Rosåret 2010

Kan konstatera att rosorna klarade den hårda vintern 2009/2010 bra. New Dawn frös visserligen ner och jag fick klippa henne till 20 cm över marken men hon tog sig snabbt och växte ca 2 m och blommade långt in på hösten.

Alchymist, som jag köpte sommaren 2009, växte sig grön och frodig men gav inte en enda blomma. Det är första gången jag haft en ros som inte blommat. Jag hoppas den bättrar sig till sommaren 2011, om den nu överlever den nya hårda vinter vi fått.

En ny ros införskaffades till mitt röda parti i ”Långdansen”, en H C Andersen. Den hade dessvärre mjöldagg, vilket jag inte upptäckte förrän efter ett par dagar, men blommade fint ändå. Men jag missade att ta någon bild på den. Får se om den kommer upp i sommar igen och om den då slipper mjöldagg.

Här kommer ett bildsvep över de rosor som blommade 2010:

Amber queen, en favorit hos mig. Blommar länge och rikligt med sin vackra bärnstensgula färg.

Den ljust orange Flora Danica är alltid så vacker. Här i ett hav av blå salvia som fått agera mjukt fotofilter.

En av de bästa rosor som finns är Louise Bugnet. Så vacker med sina mörka, nästa bourgognefärgade knoppar som slår ut i renaste vitt. Och som hon doftar. Helt underbart!

Helenae-rosen Lykkefund klarade vintern bättre än New Dawn. Frös inte ner alls utan de ca 2,5 m långa stammarna var friskt gröna.

New Dawn (som lever sitt liv tillsammans med klematisen Södertälje) tog sig alltså väldigt bra efter vinterns vedermödor. Dessvärre lär hon väl frysa ner i vinter igen även om jag skottat upp ca 1 m snö omkring henne.

Rhapsody in blue är väl inte direkt blå men går åt det blå hållet, i synnerhet när blommorna börjat bli lite äldre. Har blommat mycket hela sommaren och långt in på hösten.

Stockholm var lika rikblommande, frodig, frisk och fin som sommaren 2009. Jag har aldrig varit med om en ros som får en sådan enorm mängd med blommor. Enda nackdelen är att den släpper blombladen väldigt snabbt så det kan se skräpigt ut. Fast egentligen så bryr jag mig inte, för för mig kan aldrig bladen från en ros se ut som skräp.

Yvonne Rabier som jag var så trött på sommaren 2009 och var på väg att byta mot någon annan vit ros blommade verkligen upp 2010. Det var precis som om hon behövde ett år för att acklimatisera sig. Sommaren 2009 såg hon hängig ut och knoppar och blommor såg bruna och grötiga ut så fort det kom det minsta regn. Inget av detta märkte man av 2010 då hon blommade oavbrutet med kritvita, friska, vackra blommor, trots att det ibland kom enormt mycket regn.

Stanwell Perpetual, denna underbara ros som doftar så gott och blommar hela säsongen. Den är en favorit, även om den har bestämt sig för att nästan krypa som en marktäckare hos mig.  Så ska jag dofta på den, ja då får jag lägga mig raklång i gräset. Men hon kanske sträcker på sig så småningom, när hon inser vilken utsökt dam hon är.

Sist ut min okända röda ros som fanns i trädgården när jag flyttade dit. Vad det än är för sort är den fantastiskt bra. Blommar oavbrutet och får aldrig några sjukdomar.

Det var alltså ett sammandrag av mina rosor 2010. Nu stundar en ny sommar men innan dess, ytterligare en hård vinter. Ska dom klara den här vintern lika bra? Det återstår att se. Jag håller tummarna för jag älskar mina kära rosor.

Detta inlägg publicerades i Rosor, Summering av sommaren 2010. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Rosåret 2010

 1. Ulla skriver:

  Så läckra rosbilder, rosor är underbara blommor. Jag har en favoritros, Rose de Recht, den är mörk, nästan vinröd och så vacker. Tyvärr så är det ganska svårt att odla rosor i krukor, jag har försökt flera gånger, men det slutar alltid med att de tynar bort i krukan.
  Men för att stilla mitt rosbegär så köper jag alltid några små krukrosor varje säsong 🙂
  De blommar i alla fall fint hela sommaren.
  Kram Ulla

 2. Spirande grönt skriver:

  Vilken underbar bild på ‘Amber Queen’!

  Ha en fin helg,
  Rebecca

 3. Anita skriver:

  Ulla … Rose de Recht är fantastiskt vacker. Jag har faktiskt funderat på att ha den men har inte haft någon bra plats. Nu sitter jag och planerar trädgårdsåret och har eventuellt en plats för en mörk skönhet, blir det en ny så blir det Rose de Recht.

  Rebecca … Amger Queen har alltid varit en favorit hos mig. Hon är verkligen bärnstensgul och rikblommande och fantastiskt vacker. Jag hoppas innerligt hon klarar denna vinter också.

 4. Anita skriver:

  … Amber Queen ska det naturligtvis vara … inte Amger Queen. Ibland går fingrarna sin egen väg över tangentbordet.

 5. Annika skriver:

  Vad många fina rosor du har Anita!
  Kul att du tittar in då och då hos mig.
  Jag hinner dåligt runt till alla mina underbara bloggare men nu äntligen kom jag int till dig.
  Hoppas du får ett fitn trädgårdsår.
  annika

 6. Liane skriver:

  Åhhh vilka härliga rosbilder, vad ajg längtar efer att få köra ner näsan och bara sniffa lite =). Med spänning väntar jag på att få se hur denna vinter har varit mot min nyinköpta ”new dawn” planterade den i höstas. Hoppas du får ett lika fint rosår i år med.

 7. Eva skriver:

  Du har lyckats igen kära lillasyster! Det är nästan så att jag kan ana dofterna från de rosor som gör just det – doftar! Jag har ju också haft förmånen att få se en del av alla dessa vackra skapelser på nära håll och har även förevigat dem!
  Idag har vi plockat undan julen. Ja i alla fall alla tomatar och granen. Ljusstakarna får stå ett tag till! Ljuset börjar återvända och det är lika underbart varje år!
  Hoppas du och Thomas får en fortsatt skön söndag!
  Vi ses senart kära lillasyster!

  Kramar
  storasyster, Kjell och Nessie

 8. Underbara bilder på rosor. Man bara måste ha rosor i en trädgård men dom är inte lättskötta.
  Det finns många rabattroser som är jättefina typ Austinrosor, synd bara att dom inte är så härdiga.
  Ken

 9. Åsa S skriver:

  Vilka underbara rosor! Amber Queen blev nog min favorit bland alla vackra bilder. Hoppas verkligen alla rosor överlever även denna vinter, så att du får njuta av dem även i sommar.
  Precis som storasyster plockade vi bort julen i går, men förutom alla ”tomatar” (hi, hi, lite felskrivning tror jag det blev från Eva) följde även ljusstakarna med.
  Ha en bra vecka, vi nästa tisdag.
  Kram från Lillasyster

 10. nilla|utanpunkt skriver:

  Lustigt, rosor i verkligheten är jag rätt kallsinnad inför. Men på bild…faller jag genast.

 11. Anita skriver:

  Annika … så roligt att du tittade in. Du har ju många besökare så jag förstår att du inte hinner runt till alla. Och jag är ofta inne hos dig men skriver inte heller alltid.

  Hoppas du får ett fint trädgårdsår du också!

  Liane … åh, jag håller tummarna för din New Dawn. Även om hon fryser ner så kommer hon säkert att komma tillbaka … även om hon inte blir så kraftig i år.

  Eva … så ”tomatarna” är bortplockade 😉 Här är det full jul fortfarande, men bara tills på lördag. Och snart ses vi igen och ska börja sjunga vårsånger. Vilket vårtecken!

  Ken … ja rosor kan man inte vara utan. Austinrosorna är ju makalösa. Jag har haft en som jag köpte på rea, mest för det var kul, William Morris. Men … den klarade sig inget vidare.

  Åsa … ja vår syster brukar slira på tangenterna ibland 🙂 Som jag skrev till Eva så är det fortfarande jul hos oss men i helgen ska den väck. Och då åker allt som har med julen ut och huset fylls av tulpaner. Och på tisdag ses vi igen …

  Nilla … så roligt att du tycker om mina rosbilder. Jag har själv inte börjat gilla rosor förrän på senare år, dom trivdes nämligen inte hos mig förr. Och så fick dom alltid löss. Men så överlevde några flera år och jag blev såld. Nu älskar jag rosor och har till och med en liten roslund.

 12. Eva skriver:

  Hej kära lillasyster! Nu är inte bara ”tomatarna” borta utan även ljusstakarna! 🙂 Nu har vi lampor i fönstren istället och det blev ljusare!
  På morgnarna när jag går drillar talgoxarna i kapp och mungiporna åker upp med automatik! 🙂 🙂 🙂 Det är bara så underbart att höra dessa små underverk drilla ut sin glädje över att ljuset och våren är på väg! Jag får lust att stämma in! På tisdag får jag göra det!
  Snart ses vi!
  Hälsa Thomas så gott och jag hoppas ni får en underbar helg!

  Kramar
  Storasyster, som skrev rätt den här gången 🙂

 13. Elisabeth skriver:

  Rosor är vackra! Bland dina bilder blev jag mest förtjust i Flora Danica. Annars är det ”tulpanens dag” idag. Det gläder mig att dom har en alldeles egen dag. Jag älskar nämligen tulpaner! 🙂

  Må så gott!
  hälsar brorsdottern
  @->–>—- <- *ritandes en cyberros* 🙂

 14. Cathy skriver:

  Oh så många vackra rosor du har i din trädgård. Vi har aldrig lyckats särskilt bra med rosor. De två som blommar fint är gamla, har nog funnits nästan sedan innan Ron flyttade hit. Vet inte vad de heter, röda är de. De nya vi planterat, olika ställen, har inte klarat sig särskilt bra och efter ett år eller två är de knappt kvar.
  Nu börjar i alla fall min kropp landa tillbaka i Sverige igen (vi kom hem den 11 jan) och jag blev lite inspirerad och var till Plantagen och köpte lite salladsfrön. Tänkte försöka odla i kruka inomhus redan nu, det gamla akvariet fungerar som propagator och grobox. Annars är vädret riktigt trist idag, det töar för fullt och det blir svinhalt ute på gångvägar och stigar. Roscoe har inte varit sig själv sedan han kom hem från hundhotellet. Det verkar som om han sprungit in i något och fått lite hjärnskakning stackarn. Lite piggare idag men vi åker in till veterinären imorgon för säkerhet skull. Igår skällde han inte ens på besökare på em, och det är inte likt Roscoe. Han blir ju 10 år i mars så visst börjar han bli gammal, men inte så mycket att han inte skulle skälla om det kommer folk till dörren i alla fall.
  Ha en bra vecka
  Kram Cathy

 15. Anita Barrett skriver:

  Hade inte alls tänkt mig rosor i min trädgård. Men du och flera andra ros-fantaster har fått mig på andra tankar. Jag måste ialla fall prova några sorter. Men vilka skall jag välja???? De finns ju bara hur många fina som hellst.
  /Anita B

 16. Anita skriver:

  Eva … det var så roligt att träffas igår på inledingen/planeringen av vårterminen för kören. Och minsann, hörde inte också jag talgoxen igår morse. Men nu slår kung Bore till igen. Fast så är det ju när det är typisk vinter.

  Elisabeth … gillar din cyberros 🙂 Och du skulle bara se hur mycket tulpaner jag har i huset. När jag slänger ut julen åker massor av tulpaner in. Jag har dom i uterummet på nätterna så dom ser fortfarande som nya trots att jag köpte dom i lördags. Dessutom var en av buketterna ”gammal” så jag fick den billigt. Men den står på köksbordet och strålar just nu i alla möjliga färger. Jag älskar också tulpaner …

  Cathy … välkommen hem till Sverige (även om det är ett tag sedan ni kom hem). Förstår att det var en omställning att komma hem till ömsom slask, ömsom kyla. Hoppas i varje fall att ni haft det bra och inte råkat ut för översvämningar. Lite orolig blir jag när jag läser att Roscoe inte mår bra. Ska titta in till dig sedan och se om du skrivit något. Jag hoppas verkligen att han kryar på sig.

  Anita … rosor trivdes inte alls hos mig heller förut men nu börjar det gå bra. Men man får vara noggran vid planteringen och så är det viktigt att täcka dom på våren, vårsolen är väldigt stark för de små klena skotten som är på väg. Lycka till med dina rosförsök!

 17. billan skriver:

  Dina rosbilder är alldeles fantastiskt underbara. Jag har tittat på dom flera gånger senaste veckorna, oftast på lunchen i tidsnöd så jag har inte tagit mig tid att kommentera. Flora Danican i det blå salviahavet är magisk!
  Måste ta reda på hur det är med härdigheten på Amber Queen den är helt ljuvlig. Min New Dawn gav upp förra vintern, jag blev så ledsen….

  Vilken tur Anita att du hörde av dig så att jag fick rätta till inställningarna på bloggen…
  Min bild på senaste inlägget är en billtistel, jag har även vit allium i en rabatt. Men jag är inte alls nöjd med placeringen av alliumen, lutar åt en flytt när snöeländet försvunnit.
  Ha en trevlig helg, Kram!

 18. Ruben skriver:

  Dina foton är ju så enastående vackra, att man verkligen får lust att prova på lite rosor igen. Amber Queen är ju som en dröm!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

 19. Anita skriver:

  Billan … tyvärr är Amber Queen bara härdig till zon 3. Men hon är en av mina härdigaste rosor trots att hon inte står skyddat. Så i skyddat läge kanske … färgen är verkligen vacker.

  Så det var en bolltistel (eller billtistel som du kallat den för, efter Billan kanske 🙂 Anade det. Såna ska jag ha i mitt månskensland.

  Ruben … bugar och tackar för dina fina ord. Amber queen är verkligen som en dröm. Jag hoppas verkligen hon har klarat den här vintern också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s