Fjärilarna dör?

I nummer 5 / 2013 av Hemträdgården (som ges ut av Riksförbundet Svensk Trädgård) fanns en alarmerande rapport. Det här är hämtat ordagrant direkt från tidningen …

Europas fjärilar dör som flugor

Det är inte bara bin som dör i stora antal. En ny rapport från den Europeiska miljöbyrån (EEA) visar att fjärilsbestånden i Europas gräsmarker har minskat dramatiskt – över 50 procent – under de senaste 20 åren, och att flera fjärilsarter riskerar utrotning. Fjärilar är precis som bin viktiga för pollineringen av grödor. EEA menar att storskaliga, högeffektiva jordbruk skapar enorma, sterila och ensidiga gräsmarker som fjärilar inte överlever i. Flygfäna är också känsliga mot bekämpningsmedel.

Författarna oroar sig också för övergivna marker med dålig biodiversitet; i södra och östra Europa lämnar bönderna sina gårdar för att söka jobb i storstäderna och gräsmarkerna förvandlas då till skog eller buskterräng.

————————–

Jag är orolig. Från att ha haft en mycket fjärilsintensiv trädgård har jag knappt några fjärilar alls längre. Dom har minskat hos mig successivt de senaste tre åren. Jag gör allt för att fjärilarna ska trivas. Jag har massor med blommor som är fjärilsmagneter men vad hjälper min lilla trädgård om deras livsviktiga miljö i övrigt minskar drastiskt.

Jag har gått tillbaka och tittat bland mina bilder. Fram till och med 2010 har jag många fjärilsbilder och många av bilderna innehåller fler än en fjäril. Var det de hårda vintrarna 2010/2011 och 2011/2012 som ställde till det för våra övervintrande fjärilar? Jag ser t.ex. aldrig någon citronfjäril mer. Påfågelsöga såg jag inget förra året men har till min glädje sett ett par stycken i år. De enda fjärilar som funnits massor av i år är kålfjärilarna. Dess larver har ätit upp bladen på min brysselkål och det har jag låtit dom göra. Dom skadar inte själva kålen. Jag är glad över de fjärilar som finns.

Jag hoppas att min oro är obefogad. Att det var vintrarna som ställde till det och att fjärilsbeståndet kommer att byggas upp igen. Kanske var de få påfågelsögonen jag såg i somras början på en ny ”påfågelsinvasion”. Jag hoppas det.

Samtliga bilder nedan är tagna den fjärilsrika sommaren 2010.

20131009Butterfly01
20131009Butterfly02
20131009Butterfly03
20131009Butterfly04
20131009Butterfly05
20131009Butterfly06
20131009Butterfly07
20131009Butterfly08

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fjärilar. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Fjärilarna dör?

 1. Ruben skriver:

  Tyvärr skrev jag om samma sak redan 2009. (Mamma mia, var det så länge sedan!)
  http://rubensrabatter.blogspot.se/2009/04/fjarilarna-forsvinner.html
  Vet inte om någonting görs för att råda bot på eländet.
  En sak är dock säker, din fjärilsbilder är mycket finare än mina!!

  Ha det gott!
  /Ruben

  • Anita skriver:

   Javisst är det sorgligt och tänk att du uppmärksammade detta redan 2009. Då upplevde jag fortfarande som om det var många fjärilar hos mig. Jag har läst ditt inlägg och sett dina bilder! Bilderna är fantastiska! Och vilken härlig samling vackra fjärilar. Tack för att du länkade så jag fick se dom.

   Ha en fortsatt bra dag!
   /Anita

 2. Lotta skriver:

  Åh, vilka bilder, igen!
  Det är en sann njutning varje gång att gå in här.
  Hoppas att din oro är obefogad och att fjärilarna kommer tillbaka i mångfald igen.
  /Lotta

  • Anita skriver:

   Tack Lotta! Ja, jag hoppas också att trädgården ska översvämmas av fjärilar igen men det är ändå oroväckande med vad som händer.

   Tack för att du tittade in! Ha en trevlig kväll!
   /Anita

 3. Carina skriver:

  Tråkig men viktig läsning! Såg en del fjärilar i slutet av sommaren men visst känns det som de blivit färre. Bilderna är fantastiska och de är fantastisk reklam för mig som odlare att tänka på fler fjärilsväxter. För det kan jag bidra med och jag kan se till att använda miljövänliga sätt att rensa och stärka jorden. Sen ska jag fråga en god vän vad de kan göra som bönder. Ha det gott! /Carina

  • Anita skriver:

   Så du har också märkt att dom blivit färre. Det vi som odlare kan göra är som du säger att tänka på fler fjärilsväxter. Intressant också vad din goda vän tror att de kan göra. Vi får försöka göra vårt bästa och vara optimistiska inför framtiden när det gäller fjärilarna.

   Tack för att du tittade in! Ha det gott du också!
   /Anita

 4. Marit skriver:

  Så vakre bilder du viser! Jeg elsker sommerfugler jeg også, men har som deg registrert at de blir færre for hvert år som går. Jeg har hatt mange sitronsommerfugler her i sommer, og noen andre sorter. Det var en veldig kald vår i år, så det gjorde sikkert ikke saken noe bedre. Håper de klarer kommende vinter bedre.

  • Anita skriver:

   Så roligt att höra att du haft citronfjärilar. Och det var ju likadant här, vi hade ju en enormt kall april och det tog kanske hårt på de övervintrande fjärilarna. Vi håller tummarna för att kommande vinter och vår blir mer fjärilsvänlig.

 5. Kristinas oas skriver:

  Kan tyvärr bara hålla med. Borta är det där intensiva fladdret av mååånga fjärilar som vi hade förr. OK, vi hade en del fjärilar på besök i fläckflockeln på sensommaren, men det var allt. Några citronfjärilar har jag inte heller sett i år. Gör min del genom att odla så många fjärilsväxter som jag kan, men precis som du skriver så är ju det en droppe i havet.
  Kram Kristina

  • Anita skriver:

   Jaha, då har du samma erfarenhet som jag. De fjärilar jag såg i år kom också under sensommaren. Men det jag verkligen saknar är de gula citronfjärilarna som brukar dyka upp som ett härligt vårtecken. Vi får fortsätta att göra vårt bästa. Av många droppar små …

 6. Veronica skriver:

  Jag kan bara hålla med, tyvärr!

  För visst är det så att det var mycket färre fjärilar i år än tidigare.
  Skrämmande 😦

  Tack för din gulliga kommentar på min fredagsblogg . Jag blev jätteglad!

  Ha en bra torsdag så hörs vi kanske i morgon igen för då är det fredag och en skön hösthelg ligger framför oss !

  Kram

  • Anita skriver:

   Tänk att alla har samma erfarenhet. Visst är det sorgligt 😦

   Kram och bra torsdag till dig också! Jag tror säkert vi ses imorgon 🙂

 7. Kristina Skoglund skriver:

  Vackra bilder, har sett några i sommar tråkigt att det minskar, dom gör nytta och är vackra.

 8. Ulla skriver:

  Jag läste en liknande artikel för ett tag sedan. Och visst är det sorgligt. De senaste åren har det varit färre fjärilar, det har man ju märkt. Jag tyckte att det ökade lite nu i slutet av sommaren.
  Då dök det upp lite fler arter. Citronfjäril har jag sett många här, men arterna skiftar säkert i olika delar av landet. Men, att fjärilarna minskat, det märks tydligt.
  Hoppas verkligen att de kommer tillbaka!
  Och, dina bilder är underbara! Så många vackra fjärilsbilder!
  Kram Ulla

  • Anita skriver:

   Det är jättesorgligt. Lite hoppingivande att du i varje fall sett citronfjärilar. Marit i Norge har också sett citronfjärilar så det kan vara så att det är här i östra delarna som det varit ont om dom i år. Men då finns i varje fall hoppet att dom kommer tillbaka hit. Vi får hålla tummarna för att fjärilsbeståndet ökar igen. Tror att det är många med trädgårdar som försöker ha växter som attraherar dom och det är ju bra. Ju mer man skriver om det, ju fler börjar nog också att tänka på fjärilarna när det gäller växtvalen.

   Ha en skön torsdagskväll!

   Kram Anita

 9. Linda skriver:

  Oj, din fjärilsbuske gör verkligen skäl för sitt namn! Så vackert!!

  Kram
  //Linda

  • Anita skriver:

   Det är faktiskt ingen fjärilsbuske, det är en vitlysing. Men den har samma magiska effekt på fjärilarna och den ser ut som en fjärilsbuske. Jag kan verkligen rekommendera vitlysingen. Trots att det är en lysing är den lätt att hålla efter.

   Kram Anita

 10. Mycket fina bilder!
  Jag har upptäckt samma sak som du, att fjärilarna försvinner. Brukar föda upp fjärilar varje sommar, men det har blivit svårare att hitta larver för varje år.
  De lägger ofta ägg på nässlor och park och vägförvaltningen klipper bort alla nässlor i området
  och då dör de larver som skulle blivit fjärilar.
  Vägförvaltningen klipper ju alla vägkanter överallt så det blir inga växter kvar till fjärilarna att lägga sina ägg på. Bara i år har de dödat 10000 larver och puppor i vårt område av nässelfjärilar, påfågelöga och amiralfjäril.

  Vänliga hälsningar Kerstin

  • Anita skriver:

   Det är så sorgligt det här med fjärilarna. Det började bra på försommaren med mer fjärilar än förra året, då jag skrev detta inlägg, men nu ser jag inga alls igen. Men vi har i varje fall mycket nässlor i vår gränsande allmänning och som tur är så rensar inte kommunen där utan det får växa fritt. Jag blir uppriktigt ledsen när jag läser dina siffror om att 10000 larver och puppor dödats bara i ert område. Tänk då så många som går samma öde tillmötes i hela Sverige. Vi är nog många trädgårdsodlare som försöker dra vårt strå till stacken. Och även om det känns som en droppe i havet så får vi fortsätta att kämpa för att få behålla våra fjärilar.

   Tack för att du tittade in och skrev några rader i detta viktiga ämne.
   /Anita

 11. Eva Mauritzon skriver:

  Hej!
  Vilka fina bilder! Vad heter den vita blomman med alla fjärilar?

  • Anita skriver:

   Hej Eva och tack 🙂 Den vita blomman är en vitlysing, Lysimachia clethroides. Det är alltså en lysing men inte alls lika invasiv som praktlysingen. Den är inte svår att hålla efter och fjärilarna älskar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s