Morgondimma och växter med Å, Ä och Ö

Efter en fantastisk september med sensommarvärme så hotar nu SMHI med att kalla vindar ska dra ner norrifrån. Det ska komma regn och bli betydligt mer höstlika temperaturer. Kanske vi idag har haft vår sista dimmiga morgon för den här perioden. Den här bilden tog jag den 14 september då solen var på väg att bryta igenom dimman …

20140921_Morgondimma

När jag gick omkring och dokumenterade vad som blommar just nu så upptäckte jag att en väldig hög procent av växterna har å, ä och ö i sitt svenska namn. Kanske för att vi befinner oss mitt i hÖsten. Några exempel på å, ä, ö -växter hos mig just nu är …

HÖstanemon …

20140921_Hostanemon02

HÖstaster …

KÄrleksÖrt …

20140921_Karleksort

LungÖrt (blommar visserligen inte men bladen är fortfarande dekorativa) …

20140921_Lungort

NÄva ‘Rozanne’ …

20140921_NavaRozanne

SpansknÄva ‘Klaas’ …

20140921_SpansknavaKlaas

StrÅlrudbeckia …

20140921_Stralrudbeckia

SkÖldpaddsÖrt …

20140921_Skoldpaddsort

Och med lite tur kan man få med de flesta av å, ä, ö -växterna i samma bild (där även den japanska lÖnnen finns med) …

20140921_AlltiEtt

Det är väl bara att acceptera att hÖsten är här. Men jag ska hålla kvar sommaren för idag ska jag göra min andra omgång med ”soltorkade” tomater.

Ha det gott därute och gör ert bästa för att hålla kvar sommaren!

Detta inlägg publicerades i Höst, Trädgårdsdokumentation. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Morgondimma och växter med Å, Ä och Ö

 1. Hans Wester skriver:

  Visst har september varit vackrare och skönare än vanligt! Underbara bilder Anita!

 2. Marit skriver:

  Nydelige bilder, Anita! Tåke er så vakkert. Ja, de melder om frost natt til tirsdag her, så det gjelder å passe på de som kan fryse. Etter det melder de om høyere temperatur igjen, og jeg håper vi ennå får noen flotte dager.

  Vi i Norden har noen rare bokstaver, men du har brukt de på en flott måte 🙂

  Ønsker deg en fin kveld!

  Klem, Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit 🙂 Ja dimma är vackert men nu har höststormarna dragit in med kyligare väder så jag tror att det inte blir mer dimma på ett tag. Tur jag hann ta lite dimpromenader. Inatt varnar dom för frost även hos oss. Jag har haft bråda dagar och skördat det som fortfarande var kvar ute, bland annat dill, rädisor och tomater.

   Ha en fin kväll du också. Vi hoppas att inte frosten blir alltför besvärlig.
   Kram Anita

 3. Så flotte bilder av blomstene i høsthagen din! Septemberhilsen fra Anne-Kristin

 4. Carina skriver:

  Vilken härlig höstrabatt och fina porträtt av invånarna. Tyckte om känslan och färgern hos strålrudbeckian alldeles extra. Här började det regna och sen blåsa i eftermiddag.. Får nog skynda mig lite nu och fundera på mina Å, Ä och Ö tror de kan utökas till nästa år. Eller så har det blommat över tidigare än vanligt.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Det är det som är så bra med strålrudbeckia. Den är så intensiv och riklig i sin blomning så man behöver bara rikta kameran mot den så kommer motiven farande. Å.ä och ö brukar finnas under alla årstider. Tänk bara i vår när blÅsipporna kommer att lysa mot oss 🙂

   Kram Anita

   • Carina skriver:

    Åå ja så vackert! Får pröva att rikta kameran mot den där rudbeckian då… det står en låg variant i det som lite prosaiskt kallas – gula fläcken 🙂

    Kram Carina

 5. Britt skriver:

  En fin höstrabatt. Har inte tänkt på det där med bokstäverna. Alltid är det någon som uppmärksammar en på något.

 6. Lena i Wales skriver:

  Vilken kul tankegång med bokstäverna, å ä och ö! Dessa så svenska och förbryllande bokstäver! Fina bilder!

 7. Eva, storasyster skriver:

  Du Är bara bÄst kÄra Chillasyster!
  Vilka underbara bilder och vilken rolig text! 🙂 🙂 Jag älskar att läsa dina klurigheter, men det är inte så ofta jag hinner med!
  Det åskade och dundrade så att Nessie gick och gömde sig igår! Hon kom fram igen och trots fortsatt dundrande verkade hon känna sig trygg när jag smekte henne för hon låg kvar då. 🙂 Rejält med regn kom det också. Kaninerna bygger ju hålor så kanske….. Men nej så väl är det väl inte och så elaka tankar får jag inte ha! 🙂
  Vi ses i morgon kära chillasyster! Hälsa Thomas så gott!
  Många kramar
  Storasyster

  • Anita skriver:

   Kära storasyster. Jag tänkte på dig under åskvädret för när jag såg var blixten var placerad och räknade hur långt det var mellan blixt och knall … då insåg jag att den nog var rätt nära dig. Och då förstod jag att Nessie skulle gömma sig. Men så klart att hon blev lugn och trygg i mattes närhet.

   Och ikväll syns vi. Hoppas det inte börjar regna och åska 😉

   Kram Chillasyster

 8. tradgardsamator skriver:

  Vilka fantastiska bilder! Är ingen fantast av höstanemon – men efter att ha sett den första bilden börjar jag känna lite sug efter dom!!
  KRAM
  Susie

  • Anita skriver:

   Tack Susie! Höstanemonerna blir jag mer och mer förtjust i. De ”vanliga” som är på min bild är lättast och vackra i sin mångfald. Men de jag egentligen tycker allra bäst om är de vita. De är svårare dock men så vackra med sin rent vita färg.

 9. Linda skriver:

  Kan inte bestämma mig för om det är dina bilder eller rabatter som är finast. Bilden med dimman är fantastisk. Hur gjorde du? Var färgen så där eller har du skalat bort färg i datorn? Blir så nyfiken!

  Här var det -1,5 grader i morse och frasigt i gräset. Sedan har solen strålat och strålat. Nu börjar det dock mulna och i morgon ska det visst bli regn och rusk igen. Jag fick i alla fall äta lunch utomhus och hann ta en lunchpromenad innan solen försvann.

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Du skulle bara veta bakgrunden till rabatten på bilden. Där har jag bara, helt oplanerat, satt ner växter som har blivit över, förutom lönnen som stått där i många år. Undrar varför man planerar egentligen 🙂

   Så ni har redan haft frost. Här var det plus 4 men inatt har dom hotat med frost så jag har varit ute och plockat in det sista frostkänsliga.

   När det gäller bilden så var färgen så där. Jag gjorde absolut ingenting, tog bara kameran och tryckte av. Blev själv förvånad men nöjd över resultatet.

   Kram Anita

 10. Kristinas oas skriver:

  Vackra höstbilder! Dimman som kommer och sveper in allt i ett dis, färgglada astrar och rudbeckior. Det finns mycket fint så här års. 🙂
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja det finns faktiskt fortfarande en hel del att njuta av även om de mjuka morgondimmorna verkar vara över för den här omgången. Dom varnade för att det skulle bli frost natten mot idag (onsdag) så jag jobbade hårt med mina skördar. Men det blev aldrig frost. Vid 4-tiden vaknade jag av att det regnade. Men, hösten är här och den första frosten är nog ändå inte långt borta.

   Ha en fin dag!
   Kram Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s