Årets första fröbeställning lagd …

Nytt år, nya sådder, nya utmaningar. I söndags lade jag min första fröbeställning för 2012. Det var hos Örtagården och igår fick jag ordererkännandet. Så klart blev det lite olika sorters chili. Dom fröerna ska ju snart i jorden så det gäller att vara ute i god tid.

Nya sorter för i år blir Mini Bonnet, Blue Christmas, Hungarian Hot Wax, Kali Mirch och Pimenta da Neyde. Dessutom kommer jag att så de sorter jag hade förra året, Jalapeno, Monkeyface, Fish, Fireworks och Habanero Lemon. Hur jag ska få plats med alla plantor blir en senare fråga.

När vi var i Sydafrika trodde jag att jag skulle kunna frossa i olika sorters chili men det var inte alls en krydda för det afrikanska köket. Jag letade under hela resan och hittade bara en enda sort, Chili Inchanga.

Ingen aning om vad det är för sort men jag lyckades hitta lite information på nätet. This is a Korean/Cayenne type hot pepper that that reaches maturity in approximately 90-100 days after transplanting and colours from dark green to bright red. It reaches a length of 12-13cm and a diameter of 1.5cm and the fruit shape is elongated and tapered. Inte vet jag vad det kan bli av den men det ska bli spännande att pröva den. Om inte annat för att den blir ett minne från Sydafrika.

Onsdag kväll och imorgon har jag tagit ledigt så det blir 4 dagars skön ledighet. Imorgon ska vi åka på Moderna Muséet och titta på Monet, Turner och Twombly. Den senare känner jag inte till men Monet och Turner har alltid inspirerat mig.

Hoppas ni alla får en riktigt fin helg!

Detta inlägg publicerades i Chili, Fröer. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Årets första fröbeställning lagd …

 1. Lotta skriver:

  Hoppas att du får en härlig helg !! Hade också tänkt se utställningen på Moderna, men som du vet hamnade vi på Nationalmuseum i stället. Men det är ju några dagar kvar, får se om det blir en tur innan utställningen stängs. Ser fram emot tre dagars ledighet, det känns som om man behöver lite semester efter all ledighet 🙂

 2. Liane skriver:

  Hoppas att du får en skön ” långhelg ”. Några fröer har jag ännu inte klickat hem men jag funderar på att sätta ner aklejafröna jag tog dom ska ju stå svalt i 6 veckor för att gro säger de lärda ,

 3. Cathy skriver:

  Kom just på att jag också har den där vita dubbla aklejan du hade bild på i din årskrönika och jag tror den heter Columbine.

 4. Anita skriver:

  Lotta … Nationalmuseum var ju inte fel det heller. Det såg jag på din blogg. Ha nu en trevlig helg! Vi ses på måndag 🙂

  Liane … lycka till med aklejafröna. Trots att det är milt ute så är det väl ändå tillräckligt svalt för för dom kan man tänka. Trevlig helg till dig!

  Cathy … det kan vara Columbine men namnet är inte riktigt bekant. Jag ska försöka hitta fröpåsen. Vet att jag har sparat den någonstans. Önskar er en riktigt skön helg!

 5. billan skriver:

  Skönt med lite långledigt….kan tro att du kommer att bli nöjd med dagens museum besök!
  Det fortsätter snöa här på torpet, och strömavbrott av och till……vi mår gott!
  En fin frölista du satsar på till årets odlingar,…känner igen det där med platsbristen:)
  Jag tänker så mina första chilepepparsorter när vi kommer hem till helgen, Behöver ha lite att pyssla med nu när jag blir hemma ett antal veckor. ( Äntligen dax för operation till veckan)
  Må så gott och ha en skön ledighet!
  Kram

 6. Ulla skriver:

  Det är ju alltid spännande med fröer som man köpt på sina resor. Ibland lyckas man med dem och ibland inte.
  När vi var på Teneriffa köpte jag en massa fröer på flera olika sorters hibiskusar, men, inte ett enda av dem lyckades jag få att gro. Kanske var de för gamla. Däremot så lyckades jag med Ipomoea Cairica och Drakblodsträdet. Drakblodsträdet har jag kvar fortfarande, det bara växer och växer 🙂
  Får vi se vad det blir av dina afrikanska fröer, spännande.
  Ha en skön Trettonhelg!
  Kram Ulla

 7. Madame C skriver:

  God fortsättning på det nya året Anita! Har ännu inte beställt fröer men denna helgen ska det bli av:) Ha en skön helg,
  Charlotta

 8. Anita skriver:

  Billan … Hoppas att ni klarar er från långvariga strömavbrott och skönt att du nu fått tid för operation. Ha nu en fortsatt skön ledighet. Jag kommer att tänka på dig i veckan. Kram …

  Ulla … ja man vet ju inte alls något om åldern på de fröer man köper. Men jag vet att hibiskus är svårsådd. Jag tog fröer när jag var i Normandie och sådde rätt många. Men samma sak där, inte ett enda grodde. Ha en skön helg! Kram …

  Charlotta … ska bli spännande att höra vilka fröer du kommer att beställa. Det är så härligt med den här tiden då man kan bläddra i frökataloger och drömma om kommande vår och sommar. God fortsättning till dig också och en skön helg! Kram …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s