Att hitta ”lånade” bilder

Hittade av en slump för någon vecka sedan ett sätt att upptäcka om ens bilder används på andra sidor. Ni känner kanske redan till hur man gör men om inte så tänkte jag tala om hur det går till.

Man gör det via något som heter Google Bilder, klicka här så kommer du dit (öppnas i nytt fönster).

Nu gäller det att leta upp bildadressen till den bild du vill kolla upp. OBS! Det gäller att det är bildadressen, alltså den som slutar med .jpg, .gif eller vilken typ av bild det nu är. Jag (som kör mac) får fram den genom att högerklicka på bilden och välja ”kopiera bildadress”.

För att få fram fältet där man söker med hjälp av bildadressen trycker man på ”kameran”:
20131104GoogleBilder01

Nu är det bara att klistra in bildadressen och trycka ”Sök med bild”:
20131104GoogleBilder02

Nu får man upp de sidor där bilden finns representerad (i olika storlekar vilket gör att man även hittar bilder som beskurits). Här har jag dels originalbilden som jag sökte med som är 800 x 538 men jag får även upp bilden som ligger i mitt inlägg och som har en storlek på 640 x 430.

Dessutom får man upp ”visuellt liknande bilder” men dom kan man oftast bortse ifrån då dom inte alls liknar ens egen bild mer än till färgerna.
20131104GoogleBilder03

Jag har sökt på en hel del av mina bilder och hittat flera som ligger på andra sidor. Dom har mer använts som illustrationer i olika blogginlägg men jag har faktiskt också hittat en av bilderna på ett företags hemsida. Jag tänker inte tala om vilka bilder det är eller tala om var dom ligger då jag inte är ute efter att hänga ut någon för att dom ”lånat” mina bilder.

En gång, för flera år sedan, hittade jag en av mina bilder på en blogg. Den som hade stulit den hade märkt upp den med sitt eget namn, lagt ut den i ett inlägg och fått uppskattande kommentarer. Jag mailade blogginnehavaren och påpekade att det var min bild som hen märkt upp med sitt eget namn. Det tog ca 10 minuter efter det jag skickat mailet så var inlägget borttaget. Något svar på mailet fick jag däremot inte.

Man kan märka sina bilder med copyright, vilket jag gjorde ett tag, men jag tycker det är lite jobbigt så jag har slutat med det. Jag lägger ju inte ut så stora bilder så dom går egentligen inte att använda till så mycket. Så lite får jag väl skylla mig själv att dom lånas. Men dom flesta som lånar bilder brukar maila och fråga eller länka till min hemsida/blogg där dom hittat bilden. Det gör mig inget att man lånar mina bilder men jag uppskattar att man talar om var man hittat dom.

Jag brukar ibland själv låna bilder, t.ex. gjorde jag det i mitt inlägg om vilka amaryllisar jag skickat efter. Men då anger jag alltid varifrån jag lånat bilden. I det fallet var det från Odla.nu.

Nu ska jag gå ut i solen och kratta löv 🙂 Hoppas ni får en bra dag!

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Bilder. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Att hitta ”lånade” bilder

 1. Carina skriver:

  Tack för tipset! När jag läste visuell kommunikation och digital bildbehandling var det en punkt i vissa lektioner – märka eller inte märka. Man kan ju på ett sätt vara väldigt glad om någon väljer att låna ens bild och uppge källan. Då måste den falla andra på läppen. Och många ‘watermarks’ jag ser faller inom ramen för – tar bort intrycket av bilden. Så själv låter jag bli, precis som du.

  Sen är det ju infernaliskt tråkigt att människor lånar och inte kan vara ärliga nog att berätta det! Men de är nog rätt få – vill jag tro 🙂

  Idag när jag letade bilder till frösådderna kollade jag så att det inte stog lånebegränsningar och länkade till var jag hittat dem. Valde till slut bilder från kommersiella sajter som ju faktiskt kan gagnas av lånandet.

  Det finns en sajt till där du kan kolla om någon kopierat dina inlägg. Titta i hö kolumnen på min sida. Där kollar jag ibland. Jag googlade nämligen något och tittade igenom resultaten. Kände att jag kände igen ett av dem väldigt väl… ..dubbelkollade och det var ett kopierat inlägg. Så jag mailade bloggägaren och tipsade….

  Kram, Carina

  • Anita skriver:

   Visst är det så, när någon ”lånar” bilden betyder det ju att den är populär 🙂 Annars gör jag precis som du. När jag söker efter bilder på växter så använder jag mig av kommersiella sajter. Jag lånade mina amaryllisbilder från Odla.nu och angav dom som källa och det ger ju dom extra reklam. Men skulle jag hitta en bild på en privat sida skulle jag definitivt först försöka maila eller fråga i ett inlägg. Skulle jag inte få något svar skulle jag inte låna bilden.

   Intressant med din sajt där man kan kolla om hela inlägg kopierats. Prövade att kolla ett gammalt inlägg från 2009 med en Allhelgonadikt som jag haft enormt mycket besökare på under förra veckan, nästan ”all time high”. Jag vet inte hur det fungerar, om hela inlägget måste vara kopierat rakt av eller om det räcker att delar av inlägget är kopierat. I vilket fall som helst var det inte kopierat. Det var nog bara dikten som var omtyckt vilket ju var roligt.

   Ha en bra måndag kväll!

   Kram Anita

 2. Agneta skriver:

  Hejsan, Anita!
  Det är ett otyg det där med att folk stjäl fotografier utan vidare och det är ej lagligt!!
  Så det där företaget skulle jag anmäla direkt om jag vore du.! Ett företag som inte alls ger ett seriöst intryck så man kan ju undra om det är något mer dom ljuger om?

  Länken om lagar och annat :

  http://www.javascript.nu/copy.shtml

  ….har jag haft i evigheter i högerspalten i min dagbok och där kan du läsa vad som gäller. Finns dom som fått böta ordentligt då dom knyckt foton fr. andra sidor. Man behöver inte alls skriva copyright på ett foto, räcker att det står på hemsidan/bloggen, om ens det.

  Ett tag skrev jag på alla foton, längst ner, men insåg snabbt att då är det bara till att beskära fotot.
  Jag har alltid haft en liten copyrightsymbol på alla mina sidor oftast i slutet av sidan men positionerna har flyttats upp på vissa av dem.
  Kram fr. ett halvstormigt och regnigt Göteborg.
  /Agneta

  • Anita skriver:

   Hej Agneta! Alltid kul när du tittar in. Bra länk, den ska jag titta i. Företaget är ett litet företag och jag kan tänka mig att dom haft hjälp med hemsidan, kanske av någon yngre som kanske inte ens vet att det inte är ok att kopiera. Tycker det är värre när någon kopierar in sitt eget namn med copyright-symbol och allt på bilden och säger att den är deras.

   Vädret hos oss har varit fint idag men jag såg på TV förut att dom hotar med att det ska komma in regn som ska placera sig här imorgon. Det kanske är det som ligger hos er just nu. Vi får hoppas att det inte blir för stormigt. Såg att dom varnade för hård vind också. Det känns att det är höst!

   Ha det så bra! Hoppas solen kommer till er imorgon igen 🙂

   Kram Anita

 3. Kristinas oas skriver:

  Ja, detta med ”lånade” foton är ett otyg. Den som har tagit fotot har copyrighten, punkt slut. Jag märker inte mina foton och det är ett medvetet beslut från min sida. 1.) Jag tycker det är fult och stör bilden, 2.) det är bara att beskära (om man inte lägger namnet mitt i bilden och det tänker jag inte göra) och 3.) jag är inte professionell fotograf som lever på mina bilder.
  Jag har på min info på bloggen skrivit att det är OK att låna mina bilder så länge man anger källa och länkar. Jag kan inte stoppa folk från att låna, men min förhoppning är att i alla fall alla ”ärliga” länkar tillbaka till mig så den som ser fotot kan få sammanhanget det är taget i.
  Om jag vore du skulle jag ta en skärmdump och spara och sedan skicka en räkning till företaget, de kan gott betala det de ska (här kan du se fotografernas taxa http://www.sfoto.se/Vad-kostar-en-bild), utgå från den och sätt ett pris som känns OK för din del. Jag skulle vilja se det företag som oskyldigt kan hävda att de inte hade en aaaning om copyright! Det handlar ju också om att de som är fotografer ska kunna leva på sitt jobb – om företag ”lånar” foton gratis – vad händer då? Och betalar inte företaget – kolla om de finns på sociala medier och skriv en kommentar där om lånade bilder och företag som inte betalar…
  Kram Kristina (och ja, jag är en jäkligt besvärlig och envis konsument när företag gör fel 😉 )

  • Anita skriver:

   Ha, ja det var ju en idé 🙂 Skicka en räkning. Men jag ska nog i varje fall ta kontakt med företaget. Det är ett väldigt litet företag och jag kan tänka mig att dom haft hjälp med att göra sin hemsida, kanske av någon ungdom eller så. Det är i varje fall min känsla. Det känns inte så farligt i just det här fallet men det är klart, jag är nog lite för snäll kanske för det är ju naturligtvis inte ok. Jag får försöka bli en besvärlig och envis konsument jag också 😉

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Även små företag bör räkna in en kostnad för marknadsföring (eller be en kompis ta foton gratis). Ja, ta definitivt kontakt med dem och fråga om inte de vill ha betalt för sina produkter/tjänster? 😉
    Kram Kristina

 4. Storasyster skriver:

  Hej chillasyster!
  Jag är bra nyfiken på var du hittade solen igår? Under min dag lyste den med sin frånvaro. 🙂 Men där du är chillasyster lyser alltid solen! Hoppas vi ses i kväll!
  Kramar
  Storasyster

  • Anita skriver:

   Kära storasyster! I min trädgård lyste solen tidigt igår förmiddag men så småningom försvann den bakom tunga moln som senare släppte ifrån sig regn.

   Vi ses ikväll. Inget besked ännu från Martin om vilka julsånger vi ska ha med. Jag tänker ta med mig alla jag har, för säkerhets skull 😉

   Kraaaam

 5. Ulla skriver:

  Tack för ett jättebra tips! Man undrar ju ibland hur man ska kunna få reda på om ens bilder finns någon annan stans, där de inte ska vara 🙂
  Jag råkade ut för en bildstöld för inte så jättelänge sen. Den människan avslöjade sig genom en länk som kom upp i min blogg. Dessutom var hon väldigt otrevlig när jag kom på det och tog kontakt med henne! Det var jag som hade gjort fel, enligt henne! När jag hotade med att lägga ut henne på min blogg, då tog hon bort bilderna. Jaa…..*suck* 🙂 En sak är ju om man frågar om lov först, då har man ju en chans! Men att bara ta bilder och sen lägga in dem som om det vore deras egna, det ska man inte acceptera. Dessutom hade hon beskurit bilden så den såg hemsk ut.
  Jag tycker du ska begära ersättning från företaget där du hittat en bild.
  Jag sätter copyright på mina bilder, det hjälper inte så mycket, men det känns bättre 🙂
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Men, det är ju upprörande! Att ha mage att säga att du gjort fel. Det var ju tur att hon till slut tog bort bilderna. Jag kommer till att börja med att kontakta företaget som ”lånat” min bild för att se vad dom har att säga. Också min bild är beskuren men det är ju fortfarande min bild. Dom kanske tror att om man bara beskär bilden så kan man använda den. Men så är det ju inte.

   Ha det gott!

   Kram Anita

 6. Marit skriver:

  Takk for godt tips, jeg visste ikke at det gikk an å gjøre det å den måten. Det er frekt å bruke andres bilder uten å spørre først. Jeg har begynt i det siste på nye bilder å skrive adressen til bloggen min på de. Det er mye jobb ja, så jeg gjøre det ikke hele tiden. Ha en fin dag!
  Klem Marit

  • Anita skriver:

   Ja jag märkte som sagt också mina bilder ett tag men tyckte det blev lite jobbigt så jag slutade med det. Dessutom är det så lätt att beskära bort märkningen om man inte lägger den över motivet, och det vill man ju inte. Det är bara att konstatera att det finns alltid folk som ”lånar” utan att länka tillbaka eller först fråga om det går bra.

   Ha en fin dag du också 🙂

   Kram Anita

 7. Linda skriver:

  Hej!

  Tack för tipset! Ska kolla mina egna bilder på det sättet. Vet att artiklar som jag har skrivit i tidningen har hamnat på villovägar och även i andra tidningar!

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Va! ”Lånas” även dina artiklar! Det verkar ”lånas” hej vilt, inte bara bilder utan också blogginlägg och alltså även tidningsartiklar. Jag säger som dom brukar säga på ”På spåret” … Vart är vi på väg?

   Kram Anita

 8. Pingback: Årskrönika 2013 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s