Det där med att blogga … tankar och funderingar

Att blogga är något som passar mig då jag tycker om att ”rita (läs fotografera) och berätta”. Bloggen använder jag som en dagbok som jag ofta går tillbaka och tittar i. Mycket av det jag bloggar är för min egen skull men jag vet också att flera följer min blogg och många hamnar här när dom söker information av olika slag. Mina mest lästa inlägg handlar om blyblomma, klockranka och (tro´t eller ej) laktosfri tiramisu.

Att jag valt att blogga är för att det, i jämförelse med att ha en egen hemsida, är så enkelt. Det är lätt att starta upp en blogg, det är lätt att skriva inlägg, kategorisera och söka bland dom och man får tillgång till ett stort diskutrymme vilket är extra bra för mig som laddar upp många bilder.

Jag har också mycket stor behållning av andras bloggar där jag under årens lopp hittat massor med information och inspiration. Bloggandet har också lett till nya trevliga bekantskaper.

En blogg jag ofta besökt är ”Stockholms gröna rum” skapad av Hasse Wester som även skrivit boken med samma namn. Hasse är även känd som Slottsträdgårdsmästaren och har bloggat i många år. När man via sökmotorer sökt information om olika växter har man väldigt ofta hamnat i hans blogg. Förutom hans fantastiska vandringar i grönskande rum, inte bara i Stockholm, så har han lagt ner enormt mycket jobb med att skriva detaljerade och informativa inlägg om olika växter illustrerade med bilder. Dessa inlägg har varit en enorm tillgång för hela trädgårds- Sverige. Denna blogg togs bort av ett gäng skurkar den 19 februari i och med att dom kapat Hasses Google-konto. Jag lider verkligen med Hasse som från en sekund till en annan fått allt jobb som han lagt ner under många år raderat.

Det här har upprört många av oss och det har nog även fått den effekten att inte bara jag börjat fundera över säkerheten när man är ute på Internet. Jag har sett över mina lösenord så att dom är ”starka”. Jag är också noga med att inte ha samma lösenord för flera inloggningar. När det gäller mailkontot har jag gått igenom inkorg, skickade mail samt mappar med sparade mail så att inga personliga uppgifter finns lagrade där. Så fort jag får ett mail som innehåller någon form av personlig information skriver jag ut det eller sparar jag det lokalt, tar sedan bort det och tömmer mappen med ”borttaget”.

Men backup på bloggen då? Jag har WordPress som bloggleverantör och jag är väldigt nöjd med dom. Här har man också tillgång till personlig support. Men om någon kapar ens konto och ändrar lösenord och all säkerhetsinformation hjälper ju inte det. Jag har därför nu börjat göra egna säkerhetskopieringar på följande sätt:

1) Med hjälp av exportfunktionen i WordPress exporterar jag ut allt innehåll i min blogg som jag lagrar på min egen hårddisk (som jag har dubbla backuper på). Här kan jag ta backup på alla inlägg. Visserligen kommer inga bilder med (om jag förstått det rätt) utan bara länkar till mediabiblioteket men även om det skulle försvinna så kan man i varje fall återskapa bloggen (via import till en ny bloggadress) med alla inlägg och ladda upp bilderna igen. Och finns bilderna kvar så får man med sig dom vid en import och bloggen ser ut exakt som den gjorde när den exporterades. Den här funktionen finns även hos Google och troligen också hos andra bloggleverantörer.

2) Jag sparar valda inlägg som pdf-filer på min hårddisk.

3) Jag sparar valda inlägg som webbsidor på min hårddisk.

När det gäller punkt 2 och 3 får man ju med sig allt innehåll inklusive bilder så även om bloggen skulle försvinna så kan man alltid gå tillbaka till sina lokalt sparade inlägg och titta.

Innan jag hade WordPress hade jag min blogg på blogg.se. Jag har gått in i den då och då och läst mina gamla inlägg men när jag för ett par veckor sedan försökte gå in i den så upptäckte jag att den var borta och adressen var ”ledig”. Blogg.se har tydligen tagit bort den utan att meddela något innan, förmodligen för att det inte varit någon aktivitet där på många år. Även om den inte innehöll så mycket så känns det ändå tråkigt och aktualiserar det här med säkerhetskopior ännu mer.

Det här blev ett annorlunda inlägg från mig med bara text och inga bilder men det kändes som ett mycket angeläget ämne att skriva om. Ju fler vi är som försöker försvåra för de onda krafter som finns därute och ju fler vi är som kan tipsa och hjälpa varandra, desto bättre är det.

Jag kommer också att bidra med detta inlägg till Underbara onsdag som den här veckan har temat ”Kära blogg”.

Ha det gott och sköt om er!

UnderbaraOnsdag

Detta inlägg publicerades i Blogg allmänt, Säkerhet, Underbara onsdag. Bokmärk permalänken.

36 kommentarer till Det där med att blogga … tankar och funderingar

 1. Eva, storasyster skriver:

  Käraste Chillasyster!
  Så mycken bra kunskap du delar med dig av! Du kanske kan hjälpa mig att skapa en blogg framöver. Det vore roligt att testa. Jag har ju inte dina gröna fingrar och ditt underbara trädgårdsintresse, men kanske kan jag skriva något om livets krumbukter då och då och en och annan neutral bild kan jag också lägga ut!
  Jag blev så ledsen när du skrev om vad ”Slottsträdgårdsmästaren” råkat ut för! Så mycket fantastiskt som han hade skrivit på sin blogg! Vad har dessa marodörer för glädje av att förstöra för någon som skriver om trädgårdar och andra funderingar? Är det bara för att de kan och vill vissa sin ”makt”? Tråkigt är det i alla fall!
  Idag är det onsdag, men för mig är det fredag, eftersom jag är ledig några dagar. Ledig och ledig jag ska iväg till sopstationen och slänga en massa skräp. Jag ska försöka ta mig in i klädkammaren och röja där och jag ska städa ordentligt. Jag blir trött bara jag skriver det här! 🙂 🙂 🙂
  Hälsa Thomas så gott!
  Många kramar
  storasyster

  • Anita skriver:

   Kära storasyster, jag hjälper dig gärna med att skapa en blogg. Du är fantastisk på att uttrycka dig i text så jag tror att du skulle få många besökare.

   Det som hänt Hasse Wester är vansinnigt tråkigt och jag lider verkligen med honom. Det dom var ute efter var att kapa Google-konton och framför allt då Gmail för att kunna skicka ut mail i kontoinnehavarens namn på urusel svenska (troligen översatt via Google translator) till alla kontakter om att kontoinnehavaren var strandsatt och ”behövde pengar” för ta sig hem. Därefter går dom in och ändrar all säkerhetsinformation, lösenord och i Hasses fall tog dom även bort hans fantastiska blogg. Allt troligen för att sopa bort spåren efter sig. Att dom skapar problem och förstör åratals jobb för någon bryr sig sådana samvetslösa skurkar inte om. Dessvärre är det många som drabbats av samma sak. Det var därför jag skrev det här inlägget, för att kanske tipsa om lite olika sätt man kan spara sin blogg på och även att man bör se över mail och lösenord.

   Även om du ”bara” ska städa på dina lediga dagar så är det i varje fall skönt att vara ledig och få sånt gjort. Du kommer att känna dig sååå nöjd efteråt.

   Ha en fortsatt bra dag och helg och hälsa Kjelle så mycket! Vi ska se till att få till en sing-a-long snart.

   Kramar från lillasyster

 2. Britt skriver:

  Så mycket jag inte vet. Vad trist med han som blev bestulen på sin blogg. Jag fattar liksom inte varför.
  Jag är inte så insatt och kan lägga bilder som andra gör. Bara att byta header gjorde mig gråhårig osv. Men att byta orkar jag inte med.
  Jag har lärt mig enormt mycket av Anki med Bildbloggen. Att fotografera som hon kan jag dock inte lära mig, även om jag blivit bättre.

  • Anita skriver:

   Ja Britt, det är väldigt trist. Tyvärr finns det väldigt mycket skurkar därute. Din header är jättefin så den behöver du definitivt inte byta. Och du tar fina bilder och skriver underfundiga och trevliga inlägg.

 3. Marit skriver:

  Det må være ergelig å bli bestjålet på bloggen sin, ja. Jeg er imponert ovef alle dine kunnskaper. Du kan så mye både om blogg og fotografering. Det er veldig fint av deg at du deler dine kunnskaper med oss bloggere ! 🙂

  Ha en fin dag!

  Klem Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit men jag kan nog egentligen inte så mycket. Försöker bara snappa upp lite här och där och om jag kan hjälpa någon så gör jag gärna det 🙂

   Ha en fin dag du också!

   Kram Anita

 4. Marit skriver:

  over skulle det selvsagt stå… 😉

 5. Carita Norden skriver:

  Det är så trist med allt ofog som händer på nätet. Jag blir också väldigt fundersam och försöker att inte lägga in alltför personliga uppgifter fast det känns som om alla har tillgång till allt i alla fall.Jag känner inte att jag har koll på säkerheten men tack för alla tips, det behövs.

  • Anita skriver:

   Det som känns viktigt är att ha starka lösenord för att åtminstone försöka försvåra så mycket som det bara går för dom som försöker göra intrång. Att backupa bloggen har jag inte tänkt på tidigare men nu kommer jag att ha det som rutin.

 6. Agneta skriver:

  Hej, Anita!
  Otroligt så mycket tid och arbete som behöver läggas ned på en blogg p.g.a. alla suspekta individer som borde ägna sig åt vettigare ting än att slösa sin energi på att ”kapa” allt som går.
  Bra att det går att säkerhetskopiera bloggen som man lätt kan göra med en hemsida i alla fall. Viktiga foton har man ju alltid kvar på hårddisken men även dom ska ju kopieras till en CD utifall datorn kraschar. Det är ett evigt säkerhetskopierande av allt och Internet börjar ta för mycket tid.
  I slutändan så skriver man ut viktiga/intressanta ting i alla fall på vanligt papper och sätter i en pärm…
  Ack ja, har man inte jobb så skaffar man sig 😉
  Kram, Agneta

  • Anita skriver:

   Precis så är det. Det tar mycket tid och kraft. Jag har alltid haft dubbla backuper på min hårddisk och min gamla hemsida men bloggen har jag liksom överlåtit på bloggleverantören att backupa. Men om hackare förstör allt så hjälper ju inte det.

   Kram Anita

 7. Carina skriver:

  Bloggar av samma skäl som du. Och är idag väldigt glad att jag valde wordpress när jag var i valet och kvalet mellan blogger och WP. En kompis tippade valet…. Men spamfiltret och supporten är så bra. Förutom ett starkt lösenord är det bra att ha ett användarnamn annat än mailadressen eller identiteter som lätt kopplas till mig som person. Syftet för kaparna var säkert att komma åt hans adressbok men tog chansen att förstöra hans blogg när det gick. Ska jag vara lite krass så är jag lite förvånad; inte över upprördheten för den är helt legal, men över förvåningen…. Det har ju pratats en hel del om vikten av säkerhet även kring min blogg.

  Sen jag bytte ‘userid’ har jag inte fått några mail om att någon försökt knäcka mitt lösenord… för det får man också från wordpress och kan reagera. Så icke logiska användarnamn och starka lösenord är melodin. 🙂

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Ja just att det finns support att tillgå tycker jag också är så bra med WP. Fast jag visste inte att dom hade servicen och skickade ut mail om dom märkte att någon försökte knäcka lösenordet. Det är ju jättebra. Har förresten skickat ett mail till dig 🙂

   Kram Anita

 8. Linda skriver:

  Tack för att du påminner mig om back up! Det var alldeles för länge sedan jag gjorde back up. Bilderna har jag alltid kvar, de finns i datorn och två externa hårddiskar. Men inläggen. Jag har gjort det enkelt för mig och klistrar in i worddokument. Det blir som en bok som är trevlig att bläddra i – fast som sagt – det var väääääldigt länge sedan. Ska ta itu med det snarast.

  I dag har jag skolat om chilisar till en och en halvliters-krukor. Det är så storta och det är bara februari. Det ska bli väldigt spännande att se hur de utvecklas nu när våren kommer 😀

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Men det är ju också en form av backup, att spara i Word. Det blir ju lite samma som pdf-filerna. Dom blir också som en bok.

   Mina chilisar är också enorma i år. Har aldrig varit med om något liknande. Knipsar knoppar på de flesta men sparar en del plantor som jag låter gå i blom tidigt. Tycker det är så härligt att kunna skörda chili redan i april.

   Kram Anita

 9. gerdellen skriver:

  Det fikk meg til å stoppe opp og tenke litt, dette innlegget ditt. Jeg har ikke tatt noen backup av bloggen min, men det skal det bli en endring på. Det har vel nesten bekymret meg mer at alt som havner på nettet blir der til evig tid (jeg har fire barn på nettet også) enn at noe skulle forsvinne. Tusen takk for mye nyttig informasjon.
  Ha en fin dag 🙂
  Hilsen Gerd Ellen

  • Anita skriver:

   Ja det är ju faktiskt också en aspekt på det här med internet. Allt som ligger kvar i evig tid. Det är ju ofta så att även sådant som man tagit bort kommer upp i sökmotorerna lång tid efter det att man tagit bort det. Men att ha backup för egen del är alltid bra.

   Ha en fin dag du också 🙂
   /Anita

 10. Linda skriver:

  Hahaha, precis. Jag knipsar av knoppar för brinnande livet 😀

 11. Ulla skriver:

  Ja, det är inte klokt hur människor kan bete sig på nätet. Man får passa sig för vad man lämnar ut om sig själv. Personligen är jag väldigt rädd om min integritet, det är viktigt för mig.
  Tog dom bort din gamla blogg utan att meddela dig!? Hm, det var ju underligt. Jag trodde du tagit bort den själv. Jag var nämligen där och skulle titta på ditt inlägg från Madeira, för du hade väl det där? Men till min förvåning så var den bloggen borta redan då.
  Kanske att den finns kvar i gömmorna om du kontaktar dom.
  Jag hade en hemsida på DinStudio ett tag. När betalningsperioden gick ut så försvann ju sidan.
  Sen efter ett tag fick jag för mig att ha den där igen, jag skrev då till dom och frågade om min gamla hemsida. Jodå, den fanns kvar. Så när jag betalat igen, var det bara att fortsätta där jag slutade 🙂 Vet inte om det funkar så på blogg.se, men kanske värt att höra med dom.
  Jag lägger inte in något av större vikt på min blogg, men att ”kapa” en blogg, det verkar ju inte klokt!! Det måste ju kännas hemskt när man lagt mycket jobb på den.
  Ha det gott!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Ja jag tror att jag hade inlägg från Madeira där. Det är möjligt att bloggen finns kvar i gömmorna men jag vet inte om jag har ork att ta tag i det. De viktigaste inläggen hade jag dessutom kopierat över hit. Fast jag missade tydligen Madeirainlägget. Men bilderna har jag ju kvar så jag kan alltid göra ett nytt inlägg här 🙂 Det är 13 år sedan jag var där. Tänk vad tiden går.

   Ha det gott du också!

   Kram Anita

 12. Lotta skriver:

  Hej Anita!
  Intressant att ta del av dina tips om backup och säkerhet.
  För ett par år sedan lät jag trycka upp min blogg i bokform som jag gav bort i julklapp, till min mamma. Jag har nu fått dem tillbaka och är nöjd med att ha dem i bokhyllan. 🙂

 13. Kristinas oas skriver:

  Funderade över just det här för bara ett par dagar sedan, fast då med tanken att ”vad skönt att jag har en blogg och slipper back uppa den”. Med två olika back upper för alla foton (varav en inte finns i huset) så är det ju ett evigt jobb att hålla dem hyfsat uppdaterade. Det är bara att erkänna att kapning av bloggar är något som har gått mig förbi. Lösenord och mejl, ja, men inte att någon skulle radera en hel blogg. Jag lider verkligen med Hasse Wester. Jag har valt ett eget lösenord till bloggen och det är ett så kallat starkt sådant. Nu får jag väl ta mig en funderare hur jag ska säkra bloggen ytterligare. Det jag redan hade bestämt, innan du skrev det här, var att spara alla växtlistor på ytterligare ett ställe.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Ja det är verkligen ett evigt jobb med att säkerhetskopiera allt man har. Det skurkarna främst var ute efter var att kapa hans mail men i och med att man har en inloggning på Google så förstörde dom allt medan dom ändå var igång. Jag håller på att backa upp mina inlägg nu. Tar lite varje dag för det tar sin tid, man vill ju ha lite ordning på dom också.

   Kram Anita

 14. Meta skriver:

  Det är så sant att man borde orka med mera av den varan du skriver om. Jag råkade trycka på , jag vet inte vad, och allt försvann som jag sparat, så kan det också gå.Tack för alla tips
  Ha det gott
  Kram Meta

  • Anita skriver:

   Oj då, det var inte roligt. Men det var väl bara kopian som försvann antar jag så att originalet finns kvar. Och det går ju alltid att ta en nu kopia.

   Ha det gott du också!
   Kram Anita

 15. OJ vad du är duktig och ordentlig! Jag är din exakta motsats och tror att inget kan hända mig…jag är inte så intressant och är inte så känd och populär för att någon ska bry sig om mig och min blogg! Och jag har alla mina lösenord i mäjl lättillgängliga så jag vet var de är så jag kan komma åt dem överallt! Har aldrig tänkt på att det kan vara osäkert! Och för att inte tala om att jag har ett och samma lösenord till i princip allt! Och ja, nu har jag ju dessutom berättat det här så nu ligger jag väl riktigt risigt till! Men jag kommer inte ihåg alla lösenord man ska försöka komma ihåg så det slutar alltid med att jag kommer tillbaka till detsamma!

  När det gäller blogg.se och att de tar bort en blogg sådär helt utan anledning gör mig lite orolig! Jag har en blogg.se-blogg där jag skrivit som dagbok och jag gillar att gå tillbaka och läsa där ….skulle bli jätteledsen om de bara tog bort den! Måste nog uppdatera där så de ser att jag finns bakom där!

  Tack för dina tankar, din kunskap och din uppmaning. Måste nog ta tag i detta på allvar! (har ingen backup alls): Jag har däremot skaffat ny dator och jag ALLT jag kan för att göra den så säker som möjligt…det är jag stolt över! ;O)

  Ha det gott! KRam!

  • Anita skriver:

   Oj Anneli … du borde nog kanske se över säkerheten. Jag har också alltid tänkt ”att jag är ju helt ointressant” så mig händer väl inget. Men så är det nog inte. Det dom främst är ute efter är mailkonton så att dom kan skicka ut sina lurendrejeri-mail till alla i kontaktlistorna under mailinnehavarens namn. Så när det gäller din mail borde du i varje fall se till att du har ett riktigt starkt lösenord.

   Ha det gott du också och grattis till din nya dator!
   Kram Anita

 16. Liane skriver:

  Jag har också använt bloggen som ett sätt att skriva av sig och ett ”tillgängligt ” sätt att hitta information om växter har haft glädje av andras bloggar både som inspiration och som uppslagsverk… Men med tillgänglighet kommer även risken att bli kapad på ett elr annat sätt. Det är mycket jag även skulle vilja skriva om åren har gått hårt åt mig men det blir för personligt och när jag ska skriva blir det som torka inte ett ord blir rätt och jag känner mig helt plötsligt hämmad…… hoppas det ger med sig, att skrivkrampen är över….

  • Anita skriver:

   Jag vill nog inte heller bli för personlig på bloggen men samtidigt tycker jag om att skriva och då är bloggen ett bra och enkelt verktyg. Hoppas du kan finna kraft och glädje och börja skriva igen.

   Kram till dig Liane

 17. ÅsaV skriver:

  Oj, vad du är duktig med säkerhet och backuper. Får man vara nyfiken och fråga vilket backupsystem du använder? Jag funderar på att skaffa mig en NAS och köra Time Machine på den. Då kan man få två backup-diskar som speglar varandras innehåll om den ena skulle gå sönder. Är det något liknande du har? Eftersom jag är så slarvig på att ta manuella back-uper, måste jag fixa något som görs automatiskt, så det känns som en bekväm lösning.

  Men, fy, vilka elaka individer det finns… varför vill man stjäla någons blogg? Helt obegripligt! Tråkigt om man driver en seriös faktablogg och råka ut för något sådant. Men jag är inte direkt orolig för att någon skulle vilja kapa just min blogg… där finns ju bara en massa skumma bilder som inte betyder någonting för någon annan än just mig!

  • Anita skriver:

   Jag kör Time Machine och den backar upp allt med jämna mellanrum dygnet runt. Jag måste också ha automatik annars är det lätt att det inte blir av. Men jag har även en annan extern enhet där jag tar manuella backupper. Jag har en egen rutin att innan jag rensar minneskortet i kameran så tar jag en backup. Då jag fotar ganska ofta så blir det rätt frekvent och får man in en sådan rutin så är det lätt att komma ihåg också.

 18. Upps! Jag som bara tutar och kör. Det är ju en hel vetenskap att tänka på allt det där. Tål att tänkas på!

  Vårkram / Therése

 19. Pingback: Årskrönika 2014 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s