Nattljus – Oenothera biennis

En liten varning, det här är ett inlägg med mycket text. Det handlar också om en gul blomma vilket inte är favoritfärg hos så många. Dessutom är det en tvååring som av många betraktas som ogräs och dessutom lite trist och därför aldrig skulle drömma om att släppa in i sin trädgård. Om ni efter denna skrämmande inledning fortfarande är kvar så följer här berättelsen om nattljuset som blommade i min trädgård sommaren 2014.

För många somrar sedan, ja väldigt många ca 25 när jag tänker närmare efter, blev jag väldigt förtjust i en gul blomma som våra närmaste grannar hade. Jag frågade vad det var och fick veta att det var en tvåårig blomma som hette nattljus. Har man en gång fått in den i trädgården så blir den kvar sa dom. Den sprider sig enormt lätt, är i det närmaste ett ogräs. Jag tycker om den sa jag, skulle jag kunna få lite frön? Du kan få plantor när vi rensar bort sa dom. Så snällt, sa jag och såg framför mig hur mina rabatter skulle lysa i natten av blekgula nattljus.

Våren kom och grannen rensade bort nattljusrosetter som jag fick och planterade hos mig. Dom växte fint och jag väntade med spänning på följande sommar då dom skulle blomma. Följande sommar kom … inte ett nattljus. Så konstigt sa grannarna där dom stod i sin skog av nattljus, du får några nya plantor redan nu så ska du se att du får nattljus nästa sommar. Nästa sommar kom, inte ett nattljus. Jag gav upp i tron att nattljus och jag inte var en lyckad kombination.

Så flyttade vi och jag glömde bort nattljusen. Nu var det annat som regerade i rabatterna. Våra före detta grannar bodde kvar i några år efter det att vi flyttat men så småningom flyttade dom också. Och blev återigen grannar till oss … fast inte lika nära som innan, ca 5 minuter bort men ändå, grannar blev vi igen till vår stora glädje. Jag frågade om dom tagit med sig några nattljus men det hade dom inte, bara ett par andra växter, minns just nu inte vilka. Men när dom planterade en av de dessa växter så dök något annat upp … en nattljusrosett. Och efter ett par år hade dom återigen en skog av nattljus.

Somrar kom och somrar gick och det blev sommar år 2013. Grannarna frågade om jag inte skulle pröva med ett nattljus igen. Ok, sa jag, men dom brukar ju aldrig blomma hos mig. Nu fick jag en kraftig och fin planta som jag vårdade ömt. Vintern 2013/2014 var en av de mildaste i mannaminne och plantan var grön hela vintern. Nu kanske … Nu hade jag också bestämt mig för att göra allt för att lyckas, så förutom plantan jag fått av grannarna skickade jag i början av 2014 efter frön av Oenothera biennis (vilket jag gissat att just detta nattljus hette) från Impecta. I varje fall trodde jag att jag hade gjort det. Men det visade sig att jag skickat efter fel och fått den annuella sorten, Oenothera glazioviana. Och det upptäckte jag inte förrän jag sått, omskolat och planterat ut dom. Dom trivdes inte alls. Växte ingenting, totalfiasko! Då hände äntligen det fantastiska …

Plantan jag fått från grannarna växte och växte och växte. Blev hög och kraftig. Och i mitten av juli började den blomma och blommade oavbrutet hela sommaren och långt in på hösten med mängder av gula blommor. Det mest fantastiska var att följa den i sommarkvällarna. Vi stod och tittade på knopparna när dom öppnades och slog ut. Det gick på bara några sekunder. Helt fantastiskt. Då den verkligen gör skäl för sitt namn, nattljus, så är den svårfotograferad. Den lyser på natten men vissnar sedan under dagen, i synnerhet när sommaren är så varm och het som denna varit. Några bilder har jag i varje fall tagit. Har lagt ut dom som ett galleri. Vill ni se dom i full storlek är det bara att klicka på en av bilderna och sedan bläddra sig fram och tillbaka med hjälp av pilarna. Stäng sedan galleriet genom att trycka på krysset i övre vänstra hörnet.

Nu ska jag försöka ta frön ifrån den. Jag hoppas också att den kommer att sprida frön själv. Vem vet, kanske jag om några år kan få min egen lilla dunge av nattljus. Det gäller att vara ihärdig och inte ge upp. Jag tycker om det engelska namnet också, Evening Primrose.

Detta inlägg publicerades i Växtporträtt. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Nattljus – Oenothera biennis

 1. Britt skriver:

  Jag fattar inte heller varför den inte lyckats få fäste hos dig. Egentligen är blomman fin, men hela växten har tendens att se litet skräpig ut. Den är ju rätt lätt att rensa bort, så hos mig får den stå kvar i lagom mängd.

  • Anita skriver:

   Javisst är det märkligt att den inte får fäste hos mig. Det speciella med just den här är att den inte ser speciellt skräpig ut som jag vet att andra nattljus gör. Det är nog därför jag blivit så förtjust i den när jag sett den hos grannarna. Kanske är det en speciell sort, jag vet faktiskt inte. Dom har fått den själva för många år sedan. Jag älskar i varje fall den blekt gula färgen som riktigt lyser i sommarnätterna, mer än vad de vita blommorna i mitt Månskensland gör. Ska bli spännande att se om den fröar av sig till nästa år eller om jag bara fick njuta av den en sommar.

 2. GladiGrönt skriver:

  Onekligen fin men farlig om den sprider sig så. Jag har några fina perenner som börjar bli för mycket, röllikan Cerise Queen skulle behöva en helt egen rabatt för nu hoppar den runt bland mycket annat. Som jag brukar säga, lättskött kan bli svårskött. Har fler exempel på det.

  • Anita skriver:

   Jovisst är det så. Men hos mig verkar den ju ha svårt att trivas. Fast det kanske blir ändring nu. Jag får rapportera nästa sommar om den bestämde sig för att stanna genom att fröa av sig eller bara kom på besök en enda sommar. Enligt grannarna så är den i varje fall väldigt lätt att hålla i schack så stannar den så hoppas jag det stämmer.

 3. Linda skriver:

  Vilken ynnest att faktiskt se en blomma slå ut. Jag tycker att gult är en fantastiskt fin färg. Jag hade en gul seglarjacka för några år sedan som var underbar, men tyvärr slet jag ut den. Jag gillar blekgula dahlior, stockrosor och gladiolus tillsammans med andra nyanser. Av någon anledning får det mig att tänka att det nog såg ut så i rabatterna hemma hos farmor när hon var liten 

  Hoppas att du får en finfin dag.
  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Jag älskar också blekgult och det är nog därför som jag alltid varit så förtjust i just det här nattljuset. Dessutom så var det magiskt att se hur den slog ut mitt framför ögonen. Ibland brukar man se filmer där dom tagit bild på bild under lång tid av blommor som är på väg att slå ut. När dom sedan kör dom efter varandra så ser man blomman slå ut. Precis så är det med nattljuset. Blomma efter blomma slår ut och till slut så lyser hela växten med en enorm kraft. Vi satt i sommarkvällarna och åt middag ute i trädgården och följde skådespelet. Det var magiskt.

   Hoppas du också får en finfin dag 🙂

   Kram Anita

 4. Carina skriver:

  Vet inte riktigt vad jag tycker om den där. Läser men en viss tveksamhet. Beundrar din envishet – trägen vinner ju det vet vi 🙂 Men så ser jag de där bilderna med krullorna i mitten och den blågröna bakgrunden mot det ljust citrongula… ..jaja visst var hon fin. Jag ger mig 😉

  Allra roligast är att du testade igen och att du äntligen fick se den blomma hos dig!!

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ha, ha … ja många som läser mitt inlägg tror nog att jag är lite knasig. Kämpa så hårt för att få in ett gult ogräs 😉 Men, sedan jag (för många år sedan) sett den slå ut på bara ett par sekunder och därefter lysa i natten, då insåg jag att det var en blomma jag ville ha. Att den sedan inte verkar gilla mig är ju en helt annan sak. Men jag ska rapportera nästa år om den kommer tillbaka. Kanske jag om några år skriver ett nytt inlägg … där jag är ”galen” på mitt nattljus som invaderat trädgården … vem vet 😉

   Kram Anita

 5. Carita Norden skriver:

  Kul historia och det är precis så dom gör, nattljusen. Vi har haft den ibland och sen försvinner den och kommer tillbaka. Dom har en riktig neonfärg som lyser i skymningen. Just nu har vi ingen, jag kanske har rensat bort den men rätt vad det så dyker den säkert upp igen och då brukar den få stå kvar och blomma. Ha det fint.Carita

  • Anita skriver:

   Ja jag kan tänka mig att det är lätt att rensa bort den men också att det kan ligga fler frön i jorden och bida sin tid. Då får vi se om det dyker upp någon hos er igen och fram för allt, om det dyker upp någon hos mig 🙂

   Ha det gott!
   /Anita

 6. Lena i Wales skriver:

  Vilken underbar berättelse om en underbar liten blomma!

 7. lunasblogg skriver:

  Jättefina bilder! Jag brukar ha Jättenattljus här, fast i år har de inte visat sig. De lyser fint tycker jag och ansar man blommar de en hel lång säsong. Få se om de kommer nästa år igen, trots att jag var lite hård i rensnyporna i våras.
  kram Luna

 8. Kristinas oas skriver:

  Så vacker den är. Ibland måste man chansa lite och så länge fröplantorna är lätta att rensa bort är det ju inga problem. Hoppas den kommer tillbaka i lagom mängd.
  Kram Kristina

 9. Ulla skriver:

  Hej Anita! Det var ett tag sen nu 🙂
  Visst är nattljuset jättefint även om det är ett ogräs. Vi hade det i koloniträdgården och jag tyckte om nattljuset. Det kom aldrig upp på samma ställe utan nya ställen varje år. Ibland bara någon enstaka och ibland flera.
  De lyste verkligen som ljus på kvällen.
  Kram Ulla

 10. ÅsaV skriver:

  Åh, det var en underbar berättelse! Man måste ju verkligen beundra din envishet! 🙂
  Kan tänka mig lyckan, när den äntligen slog ut i din trädgård efter så många års försök. Nu har du nog snart en skog av dem du med, ska du se… Alldeles underbar såg blomman ut också. Det låter spännande att se dem slå ut så där hastigt. Jag kanske ska testa att plantera några till nästa år…

 11. Lena i Wales skriver:

  Vart har du tagit vägen? Saknar dej!

 12. Karin Selldahl skriver:

  Så vackra blommor. Har blommande plantor just nu vilka jag frösådde nu i vinter (plockade fröna från blommor på en grusyta i Frankrike). Så de verkar vara ettåriga. Jättevackra bilder du tagit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s