2015 års trädgårdsplaner

Nytt år och årets första Blommig fredag. Veckans tema är ”Årets trädgårdsplaner”. Ett mycket bra tema. Det ger mig en möjlighet att, för min egen del, dokumentera mina planer inför kommande säsong (väldigt bra att ha dom samlade i ett blogginlägg med bilder och text). Sedan tror jag att det kommer att läggas upp många intressanta inlägg med trädgårdsplaner som i sin tur kan ge mig idéer och inspiration.

Här följer en del av planerna …

1. Många rosor ska bort
Jag är trött på rabattrosor. Jag kommer att ta bort många av dom, främst Stockholm och troligen också Flora Danica. Dom får rosrost, svartfläcksjuka, ohyra och blir tanigare för varje år. Jag resonerar som så att ”det som inte trivs, det åker väck!” Det ser bara trist ut att ha rabatter där det står en ros här och en ros där. Drömmen var den gula Stockholm tillsammans med doftande lavendel. År 2011 var ett fantastiskt ros/lavendelår men sedan har det bara gått utför. I år så så åker allt väck! Så här såg i varje fall rabatten ut 2011:

20110717_RosorLavendel

Vad jag ska ha där istället har jag inte bestämt. Till att börja med tänker jag göra det mycket enkelt för mig. Jag tänker så ringblommor och snokört för att inte ha bar jord i rabatten. Sedan får jag planera vidare. Hos mig självsår sig knappt något (vet inte varför) så jag behöver inte vara orolig att bli invaderad av ringblommor och snokört sommaren 2016. Dom här sorterna blir det (ringblomman hade jag redan i frösamlingarna, snokörten har jag skickat efter i år):

SeedRingblommaSnokort

2. Min egen prärie
Jag såg en bild som jag blev helt betagen av. Det är ett tag sedan jag såg den men har inte kunnat glömma den. Och naturligtvis så hittade jag den inte igen. Men när jag satt och planerade för 2015 så googlade jag på olika gräs. Och plötsligt dök bilden upp. Den har vunnit första pris i en fototävling och jag tänker inte låna in den till det här inlägget utan lägger bara ut en länk till sidan. Tyvärr kommer den väl inte att ligga kvar för evigt då det är en årlig tävling där nya vinnare koras så se till att titta på den. Den är helt underbar (sidan öppnas i ett eget fönster):

”My Garden Prairie” by Rosanna Castrini

Närmast altanen har vi det enda torra partiet i vår trädgård. Där drömmer jag nu om att ha en likadan prärie som den på bilden. Fotografen har ju dessutom dokumenterat vilka växter hon använt. Redan idag så har jag där en hel del plantor av röd solhatt ‘Magnus’ så det jag behöver komplettera med är dessa ettåringar (som jag beställt och fick i veckan):

SeedSlojsiljaEkorrkorn

Ok, jag kommer säkert inte att komma i närheten av Rosannas prärie. Det är nog säkert lite lättare att få till något sådant i Italien än i Södertälje. Men ett försök måste jag göra och drömma kan man ju alltid.

3. Eldrabatt ala Rosemoor
Ett av mina favoritprogram är BBC:s Gardeners World. Jag såg ett avsnitt där Monty Don besökte RHS trädgård Rosemoor i Devon, England (en trädgård jag själv besökt). Som tur var spelade jag in programmet för jag har tittat på det om och om igen och använt det som inspiration. Jag grävde i somras en ny rabatt där jag tänkte ha ett eldigt tema där toppen av blomningsperioden är tänkt att vara sensommar/tidig höst. Det här året ska bli ett experimentår. Jag kommer att flytta en del befintliga perenner och så kommer jag att ha en del ettåringar, mer för att testa olika färgkombinationer. Jag har ingen egentlig plan mer än att rabatten ska pulsera av värme med lite svalkande inslag. Jag kommer nog att jobba med den rabatten i flera år framåt. Jag fotograferade av TV:n och bilderna är därefter. Men det går att se tanken.

På bilden nedan finns Monty Dons ord med och jag håller med, det riktigt kokar om rabatten. Jag tycker den är häftig och blir upprymd när jag ser de pulserande färgerna. Jag gillar verkligen temyntan i förgrunden.
EldrabattRosemoor03

Här lite kloka ord från Monty Don …
EldrabattRosemoor01

Strålrudbeckian ‘Goldsturm’ må vara vanlig men den är ändå en favorit hos mig. Tålig och rikblommande. Den står idag i den del där jag ska ha min ”prärie”. På bilden nedan syns den tillsammans med ‘Magnus’ (som alltså ska stå kvar och bli en del av prärien). Strålrudbeckian ska flytta upp till nya eldrabatten som inte syns i bild men som ligger ovanför det bruna bordet som skymtar till höger, bakom häcken.
20130827GoldsturmMagnus

Andra växter som kan passa där är solbrudarna. Dom står idag i köksdelen men där behöver jag plats för annat.
20130801Solbrudar

Kanske kastar jag in floxen ‘Blue Paradise’ på prov, som utropstecken i allt det heta. Fast den kanske inte passar alls även om den har kamperat ihop med den orange tigerliljan.
20130815PhloxBlueParadise

Har ett par fröpåsar med andra blå växter som jag också tänkte pröva som utropstecken. Det går ju inte att veta vilken blå nyans det blir innan man sett dom i verkligheten. Och blir dom helt fel, ja då finns det alltid plats för dom i en annan rabatt.
SeedDaggsalviaBlueBedderAgeratumDondoBlue

Och när jag letade bland mina gamla fröpåsar så hittade jag denna rudbeckia. När man ser bilden så verkar den ju vara som gjord för eldrabatten. Den ska vara perenn men kan blomma redan första året. Jag ska se till att så den i veckan. Den ska tydligen gro lätt, till och med i rumstemperatur. Det återstår att se förstås.
SeedRudbeckiaCheyenneSpirit

Slutligen så skickade jag efter ett lejongap som enligt beskrivningen ska vara djupt röd. Den skulle kanske, även den, passa i eldrabatten men är den riktigt röd skulle den också passa i den röda delen av trädgården (där bara rent röda växter får husera).
SeedLejongapRocketRed

Det var väl ungefär allt. Ha nu en härlig helg med alla trädgårdsplaner!

Titta gärna in till Hélena med Blommig fredag genom att klicka på logan nedan för att se hur andra tolkat dagens tema.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Färgkombinationer, Fröer, Trädgårdsdokumentation, Trädgårdsplaner. Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till 2015 års trädgårdsplaner

 1. Carina skriver:

  Härligt med hetta!! Jag tror phloxen kan bli bra! En fåddablomma jag har – en gammaldags phlox med lite mindre blomflockar, bättre doft men framförallt högre höjd blommade bland mina rudbeckior i somras. Tillsammans med dem står Ligularia och den vanligaste gula Coreopsisen. Det är snyggt!! Tyvärr har jag inte ett svenskt namn i huv’et just nu. En annan sak som en mycket duktig plantskolist sa… Sorter av Echinacea som inte är purpureahybrider utan en annan, som jag inte heller kommer ihåg, den som ger de varma gula, orange och röda övervintrar bättre i de där torra miljöerna. Peppar, peppar min ‘Irresistable’ kom upp och blommade i ett fantastiskt läge.

  Det är väl ganska meningslöst att hålla fast vid växter som inte trivs. Jag grävde upp en ‘Louise Odier’ här 😦 Särskilt när man har begränsat utrymme.

  Jag har beställt chili- och paprikafrön. Kom på att jag måste göra mitt eget smakrika paprikapulver 🙂

  Ha en skön helg! Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Jag tror också att phloxen kan bli bra, den har ju trivts med den riviga tigerliljan. Coreopsis (visst heter den väl Höstöga) har jag haft men den ville sig inte. Kom bara upp två somrar sedan var den borta. Men jag tror det finns mer eller mindre härdiga. Min hörde kanske till dom mindre härdiga.

   Intressant det där om Echinacea. Jag brukar normalt bara lyckas med ‘Magnus’. Grattis till din ‘Irresistable’ På fröpåsen till ‘Cheyenne Spirit’ står det att den ska vara perenn men odlas också ofta som annuell. Jag tror nog på det senare hos mig. Men blommar den redan första året så är det helt ok för min del.

   Så bra att du beställt chili och paprikafrön. Eget pulver är något jag inte kan vara utan. Ska snart börja så mina chilisar. Måste bara få hem lite jord först. Skulle så igår och upptäckte att jag inte hade jord. Men det är ingen fara. Dom hinner komma upp och växa till sig 🙂

   Ha en skön helg!
   Kram Anita

 2. Kristinas oas skriver:

  Ska bli spännande att följa din rabattplan! 🙂 Jag gillar ju de där eldiga nyanserna på blommor. Rudbeckian var snygg, den ska jag kolla in.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Rudbeckian ‘Cheyenne Spirit’ sådde jag igår. Det ska bli spännande att se om den gror. Det skulle vara 10 frön i påsen men två var krossade så 8 blev sådda. Nu är det bara att hålla tummarna. Den odlas tydligen både som perenn men också som annuell i och med att den blommar första året. Jag tror på det senare hos mig där mycket har svårt att övervintra.

   Ha en fin söndag kväll!

   Kram Anita

 3. Ninni skriver:

  Härliga planer…..blir kul att följa och se resultaten…..=)

  Trevlig helg!

  Kram Ninni

 4. Britt skriver:

  Det var rätt mycket planer. En egen prärie låter litet kul. / Britt

  • Anita skriver:

   Ja vi får väl se hur mycket som blir enligt min ursprungsplan, framför allt ska det bli spännande med prärien 🙂

   Ha en fin söndag kväll!
   /Anita

 5. Marit skriver:

  Det blir spennende å følge med på hvordan det blir i hagen din i sommer! Egen prærie høres flott ut! 🙂 Rudbeckia er så vakre!

  Jeg skal plante flere roser, men ellers blir det mest vedlikehold av eksisterende bed. Nok å gjøre i hagen likevel 😉

  Ønsker deg en god helg!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Den här vintern kommer nog att gå hårt åt många rosor. Jag kommer som sagt att ta bort många av mina. Men många kommer också att vara kvar, det är rabattrosorna jag är trött på. Dom vill inte trivas hos mig. Men prärien ska bli kul att se hur den blir 🙂

   Ha en fin söndag kväll!
   Kram Anita

 6. Meta skriver:

  Ojojoj här var det stora planer, så kul om du ror dom iland. Visning blir det väl senare hoppas jag på.Snokörten och slöjsiljan såg spännande ut. Får nog ta en närmare titt på dom. Här blir det nog inte så mycket odlande i år.
  Ha en fin helg
  kram Meta

  • Anita skriver:

   Jodå, det blir uppföljning på bloggen, hur det än går 😉 Slöjsilja hade jag aldrig hört talas om förut. Ska bli spännande att se hur den kommer att ta sig ut.

   Ha en fin söndag kväll!
   Kram Anita

 7. Så mange fin og inspirerende bilder du viser:)

  • Anita skriver:

   Tack 🙂 Det ska bli spännande att se om resultatet blir som på fröpåsarna och som i mitt huvud 🙂

   Ha en fin söndag kväll!
   /Anita

 8. Cathy skriver:

  Oj vad duktig du är på att dokumentera och planera. För mig tror jag att detta år får bli ett mellanår i trädgården. Jag har inte fått någon inspiration än i alla fall och snart får jag hem en ny liten valp så jag kommer nog inte att ha så mycket tid för trädgård. Snart kanske det är dags att plocka fram de pelargoner jag försöker övervintra och se om de är liv i dem. Fast än är det väl lite för osäkert att ställa dem i uterummet där vi inte har någon värme, visserligen vinterbonat men ändå, blir det en rejäl köldknäpp kan det nästan bli frost där inne.
  Jag är fortfarande lite jetlaggad och vaknar runt 5 på mornarna så under eftermiddagen är jag ganska trött ofta. Igår fyllde Ron år och då kom hela hans barnaskara med egna barn så det var ett himla hallå, två barnbarn är ju bara 1 år och är överallt. Milde vad jag var trött efter att alla äntligen åkt hem. Nu ska vi äta lite middag snart och sen blir det nog en stund i soffan. Jag gick i alla fall ut en kort promenad mitt på dagen, lite mindre is på cykelvägarna idag.
  Ha en skön vecka.
  kram, Cathy

  • Anita skriver:

   Jo jag brukar vara duktig på att planera och dokumentera men att följa upp brukar jag inte vara lika duktig på. Ska försöka bättra mig på den punkten i år 😉 Förstår att det inte blir så mycket trädgård för din del i år. En ny valp tar sin tid men oj så spännande det kommer att bli. Jag har ju alla mina växter i uterummet över vintern. Vi har ett element men det har vi knappt haft igång. Nu ska det bli lite kallare under några dagar så då får jag sätta igång det igen tillfälligt. Skulle inte du också kunna ha ett element som du sätter igång kalla dagar? Det är verkligen bra att kunna övervintra växterna där. Det går ju att ha frostvakt också men vårt uterum är för stort.

   Ha det så bra och jag hoppas du kommit ur jetlaggen nu och kommit in i den svenska dygnsrytmen 🙂

   Kram Anita

 9. Oj oj vad härligt! Bilden från din trädgård ser så fint ut. Får du plats till mera?
  Slöjsilja hade jag förra året och det blir hög. Den är så snygg i buketter och i rabatten tillsammans med andra blommor med lite färg var den så snygg.
  Ha det gott och lycka till med planerna.
  Annika

  • Anita skriver:

   Jodå, det finns rätt mycket plats där det idag är gräsmatta 🙂 Kul att höra att du odlat slöjsilja och tyckte den var fin. Just att kunna ha den i buketter är något som jag räknar med också. Det ska bli väldigt spännande att se hur min ”prärie” blir.

   Ha det gott du också!
   Anita

 10. Trädgårdstid skriver:

  Präriebilden är heeeelt fantastiskt – förstår att du vill efterlikna den. Känns som en väldigt fin kombination – lycka till!
  Kram
  Elin

 11. Det ska bli så roligt att följa dina rabatter. Härliga planer!
  Ha det gott
  Anette

 12. Lena i Wales skriver:

  Oh, Anita! Vilka planer du har! Hoppas du hinner blogga också!
  Du har så många bra ideer och jag tror att du kan genomföra dessa. Du ger verkligen inspiration!
  Ha en bra vecka!

  • Anita skriver:

   Tack Lena! Jodå, jag ska försöka hinna blogga också. Måste ju ha uppföljning för att se hur mycket av planerna som blev som jag tänkt det.

   Ha en fortsatt fin vecka!
   Anita

 13. Eva, storasyster skriver:

  Nu har jag vandrat runt i din trädgård och tagit del av dina tankar, kära Chillasyster och det är skå skönt!
  Jag ser fram emot att få se härligheten när det börja hetta till i trädgården. Nu ligger snön djup där istället, men det går åt rätt håll. 🙂 🙂
  Många kramar
  storasyster

 14. Eva, storasyster skriver:

  skå skönt vet jag inte vad det är men så skönt vet jag vad det är! 🙂 🙂 Jag behöver altlså inten smartphone för att stava uppåt väggarna. 🙂 🙂

 15. Eva, storasyster skriver:

  Hahahahahaha

  • Anita skriver:

   En sak är klar kära storasyster, jag blir alltid glad när du tittar in och skriver några rader, dels för att du skriver, dels för hur du skriver 😉 Förutom den heta rabatten så har jag sått årets chili nu. Väntar med spänning på att de första groddarna ska titta upp ur jorden. Några är redan reserverade för dig 🙂

   Kramar från Chillasyster

   • Eva, storasyster skriver:

    Åh du underbara Chillasyster! Ser fram mot chiliplantorna på min balkong och framför allt ser jag fram mot skörden!. Jag bor nog kvar över sommaren i alla fall! 🙂
    Hälsa så gott!
    Kramar
    storasyster

 16. Carita Norden skriver:

  Wow, det var ingen dålig lista du redovisar, har du tänkt hinna med allt detta. det kommer att bli hur fint som helst kan jag tänka mig. Lycka till med alla frösådder. Carita

 17. Linda skriver:

  Jag blir alltid så överväldigad när jag ser bilder från din trädgård. Det är så vackert! Förstår inte hur du hinner och orkar. Någon gång ska jag definitivt komma på besök!

  Kram
  //Linda

  PS! Det ska bil roligt att se hur röd lejongapet blir i verkligheten!

 18. Pingback: Årskrönika 2015 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s