Underbara onsdag – Bästa redskapen just nu …

Det var väldigt länge sedan jag var med på Underbara onsdag hos Linda. Men idag så var ämnet ”Bästa redskapen” och då passar det ju bra att skriva om de redskap som jag just nu använder i mina försök att stänga ute kaniner och rådjur.

Som jag tidigare skrivit i olika inlägg så har vi fått jätteproblem med kaniner som i princip äter upp allt i trädgården. Under sommaren var det bara att försöka jaga ut dom. Det var omöjligt att i den frodiga grönskan se var dom gick in och ut. Ett problem vi kände till var staketet mot ena grannen där dom lätt hoppade mellan staketspjälorna. Men så länge allt var täckt i grönska så gick det inte att ens försöka att inhägna. Men nu har de flesta löven fallit och i helgen så började vi vår kaninsäkring av trädgården. Det här är just nu de bästa redskapen vi använder för att skydda oss mot kaniner:

Hönsnät, avbitartång, häftpistol för att fästa nätet i staketet, fästkrokar och hammare för att förankra nätet i jorden (mycket viktigt). Dessutom diverse stenbumlingar där ”jorden är mjuk” (kaniner är ju duktiga grävare).

20141119_UO_KaninSkydd

Det ser inte vackert ut men i vår/sommar när buskarna får löv och alla perenner börjar växa till sig så kommer det förhoppningsvis inte att synas så mycket.

20141119_UO_KaninSkyddStaket

Mot andra grannen har vi en häckoxbärshäck. Den är också kaninsäkrad med hönsnät. Men på vintern när löven fallit så har rådjuren kommit på att dom kan gå rätt igenom häcken. Så för att stoppa dom så har vi satt upp en annan typ av stängsel. Det är tunt och svart och till det kan man köpa speciella förankringspinnar som gör att det i princip blir osynligt. Vi har haft det förut och det har varit väldigt effektivt mot rådjur. Mot kaniner hjälper det inte för dom biter sig lätt igenom. Här syns nätet och de speciella pinnarna (som man fäster genom att trä det genom maskorna i nätet):

20141119_UO_RadjurHack01

Och när man tittar på bilderna nedan så ser man att det knappt syns. Tog två bilder, en där häcken ligger i skärpa och en där den ligger i oskärpa.

20141119_UO_RadjurHack03

20141119_UO_RadjurHack02

Mot skogen (bakre delen av trädgården) har vi ett annat staket. Det är så pass högt, och har dessutom massor av rhododendronbuskar ”framför sig”, att rådjuren inte kommer in den vägen. Men naturligtvis har vi även fått kaninskydda det med hönsnät. Kaniner har väldigt vassa tänder och för att vara på säkra sidan så har vi överallt i marknivå satt dubbelt hönsnät.

Nu återstår bara att se hur våra försök att säkra tomten från objudna gäster lyckas.

Klicka gärna på loggan nedan och titta på hur Linda och andra tolkat dagens tema.

UnderbaraOnsdag

Det här inlägget postades i Underbara onsdag. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Underbara onsdag – Bästa redskapen just nu …

 1. gerdellen skriver:

  Det var en imponerende innsats! Praktisk talt usynlig også. I hvertfall fra litt avstand og definitivt når det grønnes til våren igjen. Håper det holder alle uønskede gnagere ute for godt. Dere har sikkert port inn i hagen?

  • Anita skriver:

   Ja det svarta stängslet är nästan osynligt så det är väldigt bra. Vi bor i kedjehus så den fjärde sidan (entresidan) är från huset. Det finns en trappa upp till trädgården och där har vi en grind så den sidan har aldrig varit ett problem. Så nu är det skyddat runt om.

 2. Kristinas oas skriver:

  Stort lycka till med kanin/rådjurssäkringen! Håller tummarna att ni får ha trädgården och växterna i fred nästa år.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina! Jag spanar med spänning varje dag efter kaniner och rådjur. För en vecka sedan stod det tre rådjur uppe i skogen och tittade ner men dom gjorde inget försök att gå in. Kaniner har vi haft varje dag men efter det att vi satt upp skyddet så har vi inte sett några. Jag håller också tummarna.

   Kram Anita

 3. Meta skriver:

  Ja du det är ett trixande och fixande mot de där små eländingarna, men skam den som ger sig någon gång skall vi segra.Lycka till
  Ha det så gott
  Kram Meta

  • Anita skriver:

   Ja skam den som ger sig. Som tur är har vi inte så stor tomt men man får kämpa, många gånger i motvind känns det som. Nu hoppas jag att detta håller ett tag innan kaninerna börjar sätta tänderna i det.

   Ha det gott du också!
   Kram Anita

 4. Britt skriver:

  Skönt att staketet är så gott som osynligt. Rådjuren är nog lättare att mota än kaninerna. De gräver ju som sagt väldigt bra. Här har vi inga kaniner, bara harar. De gräver inte, vad jag vet, men de har god aptit. Lycka till!

 5. Lena i Wales skriver:

  Vad härligt att du är tillbaka i vår bloggvärld. Vilket jobb du gjort. Hoppas verkligen att det lyckas nu! Ha det bra!

 6. Birgitta skriver:

  Hoppas ni lyckas för inte är det roligt när någon annan än man själv får för sig att bestämma över trädgården.
  Birgitta

 7. Carina skriver:

  Vilket jobb – men gissar att du var rätt motiverad 😉 Håller tummarna! Hellre får det synas lite nät och ha kvar blomningen.

  Var på åkern häromdan och satte några fådda plantor. Där var mängder av små klövtramp och det mesta prydligt trimmat. Kom att tänka på farmor och farfar när de kom till mamma med andan i halsen… Farfars bror odlade potatis där på åkern och när de kom dit var en del uppryckt och slängd. Och det värsta, som dem sa, var ju att det var fullt av små stövelavtryck överallt.. Potatisen hade de försökt återplantera 🙂 Vi hade en hel del fuffens för oss.

  Kram, Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s