Amaryllis 2012 – Steg 4

Så var det då dag för en ny amaryllisrapport. Min förra var från den 5 november och då hade de första bladtopparna börjat visa sig på samtliga. Då började också en väntan på att knopparna skulle visa sig. Varje dag var jag där och gluttade på pappersstrutarna.

Redan ett par dagar efter min förra rapport började knoppen komma upp på Trés Chic. Det verkar vara en riktig starkväxare för så här ser den ut idag:

Jag är väldigt sparsam med vattningen för att den inte ska ränna iväg för mycket men lite vatten måste den ju ha. Idag kommer jag att ställa den i uterummet, som just nu håller runt 10-12 grader, för att den ska hejda sig lite. Utvecklingen lär stanna upp vid 9 grader. Det känns som om jag kan styra lite själv när den ska börja blomma. Och det gör absolut ingenting om den skulle gå i blom innan jul, amaryllis till advent är inte heller fel.

De andra fyra är inte alls så framfusiga som Trés Chic. Aphrodite, Carmen och Picoté började visa sina knoppar för en vecka sedan. Idag ser dom ut så här:

Samba har varit riktigt långsam men i förrgår visade sig äntligen en knopp. Den har inte kommit långt men den finns där:

Alla utom Trés Chic kommer att få stå kvar inne i vardgsrumsfönstret för att dom ska komma igång och växa. Pappstrutarna tog jag bort så fort blomknopparna hade visat sig. Dom kommer att få mycket sparsamt med vatten men dom får inte bli helt snustorra. En ny rapport kommer om ett par veckor.

Detta inlägg publicerades i Amaryllis, Amaryllis 2012. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Amaryllis 2012 – Steg 4

 1. Agneta skriver:

  Hejsan, Anita!
  Väldigt vilken skillnad det är mellan de olika sorterna. Att blomstjälken sticker iväg först, är väl normalt men att bladen blir så höga innan knoppen kommer upp är väl mindre vanligt ? Riktigt spännande är det och en hel del pyssel märker jag. Utan ett uterum vete katten hur det skulle gå. Jag har väldigt bra spiralformade hållare som jag brukar sätta i krukan innan stängeln blir för hög och då tippar den inte.
  Att dom blommar före jul spelar mindre roll och bra att dom kommer i olika etapper för då har man ju alltid nya på gång.
  Jag önskar att man kunde få de vita till att blomma på vårkanten, för det är vackert.
  Lycka till! Kram, Agneta

 2. Anita skriver:

  Agneta … ja det är lite förvånande att bladen vuxit så mycket innan knoppen kommit. Så brukar det ju inte vara när man köper amaryllisar. Då brukar ju bladen komma långt senare. Ska bli spännande att följa utvecklingen.

  Ha en fortsatt skön helg!
  Kram

 3. Tammy skriver:

  Anita,

  Vilken härlig blogg du har, älskar det här att du blandar både mat och blommor och lite smått o gott, man fastnar verkligen här bland dina vackra bilder!

  Brysselkålväxten och sen middagen, supersnyggt presenterat! Och dina höstbilder gillade jag verkligen. Ja, allt är spännande här, tack för att du delar med dig!

  Kram Tammy

 4. Anita skriver:

  Tack Tammy 🙂 Så roligt att du hittat hit. Och jag delar så gärna med mig.

  Kram

 5. Har inte haft några strutar på amaryllisen är det därför det bara kommer blad, det var den 1 nov jag planterade dom vad ska jag göra Kristina

 6. Pingback: Årskrönika 2012 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 7. Pingback: Amaryllis 2013 – Statusrapport 2 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s