Amaryllis 2012 – Steg 3

Nu har en vecka gått sedan jag planterade mina amaryllisar. Dom har stått med sina pappersstrutar på huvudet och sett ut som en tomtekör … eller kanske dom mer ser ut som vättar.

Dom står i det varmaste fönstret där elementet är precis nedanför fönsterbrädan. I början av veckan var det kallt ute och då gick elementet ordentligt och det blev riktigt varmt på fönsterbrädan. När det var som varmast visade termometern 28 grader. Men sedan har det legat runt 22 grader.

Jag har varit och lyft på strutarna för att se om något skulle börja hända. I slutet av veckan så såg jag lite antydan till en bladtopp på ‘Trés Chic’ och i söndags hade det kommit upp ytterligare en liten bit.

Sedan tog det någon/några dagar till så hade alla kommit igång mer eller mindre. Men man ser bara blad, ingen antydan till blomknopp men förhoppningsvis finns knopparna därnere och väntar på att komma upp. Det känns i varje fall bra att dom kommit igång och börjat växa. Så här såg de övriga ut på söndagen den 4/11.

När jag kom hem från jobbet ikväll så gick jag direkt och tittade och dom har allihopa vuxit sedan jag tog bilderna igår. Nu syns också flera blad i varje men jag kan inte avgöra om något, som jag tror är blad, faktiskt är knoppar.

Nu kommer dom att få stå kvar i det varma fönstret med strutarna på. Nästa steg är att invänta att knopparna ska börja synas, då kommer jag också att vattna lite försiktigt, än så länge så är jorden lite fuktig.

När jag köpte amaryllisarna fick jag tre vita hyacinter som bonus. Dom har jag planterat för ett par veckor sedan och dom står nu i uterummet.

Enligt anvisningen som följde med lökarna ska man ta in hyacinterna i värmen runt den 1 december, tills dess får dom stå och rota sig i ”svalkan” i uterummet, som normalt håller ca 7-10 grader, beroende på hur milt/kallt det är ute.

Det här var alltså min tredje amaryllisrapport för 2012. Nästa rapport blir när knopparna (förhoppningsvis) börjar dyka upp.

Detta inlägg publicerades i Amaryllis, Amaryllis 2012. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Amaryllis 2012 – Steg 3

 1. Storasyster skriver:

  Kära chillasyster du får sjunga för dem! Opp amalryls vakna min sköna…. osv. så vaknar de nog med välfylda knoppar som slår ut lagom till jul! 🙂
  Kram
  storasyster

 2. Storasyster skriver:

  amaryllis heter det ju, men det vet du redan! 😦 Jag är hopplös. 🙂

 3. Charlotta Cesar skriver:

  Åh, vad spännande! Riktiga snyggingar verkar du ha fått tag i:)
  Bloggkram!

 4. Mikael skriver:

  Ja fina Amaryllisar du har.
  Själv så planterade jag om mina egen korsade Amaryllislökar nu ikväll.
  Och upptäkte att en ut av dom har fått en sådan kallad tvillinglök nu.
  http://imageshack.us/photo/my-images/542/201211122029001.jpg/
  Lycka till i år MvH Mikael.

 5. Anita skriver:

  Eva … du är inte alls hopplös 🙂 Jag har sjungit ”Opp amaryllis” och nu har snart alla satt knopp. Rapport kommer mot slutet av veckan.

  Charlotta … javisst är dom snygga … 🙂

  Mikael … så spännande med egna korsade amaryllislökar och så spännande med en tvillinglök. Lycka till du också!

 6. Pingback: Årskrönika 2012 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 7. Pingback: Amaryllis 2013 – Statusrapport 1 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s