Farväl till oktober …

Så lider då oktober mot sitt slut. Denna rödorange sprakande månad som placerat sig mitt emellan septembers försiktigt gula nyanser och novembers grå och bruna.

En del sol har vi fått, en hel del blåst och … den första snön. Våta vägbanor har frusit till med blixthalka som följd. Nu går vi också tillbaka till normaltid. Sommaren känns avlägsen. Nu får vi ta med oss oktobers granna färger på näthinnan och gå vidare mot november.

I oktober blir det inte så många trädgårdsbilder. Blommorna börjar dra sig tillbaka. Men då kan man vandra i allas vår trädgård, inte dumt det heller.  Jag tog några sköna oktoberpromenader med kameran. Här kommer ett urval bilder och med dom säger jag … farväl oktober 2010! Och då det mest är landskapsbilder bör dom nog förstoras för att över huvud taget synas.

De första bilderna är från en blåsig promenad den 3 oktober.  Molnen drog fram i en rasande fart och gjorde att ljuset skiftade. Det i sin tur gjorde att samma motiv blev olika. Kan inte bestämma mig för vilken av dessa två bilder jag gillar bäst. Tycker färgerna är lite mustigare i den övre men å andra sidan kom ett lönnlöv flygande lite lägligt i den nedre och gjorde att den blev lite intressantare …

När jag passerade en bro över ett litet vattendrag märkte jag att det var höst på ena sidan bron …

… medan det på andra sidan fortfarande var nästan som sommar … en märklig känsla.

Lönnlöv är så vackra. Det här får mig att minnas när man fick samla lönnlöv i skolan för att göra hösttavlor.

Som ett förälskat par står dom där så nära varandra …

Den 9 oktober var det alldeles vindstilla. Tyvärr ville inte solen komma fram så tonerna blev lite grå. Men … jag tog ändå en hel hög med bilder där oktober speglar sig i vattnet. Här kommer några …

Den 16 oktober var det soligt och det gjorde att alla färger lyste. Vassen som speglade sig i vattnet liknade flytande guld …

En ensam bänk i drivor av fallna lönnlöv …

Glittrande vatten och silvriga vassvippor …

Och allt är ju inte bara sprakande rött … det kan ju vara blått också …

Det fick bli den sista bilden i mitt oktoberfarväl. Ännu är det ett par dagar kvar men på måndag är det november. Efter några dagars kyla med ner mot 5 minusgrader på nätterna är det nu milt igen och jag ska passa på att kratta löv i helgen. Dom ska placeras som skydd i rabatterna.

Ha nu en riktigt skön helg! Njut av de sista oktoberdagarna och glöm inte ställa tillbaka klockorna på lördag/söndag.

Detta inlägg publicerades i Höst, Oktober. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Farväl till oktober …

 1. Cathy skriver:

  Vilka underbara höstbilder! Gillar den blå med båten extra mycket. Vi har ju precis varit en långhelg i England och den här gången kom jag iväg till Castle Howard också. Tyvärr var det för sent för några trädgårdsbesök, nästan allt var utblommat och visset. Intressant att ha sett Castle Howard, det var mindre än man fått intrycket av på tv tycker jag. Men det kanske var för att man inte får gå i alla rum. Vi besökte Fountains Abbey på vägen ner mot Aintree och det var väldigt intressant. Där köpte Ron en liten keramikskål med riktiga små höstlöv inlagt i glasyren. Och så har jag varit på Aintree då, inte på Grand National förståss men i alla fall. Kul att ha varit. Vädret var lite upp och ner och ganska ruggigt. Ruggigast på hotellrummet i Manchester, där hade de minsann ingen värme inte. Fick linda in mig i en filt när jag satt på rummet och läste och tittade på tv när Ron åkte iväg på fotbollen. Dagen efter var det bara 4 grader kl 9 på morgonen. Hittade en fin affär full med konstnärsmaterial i alla fall, köpte några sketchblock på rea. Skönt med en liten ledighet men nog sista gången jag åker så sent som i oktober.

  Ha en skön helg, det låter som om det ska bli fint väder.

  Kram, Cathy

 2. billan skriver:

  Jättefina höstbilder!
  Bilderna får mig att undra vilket som var ditt bidrag i Hasses fototävlig? Undrar om det inte är så att jag rent av ovetandes röstat på din bild…..
  Må så gott och njut av oktobers sista dagar!

 3. ÅsaV skriver:

  Wow, vad många härliga oktoberbilder du tagit! Du har verkligen känsla för komposition och färg! Nr 3 blev min favorit! När jag ser dina bilder inser jag hur mycket jag saknat Görans och mina skogspromenader med kameran. Inte en enda höstbild har det blivit för mig i år…

 4. Ulla skriver:

  Härliga höstbilder allihop, fast kanske jag ändå fastnar mest för bänken bland alla löven. En finstämd bild som verkligen uttrycker höstkänslan, både på gott och ont, mest gott dock 🙂
  Ja, nu väntar den nog värsta månaden av alla, November med mörkret. I december tänder man ljusslingor och adventsljus och ser fram emot julen, och då känns det lite roligare igen och ljuset börjar så sakteliga återvända.
  Ha det så gott!
  Kram Ulla

 5. Anita skriver:

  Cathy … så roligt att du också besökt Castle Howard. Själv tyckte jag det var pampigt för jag har inte sett TV-serien. Men jag har köpt den som DVD-box så i vinter ska jag se den. Den är ju klassad som den bästa engelska serien någonsin. Det verkar som om England också fått en släng av det kalla vädret som vi hade här. Och det verkar ju som om det var skönt ändå, även om vädret inte var det bästa.

  Billan … min bild var nummer 5 ”Innan stormen”. Den var tagen just den dagen då det var så stilla och allt speglade sig så fint i det stilla vattnet.

  Åsa … förstår att du saknat höstpromenaderna. Naturen är så speciell i just oktober. Men november kan också ha fina dagar. Hoppas du snart kommer ut på sköna promenader igen.

  Ulla … Visst är det så. Men det som är skönt med november när man är trädgårdsägare är att då är man oftast klar med allt som måste göras inför vintern och kan dra sig tillbaka och invänta ljusare tider.

 6. Ruben skriver:

  HÖST i kubik!!! Vilka fantastiska bilder!!!
  Ha det gott!
  /Ruben

 7. Susie Bloom skriver:

  Underbara bilder allihop!
  Den som dock dröjer sig kvar är bilden med löven och bänken. På något sätt visar den känslan av att sommaren verkligen är över och nu är det slutgiltig höst.
  Några av dom andra var kanske vackrare, men känslan i den bilden var så otroligt rätt.

 8. Eva skriver:

  Lilla kära syster, tack vare dina vackra bilder fick jag en härlig höstpromenad. 🙂 Jag fick tänka mig ljudet av lövprassel när jag gick förbi bänken, som ser så höstligt övergiven ut. Om ett antal timmar ses vi och får kramas och börja träna julsånger!
  Hälsa Thomas så gott!
  Kram
  Eva

 9. hasselmark skriver:

  Sköna bilder. Hösten när den är som bäst. Satt i dag och tittade ut genom fönstret när löven lämnade björken i tusentals vid varje vindpust. Har aldrig sett ett sådant lövfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s