Amaryllis 2013 – Slutrapport med bildkavalkad

Efter att ha varit totalt däckad av influensa börjar nu så smått krafterna att komma tillbaka. Först och främst vill jag tacka för alla kommentarer jag fått från er på årskrönikan och mitt förra inlägg. Dom är mycket uppskattade ska ni veta. Jag brukar försöka besvara varje kommentar men har inte riktigt haft orken, har i princip bara kollat mailen de senaste veckorna. Jag längtar också efter att titta in hos er andra. Det brukar spira så här års på alla bloggar av planer och förväntningar inför den nya växtsäsongen. Det enda jag gjort är att beställa chilifröer som nu ligger och väntar på att få komma ner i såjorden. Chili måste ju sås tidigt.

Men nu till det verkliga temat i mitt inlägg. Mina amaryllisar är snart utblommade men jag måste ju faktiskt göra en slutrapport. Det känns viktigt att få till en sammanställning för amaryllisåret 2013.

Så här såg det ut i sammandrag …

2013-10-01: Jag beställde lökarna från odla.nu
2013-10-11: Fick SMS om att lökarna levererats och kunde hämtas på ICA Maxi
2013-10-11 – 28: Lökarna fick ligga i uterummet i väntan på plantering.
2013-10-28: Blötläggning av rötter
2013-10-29: Plantering

2013-11-17: Livstecken av varierande slag …
Collage_01_17nov

Collage_02_17nov

. . .

2013-11-25: De flesta har knoppar på gång …
Collage_01_25nov

Collage_02_25nov

Det jag kan konstatera är att det tog mycket längre tid att driva upp amaryllisarna 2013 jämfört med året innan. 2012 var alla i full blom dagarna innan jul (utom ‘Trés Chic’ som var utblommad). 2013 var också ‘Trés Chic’ utblommad innan jul men i övrigt var det endast två som blommade till julafton, ‘Ice Queen’ och ‘Lemon Star’. Men alla, utom ‘Picotee’, hann i varje fall blomma under 2013.

En annan annorlunda sak var att år 2012 så kom bara en stängel per amaryllis upp till jul. Stängel nummer två på samtliga kom betydligt senare. År 2013 kom båda stänglarna i princip upp samtidigt på allihopa. Så trots att dom blommade tidigare år 2012 så blommade dom längre i och med att stängel två kom betydligt senare. Båda har sina fördelar. Under 2012 fick jag ju en långt utdragen blomning men samtidigt så fick jag en oerhört rik och intensiv blomning 2013.

Och nu börjar det bli dags att visa upp dom. Jag visar dom i den ordningen dom blommade …

Trés Chic

Amaryllis2013SlutrapportCollageTresChic2

Ice Queen

Amaryllis2013SlutrapportCollageIceQueen

Lemon Star

Amaryllis2013SlutrapportCollageLemonStar

Summertime

Amaryllis2013SlutrapportCollageSummertime

Carmen

Amaryllis2013SlutrapportCollageCarmen

Picotee

Amaryllis2013SlutrapportCollagePicotee

Och fick jag då någon egen favorit? Jodå, det fick jag. Säga vad man vill men röda amaryllisar är vackra och ‘Carmen’ har en fantastiskt djup röd färg.

På den vita sidan blev nog ‘Lemon Star’ favoriten. Enkel men snygg och dessutom blommade varje klocka väldigt länge.

Picotee blev en liten besvikelse. Där blev klockorna betydligt mindre än förra året. Dessutom har den som sitt signum att de kritvita bladen ska vara kantade av en tunn röd rand (vilket dom också var förra året). Visst fanns där röda inslag men inte många. På bilden nedan syns ‘Picotee’ till vänster och de andra vita, ‘Lemon Star’ och ‘Ice Queen’ till höger. Där ser man tydligt hur små ‘Picotees’ blommor är …
Amaryllis2013SlutrapportWhiteWindow

Det har varit enormt roligt att driva upp amaryllisar och det är något jag tänker fortsätta med. Frågan är bara, ska jag kanske plantera dom redan i mitten av oktober? Fast det är å andra sidan inget jag behöver fundera på nu. Amaryllis 2014 får bli en senare fråga … en bra mycket senare …

Detta inlägg publicerades i Amaryllis, Amaryllis 2013. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Amaryllis 2013 – Slutrapport med bildkavalkad

 1. Carina skriver:

  Fin sammanfattning med många läckra bilder. Tycker också bäst om den enkla vita… ..blir mer och mer så att det enkla är det sköna. Roligt att du mår bättre igen. Har saknat dina inlägg och hoppats du ska krya på dig snart!!

  Idag ligger jag i soffan med frossa. Egentligen hade jag tänkt mig till botaniska och en visning av Dionysiorna i växthusen… 😦 Inte så farligt med mig hoppas jag. Behöver verkligen vara pigg måndag och tisdag på jobbet.

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina! Tråkigt att höra att du mår dåligt. Frossa låter inte bra, jag hoppas det inte är influensan. Men den brukar starta med torrhosta och muskelvärk innan febern bryter ut. Jag håller tummarna för att du mår mycket bättre imorgon.

   Ta hand om dig!
   Kram Anita

 2. Marit skriver:

  Så bra at du er kommet deg etter influensaen! Det er tøfft for kroppen når en blur rammet av det. Jeg håper jeg slipper unna 🙂

  Flott oppsummering av din dyrking av amaryllis. Jeg er veldig glad i hvite blomster, og ditt siste bilde er utrolig vakkert!

  Ha en fin søndag!

  Klem Marit

  • Anita skriver:

   Tack Marit! Det är skönt att börja känna sig frisk igen. Nu börjar lusten för nya växtsäsongen att komma tillbaka. Och jag håller med, visst är det härligt med vita blommor 🙂

   Ha en fin söndag du också!
   Kram Anita

 3. Agneta skriver:

  Hej, Anita!
  Så roligt att du mår bättre! De där flunsorna är inte att leka med p.g.a. stigande ålder 😉
  Carmen är ett säkert kort förstår jag och otroligt vacker. Ice Queen är ljuvlig p.g.a nyanserna i gröngult och så är den så ”fluffig”.
  Men jag har hittat en annan läcker sak och det är kannan där du satt en Lemona star i. Den är ju som klippt och skuren för ett Stilleben…. 🙂
  En hög Carmen i den på ett litet bord med någora Lime eller gröna chili och du har ett bra motiv till en akvarell 😉
  Ja du Anita, blommorna uppför sig olika varje år och det är ju det som är lite spännande faktiskt.
  Tack för utförlig rapport, alltid lika intressant 🙂
  Kram, Agneta

  • Anita skriver:

   Tack Agneta 😉 Vasen du syftar på är en av mina favoritvaser som jag ärvt efter mina föräldrar. Typisk 50-talsdesign. Jag har aldrig vetat ursprunget på den men efter att ha sökt på nätet så har jag hittat att den är tillverkad av tyska Steuler Keramik och ingår i en serie som heter ‘Confetti’. Och visst skulle den passa i ett stilleben.

   Kram Anita

 4. Ulla skriver:

  Vad skönt att du känner dig bättre nu. Man kan ju känna sig trött länge efter en influensa, skönt att du slipper jobba nu 🙂
  Jag tycker dina amaryllisar är fina allihop. Fast att den inte blev som du tänkt dig, så tycker jag ändå Picotee är jättesöt.
  Min amaryllis välte med ett brak i natt. Blommorna blev stora och tunga på den andra stängeln.
  Ändå hade jag lagt stenar i krukan, men det hjälpte inte.
  Ja, det är långt till nästa amaryllisperiod, kanske jag vill ha fler då också 🙂
  Sköt om dig!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Tack Ulla 🙂
   Jag vet ju att du gillar små amaryllisar så 2013 års upplaga av Picotee skulle du ha gillat. Jag har inte heller något emot små klockor, det jag saknade är den vackra röda randen. Den är så effektfull.

   Men … visst är det väl märkligt att amaryllisar alltid välter på natten! Jag hade en som välte förra året, på natten och då hade jag också haft sten i krukan. Ingen garanti alltså. Dom som blir väldigt höga brukar jag (för säkerhets skull) skära av och använda som snittblommor. Om man byter vattnet varje dag så står dom sig väldigt länge.

   Kram Anita

 5. Linda skriver:

  Underbart med en rapport! Här har jag fortfarande fyra som inte har börjat blomma 😉

  Underbaret att du mår bättre!

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Tack Linda 🙂 Ja nu börjar jag bli människa igen 🙂

   Fyra kvar … men då har du ju härlig blomsterprakt att se fram emot. Jag har bara Picotee kvar nu. Alla andra har blommat ut. Det kändes verkligen som mina amaryllisar blev riktiga julblommor i år.

   Kram Anita

 6. Kristinas oas skriver:

  Skönt att höra att du börjar må bättre!
  Fin rapport om amaryllisarna, inte lätt att fota amaryllisar, men du har lyckats bra! Man ser den där ”krispigheten”, eller vad man ska kalla den.
  ‘Carmen’ var ju vår favorit och den ska jag försöka spara till nästa år. Tack för alla hejaropen om mina amaryllisar, kul att prova att driva själv och upptäcka att det gick! 🙂 Våra tre kom med en stängel i taget, så de är på gång att blomma sin andra omgång nu.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Tack Kristina 🙂 Du skulle bara se vilken energi jag har idag. Det är precis som om jag lagrat upp energin i kroppen när jag var sjuk och nu ska den ut 😉

   Javisst är väl ‘Carmen’ ljuvlig. Jag sparar inte min, har inte plats för att spara amaryllisar, det får bli nya lökar till nästa säsong. Dina verkar uppföra sig som mina gjorde förra året, först en stängel och när den är utblommad börjar nästa komma. Jag har idag kastat alla utom ‘Picotee’ som är inne på sin andra stängel nu. Vi har fortfarande inte slängt ut julen utan det får bli lite pö om pö i veckan. Sedan ska huset fyllas av tulpaner 🙂

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Här blev det ingen jul utslängd alls idag, jag bestämde mig för att ta med mina två yngsta barn och åka och bada i stället. Mycket trevligare! Lugn måndag, det är verkligen vardagslyx att ha 16 meter varmvattensbassäng nästan för sig själv och kunna simma i den i lugn och ro. Fjärran från det stoj som brukar råda fredag em… Julen får vi ta till helgen, vår gran barrar ju ändå inget.
    Kram Kristina

 7. Britt skriver:

  Tur att energin kommit åter. Mycket livsgnista i dina blombilder också. Om jag var tvungen att välja, skulle det bli svårt. Men någon av de rödvita, kanske för att de är så fint fotograferade.

  • Anita skriver:

   Ja det känns härligt att ha energi igen. Det finns så otroligt många amaryllisar att välja på. Förra året hade jag en som såg ut som en gräddbakelse ‘Aphrodite’. Satt just och tittade på gamla bilder och fick se den och bestämde att den måste jag har nästa amaryllissäsong igen. Och den rödvita som du gillade ‘Trés Chic’ är självskriven.

 8. Carita Norden skriver:

  Oj så fina Amaryllis du har. Jag har några som står i källaren, jag skall ta upp dom och se om jag kan få dom att blomma i april- maj. Jag lyckades faktiskt en gång med det men jag har inte riktigt tålamod att hålla på med dom som man borde.Ha en skön dag/Carita

  • Anita skriver:

   Hoppas du får dom att blomma. Kanske dom blommar för fullt under någon av trädgårdsdagarna. Jag köper nya varje år. Har heller inte riktigt ork att spara de gamla lökarna för att få dom blomma på nytt. Men till jul vill jag ha amaryllisar 🙂

   Ha en skön dag du också!
   Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s