Sommarcirkeln är sluten

Den 31 augusti, imorgon går vi in i september. Och den sista augustidagen har bjudit på ösregn hela dagen. Det känns precis som om sommaren slutade på samma sätt som den började … med rejäla regnmängder.

Den 2 juni var det regn, kyla (endast plus 4 grader) och blåst …

Den 31 augusti inte så mycket blåst, lite varmare (plus 15 grader) men massor med regn …

Den här sommaren har inte varit bra när det gäller chile och tomat -odling. Tomaterna började mogna oerhört sent och många kommer nog inte att hinna mogna innan det är dags för frost. Massor med chilefrukter har kommit men dom tar också en enorm tid på sig att mogna. Men många har också mognat ska jag i ärlighetens namn säga.

Det har heller inte varit bra för äppelträden som började med att blomma fantastiskt vackert men sedan blev massor av blad bruna och föll av. Och inte ett enda äpple har det blivit. Jag håller tummarna för att dom ska överleva och komma tillbaka med nya krafter nästa år.

Och stora delar av gräsmattan har inte vuxit någonting trots allt regnande. Troligen beror det på att den befunnit sig i vatten nästan hela sommaren. Likadant med delar av rabatterna. Det har liksom aldrig torkat upp. Nu funderar jag på att köpa ett träd som är tåligt, kan stå i vatten och framförallt dricker vatten. Det tänkte jag plantera mitt i gräsmattan där det är som blötast. Där kan det stå och dricka vatten och sköta dräneringen för gräsmattan och delar av rabatterna. Vet inte om det fungerar men det är en idé jag har i varje fall.

Men det har hänt fantastiska saker också. Azaleasluttningen har aldrig varit så fin som denna sommar.

Och midsommaraftonen var ljum och skön och vi hade egen färskpotatis.

Och för första gången så har mina två sorters dagliljor blommat. Och dom har blommat rikligt.

I början av juli bodde en igelkottfamilj hos oss innan dom flyttade vidare.

Och det bästa av allt. Vi har knappt haft några mördarsniglar alls. Jag som brukar plocka ca 150 per dag har den här sommaren kanske plockat 20 på hela sommaren. Helt otroligt att få njuta av hela blad på bland annat hostorna.

Nu är det i varje fall fredag. Regnet fortsätter att falla men då får man väl sätta sig och mysa i uterummet. Det blir omelett ikväll … med salladsost av fetatyp, jalapeno, lök och bacon. Till det en liten sallad på ruccola och egna tomater och ett gott bröd därtill.

En skön helg önskar jag er alla!

Detta inlägg publicerades i Sommar 2012. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Sommarcirkeln är sluten

 1. Ruben skriver:

  Ja, var tog sommaren vägen? Här uppe har den ändå varit rätt skaplig i juni och juli. Men nu undrar man om hösten, liksom våren, skall regna bort. Du visar i varje fall en hel del ljusglimtar, som tur är. Ja, azaleablomningen ser helt fantastisk ut, och igelkottsbesök sätter också lite guldkant på sommaren, eller hur? Dagliljan tror jag att du har visat förut, och den är lika vacker den här gången!

  Trevlig helg!
  /Ruben

 2. Gunilla OJ skriver:

  Ja, nog har det regnat allt – men ändå har solen varit där titt som tätt. Vilka fina dagliljor du har. Vacker gräddvit färg. Om du ska sätta ett träd, varför inte en Ornäs-björk? Björkar älskar verkligen vatten och just denna typ av björk är vacker med sina flikiga blad. Den kommer från där jag bor. Tack för en trevlig blogg!

 3. Lotta skriver:

  Fantastiska azaleor..! Har du kommit på hur det kommer sig att mördarsniglarna hållit sig undan? Häromdagen i DN stod det – återigen – om hur man tar dem av daga. Det lät ganska brutalt. Hoppas du får en fin helg, jag har beställt sensommarsol! 🙂 /Lotta

 4. Anita skriver:

  Ruben … vi håller tummarna för hösten, att den blir fin. Jag riktigt längtar efter vindstilla dagar med hög klar frisk luft. Och visst har jag visat dagliljan förut, den ”gulröda” men den gräddvita är ny, den har jag i mitt Månskensland där den riktigt lyser.

  —–

  Gunilla … jag känner väl till Ornäs-björken. Där jag växte upp hade vi just en sådan. Underbart vacker. Jag promenerade förbi där igen i mitten av juli och tittade på björken, den var riktigt stor nu men så har den stått där sedan 40-talet.

  —–

  Lotta … jag har fortfarande ingen aning om varför mördarsniglarna håller sig borta. Jag går en runda varje dag och när det regnar som det gjorde igår tänker man sig ju att nu, nu måste det väl finnas några. Men icke, hittar inte en enda. Mysteriet fortsätter ….

 5. Ruben skriver:

  Hej Anita!
  Växten du frågar om heter: Lysimachia ephemerum. Jag har frösått den själv för många år sedan. Har köpt fröna från någon utländsk fröfirma.
  Kallas för vitlysing, och ibland har jag sett silverlysing.
  /Ruben

 6. Ruben skriver:

  PS
  Nu när jag googlar, ser jag,att den kallas för Silverlysing enligt SKUD!
  /R

 7. Anita skriver:

  Ruben … spännande med en lysing jag inte hört om förut. Gillar lysingar även om dom har en tendens att sprida sig. Praktlysing skulle jag aldrig våga ta in i min trädgård. Tack för informationen! /Anita

 8. Eva, syster skriver:

  Åh chillasyster vilken ljuvlig azaleasluttning och liljorna, ja alla bilder är vackra! Jag har inte hört något från Peter och min förfrågan om hans kompis kan hjälpa er, så det kanske inte går. Vilket är tråkigt. ¨
  Idag har det bara regnat litet och nu lyser faktiskt solen! Otroligt! 🙂 🙂
  Vi ses på kören på tisdag hoppas jag kära chillasyser!
  Hälsa Thomas så gott!
  Kramar
  storasyster, Kjell och Nessie (som fyllde 11 år igår)

 9. Cathy skriver:

  Mördarsniglarna kanske inte kan simma 🙂 vi har hittills inte haft några problem med dem i trädgården men ute på fältet bakom våra hus finns massor. I torsdags var det soligt och väldigt varmt här, Ron och jag var ute i Kungsängen någonstans och plockade lingon. Det fanns inte jättemycket lingon och risen var små och bären fanns liksom långt nere ibland gräs och annat skräp. Men vi fick ihop 1 1/2 kg och kokade sylt i fredags. Inte mycket annat man kunde göra den dagen, regnet började här i torsdgs kväll och fortsatte med kraft ända till sent igår. Brr, så mörkt det blev. Idag är det uppehåll och lite blå himmel ibland. Jag tog en liten promenad i skogen här och plockade lite lingon, stora fina mogna bär nu, men även här små ris. Vår gräsmatta har sett ut som om den varit uttorkad i år trots allt regn, gul fläckar här och var och många grässtrån som blivit bruna och torra liksom. Antar att gräset helt enkelt blivit dränkt. Nu vill man nästan rensa ur trädgården för vintern redan, mycket ser trött och visset ut och sönderslaget av regn.
  Allt har tagit väldigt lång tid innan det velat växa och blomma, chili har jag mängder av men de tar tid att mogna.
  Ha en skön kväl
  Cathy

 10. Anita skriver:

  Eva … vi ses absolut på kören. Jag känner att jag behöver få koppla av med lite sång. Synd du inte hört något från Peter, det verkar totalt omöjligt att få tag i hantverkare. Som det ser ut så kommer vi i varje fall inte att ha några sysselsättningsproblem på helgerna i höst. Krama Nessie från mig, tänk att det är 11 år sedan hon flyttade hem till er … och jag var där. Jag minns det som igår 🙂

  Hälsa Kjelle så mycket så ses vi på tisdag.

  Kram från chillasyster 🙂

  —–

  Cathy … så är det naturligtvis, dom har inte lärt sig simma ännu 🙂 Det är lustigt, när jag läser det du skriver så är det precis som om du beskriver vår trädgård. Precis så är det hos oss också. Gul gräsmatta som inte vuxit ett dugg. Och allt det andra stämmer också. Men jag drömmer redan om nästa år … jag har planer på ett litet växthus och så tänker jag plantera ett träd som tycker om vatten. Vi har alltid mängder av vatten i vår trädgård nämligen, även torra somrar.

  Ha en skön kväll du också!

 11. Det märks att vi bor i ett avlångt land med en del öar utanför. Här på den här ön har det varit alldeles för torrt, så när det nu ÄNTLIGEN har kommit ”lite” regn så är man jättelycklig. Fast 38 mm kanske var att ta i! Det kunde ju kommit lite tidigare och varit utspritt på några veckor – men man får vara glad ändå!!
  Din Azaleasluttning var enormt vacker! Tyvärr kan vi ju inte ha azaleor eller rhododendron på grund av vår kalkhaltiga jord. Jovisst kan vi – men då måste man bygga en förhöjd surjordsrabatt menjag tycker inte riktigt att dom växterna passar in i det gotländska landskapet. Men när vi bodde i Stockholm, då hade jag och jag saknar dom faktiskt!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s