Jag har blivit förförd …

Den rubriken borde väl locka läsare 😉 Och tänk så besvikna alla blir när jag talar om att jag blivit förförd av … dill! Just det, denna kryddväxt som är ett måste under sommaren. Som vi köper eller odlar och äter utan att tänka närmare på den. Den har vi ju liksom nästan fått i oss med modersmjölken. Tänk bara på färskpotatis med dill. Tänk om vi inte hade någon dill, då blev det ju bara färskpotatis, himla gott men den där extra dillknorren gör ju så mycket. Och vad vore dillstuvad potatis utan dill? Troligen bara stuvad potatis (så trist). Och dillkött blir ju bara … kött. Och så är det ju augusti då många roar sig med att äta kräftor (jag som är skaldjursallergiker hör inte dill dom … förlåt till dom ska det vara). Men så mycket vet jag, att kräftorna ska kokas i vatten kryddat med krondill.

Jag roade mig att kolla upp dill i Wikipedia och så här stod det där:

Dill (Anethum graveolens) är en ettårig, från Medelhavsländerna härstammande växt, som blir upp till en meter hög, är spröd i växtsättet och blommar med gula kronor. Namnet tros komma från det fornnordiska eller anglosaxiska ordet dylle som betyder vagga till sömns. Dill användes som rogivande medel. I gamla tider trodde man att trollen var rädda för dilldoften.

Det stämmer nog det där med trollen … har inte sett ett enda troll i trädgården i sommar.

Men vad är nu detta dillande om att jag blivit förförd av dill. Jo jag spelade in Trädgårdsonsdag i veckan och tittade på det i helgen. Och där hade dom enorm krondill! Så himla vacker. Och så blev det så vackert när dom garnerade maten med delar av kronorna …

Jag blev så himla inspirerad och gick ut för att studera min krondill. Några kronjuveler var det väl inte direkt men om man monterar macrot på kameran och intar de mest säregna kroppsställningar vid fotograferingen, då kan även mina, få och snart utblommade dillkronor få mig att bli förförd.

Jag behöver inget guld som glimmar, jag har dill …

20130825_Dill_01
20130825_Dill_02
20130825_Dill_03

Vad sägs om en ”dilluettbild” …

20130825_Dill_04

Samma dillvippa, bara olika lagd skärpa …

20130825_Dill_05
20130825_Dill_06

Oj, här finns ju lite dill kvar att skörda 😉 …

20130825_Dill_07

Gissa om den här bilden var jobbig att ta …

20130825_Dill_10

En skog (nåja, en dunge i varje fall) av dillkronor …

20130825_Dill_11

Gör man bilden svartvit blir det nästan som ett stjärnfall …

20130825_Dill_12

Och bilderna behöver inte ens vara skarpa när man plåtar dill …

20130825_Dill_08
20130825_Dill_09

Jag tog många, många fler bilder men jag tror att jag vid det här laget tröttat ut de flesta som mot all förmodan tittat in här och kämpat sig igenom detta inlägg så nu får det vara bra.

Ha nu en bra vecka! Och har ni dill hemma så låt er gärna förföras!

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Jag har blivit förförd …

 1. GladiGrönt skriver:

  Snygga bilder, tänk vilka underverk i naturen bara man tittar nära! Jag använder gärna dill i blomsterdekorationer, Den gulgröna färgen är ju min favorit.

 2. Ruben skriver:

  Du är minsan ingen dil, dil, dilettant när det gäller foto, den saken är klar!!

  Ha det gott!
  /Ruben

 3. Per skriver:

  Wow, vilka härliga kreativa bilder!!

 4. Anita skriver:

  GladiGrönt … det tipset ska jag använda mig av nästa år, dill i blomsterdekorationer. I år har jag satsat på en dillsort som egentligen inte ska ge speciellt många kronor men nästa år kommer jag att satsa på flera sorter.

 5. Anita skriver:

  Ruben … du är ju för rolig 🙂 Tack så mycket och ha det så gott du också!

 6. Anita skriver:

  Per … så glad jag blir att du gillade min dillkavalkad. Tack 🙂

 7. lenaericsson skriver:

  ja, jag sällar mig till fansen. Älskar dina dillbilder och tänker genast fortsätta läsa mera du skrivit och fotat! 🙂

 8. Anita skriver:

  Lena … tack för att du tittade in och tack för dina fina ord 🙂

 9. Storasyster skriver:

  Det ska vara du chillasyster som kan göra konstverk av dill!
  Så himla vackra bilder du har tagit! Jag kan nästan förnimma doften. Vi var ute i Kiholm och fikade hos Åsa och Peter i lördags och då bröt Peter av en manshög dillstjälk och doften låg som ett slöjmoln över oss ganska länge. Det är synd att du inte tål kräftor, för en en del av dem vi har ätit doftar och smakar gott av dill.
  Jag har skördat den lilla chileplantan! Vilken färg ska det bli på den med de vackra bladen? Vi har fått ganska mycket på den också, men de ser mera ut som vaxbönor! 🙂 🙂
  Många kramar från storasyster

 10. Anita skriver:

  Storasyster … precis sådana hade dom i Trädgårdsonsdag. Manshöga. Mina är inte ens en tvärhand hög men då är det också en dillsort som egentligen inte ska ge några direkta dillkronor. Fast det gör den ju så småningom ändå.

  Chileplantan med de vackra bladen ska bli röda men det verkar visst ta tid. Jag har faktiskt slängt min. Den fick så mycket spinn och då jag ändå har en djungel av chili så tyckte jag inte att det gjorde något om jag fick kasta en. Det ska bli spännande och se om dina blir röda. Håller med om att färgen som omogen är som vaxbönans 🙂

  Kram från chillasyster

 11. Åsa S skriver:

  Kära storasyster,
  Som Eva skriver är årets dill på Kiholm manshög och riklig. Peter låter den självså sig och i år har den trivts så otroligt! Grannarna frågar om de får plocka till gurkinläggningar o kräftskivor vilket de gärna får. En härlig doft ligger ständigt vid stugan när Peter jobbar i landet.
  Kram från lillasyster

 12. Anita skriver:

  Lillasyster … det måste vara härligt med dofterna från er dillskog. Det är nog det bästa sättet att få kraftig dill, att låta den självså sig.

  Kram från storasyster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s