Rapport från mässan, en vecka försenad …

I mitt förra inlägg (som jag skrev förra lördagen, den 14 april) skrev jag att jag skulle rapportera från trädgårdsmässan ”senare i helgen”. Jag gjorde också i ordning bilder till ett inlägg så allt var klart. Men på lördagskvällen var vi på fest och på söndagen hade vi gäster hemma så jag hann aldrig skriva inlägget.

Måndagen kom och med den kom influensan som jag trodde var över för säsongen. Feberfrossa och huvudvärk gjorde att jag blev sängliggande. I onsdags mådde jag rätt bra och trodde att nu hade det gått över. Men, på natten mellan onsdag och torsdag slog en fruktansvärd ögoninflammation till och febern och huvudvärken kom tillbaka. Jag såg ut som jag gått en boxningsmatch. De undre ögonlocken var i princip svullna ner till kinderna. De övre var så svullna att jag inte kunde öppna ögonen. Idag har svullnaden börja gå ner men ögonvitorna gör inte skäl för namnet för dom är inte det minsta vita utan blodröda. Men jag kan åtminstone se igen vilket är en lättnad.

Det var alltså orsaken till min sena mässrapport men här kommer den.

Det var många år sedan det lyste så blått vid Älvsjö station som det gjorde i år. De som väntade på tågen kunde njuta av ett blått vårstjärnevattenfall …

Och vid Älvsjö gård lyste inte gräset grönt men väl blått …

Jag gillade Zetas trädgård som andades ny skir vårglädje …

Starka, härliga färger och ett vackert växthus bjöd Drottningholms slottsträdgård på …

Och inne i växthuset hittade jag denna ljuva bukett …

Det vackraste konstverket stod Skillebyholms Yrkeshögskola för …

Balkongutställningar fanns det också. Då jag själv blivit helfrälst på att odla egna grönsaker var detta den balkong jag föll mest för …

Fiskars hade dukat med sina trädgårdsverktyg …

Årets pelargon blev ”First Yellow” som jag köpte redan förra året.

Jag brukar leta någon ny sort av vitsippa, Anemone nemorosa varje år men i år fanns bara sorter som jag redan hade. Det fick istället bli två stycken sippruta, Anemonella thalictroides. En vit …


Och en blårosa (den är mer blå i verkligheten än på denna bild) …

Något jag länge letat efter är rosa hundtandslilja. Varje år brukar dom vara slut men i år hittade jag på flera ställen. Gula har jag redan massor av men rosa har jag längtat efter. Hoppas nu bara att dom kommer att trivas så att dom återkommer år efter år. Så här ser bladen ut. Om det så småningom kommer blommor ska jag fotografera dom också …

Två par trädgårdstofflor fick det bli …

Årets bokinköp bestod av Christel Kvants ”Trädets tid” och Odlarens Handbok av André Strömqvist. På bilden syns också en jordskopa som också blev ett av inköpen …

Jag kunde konstatera att det i år är inne med doftliljor. Jag fick två påsar, en hos Svensk Trädgård och en på bloggträffen hos Allt om Trädgård …

Och så slog jag äntligen till och gick med i SCF, Svenska Chilepepparföreningen. Där kommer jag att känna mig hemma …

Förutom lite fröer och märketiketter så var väl det här ungefär allt från årets mässbesök för min del. Fredagen är absolut bästa dagen att gå på mässan tycker jag. På torsdagen är det premiärrusning och på helgen kommer alla som inte har möjlighet att ta ledigt. I år kändes det också luftigare. Gångarna var bredare. Eller också var det mindre med folk så jag bara fick den känslan. Mässkartan man fick var också väldigt bra. Det var, via den, lätt att hitta det man letade efter.

Ha nu en fortsatt trevlig helg!

Detta inlägg publicerades i Nordiska Trädgårdar 2012. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Rapport från mässan, en vecka försenad …

 1. Lotta skriver:

  Det är alltid lika inspirerande att titta på alla bilder med kända och okända blomster. Nu ångrar jag att jag inte gick på mässan, men jag får förbereda mig till nästa år! Jaggår här och pratar med mina chiliplantor, de växer så det knakar!
  Det verkar ha varit en rysligt otrevlig variant på ögoninflammation du fick, jag hoppas verkligen att den ger med sig fullt ut snabbt som bara den.

 2. Annika skriver:

  Hwj
  Ja det var jättekul att ses även om det var en kortis.
  Fina bilder du fick från mässan jag lyckas aldrig med det.
  Hoppas du kryar på dig och blir stark för nu kommer våren…..
  Kram
  Annika

 3. Agneta skriver:

  God kväll, Anita!
  Så mycket vackert du visar upp med backar som är blåa..härligt! Men var hittar man en så stor balkong undrar jag?? Inte i ett vanligt hyreshus inte för den är då lika stor som ett sovrum nästan.
  Men vad roligt att du äntligen gått med i chiliföreningen. Det blir säkert intressant!
  Glad blir man av dina söta trädgårdskor och den där jordskopan liknar godisskoporna som fanns förr i tiden eller även när man köpte kaffebönor fanns den typen av skopa. Dom är jättesnygga och användbara till mycket.
  Säga vad man vill, men en så vacker och stor bukett med snittblommor slår nog allt….!
  Krya på dig vännen och hoppas du kommer iväg till läkaren snarast!
  Kram, Agneta

 4. Gunilla OJ skriver:

  Så kul att se andra personers bilder från Trädgårdsmässan. Det brukar bli helt andra saker än det jag sett – visst kände jag igen. Var också där på fredagen och instämmer i din beskrivning. Ser fram mot nästa år.

 5. Ruben skriver:

  WOW, vilket fint inlägg från Mässan!!! Det var väl värt att väntas på!!!!
  Hundtandsliljor gillar jag med!

  Ha det gott!
  /Ruben

 6. Cathy skriver:

  Hej, Vad kul och fina bilder från mässan, jag behöver inte gå själv 🙂 sällan jag har möjlighet men när du tar så fina bilder gör det inte så mycket.

  Kram, Cathy

 7. Ulla skriver:

  Underbara vitsippor, den rosa är så vacker. Tror den var med på sipputställningen här i trädgårdsföreningen för något år sen, eller om det var två år sen. Tiden går ju så fort 🙂
  Hoppas du är frisk nu, ögoninflammationer är inte kul, jag har haft besvär i ena ögat efter att barnbarnet råkade sticka sin nagel rätt in i ögat på mig 🙂 Det blev flera läkarbesök men så hittade jag en ögonsalva som var gudomlig. Sen dess har ögat varit bra.
  Ha det så gott!
  Kram Ulla

 8. nilla|utanpunkt skriver:

  Givande reportage. Vad underbara de är, de blå ”mattorna”. Här i England har vi samma effekt med klockhyacinterna (dock har jag inte sett några vid någon tågstation dessvärre), men det är en blå som knockar en när man får chansen att se dem! Ha det gott.

 9. Spirande grönt skriver:

  Usch, vilka krassliga dagar. Hoppas att du är kry igen!

  Tack för mässtitten:)

  Ha en finfin onsdag,
  Rebecca

 10. Pingback: Årskrönika 2012 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

 11. Pingback: Årskrönika 2012 | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s