Brysselkål 2012

För tredje året har jag odlat brysselkål. I år har skörden inte varit lika riklig som de två föregående åren men en hel del har det ändå blivit och den har varit lika god som den brukar.

Två plantor har jag och sorten är Masterline F1. Den hade jag även första året och jag tycker den är lättodlad och god.

Men jag var för sen med sådden det här året. Sådde inte förrän i slutet av mars. Brysselkål behöver lång tid på sig för att utvecklas. På fröpåsarna står det att man ska så 4-6 veckor innan utplantering men man måste starta mycket tidigare än så. Så här ynkliga var plantorna den 27 april i år (det är de runda krukorna i mitten av bilden):

Att jämföra med den 30 april 2011 då jag sådde första dagarna i mars, nästan 4 veckor tidigare än i år.

Jag hade tänkt att plantera ut dom den första helgen i juni men då var det bara 4 plusgrader, blåst och iskallt regn så jag fick vänta till helgen efter, den 9-10 juni.

Sommaren 2012 blev inte speciellt bra ur odlingsynpunkt. Massor av regn och inte speciellt varmt gjorde att brysselkålen växte sakta.

Den 2 september var huvudena så här små och jag sågade därför av topparna på plantorna för att dom skulle sluta växa på höjden och istället lägga all tid på att utveckla huvudena.

Det hjälper alltid att såga av topparna, huvudena börjar genast att växa till sig. Nu väntade jag bara på att det skulle bli lite rejält med frost. I slutet av oktober kom det några riktigt kalla nätter och den 27 oktober smakade vi av bryssselkålen för första gången det här året. Den fick bli en förrätt tillsammans med pocherat ägg och hyvlad parmesan.

Sedan har vi avnjutit den flera gånger, bland annat till fisk …

… och till köttbullar …

Än så länge finns huvuden kvar och vi kommer troligen att kunna skörda november ut och kanske en bit in i december. Men egen brysselkål på julafton, som vi hade förra året, kommer det tyvärr inte att bli i år.

Det här var alltså 2012 års brysselkålsresumé. Nästa år är det dags igen för här älskar vi brysselkål. Jag har fyra pallkragar som jag alternerar emellan för man ska inte ha kål på samma plats år efter år. Egentligen ska man vänta 7 år innan man odlar på samma ställe igen men det tror jag inte behövs när man odlar i pallkragar där man kan byta jorden, det är nog när man har stora odlingar. I varje fall intalar jag mig att det är så för brysselkål vill jag inte vara utan.

Detta inlägg publicerades i Brysselkål. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Brysselkål 2012

 1. Anna Vattenkanna skriver:

  Så vackra små huvuden du odlat. Jag håller med dig – det är verkligen en god grönsak som passar till så mycket. Min mamma kallade dem för rosenkål och nog ser de ut som knoppande rosor de där små bollarna.

  Kram

 2. Anita skriver:

  Anna … ja rosenkål är ett annat namn på brysselkål som jag tror inte är så vanligt längre. Och när dom små huvudena öppnar sig ser dom faktiskt ut som rosor. Och goda är dom 🙂

 3. Agneta skriver:

  Hej, Anita!
  Men visst är det gott med Brysselkål fast den kan ha en lite besk bismak. Hoppas inte dina ama-lökar har det 😉 Följer dom här med stor spänning och hoppas att en liten knopp visar sig snart 🙂
  Kram, Agneta

 4. Anita skriver:

  Agneta … två knoppar har faktiskt visat sig på amaryllisarna och jag väntar på de övriga. Tänkte vänta ett tag innan jag skriver nästa rapport för att se om de andra också behagar visa sig.

 5. Cathy skriver:

  Jag älskar brysselkål men min man som är uppväxt i England och fick sönderkokta grönsaker i skolan avskyr allt vad kål heter så jag lär nog få hålla mig till köpta brysselkål någon gång ibland 🙂 jag har planterat vitlök igen i år och hoppas på en bättre skörd nästa år. Vi får väl alla hålla tummarna för ett riktigt bra odlingsår 2013.
  Kram, Cathy

 6. Anita skriver:

  Cathy … tänk så många man hört om som blivit avskräckta som barn med sönderkokta grönsaker av olika slag. Kan du inte panera dom så han tror det är köttbullar. Då kanske du kan lura honom att äta och så kommer han på hur gott det är 🙂 Och jag håller med dig, nu håller vi tummarna för ett riktigt bra odlingsår 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s