Underbara onsdag – Mitt bästa knep – Hur jag sår chili

Så var det onsdag igen och Linda med bloggen Växthusliv har gett oss en besvärlig utmaning. I varje fall tycker jag den är väldigt besvärlig. Temat är nämligen ”Mitt bästa knep”

Jag har funderat och funderat men kommer faktiskt inte på några speciella knep jag har. Därför har jag bestämt mig för att beskriva hur jag sår chili. Det hade jag vid tillfälle tänkt göra ändå. Det här hade egentligen kunnat platsa redan i förra fredagens ”Blommig fredag” som hade temat ”Mina bästa frötips” men då var jag så koncentrerad på blommor att jag helt glömde bort det där med ätbart.

Jag sår alltid mina chili runt Tjugondag-Knut som är den 13 januari. I år blev det också det datumet som blev mitt ”så-datum”. Jag sår i vanlig såjord (brukar använda Hasselfors ”Så & kaktusjord). Jag använder fyrkantiga svarta plastkrukor 8 x 8 cm. Jag blötlägger inte fröna innan utan sår ”direkt ur påsen”.

1) Jag fyller krukan med såjord och sprayar jorden med ljummet vatten för att den ska bli lagom genomfuktad.

2) Därefter lägger jag ut nio st frön (se nedanstående bild)

2014_Chili_9st

3) Jag ”pudrar” sedan över tunt, tunt med jord, bara så att man inte ser fröna (se bilden nedan där jag täckt de översta tre fröna med lite, lite jord).

2014_Chili_6st

4) När jag pudrat över jord så sprayar jag på ytterligare lite ljummet vatten så att fröna blir genomfuktade.

2014_Chili_Sprayat

5) Till slut lägger jag på ett lager Vermiculite och märker krukan med sort, datum och antal. Vermiculitens uppgift är att hålla jorden fuktig.

2014_Chili_Vermiculite

6) Nu gäller det att placera krukorna varmt, främst att det blir varmt underifrån. Jag har ett fönster där elementet sitter precis under fönsterbrädan. Den här tiden på året är det oftast minusgrader vilket gör att elementet avger mycket värme och fönsterbrädan brukar därför ha en temperatur på ca 27 grader vilket är idealiskt. Sådderna står inte ljust utan tvärtom ganska mörkt då fönstret vetter mot uterummet. Jag använder mig av miniväxthus och ser till att det finns lite lätt ventilation. Jag har möjlighet att ventilera via små luckor i locket. Om man tittar på bilden så kan man se en liten springa i det bruna handtaget i locket på det vänstra drivhuset. Har man inte miniväxthus kan man sätt plast över. Men var försiktig så att det inte möglar eller ruttnar innanför. Min erfarenhet är att minidrivhusen fungerar bäst då det blir mer luftväxling.

2014_Chili_Element

7) Då och då sprayar jag dom lite lätt för att vara säker på att dom inte torkar ut. Men dom får absolut inte bli dyngsura.

8) Efter ca 5-6 dagar börjar dom gro och efter 7-8 dagar får man en uppfattning om hur många som grott. Grobarheten brukar vara väldigt hög, ofta nära 100%. Då jag sår så pass många som nio av varje sort gör det heller inget om bara sju eller åtta skulle gro. Så här såg dom ut 7-8 dagar efter sådd.

2014_Chili_Grott

9) Så fort dom grott ställer jag dom under växtbelysning. Det här är ett viktigt moment då januari är en mörk månad med otillräckligt ljus och får dom inte extra belysning blir dom bara långa och rangliga. Jag har en växtpyramid från Willab med lågenergilampor som fungerar väldigt bra men det finns många andra lösningar. Jag ”pallar upp krukorna” så att dom kommer lite närmare lamporna. Dom får 14 timmars belysning. Det här ser man att dom gillar för dom blir mörkgröna och kompakta.

2014_Chili_Belysning

10) Om några grott dåligt (dåligt för mig är fem eller färre) så sår jag en ny omgång efter en dryg vecka, i synnerhet om det är en favoritsort. Den 21 januari satte jag en ny omgång av tre sorter där bara fem frön grott. Två av sorterna var gamla frön så det kan vara orsaken till att ”bara” fem av nio grodde.

11) När de första karaktärsbladen kommit är det dags för omskolning. Jag brukar använda mig av krukor som jag samlat på mig under åren när jag köpt färska örter.

2014_Chili_TommaKrukor

12) När jag skolar om så gör jag helt enkelt så att jag tar ut hela jordklumpen ur krukan och sedan lirkar jag försiktigt isär plantorna. Det brukar fungera hur bra som helst. Det är aldrig någon som blivit skadad. Förr använde jag en liten gaffel eller speciella verktyg men tyckte det var väldigt stökigt. Dessutom skadade jag ibland röttrna. Det här sättet passar mig bra.

Jag skolar om i vanlig planteringsjord. Brukar använda Hasselfors P-jord men det fungerar säker med vilken planteringsjord som helst. Jag skolar om flera gånger till större krukor och brukar avsluta med en kruka som är ca 7 liter. Några stora plantor får 10-liters krukor. Under växtsäsongen göder jag med ett specialmedel för just chili som heter Chillifocus.

Och till sist. Alltid vid frösådder så kan man råka ut för sorgmyggor. Jag håller från första stund koll på sådderna och vid minsta tecken på att jag fått sorgmyggeangrepp sätter jag in nematoder. Jag använder Nemablom och det fungerar väldigt bra. Jag skickar alltid efter på hösten då dom inte levererar om det är för kallt eller för varmt ute. När jag skolat om plantorna tillsätter jag alltid Nemablom. Förut kunde det hända att massor av plantor gick förlorade då sorgmyggelarverna åt upp rötterna men sedan jag började med nematoder har jag aldrig några problem. Och man behöver inte så mycket. Jag blandar ut den i vatten enligt instruktion på förpackningen (ger ca 1 liter). Sedan tar jag bara lite av blandningen på en tesked till varje omskolad planta. Det brukar faktiskt räcka. Var bara noggrann och rör runt i blandningen innan du tar av den då nematoderna sjunker till botten. Rör man inte runt är det risk att man annars bara får vatten. Om inte allt går åt direkt så sparar jag resten ett tag i en plastlåda i kylen.

2014_Chili_NemaBlom

Kanske ska nämna vilka sorter jag har i år också. Siffrorna inom parentes visar hur många av de nio fröna per sort som grodde vid första sådden.

Följande har jag skickat efter från Örtagården för att vara säker på att det ska bli ”rätt” sort då det är mina favoriter:
Capsicum annuum: Jalapeno (9), Monkeyface (8), Fish (5), Hungarian Hot Wax (9)
Capsicum frutescens: Okrazne Spicate (5) – ny sort för mig

Följande köpte jag på Chelsea Flower Show i maj 2013:
Capsicum annuum: Razzamatazz (9), Bulgarian Carrot (9)

Egna fröer:
Capsicum annuum: Fireworks (9), Inchanga (5) – sydafrikansk sort

Fröer som jag fick från Linda förra säsongen:
Capsicum annuum: Okänd sort men Linda kallar den ”Red Bitch” (5)

Det var mitt bidrag till underbara onsdag denna vecka. Vill du se andras bra knep kan du bara klicka på loggan här nedan så kommer du direkt dit.

Ha en underbar onsdag!

UnderbaraOnsdag

Annonser
Det här inlägget postades i Chilepeppar, Chili, Underbara onsdag. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Underbara onsdag – Mitt bästa knep – Hur jag sår chili

  1. Marit skriver:

    Så flotte så tips du viser her! Jeg har aldri sådd chilli før, men fikk jo lyst til å prøve i år. Det er på tide å få gjort det nå ser jeg ut i fra når du sår dine 🙂 Jeg må få kjøpt meg noen frø! Har du noen sorter å anbefale som ikke er så sterke?

    Ha en fin dag!

    Klem Marit

    • Anita skriver:

      Oj, jag är en riktig het chiliälskare dessvärre så jag tycker om de heta sorterna. Därför har jag inte direkt någon sort som jag själv provat som inte är så stark. Jalapêno är väldigt lättodlad och kan vara allt från mild till stark. Den kan skördas som grön eller röd. Jag skördar den ofta som grön och då är den inte så stark. En annan favorit jag har är ‘Fish’ som är väldigt vacker som växt. Den har variegerade blad i vitt och grönt och frukterna får olika färger innan dom mognar till rött. Den är väldigt god till fiskrätter. En sort jag gillar är ‘Hungarian Hot Wax’ som ibland är väldigt mild men ibland kan vara stark. Dom är lite nyckfulla chilisarna. Jag vet att det finns en sort som heter ‘Hawai’ som ska vara mild men ändå fruktig och god. Men jag har själv inte prövat den. Jag föreslår att du prövar ett par sorter och ser vad du tycker. Många gånger är de starka väldigt goda och man kan ju lätt reglera styrkan genom att inte ha så mycket i maträtterna.

      Ha en fin dag du också!

      Kram Anita

  2. Carina skriver:

    Jättebra tips om chilisådd! Har inte sått på några år för jag använde de aldrig. Men nu har jag fått lust igen… ..och kan tänka att använda. Vad skulle du rekommendera om jag vill ha lite styrka, sötma och mycket fruktighet? Är inte ute efter dunderstarka. Har du prövat att röka chilia nån gång? Köper färdig chipotle ibland och har i olika marinader och glaze. Haha… ..såg precis att Marit också frågat efter mindre starka. Jag ska beställa från Runåbergs alldeles i dagarna.

    Och sist – du blandar alltså inte nemablom utan använder en tesked och tar lite ur påsen?

    Kram, Carina

    • Anita skriver:

      Du och Marit har ställt samma fråga så jag kopierar hennes svar (vet ju att du får mitt svar i din reader och inte behöver gå in här och läsa). Så här skrev jag till Marit:

      Oj, jag är en riktig het chiliälskare dessvärre så jag tycker om de heta sorterna. Därför har jag inte direkt någon sort som jag själv provat som inte är så stark. Jalapêno är väldigt lättodlad och kan vara allt från mild till stark. Den kan skördas som grön eller röd. Jag skördar den ofta som grön och då är den inte så stark. En annan favorit jag har är ‘Fish’ som är väldigt vacker som växt. Den har variegerade blad i vitt och grönt och frukterna får olika färger innan dom mognar till rött. Den är väldigt god till fiskrätter. En sort jag gillar är ‘Hungarian Hot Wax’ som ibland är väldigt mild men ibland kan vara stark. Dom är lite nyckfulla chilisarna. Jag vet att det finns en sort som heter ‘Hawai’ som ska vara mild men ändå fruktig och god. Men jag har själv inte prövat den. Jag föreslår att du prövar ett par sorter och ser vad du tycker. Många gånger är de starka väldigt goda och man kan ju lätt reglera styrkan genom att inte ha så mycket i maträtterna.

      Jag har inte prövat att röka själv utan brukar också köpa färdig chipotle.

      Tack för frågan om Nemablom. Jag har nu förtydligat mitt inlägg. Jag blandar ut den i 1 liter vatten enligt instruktionen och från den litern tar jag en tesked till varje planta. Det som blir över förvarar jag i en plastlåda i kylen.

      Hoppas jag kommit ihåg att svara på allt. Nu ska jag rusa till bussen. Ska gå på eftermiddagsbio och se Philomena.

      Kram Anita

      • Carina skriver:

        Tack! Jag har alltid vattnat ut den färdiga lösningen. Trodde inte den gick att förvara. Och att en tesked räcker.. ..det var bra nu när jag fick fröpåsarna idag 🙂

        Ska titta igenom Runåbergs sorter och välja ett par, tre stycken.

        Hoppas bion var bra!

        Kram, Carina

  3. Linda skriver:

    Oj, du får mig att känna mig som en riktig klåpare. Jag petar bara ner fröer i rootit-kuber, trycker ner etiketter, ställer dem på självvattning och automatisk belysning och väntar på att något ska hända. I dag har jag skolat om samtliga chilisar och paprikor och tvättat underbevattningskärlet.

    Det var jätteroligt att läsa din beskrivning!

    Tack för tipset när det gäller min citrusvärk. Satt i andra änden av vinterträdgården när jag skolade om och huvudvärken gick nästan över 🙂

    Kram
    //Linda

    • Anita skriver:

      Inte är du någon klåpare inte … det fungerar ju jättebra med ditt sätt att så chili. Vi hittar alla våra metoder och din verkar ju fungera väldigt bra. Jag vet ju att du brukar få fina plantor. Skönt också att höra att huvudvärken blev bättre när du distanserade dig ifrån citronen.

      Ha en fortsatt bra dag!

      Kram Anita

  4. Bra tips som jag ska ta till sig.
    Jag satte mina första chilifrön igår kväll ”Lombardo” i två briketter som jag hade kvar från förra säsongen. Kände att jag bara var tvungen att så lite. Iår ska jag vara duktig och skola om flera gånger. Så kanske det går bättre än förra året 🙂

    Kram / Therése

    • Anita skriver:

      Lombardo kände jag inte till så jag var tvungen att googla. Det verkar ju vara en mild och god sort. Det var några som frågade här efter milda sorter, kanske ‘Lombardo’ vore något. Lycka till med dina frösådder!

      Kram Anita

  5. Britt skriver:

    Verkligen uttömmande tips. Det måste gå att överföra på t ex tomater o paprika också. Jag har slutat (tror jag ) så chili. Det är visserligen roligt, men jag har nog torkad chili för resten av mitt liv.

    • Anita skriver:

      Tror absolut att det går att överföra på tomater och definitivt på paprika som också är en Capsicum annuum. Oj, då har du så mycket chili. Jag skördar massor varje år som jag fryser och använder som färsk, dels i mat men också för att fylla med ost. Jag torkar en del också och använder som chiliflakes eller också så mal jag cayenne. Mina jätteskördar brukar precis räcka tills det är dags att för nästa års skörd. Så mycket chili äter vi här 🙂

  6. Veronica skriver:

    Ja, jag sår inte chili alls! Men mannen gör 🙂
    Jag själv har jättesvårt för starka kryddor men jag tycker de är vackra!
    Jag visade ditt inlägg och Oj, vad han blev inspirerad…
    Tack för ditt mejl. Nu är det bara ett par löningar kvar sen är det snart dags att åka runt på lite trädgårdsbesök och jag ser verkligen fram att se din 🙂

    Kram

    • Anita skriver:

      Så är det, alla klarar inte starka kryddor. Men det roliga med chili är ju att det finns så många vackra sorter (både blad och frukter) som man kan odla för att dom är så vackra att titta på. Nu ser vi fram mot våren och sommaren och trädgårdsträffar 🙂

      Kram Anita

  7. Annika skriver:

    Å vad jag tycker om sådana här handfasta tips med bilder och allt! Tack för det! 🙂 Jag blev så inspirerad att jag rände iväg till trädgårdsbutiken och ikväll har jag sått ett par chilisorter efter dina instruktioner. Nu är det bara att vänta och se om jag lyckas!
    Kram Annika

    • Anita skriver:

      Åh, så roligt att du blev inspirerad Annika. Nu håller jag tummarna för att du lyckas och får njuta av härliga chilis till sommaren.

      Kram Anita

  8. Kristinas oas skriver:

    Så bra och handfasta instruktioner, gillar sådant!
    Kram Kristina

  9. Anita skriver:

    Tack för alla kommentarer på detta inlägg. Det var roligt att det inspirerade er. Jag har gjort lite uppdateringar och tillägg främst när det gäller nematoderna.

    Ha en bra dag alla 🙂

  10. ÅsaV skriver:

    Oj, vad inspirerande! Jag äter inte så mycket chili, men nu blev jag ändå jättesugen på att testa att så lite enligt dina utförliga tips. Ett nytt ord fick jag lära mig också – Vermiculite! Har du någon länk till var man kan beställa den där belysningen du nämnde?

    Ha en bra dag och tack för inspirationen!
    Kram Åsa

    • Anita skriver:

      Åsa, belysningen jag har är ”stor” då det är något som kallas växtpyramid. Den tar upp en hel kortvägg i ett rum. Jag har den för jag odlar ju ganska mycket. Den har jag köpt på Willab Garden i Bromma. Men annars finns det mindre belysningar med tillhörande odlingslådor. Jag skickar en länk till ett ställe där jag brukar handla lite olika saker, bland annat nematoderna jag nämnde i detta inlägg. Jag kollade och såg att dom har växtbelysningar: http://www.wexthuset.com/inomhusodling. Annars tror jag att man kan hitta odlingslådor med belysning både på Plantagen och Blomsterlandet. Och är man händig och kan montera upp själv, i t.ex. en hylla, kan man ju köpa lysrör på t.ex. Clas Ohlson. Kul att du blev inspirerad. Lycka till!

      Kram Anita

  11. Anette skriver:

    Verkligen uttömmande och intressant information!

  12. Ping: Regn ute, omskolning av chili inne … | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

  13. Ping: F som i fröer och fågelräkning | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

  14. Ping: Årskrönika 2014 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s