Årskrönika 2014

Så var vi då där igen … vid tröskeln till ett nytt år. Men innan jag kliver över tröskeln och vandrar in i 2015 så tänker jag vända mig om för ett ögonblick och titta tillbaka på 2014. Det blir en återblick i ord och bild med länkar till 2014 års blogginlägg. Alla länkar till inlägg öppnas i ett eget fönster.

OBS! Vissa bildsamlingar är utlagda som gallerier. För att se dessa bilder i full storlek är det bara att klicka på en av bilderna och bläddra sig framåt/bakåt med pilarna. För att komma tillbaka till årskrönikan är det sedan bara att klicka på krysset i övre vänstra hörnet.

Nog pratat! Jag kör igång direkt med årets första månad …

J A N U A R I

Årets första dag bänkade jag mig som vanligt framför TV:n och tittade på nyårskonserten från Wien. Jag älskar baletten i fantastiska miljöer …
20140101_Wienerkonsert

. . .

… och de vackra blomsteruppsättningarna …
20140101_WienerkonsertBlommor

Året kunde annars ha börjat bättre. Jag fick influensa och gick omkring med en hosta som varade i närmare 8 veckor.

Jul och nyårshelgen hade passerat med milda temperaturer som nästan gav vårkänsla. På många trädgårdsbloggar kunde man läsa om både ogräsrensning och lökplantering under julledigheterna, ända in i januari. Men den 11 januari drog det in ett rejält snöoväder. Det kändes ändå bra då snön lade sig som ett skyddande täcke i rabatterna …
20140111_Snowstorm

. . .

I uterummet njöt jag av kamelians första blommor …
20140104Camellia

. . .

Den 13 januari sådde jag mina första chili och delade med mig av mina erfarenheter från chilisådder i detta inlägg.

. . .

Den här vintern fick vi då och då besök av en sparvhök …
20140125_Sparvhok

Och den 18 januari slog den till och tog en av ”våra” koltrastar. Jag skrev om den dramatiska händelsen i inlägget ”Dagen då döden kom på besök i trädgården”.

Och apropå fåglar. Den sista helgen i januari är det fågelräkning (”Vinterfåglar inpå knuten”). I år hade jag gett mig sjutton på att fotografera alla olika sorters fåglar och det lyckades jag med även om bilderna inte alltid var de bästa. Fågelräkningen med tillhörande bilder skrev jag om i inlägget ”Nu har jag räknat och rapporterat fåglar”.

Och tillsammans med talgoxen (som som vanligt blev totalsegrare) flög vi vidare mot nästa månad …

F E B R U A R I

Den 1:a februari låg det fortfarande snö men det hade börjat bli ordentligt mildväder. En ensam björktrast satt i ett träd och filosoferade över tillvaron.
20140201_Bjroktrast

. . .

Den 2:a februari regnade det och var 4 grader varmt. Jag höll mig inomhus och omskolade chili. Jag berättade hur jag gjorde i inlägget ”Regn ute, omskolning av chili inne”.

. . .

Februari är kameliornas tid. Först ut hos mig det här året var den röda med vita inslag. Den hade vuxit enormt och blivit väldigt hög. Krukan var alldeles för liten och under våren planterade jag om den i en betydligt större kruka. Men så här såg den ut den 4:e:
20140203_Kamelia01

. . .

Samma dag kom ett gäng glada och matfriska sidensvansar på besök:
20140204_Sidensvansar02

. . .

Den 16:e februari fångade jag (med kameran) en skata som hade hittat en egen pool i grannens skottkärra.
20140216_BadandeSkata04

Jag tog en hel serie bilder och med lite kompletterande text så kom inlägget ”Vad sägs om ett februaridopp?” till.

. . .

Den 18:e på eftermiddagen uppträdde en märklig himmel. Nyanserna var som en blandning av kyla och eld.
20140218_Himmel

. . .

Den 21:a så snöade det igen och skatans swimmingpool blev fylld med snö i stället för vatten:
20140221_Snow

. . .

Den 26:e februari skrev jag om … Det där med att blogga – tankar och funderingar.

Och innan vi visste ordet av var plötsligt februari slut och vi gick vidare in i …

M A R S

I min trädgård brukar allt vara väldigt sent men i början av mars detta år såg jag både snödroppar och snökrokus.

. . .

Den 8:e vilade ett milt vårskimmer över de ostädade rabatterna. En pilfink kikade ner i vattnet som samlats i dammen efter januari och februaris regn.

. . .

Och den 13:e fotograferade jag årets första blåsippor …

. . .

Men redan den 17:e var världen vit igen …
20140317_Snow

. . .

Den 18:e inhandlade vi årets sättpotatis, ‘Cherie’ …
20140318_Cherie

. . .

Den 19:e snöade det igen men jag såg vårens första bofink …

. . .

Den 20:e och 21:a besökte jag Nordiska Trädgårdar och inhandlade bland annat en vit och gul kamelia. Den har tagit sig jättebra under året och har nu massor med knoppar som jag hoppas ska slå ut i februari 2015.

Mer om mässan går att läsa i inlägget ”Nordiska Trädgårdar 2014”

I slutet av mars försvann snön igen och med hopp om en lång skön vår vandrade vi in i …

A P R I L

Den 2:a april så pratade jag lite allvar med våren i inlägget ”Hallå våren!”

Den 11:e liknade jag mig själv vid en bonsai i och med att jag slutat växa på höjden och nu bara ökar på bredden samtidigt som barken blir mer och mer skrovlig. Det och lite annat filosoferade jag över i inlägget ”Tålamod”.

Den 12:e lyste min gula clivia som solen i uterummet …
20140412_Clivia

. . .

… och den 16:e lyste forsythian utomhus i solskenet …

. . .

Den 20:e kom en ekorre på besök och gjorde en akrobatisk uppvisning vid fågelmataren

. . .

För övrigt jobbade jag hårt i trädgården för att bli klar med vårstädningen av alla rabatter innan jag skulle åka på årets första trädgårdsresa. Och den 30:e april, kunde jag pusta ut. Rabatterna var städade och ett lager med kogödsel utlagt.
20140430_Garden

Och med de nystädade rabatterna på näthinnan somnade jag nöjd på Valborgsmässoaftonen för att vakna upp till den sköna månaden …

M A J

När maj bara var några dagar gammal åkte jag på årets första trädgårdsresa och den gick till Lake District, Cumbria, England.

Det var en härlig resa och resulterade i en reseberättelse i två delar:

Lake District, Cumbria, England, maj 2014 – Del 1
Lake District, Cumbria, England, maj 2014 – Del 2

Uppfylld av resan och våren besökte jag den 11:e Trädgårdsamatörernas växtmarknad på Torekällberget i Södertälje. Där inhandlade jag diverse växter som jag redovisade i inlägget ”Gullvivans plym sågs vaja”.

I trädgården började det spira mer och mer. Det var bara att tacka och ta emot …
20140512_Parlhyacint

20140512_Hundtandslilja

20140512_Rhododendron

. . .

Jag njöt av svavelpionens korta men vackra blomning. Svavelpionen är en favorit hos mig men tyvärr så fick den senare ett svårt angrepp av bladmögel och kanske var det sista året jag fick njuta av den. Men hoppet är det sista som överger en. Jag håller tummarna för att den ändå kommer upp i år igen och förgyller 2015 års sköna maj.
20140521_Svavelpion

. . .

Nu var äppelträdens tid. Den 24:e hade de större börja släppa sina blomblad som nu låg som mjuka snöflingor över gräsmattan. Men den lilla prydnadsapeln i Månskenslandet blommade intensivt, som en snöstorm en januaridag.
20140524_Appletree

. . .

Och en månad efter det att jag tog bilden över de nystädade rabaterna kunde jag konstatera att det händer mycket bara på en månad, i den härliga vårens tid.

Maj gick mot sitt slut och det var dags att starta sommarvandringen genom att stiga in i den första sommarmånaden …

J U N I

Nu var det dags för de växter som tillbringat vintern inomhus att få känna på försommarluften utomhus. Här en trippel … Agapanthus, Nerium oleander och ett citrusträd av okänd sort.
20140604_Trippel

. . .

Första veckan i juni så sa det ”pang”. Det var den del av trädgården som går under namnet ”Azaleasluttningen” som exploderade och släppte ut mängder av färg. Den blir så här överdådig ungefär vart annat år. I juni 2015 kommer det inte att bli en sådan här rik blomning. Då kommer det nog mest att säga ”puff” och enstaka färgklickar kommer att finnas här och där.

. . .

I köksdelen av trädgården växte och frodades det mesta. Det här året hade vi bytt våra gamla slitna pallkragar. Tidigare hade vi bara en krage på höjden men nu hade vi utökat så vi hade två. Det var väldigt bra, i synnerhet trivdes potatisen. Vi har aldrig haft en sådan enorm skörd av potatis i pallkragarna förut.
20140610_Pallkragar

. . .

Mellan den 11:e och 16:e juni åkte jag på en resa igen. Det var en kombinerad kultur och trädgårdsresa i den engelske konstnären, formgivaren och författaren William Morris fotspår. Det var fantastiskt att få studera hans designer ”på plats” bland annat genom besöken i hans olika hem (ett av dom Kelmscott Manor som syns på bilden nedan).
20140614_KelmscottManor01

Fler bilder från resan finns i inlägget ”Tillbaka på svensk mark”.

Det är alltid roligt att åka på intressanta resor men det känns inte bra att lämna trädgården i mitten av juni då den är som vackrast. Så år 2015 har jag bestämt mig för att vara hemma hela juni.

När jag tänker tillbaka på sommaren 2014 så minns jag en varm och torr sommar. Men runt midsommar och slutet av juni var det allt annat än varmt. Det blåste och regnade och var solsken om vartannat. Nätterna var kalla och natten mot midsommardagen hade vi som lägst 2,5 plusgrader. Varje natt täckte vi tomater och potatis med fiberväv. Detta märkliga juniväder skrev jag om i inlägget ”Sol, vind och vatten och kalla nätter”.

. . .

Den 29 juni var det dags för evenemanget 1000 trädgårdar. Det hade jag sett fram emot. Tyvärr var fortfarande vädret inte det bästa men jag besökte två härliga trädgårdar som går att läsa om här nedan:

Tusen trädgårdar 2014 – Sanda Cottage
Tusen trädgårdar 2014 – Trädgården Klarbäret

Och med dessa trädgårdsupplevelser på näthinnan lämnade jag försommarmånaden juni bakom mig och gick in i högsommarmånaden …

J U L I

Om nu slutet av juni bjöd på regn, blåst och iskalla nätter så blev juli desto varmare. Varmt och torrt och alla som vistades i trädgården (växter, fåglar, insekter och människor) pustade i värmen.

Jag gladde mig åt att en för flera år sedan spontaninköpt pion blommade för första året. Och vilka blommor sedan, djupt röda, jättevackra …
20140705_RodPion02

. . .

Den svalaste och njutbaraste platsen denna sommar var den vita bänken bland vita blommor i mitt lika vita Månskensland …
20140705_White

. . .

Den här sommaren blommade honungsrosen ‘Lykkefund’ som aldrig förr. Om man stod under den hörde man ett konstant surrande. Det var helt magiskt.
20140704_Lykkefund

. . .

Den 7:e juli gjorde jag ren dammen och i hinken hamnade en groda och diverse grodyngel. Det kändes sorgligt. Dom fick komma tillbaka till dammens vatten igen men jag konstaterade att jag aldrig ska göra rent dammen under sommaren någon mer gång. Jag värnar om alla grodor som finns i närområdet.
20140707_Groda

. . .

Den 12:e grillade vi för första gången flankstek och det var jättegott!
20140712_Flankstek

. . .

Den 22:a var det dags för en härlig endagstur på Hjälmaren. Solen lyste, vattnet var magiskt blått och jag och mitt ressällskap hade det såå trevligt.

Trädgården törstade, vår gräsmatta som normalt aldrig blir torr då den vilar på tung lera blev detta år alldeles brun och knastrig. Vi längtade efter regn. Och regn kom det på flera håll, bland annat i Stockholm den 27 juli, men alldeles för mycket med översvämningar som följd. Här kom inte en droppe. Den 31 juli i Västmanland startade också en av Sveriges värsta skogsbränder genom tiderna.

Och med hetta från både skogsbrand och sol lämnade vi juli bakom oss och gick in i …

A U G U S T I

Värmen fortsatte. Men trots det så mognade tomaterna ovanligt långsamt och det berodde troligen på att starten blivit långsam i och med den kalla avslutningen av juni med nattemperaturer nära nollan …
20140805_Tomatstatus

. . .

Men ändå, jag skördade en hel del och den 16:e skrev jag ett inlägg där jag delade med mig receptet på en jättegod tomat och paprikasoppa. Är någon nyfiken på receptet så finns det beskrivet i inlägget ”Skördetider med recept på tomat och paprikasoppa”.

. . .

Annars kände jag mig rätt uppgiven i augusti då vi blev ”invaderade” (i varje fall kändes det så) av kaniner. En dag såg jag 9 st samtidigt. Eländet beskrev jag i det eländiga, men samtidigt lite skämtsamma (galghumor tror jag det kallas), inlägget ”Så var det med det”.

. . .

För övrigt så skördade jag chili så det nästan slog eldslågor ur näsan. Hur jag gör när jag skördar chili samt ett recept på en enkel men god och het omelett skrev jag om i inlägget ”Skördetider – Chili”.

. . .

Men trots att trädgården törstade och kaninerna åt upp mycket av växtligheten så fanns det många stunder då jag gick omkring i trädgården och kände tacksamhet över allt som faktiskt trotsade alla motgångar och växte och blommade.

Och plötsligt så var den sista sommarmånaden över och det var dags att försiktigt hälsa hösten välkommen genom att vandra in i …

S E P T E M B E R

I början av september så började jag att fundera på att gräva en ny rabatt. Jag lade ut lite snöre på gräsmattan och genast kom kaninerna dit för att inspektera och godkänna platsen för deras nya skafferi.
20140903_Kaniner

. . .

Då kaninerna gillade platsen så tyckte jag det var lika bra att börja gräva. I mitten av september var den färdiggrävd och lite tillfälliga växter planterade, bara för att inte jorden skulle vara bar. Kaninerna höll sig naturligtvis i närheten för att se om den skulle innehålla några läckerheter. Dom skulle bara veta att jag planterat narcisser … ha ha, det tycker dom i varje fall inte om. Vad den i övrigt ska innehålla ska jag planera i vinter.
20140914_RabattKaniner

. . .

Och rosorna blommade, ackompanjerade av septembers glödande nyanser …
20140914_Rosor

. . .

Nu började höstdimmorna dra in. Jag gillar dimma. Jag tycker om stillheten och tystnaden. Jag tog flera sköna morgonpromenader under septembers dimmiga
morgnar och bilden nedan får representera dem alla.
20140912_BF_Premiar05

. . .

Att Sverige gick till val den 14:e och allt som följde därefter har väl inte undkommit någon. Att valet faktiskt hade anknytning till trädgård konstaterade jag i mitt inte helt seriösa inlägg ”Sommarplåga”.

. . .

Den 21:a drabbades vi av ett rejält åskväder som varade i flera timmar. Samtidigt så drabbade hösten oss med kraft och det började varnas för frost. Nu blev det bråda tider att se till att alla blommor fick flytta in och att allt ätbart var skördat. Jag hade sena skördar av bland annat dill, rädisor och tomater som måste tas om hand och skrev om det i inlägget ”Bråda tider och frostvarning”.

. . .

Hösten och de kalla nätterna till trots. I slutet av månaden fick jag för mig att jag skulle måla vårt jättetrista altanräcke vitt och innan månaden var slut hade jag hunnit med att tvätta, slipa och grundmåla.
20140929_Altanstaket

Och med målarpenseln i högsta hugg lämnade jag september och tog klivet in i …

O K T O B E R

Den 1:a oktober vaknade vi till årets första frost.
20141001_FirstFrost

. . .

Frosten sinkade mig lite i målandet. Jag var tvungen att vänta tills den var helt borta och träet inte längre var för fuktigt innan jag kunde måla igen. Men ändå så var jag klar den 2:a oktober då jag tog bort täckpappen. Och jag var jättenöjd. Det blev ett väldigt lyft och staketet har verkligen lyst upp de mörka höstkvällarna.
20141002_Staket

Det hände inte så mycket mer i början och mitten av oktober. Jo förstås, jag jobbade hårt med att städa uterummet och ställa alla blommor i ordning inför vintern. Att jag jobbade så intensivt med det berodde på att jag skulle åka på min tredje trädgårdsresa detta år … till Sydafrika. Och det som jag tyckte var extra roligt var att den här gången så skulle mannen i huset följa med. Det var kanske vinprovningarna som lockade 😉

Den 18:e åkte vi och vi kom tillbaka den 29:e. Det var en fantastiskt bra resa. Vi var båda mycket, mycket nöjda. På bilden nedan syns hotellet vi bodde på i Kapstaden, Winchester Mansion.
20141019_20_WinchesterMansion

Fler bilder från resan finns i inlägget ”Hemma igen”.

Och med den sydafrikanska sommaren i färskt minne lämnade vi oktober bakom oss och tog steget in i den djupa hösten. Vi gick in i …

N O V E M B E R

November inledde jag med att få någon form av influensa med hosta, feber och huvudvärk. Förmodligen hade jag fått det på planet hem för jag har väl aldrig varit med om så mycket hostande och snörvlande i min närhet.

Och så slogs det flera solrekord. Kiruna höjde sitt rekord från 2008 från 40 timmar till 42 timmar. Men vinnare blev Storlien med 55 timmar. Fast det slogs ett bottenrekord också och det sattes av Stockholm som drämde till med endast 5 timmar!

För övrigt hände inte så mycket. Jag har de två senaste åren (2012 och 2013) dragit upp mina egna amaryllisar till jul men då vi var på resa en stor del av oktober så valde jag istället att köpa färdigdrivna. Vilka sorter jag köpte finns att läsa i inlägget ”Amaryllis 2014 – Statusrapport 1”.

Den 21:a var temat ”Det bästa med november” i Blommig fredag. Jag gjorde mitt bästa med att bidra till bättre förståelse för denna utskällda månad med detta inlägg.

Och efter en vandring i dis och mörker lämnade vi november bakom oss och började planera för advent och jul. Det var dags att ta steget in i …

D E C E M B E R

Den 7-9 december var det dags för min fjärde utlandsresa detta år. Den gick via buss till Karlskrona och vidare till Gdynia i Polen. Vi hade först sightseeing innan vi på egen hand tog oss an den lilla fina staden Gdansk, med lunch, julmarknad och vackra hus. Det var en mycket trevlig och lyckad resa. Och vi hade verkligen tur för bara någon dag efter vi kommit hem drabbades syd och väst-Sverige av storm och de flesta färjeturerna ställdes in. Jag hade inte stora kameran med mig men några bilder med ”lillen” blev det.

. . .

Så mycket bloggande blev det inte i december men den 19:e skrev jag om hur amaryllisarna avancerat i inlägget ”Amaryllis 2014 – Statusrapport 2”.

Jag är faktiskt väldigt nöjd med årets amaryllisar. De tre som inte blommade när jag skrev min andra statusrapport började blomma strax efter. Tyvärr är dom så gängliga och sköra att jag inte vill riskera att dom går sönder om jag flyttar dom så bilderna jag tagit på dom är från deras plats i fönstren och är därför inte speciellt bra. Men jag tror ändå att det går att få en uppfattning om dom.

På nedanstående bild syns till vänster ‘Bolero’ och till höger ‘Ferrari’. ‘Bolero’ är lite rosa i färgen och blir hög och gänglig medan ‘Ferrari’ är lågväxt och riktigt röd.
20141222_AmaryllisBoleroFerrari

. . .

I ett annat fönster står ‘Red Knight’. Också den är lågväxt och riktigt röd.
20141222_AmaryllisRedKnight

Om jag ska summera årets amaryllisar så är de röda mina favoriter, mycket beroende på att dom inte blir så höga och att dom har en djupröd vacker färg. Den allra största favoriten är ‘Olaf’ som jag skrivit om i min andra statusrapport. Den fick flest klockor och är något djupare röd än ‘Ferrari’ och ‘Red Knight’. Dessutom kommer en tredje stängel på den. Det kan ju naturligtvis komma en tredje stängel även på de andra. Det får tiden utvisa.

. . .

Varje år har jag också ett blomsterarrangemang i rött och vitt som får ståta på matbordet vid jul och nyårsmiddagarna. Förr beställde jag den men förra året försökte jag göra en själv. Det gick hyfsat så jag gjorde en i år också. Så här blev den i år …
20141222_Blomsteruppsattning

. . .

Jag börjar närma mig slutet av min årskrönika och är nu framme vid julafton. En tradition är att då alltid gå en promenad. Jag brukar ta en bild på samma ställe varje år för att jämföra hur jularna varit vädermässigt de senaste åren. I år var det sjätte året jag tog en bild. Orsaken till att jag började ta en bild var att det fanns en så vacker gärdesgård och med den vackra julesnön som låg över den och landskapet julaftonen 2009 blev det nästan som ett julkort. Till min stora besvikelse så upptäckte jag i år att gärdesgården nu var utbytt mot ett ganska ordinärt staket. Men man kan ju i varje fall se hur vädret var julafton 2014 och jämföra med de andra.
20141224_Julafton

De senaste dagarna har vi haft riktigt kallt och minimalt med snö. Det är alltid oroligt med barmarksfrost. Till nyår spår dom att det ska bli mildare, så småningom flera plusgrader. Temperaturväxlingar är väl inte heller så lyckat. Det är bara att hoppas att växterna klarar sig.

. . .

Den 29:e vaknade vi i varje fall till en vacker rimfrostmorgon och jag passade på att gå ut på en skön promenad med kameran. Här är några av bilderna som hamnade på minneskortet.

2014 närmar sig nu sitt slut och det gör också min traditionella sammanfattning av året som gått. Många bilder blev det och mycket text därtill. Men, det är så jag vill ha det så så får det bli 🙂 Det är väldigt praktiskt att ha hela året samlat i ett och samma inlägg.

Nu vill jag avsluta med att önska alla ett härligt avslut på 2014 och ett riktigt …

Gott Nytt 2015!

Detta inlägg publicerades i Årskrönika, Årsresumé, Nyårskrönika. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Årskrönika 2014

  1. Lena i Wales skriver:

    Underbar krönika, Anita! Har bara snabbt tittat igenom den, men ska studera den mer senare.
    Har fått bilderna och ska försöka göra något med dem! Tack!

  2. Carina skriver:

    Mmm… kommer ihåg doftande azalea och mycket annat. En härlig julgran från Gdansk och vackra bilder från igår. Mina två chiliplantor står med fuchsior och annat i garaget. Det mesta ser ut att må rätt bra. Men när du sår nu i januari hur varmt har du i uterummet sen när plantorna väl grott? Kul med tidiga plantor men jag måste gå från växtbelysning i mörkt garage direkt till växthus och då gäller lagom tidigt 🙂

    Gott Nytt ÅR till dig också! Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Ja tänk doften av guldazalea mmmm. Det jag sår i januari är främst chili för att dom ska hinna ge mycket skörd och helst också tidig. Dom får inte flytta ut i uterummet förrän i mars när det börjar bli lite drägligare temperaturer där. Jag har dom i min växtpyramid med växtbelysning i ett rum inomhus. Jag får däremot ha belysningen på i många timmar per dygn (tur att den inte drar så mycket) i och med att det är rätt varmt inomhus. Annars skulle det inte vara möjligt att så så tidigt. Därför blir allt annat hos mig också lagom tidigt 🙂

      Ha nu en riktigt fin nyårsafton och ett Gott Nytt 2015!

      Kram Antia

  3. Ruben skriver:

    Oj, ett så händelserikt trädgårdsår! Det finns ju faktiskt något att glädja sig åt alla månader! Speciellt om man som du även ger akt på naturens skiftningar!
    Så önskar jag dig och de dina ett riktigt gott nytt 2015. Och jag känner på mig att vi kommer att ses, antingen här eller hos dig (eller kanske på båda ställen).
    /Ruben

    • Anita skriver:

      Ja det händer mer än man egentligen kommer ihåg. Jag hoppas att du och Karin får ett riktigt fint 2015 och jag känner på mig samma sak. I år sak trädgårdsbesöken bli av!

      Ha det gott!
      /Anita

  4. Kristinas oas skriver:

    Jag läser gärna din ”tegelstensroman” Anita! 🙂 Kul att se tillbaka och minnas även för mig som läsare, tänk vad mycket som händer under ett år. Gläds med dig att du har varit på så härliga resor och sett och upplevt så mycket fint och intressant, kommer ihåg att det var något du verkligen ville göra när du slutade arbetet.
    Gott nytt 2015 till dig och familjen!
    Kram Kristina

    • Anita skriver:

      Javisst händer det ofantligt mycket under ett år. 2014 blev det verkligen många resor för mig. I år kommer jag nog att hålla igen lite … tror jag 😉

      God fortsättning på 2015 till dig och de dina!

      Kram Anita

  5. Marit skriver:

    Så utrolig mange flotte bilder du har i din årskrønike fra 2014! Jeg må se på disse bildene lenge 🙂
    Håper du skriver mange nye blogginnlegg i 2015!

    Ønsker deg et riktig godt nytt år!

    Klem, Marit

    • Anita skriver:

      Det blir alltid många bilder även om jag (när jag börjar med januari) tänker att … ”i år sak jag nog försöka ha inte ha fullt så många bilder i min årskrönika”. Sedan när jag kommer till december kan jag konstatera att så blev det inte 🙂 Men å andra sidan så är det ju väldigt praktiskt att samla hela året i ett enda inlägg.

      Önskar dig en God Fortsättning på 2015!

      Kram Anita

  6. Vilket år Anita!
    Så många fina stunder och bilder du fångat
    Pionens färg fick mig att sucka… varför har jag ingen sådan?
    Kul att se vädret de olika åren. Smart att göra så.
    Ha en bra första dag.
    Annika

    • Anita skriver:

      Gissa om jag blev alldeles kollrig av lycka när den spontainköpta pionen äntligen blommade och när den visade sig att ha den mest underbara röda färg. Den som väntar på något gott ….

      Önskar dig God Fortsättning på 2015!
      /Anita

  7. Ulla skriver:

    God fortsättning Anita! Hoppas 2015 blir ett bra år, fint trädgårdsår och fint fotoår och inga krig, men det sista är väl önsketänkande.
    Härliga bilder från ditt 2014-år.
    Vi fick lite vinter här i några dagar, men nu är det flera plus och grått igen, som det brukar 🙂
    Ha det så gott!
    Kram Ulla

    • Anita skriver:

      Ja du Ulla, inga krig, det är nog verkligen ett önsketänkande. Men hoppas kan man ju alltid.

      Vi hade också vinter med ordentlig kyla under en knapp vecka. Sedan slog värmen till och idag var det hela 9 plusgrader! Inte klokt. Jag var tvungen att fotografera termometern. Den bilden kommer nog i nästa års årskrönika 😉

      Önskar dig God Fortsättning på 2015!

      Kram Anita

  8. Beppan skriver:

    Härlig krönika över ett händelserikt år!
    Och vilka fina bilder!
    Jag brukar själv sammanfatta året som gott – men
    missat det nu. Kanske inte för sent…..

    • Anita skriver:

      Tack så mycket 🙂 Det är nog inte alls för sent att sammanfatta året. Det är så himla kul att ha en resumé av åren som gått. Jag plockar upp mina ibland när jag undrar över hur exempelvis sommaren var ett speciellt år.

      Önskar dig en God Fortsättning på 2015!
      /Anita

  9. GladiGrönt skriver:

    Vad vackra bilder du bjuder på- som vanligt! Månskensland är ju en perfekt komposition med stora blommor, små och så en bänk. Där skulle man vilja sitta… Gott Nytt År/Monica

    • Anita skriver:

      Ja, jag trivs verkligen på den vita bänken, i mitt vita Månskensland. På vintern kan jag sjunga ”Hej mitt vinterland” (fast så mycket vinter är det ju inte just nu förstås). På sommaren kan jag sjunga ”Hej mitt Månskensland” 🙂

      Önskar dig en God Fortsättning på 2015!
      /Anita

  10. Mariana skriver:

    Vilken fin krönika! det hände mycket under året.
    Resor med Maria är alltid trevliga och välorganiserade.
    God fortsättning på det nya året.
    Mariana

    • Anita skriver:

      Tack Mariana! Så du har också rest med Maria. Kanske har vi varit på någon resa tillsammans. Det har blivit många resor med Maria för mig … under väldigt många år.

      God fortsättning till dig också!
      /Anita

  11. Linda skriver:

    Oj, det var ingen dålig krönika!

    Känn dig inte stressad – det är mycket bättre att inte vara så ivrig och så när det egentligen är dags 😉

    Det där med röda växter är svårt. Jag har inte odlat sorten du pratar om. Jag hade dock blomman för dagen Scarlet O’Hara, men jag undrar om den drog lite åt rosa. Det finns ju en röd blomma i blomsteraffären, kan den heta klockranka? Den brukar kunna finnas i riktigt röda nyanser, men är ingen riktigt snabb klättrare. Ledsen att jag inte kan hjälpa dig mer. Skulle vara roligt att höra vad du kommer fram till. Du skulle ju alltid kunna mejla några fröfirmor och fråga om de har något. Lindbloms Fröer brukar vara väldigt snabba och duktiga på att svara.

    Kram
    //Linda

    • Anita skriver:

      Nej ett år är väääldigt långt vilket syns i krönikorna. Egentligen skulle det räcka med att skriva ett enda inlägg om året 😉

      Anade att du inte hade odlat den sorten av BFD. Scarlett O’Hara har jag också odlat och har också bestämt för mig att den drar åt rosa. Inte lätt med rent röda blommor. Det kanske får vara i år. Kanske ska ha det här året som ett ”sökår” för att hitta någon rent röd ettårig klängväxt. Fast ditt tips med att kontakta fröfirmor var inte dumt alls. Det ska jag fundera på.

      Kram Anita

  12. Lotta skriver:

    Hej Anita,
    Åh, vilken magnifik krönika! Härlig både att läsa och att se alla fantastiska bilder 🙂
    Önskar dig en god fortsättning på det nya året och jag hoppas jag med att vi ses runt det rektangulära bordet på torsdagarna framöver, kanske redan nu i övermorgon?
    Kram Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s