Japansk dvärglönn – Acer palmatum ‘Ornatum’

Våren 1998, vår första vår i det huset vi bor i nu, köpte jag en dvärglönn. Naturligtvis så slarvade jag bort etiketten så jag har aldrig vetat vilken sort det egentligen var.

På vårarna kommer bladen, först i grönt sedan övergår dom till en mörkt röd nyans. På gamla bilder kan jag se att jag lät dom ingå äktenskap med olika blå partners. Nunneörten på den översta bilden har jag tyvärr inte kvar men det blå ormögat på bild nummer två växer fortfarande som en blå matta under lönnen.

Man har aldrig kunnat se stammen utan det har bara varit som en stor, tät, vinröd boll som stått där i rabatten. I somras så upptäckte en igelkottfamilj att det var en väldigt bra plats att hyra in sig på.

På höstarna börjar den, som alla lönnar, att brinna. Denna höst har den ”brunnit” ovanligt mycket.

Och med årstiderna har det blivit så att lönnen bytt färgpartner. Inte alls planerat, det har mest blivit så. Från vårens himmelsblå till en varmt röd, kärleksörten.

Men nu så har glöden falnat och en del av löven fallit till marken. Men alla faller inte, den brukar stå där med sina lite gråbruna kvarvarande löv hela vintern. Och dom faller inte på våren heller utan jag måste plocka bort dom för att släppa fram de nya spirande bladskotten. Så här såg den ut den 18 november och så här kommer den förmodligen att se ut till i vår.

Och nu till slutklämmen. Jag har städat i matkällaren och då hittade jag en bortglömd låda med diverse växtetiketter. Och vad fanns där om inte min japanska dvärglönn. Så nu vet jag vad den heter, Acer palmatum ‘Ornatum’. Letade upp den i Zetas växtkatalog där den har tre plustecken, +++, vilket betyder att dom tycker den är ‘utsökt’. Det tycker jag också.

Den blir inte speciellt hög, kanske 50-60 cm. Grenverket blir tätt och hängande och gör att trädet ser ut som en liten boll. Efter 14 år så är den alltså drygt 50 cm hög och kanske 1 m i diameter. En mycket dekorativ och tålig liten japansk lönn som ofta får beundrande kommentarer. Ett litet träd jag varmt kan rekommendera. Passar som sällskap till andra växter men skulle säkert också vara fantastisk som solitär. Tänk att ha en plats med vitt grus där en japansk dvärglönn står som ett rött klot på sommaren och en brinnande eld om hösten. Det tror jag vore jätteläckert.

Detta inlägg publicerades i Japansk dvärglönn, Träd. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Japansk dvärglönn – Acer palmatum ‘Ornatum’

 1. Marit skriver:

  Så flott lønn du har! Det var bra at du fant navnet på den. Jeg er også veldig glad i lønner, men jeg har ikke den samme som du har. Noe å skrive opp til neste års hageshopping 😉
  Ha det godt.

 2. Anna Vattenkanna skriver:

  En riktigt fin liten japansk lönn du har. Bilden med den lilla kotten är så fin! kul att de hittade in under din lönn.

  Kram

 3. Liane Wikström skriver:

  Så fin din lönn är , den har verkligen brunnit 🙂 Man blir så glad när man ser att man har fått tillfälligt elr förhoppningsvis permanenta besökare. Dom första åren hade vi igelkottar men dom har flyttat och jag önskar att de ska komma en liten familj då behöver jag inte oroa mig för huggorm och att våra djur ska bli bitna.

 4. Nilla|utanpunkt skriver:

  Hej Anita, och tack för din hälsning. Här är riktigt höstlikt nu också, även om det dröjde innan löv blev gula. Nu börjar årstiden då jag definitivt helst sitter på kammaren och skriver! Ha det så gott. Kram, Nilla

 5. Ulla skriver:

  Japanska lönnar har jag alltid tyckt om. De är så vackra och har så fina bladformer. För att inte tala om höstfärgerna de får. Jag skulle gärna vilja ha en på balkongen i kruka, men vet inte om de lämpar sig för det. Men det är klart, man kan ju alltid prova. Får nog göra det till våren.
  Vilken tur du hade som hittade etiketten 🙂
  Kram Ulla

 6. Ulla skriver:

  Vart tog min kommentar vägen, den bara försvann ? hm, får se om den dyker upp
  Kram Ulla

 7. Ulla skriver:

  Provar igen, jag skrev tidigare att jag alltid tyckt om japanska lönnar. De har så vackra bladformer. För att inte tala om höstfärgerna de får, så läckra!
  Kanske ska prova med en i kruka på balkongen, det hade varit fint 🙂
  Nu får vi se om denna kommentaren går fram, du kanske får tre stycken på rad här nu om min första skulle dyka upp igen 🙂
  Kram Ulla

 8. Anita skriver:

  Ulla … vet inte vad som hänt med WP på senaste tiden. Jag får en hel del ”helt normala” kommentarer markerade som skräppost. När jag sedan anger att dom inte är skräp så hamnar dom i läge att jag måste godkänna dom. Din första kommentar hamnade av någon anledning som skräppost. När jag såg det så hittade jag två till som definitivt inte var skräp. Mystiskt, har inte hänt förut. Jag brukar inte kolla de som hamna som skräp så ofta men nu får jag nog börja göra det varje dag.

  Nu till lönnarna. En kruka på balkongen, det vore ju jätteläckert. Det finns ju en del som inte alls är så stora och i en kruka skulle den ju nästan kunna bli lite som en bonsai.

  Ha det gott!
  Kram Anita

 9. Anita skriver:

  Marit .. roligt att du också tycker om lönnar och har en du också. Jag kan rekommendera den sorten jag har. Den skulle säkert trivas fint hos dig.

  Anna … ja jag blev så glad över igelkottsfamiljen. I flera dagar var dom där. Jag hoppas dom flyttade upp i skogen och klarade sig.

  Liane … Hoppas du kan få tillbaka en permanent familj med igelkottar, dom är ju så himla goa.

 10. Anita skriver:

  Nilla … ja nu är det riktigt innesittarväder. Hoppas du får fina skrivarstunder.

 11. Linda skriver:

  Vilka fantastiska färger! Och så sött med igelkotten!!!

  Jag har dragit upp amaryllisen du frågade om från lök. Är rätt överväldigad av blomningen och hoppas att löken ska vilja vara med i många år.

  Ha det fint!
  //Linda

 12. ÅsaV skriver:

  Hej Anita!
  Jag sökte på japansk dvärglönn och hittade dig! :)))
  Jag blev så förtjust i en sådan lönn häromdagen att jag köpte med mig den bums… inget billigt köp… men smakar det så kostar det. Vi har för tillfället den i en urna, eftersom vår nyanlagda rullgräsmatta just håller på och rotar sig. Vår variant heter Shaina. Jag lev lite orolig efter köpet hur den skulle klara vintern… hur gör du? Täcker du den på något sätt? Vi vet ännu inte riktigt var vi ska lantera ut den, vi håller ju som bäst på att börja planer vår trädgård. Vet du hur den klarar direkt sol? Tacksam för alla tips!

  • Anita skriver:

   Ha, så klart du hittade mig när det gäller trädgård 😉 De japanska lönnarna är fantastiska. Jag har en jättebra länk från Ulriksdals trädgård i Kivik där det står massor med bra tips om lönnar, skickar med den. Det är ju väldigt länge sedan jag planterade min men jag minns att vi använde en blandning av rhododendronjord och vår vanliga jord som är rätt lerig, detta var på inrådan från plantskolan. Min står på framsidan av vårt hus ca 1,5 m från väggen där det är sol på morgon och en tag på förmiddagen. Men, det allra viktigaste är att det är bra dränering, dom tycker inte om att få för mycket fukt kring ”fötterna”. När jag var på trädgårdsresa i Frankrike så fick vi tipset att plantera känsliga träd upphöjt, på en liten kulle, för att höja dräneringen. Kollade i Zetas katalog (en känd plantskola) på din lönn ‘Shaina’ och där står det att den är härdig till zon 2. Min är, enligt deras katalog, härdig till zon 3. Men har man bara rätt förutsättningar så ska det ändå inte vara något problem, man ska kunna odla japanska lönnar ganska högt upp i landet.

   Här kommer länken: http://www.maples.se/default.htm

   Lycka till med lönnen och trädgårdsplaneringen och planteringen 🙂

   PS! Hoppas du får det här svaret i din reader. Hör av dig så jag vet, annars så skriver jag ett svar hos dig.

 13. ÅsaV skriver:

  Sorry, skulle kanske kollat rättstavningen innan jag postade… ”blev” och ”plantera” ska det vara 🙂

 14. ÅsaV skriver:

  Hej Anita, tack för det utförliga svaret. Jag hade inte fått någon indikation på att du svarat, så jag var in och kikade här för att se efter… jag har förmodligen fel inställningar i min wordpress. Hoppas att lönnen klarar sig, trots att den bara ska vara härlig till zon 2… Konstigt att de säljer dem så högt uppe om de inte klarar klimatet. Men det säger kanske en del om just Plantagen, som var stället vi inhandlade den… Den är i alla fall otroligt vacker! Vi har den i en urna nu så länge i sandblandad jord och väldränerad kruka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s