Blommig fredag – Ett tips

Veckans tema för Blooming Friday / Blommig fredag hos Hélena på ”Bland rosor och bladlöss” är ”Ett tips”.

Det här kommer att bli jättekul! Jag tror att man kan få väldigt många roliga och värdefulla tips från andra trädgårdsbloggare. Det tips jag bidrar med har jag skrivit om förut på min blogg men jag tror inte så många sett det. Dessutom har jag inte skrivit någon utförlig instruktion vilket jag nu kommer att göra.

Mitt tips är att göra ”täckbarkskorvar” att använda som skydd för känsliga växter under vintern. Det är femte året jag gör mina ”korvar” och nu ska jag berätta hur jag gör dom och varför jag gör dom.

Varje år har jag försökt på olika sätt att få rosor att överleva. Jag har kupat upp jord, jag har lagt ett lager med täckbark och jag har lagt på löv. En del år har det gått bättre än andra men jag har aldrig lyckats med att få alla rosor att överleva. Hösten 2008 gjorde jag ett experiment. Jag skulle ge rosorna en ordentlig täckning med ”täckbarkskorvar”. Om det skulle lyckas så skulle jag sommaren efter köpa massor med rosor och plantera en roslund.

Sagt och gjort, jag tillverkade ”korvar” som jag täckte rosorna med. Och alla överlevde. Det kunde ju naturligtvis varit en slump men jag kände ändå att jag ville pröva att skapa min roslund och att fylla trädgården med rosor. Det gjorde jag sommaren 2009. På hösten täckte jag alla rosor med mina ”korvar” och alla överlevde vintern. Samma sak 2010 och 2011. Lördagen den 17 november gjorde jag klar de sista av 2012 års ”täckbarkskorvar” och nu ska jag berätta hur jag gör mina korvar.

Det här är materialet jag använder: En svart uppklippt sopsäck får agera underlag för det blir rätt skräpigt. Bärnät, pappkassar, plastkassar, uppbindningssnöre, sax och så täckbark förstås.

Jag brukar försöka få tag i svart bärnät men hittade inget i år så det fick bli blått. Det kommer att lysa i rabatterna men det är inget att göra åt.

1. Jag vecklar ut rullen med bärnät och klipper stycken på ca 50 – 70 cm, beroende på hur långa korvar jag vill ha.

2. Sedan drar jag ut nätet ordentligt och klipper bitar som är lite drygt 70 cm långa.

3. Jag klipper till snören som är ca 20 cm.

4. Nu är det dags att lägga på täckbark på den tillklippta biten. Man kan lägga på ett rätt tjockt lager, det fungerar alldeles utmärkt.

5. Och så ”rullar man ihop korven” …

6. … och binder ihop ändarna.

Varje stycke (se punkt 1) brukar räcka till 6 korvar.

Drömmen vore att kunna köpa färdiga ”korvskinn”, typ den gröna nätstrumpan som bärnätet ligger förpackat i.

Det blir alldeles utmärkta korvar och nätmaskorna är dessutom små.

Spillet som åker ut genom maskorna brukar jag samla upp i något som mer liknar en ”pressylta”. Jag lägger väven dubbel och så lägger jag på ”spillet” och knyter om. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Det slutliga spillet brukar inte bli mer än ca 1 dl.

Slutligen packar jag ner korvarna i pappkassar med plastkassar utanpå. Obs! det är viktigt att ha plastkassar utanpå då det finns lite fukt i täckbarken som kan luckra upp papperet. Det är inte så kul om botten går ur kassen.

Till en 50 l säck behövs två papp/plast -kassar. Jag har i år gjort korv på 5 säckar (250 l) så jag har nu 10 kassar med korv som väntar på att läggas ut i rabatterna.

Jag kupar fortfarande upp jord runt rosorna på hösten, korvarna lägger jag ovanpå kupningen. Men jag lägger inte ut korvarna förrän rosorna har mognat av. För att skynda på avmogningen så klipper jag i oktober av blommor och knoppar (hur trist det än är). Det går inte att säga en generell tid då det är dags att lägga på täckningen. Det beror på hur hösten/vintern är just det året. Ibland har jag inte lagt på förrän strax innan jul.

Fördelen med korvarna är att jag kan drapera dom lite som jag vill. Jag kan också täcka högt upp på stammarna. Jag täcker även klematis och vit höstanemon. I år ska jag även försöka täcka min ‘Perovskia’. Jag har aldrig lyckats övervintra någon sådan utan brukar köpa en ny varje år, tycker dom är så vackra. Men i år ska jag pröva att täcka den riktigt högt upp med mina korvar.

När våren kommer är det bara att plocka bort korvarna (om man nu inte vill använda täckbarken i rabatterna men det vill inte jag). Visst kan nätet fastna i taggarna men då får man lirka lite. Man blir så himla glad när man tar bort korvarna och ser hur gröna och fina stammarna är därunder.

Jag måste erkänna att det är inget roligt jobb att göra korv. Det tar ca 2 timmar per säck. Jag brukar sitta och filosofera och drömma lite när jag gör mina korvar. Igår eftermiddag satt jag i uterummet och gjorde dom och då flög mängder av talgoxar och blåmesar omkring i trädgården. Det var riktigt rogivande.

Det här var alltså mitt bidrag till veckan tema. Titta in här så kommer du garanterat att hitta massor av andra intressanta tips.

Detta inlägg publicerades i Blommig fredag, Blooming Friday, Täckbark, Vintertäckning. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Blommig fredag – Ett tips

 1. Anna Vattenkanna skriver:

  Ett nytt sätt för mig att täcka ömtåliga växter men det låter onekligen som ett mycket bra sådant.. Lycka till med dina rosor även i vinter!

  Kram

 2. Hélena skriver:

  Så bra tips! kan du inte lägga ut en bild på hur det ser ut när korvarna ligger runt rosorna? Det här är något för mig att testa.
  Ha en härlig helg!
  Kram Hélena

 3. Hélena skriver:

  Hej igen!
  Din länk fungerade inte så jag la in den igen. Det här tipset måste fler få chansen att se.
  Kram Hélena

 4. Anette skriver:

  Ojoj, så ambitiös du är! Det verkar ju vara ett jättebra sätt. Själv är jag rätt dålig på att täcka rosorna, men i år har jag faktiskt kommit ihåg det! Men jag kör med jord och så krattar jag över löv. Trevlig helg! /Anette

 5. Berit skriver:

  Men vilket supertips du delar med dig av!!
  Ha en underbar helg!!

 6. Monica skriver:

  Det låter ju fantastiskt och det tycker tydligen rosorna oxå 🙂 Det är ju ganska skönt med sådan ”terapi” när tiden så tillsåter…..
  Tjingeling

 7. benita48 skriver:

  Vilket fantastiskt bra tips.

  Det måste jag prova.

  Trevlig helg

 8. mia skriver:

  Så kreaktiv du är, smart tips 🙂

 9. Bjørg Nina skriver:

  heisann!

  Kjempenyttig tips ;:OD)

 10. Bettinas blad skriver:

  Jättekul tips! Hur många korvar använder du runt en ros då? Typ tre?, Är det närmast stammarna för att hindra kalla vindar och kyla.

 11. Marit skriver:

  Det var et veldig godt tips! Jeg kan tenke meg at det må være ganske kjedelig å lage de, men de er jo kjempesmarte å bruke.
  Ha en fin helg!

 12. Veronica skriver:

  Det verkar ju alldeles fantastiskt att det funkar ! Verkar inte så kul att göra men verkligen värt det 🙂

  Tackar!

 13. Lena/isis skriver:

  Det här är ju ett jätte bra tips. Sök patent!!

  Kram

 14. Linda skriver:

  Så smart! Ett tips i min smak. Fast jag visste å andra sidan inte att man ska täcka rosorna .. hoppas de inte dör nu när de inser att jag vet att jag borde sköta dem bättre 😉

  Solsken
  //Linda

 15. Anita skriver:

  Tack för alla kommentarer 🙂 En del av er har skrivit några frågor. Jag har efter bästa förmåga svarat på dom via era bloggar. Nu spår SMHI snö och kallt så det börjar bli dags att lägga på ”korvarna”.

 16. Pingback: Årskrönika 2012 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 17. Pingback: Nu ligger korvarna i rabatterna … | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s