Blommig fredag – Rött och rosa

Det är Alla hjärtans dag men det är inte allt. Det är också Blommig fredag och temat den här veckan är Rött och rosa.

Nu ska jag visa två bilder från 2009. Jag har en klematis ‘Södertälje’, en viticella som blommar i rött. Min önskan var att den skulle leva sitt liv i min rosenbåge (som är en entré mot trädgården) tillsammans med en ljust rosa remonterande ros. Överallt kunde man läsa att klängrosen ‘New Dawn’ skulle vara tålig och bra. Den fick det bli.

De första åren gick det segt med rosen men sommaren 2008 blev den riktigt hög och fin och vintern 2008/2009 var tydligen gynnsam för ingenting av de gröna stammarna frös. Sommaren 2009 bildade dom ett riktigt vackert par.

20140214_NewDawnSodertalje2009

På andra sidan växte liljor i samma rosa färg som också var mycket vackra denna sommar.

20140214_Liljor

Det var sommaren 2009. Sedan började eländet. Vintern 2009/2010 frös rosen ner helt och sorkar åt upp alla liljelökarna. Åtminstone antar jag att det var sork för det var gångar grävda i jorden och inte en enda lilja kom upp. Några ynka rosor blommade det var allt. Sedan dess har rosen frusit ner varje år och jag har tröttnat på den. Däremot har liljorna förvånansvärt nog kommit tillbaka kraftigare och kraftigare för varje år. Nu ståtar ‘Södertälje’ i princip själv i rosenbågen och det gör den med den äran.

20140214_Sodertalje

Men då jag tycker om just den rödrosa kombinationen har jag den på ett annat ställe. Min andra röda klematis, ‘Mme Julia Correvon’ inleder varje sommar (med min hjälp) ett förhållande med en ljusrosa herre, en herre vid namn Nerium oleander.

20130807_JuliaNerium

I övrigt har jag nog inte mycket i kombinationen rött/rosa. Fast i min röda rabatt gör Heucherans rosa blommor uppstickare som jag gillar.

20140214_RedRabatt

Och tittar man riktigt djupt in i kärleksörtens blomma en daggfrisk septembermorgon så visst hittar man kombinationen rött/rosa.

20140214_KarleksortSepDagg

En av mina favoritpelargoner är äggskalspelargonen ‘Gemma’. Visst hittar man rött/rosa i den.

20140214_Gemma

Och nog kan man väl hitta både röda och rosa nyanser i de röda solhattarna.

20140214_Solhatt

Men jag avslutar med en fantastisk rödrosa kombination. Egentligen skulle ni blunda och tänka er in i det här men det går ju inte för då kan ni ju inte läsa vad jag skrivit. Men i varje fall. Tänk er en ljum sommarkväll. Tänk er len vaniljglas och söta svenska jordgubbar. Tänk er att varje gång ni delar en jordgubbe så rinner lite bärsaft ut. Tänk er att glassen lite grann, så där lagom, börjar smälta och blanda sig med saften från jordgubbarna. Vilken färg blir det då? Jo rosa. Tillsammans med de knallröda jordgubbarna har vi den mest läckra rödrosa kombinationen.

På bilden nedan är fortfarande jordgubbarna hela och glassen har ännu inte börjar blanda sig med bärsaften men det var bara en tidsfråga efter det att bilden tagits. Jag vet inte hur det är med er men hos mig vattnas det i varje fall i munnen när jag tänker på jordgubbar och glass.

20131218_UO_Jordgubbar

Till sist vill jag önska er alla en riktigt skön helg!

Vill ni se hur andra tolkat dagens tema är det bara att klicka på bilden nedan 🙂

BlommigFredagLogo

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Klematis, Liljor, Rosor. Bokmärk permalänken.

49 kommentarer till Blommig fredag – Rött och rosa

 1. Annika skriver:

  Den där sista bilden var en plåga för en sötsaksgalning som jag! Guuud så gott det ser ut!!! 😛

  Ser att rött och rosa i kombination är något jag vill ha mer av i min trädgård! Du visar underbara kombinationer!
  Ha det gott!
  Annika

  • Anita skriver:

   Men inte var det meningen att det skulle bli en plåga. Vilken tur att det är fredag och alla hjärtans dag. Kanske kan du smyga i dig någon godsak 😉

   Kram Anita

 2. Carina skriver:

  Ja jordgubbar får snålvattnet att rinna… ..men här och nu skulle jag vilja gå ut och plocka de i landet…

  Dina rödrosa kombinationer i början var jättefina. Liljan så läckert rosa. Har lite samma erfarenhet med New Dawn som växte när vi köpte förra huset. Hon blev aldrig den där fantastiska rosen som reklamen säger. Södertälje har ju tagit stafettpinnen med den äran 🙂

  Men, men blicken försvinner in i Heucherarabatten antingen man hittar både rött och rosa eller ej. Det röda och gröna i harmoni, förgrund,och bakgrund, ljuset… så skönt!

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Så du har också den erfarenheten av New Dawn. Ser att både Kristina och Luna, som också kommenterat, verkar ha samma erfarenhet.

   Roligt att du gillar bilden på Heuchera-rabatten. Bilden blev något av ett ”virrvarr” men jag gillade den också 🙂

   Kram Anita

 3. Britt skriver:

  Otroligt fina bilder. Synd att New Dawn och Södertälje inte kunde samsa, för det var verkligen fint. Annars kombinerar man inte rosa och rött. Att se djupt ner i kärleksörten har jag aldrig gjort, men det får jag nog börja göra.
  Gemma gillar jag också.
  Nerium kan du väl inte ha ute vintertid?

  • Anita skriver:

   Jag kan rekommendera att se djupt i kärleksörten 🙂

   Nej min Nerium har jag i uterummet under vintern. Där stortrivs den. Men på sommaren får den flytta ut på altanen bredvid Julia Correvon. Dom är ett perfekt par 🙂

 4. Kristinas oas skriver:

  Så snygga växtkombinationer, men trist med New Dawn. Har för övrigt samma erfarenhet av den. Inte blev den så där stor och snygg som alla sa? Och så sitter jag här och läser och blir hungrig! Mitt på förmiddagen! Jordgubbar…! 🙂 Mmm. Vilken sommarlängtan.
  Önskar dig en riktigt fin helg!
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Skrev just ett svar på Carinas inlägg. Både du, hon och Luna har samma erfarenhet som jag har av New Dawn. Något måste ha försämrats med den rosen på senare år. Jag vet flera andra som också har samma erfarenhet men dom bor i närheten av mig så jag trodde det berodde på vår växtzon.

   Och visst ger jordgubbar sommarlängtan 🙂

   Kram Anita

 5. lunasblogg skriver:

  Tack för härligt inlägg och bilder. Kombinationen med ros, klematis och liljan harmonierade så fint. Synd på din New Dawn men faktum är att jag inte heller hade tur med den jag satte efter renovering här. Den gamla jag hade för 35 år sedan var hur fin som helst. Tyvärr är växtkvalitén i handeln sämre vad gäller mycket idag.
  Kram Luna

  • Anita skriver:

   Ja jag gillade verkligen kombinationen. Nu har jag skrivit svar på Carinas och Kristinas inlägg och dom har precis som du och jag samma erfarenhet av New Dawn. Den enda klängros som har trivts hos mig och blir högre och kraftigare för varje år är min honungsros ‘Lykkefund’. Jag hoppas den fortsätter att trivas för någon klängros vill jag ha.

   Kram Anita

 6. Meta skriver:

  Så vackra bilder, Har du planerat för rött och rosa hihi Man skulle kunna tro det.Den första bara föll jag som en sten till marken av helt sagolik.
  ha en fin alla hjärtans dag
  kram Meta

  • Anita skriver:

   Ja jag föll också för den kombinationen och var så lycklig över den sommaren 2009. Men jag fick ju i varje fall en sommar med den. Nu får Julia Correvon tillsammans med min Nerium stå för det rödrosa ”klängandet”.

   Kram Anita

 7. Så utrolig vakker klematisen din er! Håper min blir like fint. Liljene dine var også helt utrolige!

 8. Gunilla skriver:

  Jaghittar inte ord.
  Vilka fantastiskt fina bilder.

  Trevlig Helg

 9. Leena skriver:

  Vilken beskrivning av glassen! Jag svär att det började vattnas i munnen på mig. Sedan tycker jag att kombinationen högst upp är kanonfin. Även efter att New Dawn gav upp så är den underbart vacker, och som klematisen blommar! Nu blev jag lite tveksam också på mina egna planer, har nämligen tänkt att plantera New Dawn i en portal … tål att tänkas på! Önskar dig en skön helg!

  • Anita skriver:

   Ja dessvärre verkar det vara många som har dålig erfarenhet av New Dawn. Men man vet ju aldrig. Om den skulle trivas så blir den verkligen fin. Håller tummarna för att det går bra.

 10. Anette skriver:

  Ja du Anita, åh så mycket läckert du visar för mina ögon. Tackar! (Min New Dawn lever på övertid)
  /Anette

 11. Marit skriver:

  Så mange flotte kombinasjoner av rosa og rødt du viser! Jeg må si at jeg falt pladask for ditt øverste bilde med clematis og New Dawn. Hvilken vakker samplanting!

  Ønsker deg en fin helg!

  Klem Marit

 12. Carita Norden skriver:

  Vilka fina bilder på rött och rosa och glassen ser somrig ut. Jag ser fram emot något sånt till sommaren. Ha en fin kväll/Carita

 13. Lotta skriver:

  Åh vilka underbara blommor, vilka underbara bilder.
  Trevlig helg!
  Kram Lotta

  • Anita skriver:

   Tack Lotta! Vi har hittat ett nytt lunchställe. Buffé, stora bord och inte alltför mycket folk. Hoppas vi kan ses där 🙂

   Trevlig helg till dig också!
   Kram Anita

 14. Villroses hage skriver:

  For et vakkert samspill… Trasig med ‘New Dawn’ som ikke ville. Planter er umulig å styre 100 %

 15. Vilket vackert par Södertälje och New Dawn är!! Synd att det blev som det blev. Min ND dog vintern 2010. Jag har Madame Julia Correvon, skulle du säga att det är stor skillnad på henne och Södertälje? Jättevackra inspirerande bilder.
  Kram på Alla hjärtans dag
  Maria

  • Anita skriver:

   När det gäller färgerna är det inte så stor skillnad på Södertälje och Mme Julia Correvon. Möjligen är Julia lite rödare. Södertälje får ibland gröna stråk i sina blommor vilket jag tycker är lite pikant. Min erfarenhet är också att Julia blommar lite längre än Södertälje men det kan bero på att Södertälje står soligare hos mig än vad Julia gör. Men båda är långblommare och har varit helt fria från sjukdomar. Jag föredrar de småblommiga, tycker oftast de storblommiga är svårare och mer benägna att få sjukdomar. Dessutom så blommar dom inte så länge som dom småblommiga gör.

   Kram Anita

 16. Så fina foton! Och vilka underbara kombinationer du tänkt ut. Men det blir ju inte altid som man tänkt sig eller hur? Men som du visar, det kan bli bra ändå. Ha det skönt i helgen.

 17. Anette skriver:

  Jordgubbar och glass, oj, oj, oj! Jag tänker föstås på alldeles nyplockade solvram som möter den mjuka glassen med vaniljprickar i. Det var en tuff avslutning på kvällen. (Såg förresten att mina ampelgubbarna börjat bli gröna i snickarbodens mörker).
  Vackra färgkombinationer och vackra bilder. Din kärleksört i dagg är den bästa kärleksörtsbild jag sett hittills. En lite klumpig blomma som lätt blir som en koloss, men inte här inte…

  Önskar dig en fin helg

  • Anita skriver:

   Men oj, nu blev jag lite avis, redan egna jordgubbar på gång 🙂 Roligt att du tyckte om bilden på kärleksörten. Man kan hitta helt nya världar i blommorna när man kryper nära med kameran, i synnerhet en daggfrisk septembermorgon.

   Önskar dig också en fin helg!

 18. Men så snyggt de var med allt rött och rosa! Den där första bilderna var ju verkligen läckra, synd att det blev som det blev. Nu måste jag fundera ut om jag kan göra något rosarött ”med flit”……Ha en fin helg.

  kram Anette

 19. Ninni skriver:

  Underbara bilder….riktigt ögongodis….=)

  Kram Ninni

 20. Linda skriver:

  Så vackert med klematis och ros ihop. Jag vill odla ett törnrosasnår och har fått tips på New Dawn. Men så lyssnade jag på Odla i P1 på väg in till jobbet i torsdags och då pratade de just om New Dawn. Den har tydligen blivit problematisk och därför sa de att man skulle försöka gå tillbaka till riktigt gamla plantor för att ta nya sticklingar för att komma runt det som har blivit tokigt. Jag minns inte allt, men jag kan ta reda på vilket avsnitt det var om du vill lyssna?

  I går föll den sista knoppen från min kamelia 😦 Den hade börjat slå ut så jag blev rätt besviken. Hoppas nu bara att jag klarar blomman. Var har du din olika delar av året? Vet inte alls om jag ska ställa den i skuggan eller i solen.

  Hoppas att du får en riktigt fin lördag. Jag fick en stor låda med bland annat 300 root it-kuber hemskickad i går, så i dag ska jag så tomater 😀

  Intressant det du skriver om pistillröta. Jag har hört att det beror på ojämt bevattning. Om det är så som du skriver så vore det ju toppen eftersom det vore enklare att åtgärda 🙂

  Kram
  //Linda

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Linda … jag skriver svar hos dig 🙂

   Kram Anita

   • Linda skriver:

    Hej!

    Tack för kameliatipsen. Tror du att det är okej att ha den utomhus i norrläge? Låter som om den inte vill ha allt för mycket sol.

    Programmet sändes måndagen den 1 juli 2013 och heter ”Odla pepparrot och föröka rosor med sticklingar”.

    Hoppas att det inte blåser fullt lika mycket hos dig som det gör här hos oss.

    Kram
    //Linda

 21. My rented garden skriver:

  Åå så vackra bilder på vacker fägring!!
  Ha en underbar helg!!

 22. Maribels Garden skriver:

  Så fina bilder, fantastiskt.

 23. Veronica skriver:

  Här sitter jag i soffan och regnet faller ner ute i det gråa trots att jag hade en annan förhoppning i morse. Men att läsa bloggarna från i fredags ger en fantastisk varm känsla inombords. En dröm om sommar!
  Dina klematis är ju helt fantastiska med en sån överdådig blomning! Jag lyckas inte så bra med mina klematis. De lever men ger inte alls så mycket blommor som jag tycker de borde….
  Men jag kanske lyckas bättre med mina 2 Julia som jag planterade i somras 😀

  Jag kan lova att jag dessutom blev grymt sugen på jordgubbar 😉

  Kramar

 24. Veronica skriver:

  Det verkar inte som om jag kan kommentera på din blogg idag av någon anledning!? Eller så ska du granska kommentaren kanske ? 😉

 25. testkommentar skriver:

  Testar att skriva en kommentar!

 26. Vilket vakert par! Jag ahr precis planteratmin södertäljr med röd cerisa rosor hoppas att dom passar ihop. Allt gott Mari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s