ja det är det som är problemet när man köper hem blommor till jul, det är ofta sorgmyggor i jorden. Jag har råkat ut för det förut när jag köpt amaryllis och julstjärnor men när jag satt egna amaryllislökar har det inte varit något problem även om det ibland också kan vara problem att man får med sig ägg med köpejorden som sedan utvecklas till larver när det blir lite fuktigt. Jag har prövat det där med torka och det dödar nog larverna men … dessvärre så har det hunnit kläckas nya sorgmyggor som lägger nya ägg så fort man vattnar igen. Det enda som hjälpt mig till 100% är nematoderna så jag satsar på dom varje år nu. Det värsta är att jag precis för en stund sedan upptäckte att det flög ett par sorgmyggor vid mina krukor där jag har ‘Cheyenne Spirit’. Dom grodde så fint men sedan har dom stått oroväckande still. Och nu förstår jag varför. Så nu har jag satt in nematoder så får vi se hur det går. Hoppas att dom inte hunnit göra för stor skada för jag har verkligen sett fram emot att få se just dom blomma i sommar.

      Håller tummarna för att du lyckas sanera ut alla sorgmyggor innan det är dags att börja med frösådderna.

      Kram Anita

      • Kristinas oas skriver:

        I år drog jag inte upp några amaryllislökar själv utan köpte färdiga. Lät dem ändå stå helt utan vatten flera veckor innan jag började vattna, men det hjälpte inte tyvärr. Håller också tummarna för att jag blir av med dem innan det är dags för sådd.
        Kram Kristina

  2. Carina skriver:

    Ska köpa nemablom nästa vecka tänkte jag. Vill inte heller att frösådderna ska ge sig utan växa sig stora och starka. Tror inte längre på att sorgmyggor dör av torka… ..då hade de varit döda för länge se’n i alla krukor här.

    I morse fick jag gjort om beställningen av chilia mm. Något har hänt och min beställning hade inte gått fram…

    Lycka till med kriget! Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Tror att du gör klokt i att köpa Nemablom. Jag har bara bra erfarenheter av det. Det är det enda som hjälpt mig till 100%. Och en påse räcker länge. Jag brukar efter det jag vattnat förvara det kvarvarande i en plastbytta i kylskåpet. Det gäller bara att det inte är för kallt i kylen. Förra året så började vår kyl gå på högvarv av någon anledning och det blev för kallt och då frös ytan på vattnet till is. Och det är för kallt för nematoderna. Som tur var var det nästan slut i lådan.

      Förstod nästan att det hänt något med din beställning i och med att du inte fått fröerna. Men dom är kvicka att leverera så din nya beställning kommer säkert att komma snabbt i brevlådan.

      Kram Anita

  3. GladiGrönt skriver:

    Har du Nemablom är det ingen fara. Jag vet en som brukar vattna allt nysått för säkerhet med Nemablom. Beror väl på hur värdefulla fröna är. Sedan finns det lite huskurer också som kan funka. Här finns de om du inte redan prövat… http://gladigront.se/akta-frosadderna-for-blomflugor/ Lycka till med sådderna!/Monica

    • Anita skriver:

      Ja jag har använt Nemablom i flera år så jag vet att det hjälper. Men däremot har jag slutat att vattna ut det i förebyggande syfte. Har läst att det inte fungerar för om det inte finns några larver i jorden så dör nematoderna i och med att dom inte får någon mat. Men efter jag skrivit inlägget igår så hittade jag flera sorgmyggor vid en av mina frösådder så då var jag tvungen att börja använda det. Men jag förvarar resterande i en plastbytta i kylen vilket brukar fungera bra. Tack för länken till ditt inlägg. Det var väldigt intressant att läsa.

      Ha det gott!
      Anita

  4. Eva, storasyster skriver:

    Käraste Chillasyster!
    Jag hoppas du vinner kampen mot sorgmyggorna! Jag vet att du kämpar och det vore för sorgligt annars eftersom jag är litet egoistisk också. Jag vill så gärna ha en chiliplanta från dina odlingar längre fram!
    Nu ska jag försöka samla ihop mig och jobba litet!
    Ha det bästa goaste chillasyster och var rädd om dig!
    Många kramar
    storasyster

    P:S: tror det mesta blev rätt den här gången också! D.S. 🙂 🙂 🙂

    • Anita skriver:

      Kära storasyster … jag tror till och med allt blev rätt den här gången 😉

      Kampen är igång. Så klart du ska ha inte bara en utan flera chiliplantor i vår. Och tomater också. Har sått en sort som jag tänkte ha i uterummet för att få lite tidiga tomater. Den sorten skulle passa utmärkt på din balkong också 🙂

      Ha en bra torsdag så hörs vi!

      Kramar chillasyster

  5. Ruben skriver:

    TRIST! Men – på dom bara!! I jämförelse med dina sorgmyggor är ju mina löss inte mycket att orda om! 😉

    Ha det gott!
    /Ruben

    • Anita skriver:

      Åjo, löss är inte att leka med heller. Men jag såg att du angriper dom med pincett och förstoringsglas. Det tycker jag verkar vara en alldeles utmärkt metod. Jag fick ett förstoringsglas i julklapp … det klarar jag mig inte utan. Med hjälp av det går det även att spana i jorden för att upptäcka ev. sorgmyggelarver.

      Ha det gott du också!
      /Anita

  6. Britt skriver:

    Usch, usch, usch. Så där sorgligt har jag också i mina krukor. Jag trodde inte de gjorde så stor skada, utan bara var irriterande. Det är kanske därför det inte kommer något ur mina sådder. / Britt

    • Anita skriver:

      Aha, då skulle du nog satsa på Nemablom för larverna angriper även groddarna när dom är på väg upp har jag märkt. När det finns sorgmyggelarver i jorden så kan man se en grodd och gå och vänta på den men ingenting händer. Och det beror på att dom börjat äta på den. Usch och fy! Dom är dessvärre inte bara irriterande när dom flyger omkring en, deras larver gör väldigt stor skada också.

      Du kanske skulle satsa på att skaffa helt ny jord och sätta nya sådder? Och sedan köpa hem Nemablom och vattna ut vid minsta angrepp. För om du har en massa sorgmyggor som flyger omkring så har du nog dessvärre larver i jorden också 😦

      /Anita

  7. Marit skriver:

    Huff! Jeg forstår godt din engstelse for disse ekle sorkmyggene. Jeg har de her jeg også, og jeg har bare et råd, og det er å henge opp limfeller. Jeg har priklet 65 potter med blodbeger i dag, og jeg frykter angrep av disse jeg også.
    Noe helt annet, først i dag kom ditt innlegg frem i min bloggliste. Det er noe galt et sted, for det var ikke sånn før 😦

    Ha en fin kveld!

    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Jag har också limfällor men jag har fått angrepp i jorden ändå det är därför jag har börjat med nematoder. Dom verkar föröka sig så enormt de där eländiga sorgmyggorna. Jag håller tummarna för att dom inte ger sig på dina frösådder utan fastnar i dina fällor.

      Det är jättekonstigt att det tar sådan tid för mina inlägg att dyka upp, jag har faktiskt ingen aning om varför. Ska söka lite på WP-forumen och se om andra har samma problem. Men jag är glad att dom kommer in även om det tar tid. När jag skrev min årsberättelse så kom den ju aldrig in i blogglistorna över huvud taget. Tack för att du talade om det.

      Önskar dig en fin fredag!

      Kram Anita

  8. Pingback: Årskrönika 2015 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s