Surt sa räven, gott sa trasten …

För ett par timmar sedan åt vi lunch, jag och trastarna. Dom åt rönnbär, jag åt en mix av olika saker, lite åt pyttipanna-hållet … stekt potatis, ägg, choritzo, bacon och ostgratinerad chili. Jag satt i köket dom satt i grannens rönn utanför köksfönstret. Jag fotograferade dom när dom åt. Jag är glad att dom inte fotograferade mig när jag åt.

Landning på gång …
20131023SorbusTrast01

Dropparna hängde i bären efter dagens regn …
20131023SorbusTrast02

Redo att börja äta …
20131023SorbusTrast05

Mmmm … gott sa trasten …
20131023SorbusTrast06
20131023SorbusTrast08
20131023SorbusTrast09

Men vänta nu, det är något fel på den här bilden (för att citera Bengt Feldreich på julafton i Kalle Ankas fotografiska expedition). Fågeln till höger är ingen trast. Den har ju vita prickar både på bröst och rygg. Och annorlunda näbb …
20131023SorbusTrastUnknown04

Jag gillar fåglar men kan bara dom allra vanligaste så jag hade ingen aning om vad detta kunde vara. Plockade fram Norstedts ”Fåglarna i färg”. Den enda fågel jag hittade med vita prickar var nötkråkan. Men alla bilder jag hittade på nätet tyckte jag inte alls liknade den som satt i rönnen. Dessutom verkar nötkråkan äta hasselnötter, inte rönnbär. Fast han kanske inte visste att det var rönnbär. Han kanske smakade och sa … surt, precis som räven. Vad vet jag. Vad det än var för fågel har jag inte sett den igen. Om någon tittar in här och vet vad det är får ni gärna tala om det i en kommentar.

Nu är det i varje fall dags för eftermiddagsfika för mig och fler rönnbär till trastarna.

Önskar er en trevlig onsdag kväll!

Uppdatering 2013-10-24: Kristina har troligen löst mysteriet, tack så mycket :). Det var ingen ovanlig fågel utan en stare. Jag har alltid trott att stararna hade gul näbb och inte visste jag att dom hade så mycket vita fläckar heller. Men det visar sig att på hösten får dom vita fläckar över hela kroppen och ungfåglarna har en brungrå näbb och även brunaktig fjäderskrud. Så detta är troligen en ungstare som är på väg in i vuxenlivet. Marit trodde samma sak och jag har googlat och hittat diverse bilder som stämmer på min.

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fåglar. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Surt sa räven, gott sa trasten …

 1. Carina skriver:

  Det är ju det där – ha alltid kameran med mig! Vet aldrig när det dyker upp nåt spännande. Praktiskt att sitta hemma vid köksbordet då när tillfället dyker upp. Och jättefina bilder av en gråmulen regnig dag. Bild 2 och 5 sticker ut extra för mig. Blicken är så härlig. Nötskrika fanns hemma när jag var liten och har inte för mig den såg ut så. Har fattat det som att den är ganska ovanlig nuförtiden – åtminstone här. Ha en skön onsdag kväll! Kram Carina

  • Anita skriver:

   Tack Carina 🙂 Precis, man måste alltid ha kameran redo. Svårt det där med den ovanliga fågeln. Du skrev nötskrika men det var nötkråka jag hittade i boken, den med vita prickar. Fast du kanske menade nötkråka och skrev fel. Det är inte lätt att hålla reda på namnen. Vi får se om någon kan lösa mysteriet.

   Ha en skön kväll du också!

   Kram Anita

   • Carina skriver:

    Aha… ..nej jag läste slarvigt. Jag pratade om nötskrika. Fåglar har aldrig varit så intressant förutom att jag vet ungefär hur några låter… 🙂

 2. Kristinas oas skriver:

  Perfekt att titta ut genom fönstren och ha motivet inom räckhåll. Jag blir alltid lika glad när du visar dina fina fågelbilder. Jag tror det är en stare du har tagit foto på. Googla och se om det inte stämmer. Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Hej Kristina! Jag tror du har rätt. Det är nog så enkelt att det är en stare. Vi har ju en hel del starar här men dom jag sett har inte vita fläckar på bröstet och dessutom har dom haft gul näbb (jag trodde nämligen att starar alltid hade gul näbb). Men nu har jag läst på nätet att näbben är gråbrun på ungfåglarna så då antar jag att det här är en ungstare som är på väg in i vuxenlivet. Det förklarar ju varför näbben ser nästan svart ut. Dessutom får dom på hösten tydligen vita fläckar även på bröstet.

   Tack så mycket och ha en riktigt bra dag!

   Kram Anita

   • Kristinas oas skriver:

    Vad kul att fågelmysteriet är löst! 🙂 Det kan vara riktigt lurigt ibland att lista ut, inte minst när det är ungfåglar. Mindes att en bekant pratat om stararnas vita vinterprickar, så det var det som dök upp när jag såg din bild.
    Ha en riktigt fin dag du också! Kram Kristina

 3. Ruben skriver:

  Hej du glade!
  Bra med lite hjärngympa så här på morgonkvisten. Jag har gått igenom min fågelbok och i den finns omkring 300 fåglar beskrivna med bild och allt! Jag tycker inte jag hittar någon som passar in på din fågel riktigt bra. Men det är ju inte många fåglar som är vitprickiga på ryggen mer än Nötkråkan. Den lär visst vara en ganska stor fågel, men det måste väl även finnas mindre varianter (som inte nått sin slutliga storlek). I ett litet urklipp som jag sparat står det, att det finns även en smalnäbbad variant. Alltså bör väl det då finnas en brednäbbad variant också?!
  För övrigt är bilderna alldeles fantastiska!

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Anita skriver:

   Tack så mycket för att du letat Ruben. Jag gjorde ju likadant igår utan att hitta en fågel som passade. Men troligen har Kristina löst mysteriet. Det är förmodligen en ungstare som ännu inte fått gul näbb. Staren får tydligen också vita prickar på bröstet och ryggen på hösten. Det hade jag ingen aning om men efter att jag sökt på bilder på nätet på ungstarar så tror jag att det är en sådan som fastnade på min bild. Fast det hade varit lite mer spännande om det varit en nötkråka 🙂

   Ha det gott du också!
   /Anita

 4. Marit skriver:

  Flotte fuglebilder! Kjekt å kunne ”fange” de på den måten. Jeg synes også at den med prikker ligner på stær, men det er mulig at jeg tar feil 🙂 Du er så dyktig til å ta gode bilder!
  Ha en fin dag!
  Klem Marit

  • Anita skriver:

   Tack så mycket Marit 🙂 Du har nog helt rätt. Det är med största sannolikhet en ungstare som börjat få den vuxna starens fjäderskrud men fortfarande har kvar sin grå näbb.

   Ha en fin dag du också!

   Kram Anita

 5. Agneta skriver:

  Hejsan, Anita!
  Tänk ändå så praktiskt dom har det med middagen 🙂 Inga dyra inköp, tunga kassar, matlagning, elförbrukning m.m. Dukat bord helt gratis och näringsrikt verkar det vara dessutom.
  En fågel skulle man vara 🙂
  Fina foton och så trevlig sällskap du fick 🙂
  Här har det åskat i natt och idag är himlen mer svart än mjölkvit av moln…Brrr.
  Kram, Agneta

  • Anita skriver:

   Ja tänk om man var en fågel 🙂 Apropå det börjar det bli dags att tänka på att köpa fågelmat till vintern.

   Hoppas åskan är borta nu och att du har lite bättre väder. Åska den här årstiden. Det är inte vad man förväntar sig.

   Ha en skön helg!

   Kram Anita

 6. Kristina Skoglund skriver:

  Vilka vackra bilder, men rönnbär är vackra och inbjudande.

 7. Mat verkar vara en central del i ditt liv och du lockar oss andra med dina beskrivningar 😛
  Faktiskt är inte rönnbär så surt egentligen…smakade själv för ett par veckor sedan efter det att en kurskamrat berättat att hon frös in några klasar varje höst, sedan tog hon fram två bär varje dag och åt istället för C-vitamin. Smart va? Väldigt trevliga bilder och visst är det roligt att sitta och se hela skådespelet i från sitt fönster…vad bra att bären kommer till nytta 🙂
  Ha det gott!/Anna

  • Anita skriver:

   Det lät ju väldigt smart, att få sitt C-vitaminbehov tillgodosett via två rönnbär. Jag åt rönnbärsschutney förra helgen när vi var på Färna herrgård och det var riktigt gott. Att det även är nyttigt är ju aldrig fel 🙂

   Ha det gott du också!
   /Anita

 8. Linda skriver:

  Jag har sagt det förr och måste få säga det igen – jag älskar dina finfina bilder!

  Mina tomater var förresten riktigt mogna, men för många för att jag ska hinna äta, så de hamnade i torken 🙂

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Tack Linda … så glad jag blir 🙂 Härligt med mycket tomater och det blir ju supergott när man torkar dom. Vi åt en god pasta igår kväll med egna ”soltorkade tomater”.

   Kram Anita

 9. Pingback: Årskrönika 2013 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s