De sista blå …

”De första blå …” brukar vara en gångbar rubrik på ett inlägg tidigt på våren och då är det de första blåsipporna man hittat i de soligaste backarna. Under den riktigt sena hösten brukar den blå fägringen mest bestå av höstastrar och några senblommande nävor men i år har jag fått njuta av en annan blå långblommare, floxen ”Paradise Blue”.

Jag har aldrig varit med om att den blommat så länge som den gjort i år. Den startade i mitten av juli och har sedan dess blommat oavbrutet. Det lustiga är också att den blivit blåare och blåare ju senare på säsongen det blivit. På sommaren har den ofta en lite blålila färg men de sista veckorna har den varit nästan himmelsblå.

Natten mot fredag kom säsongens första snö och när jag nu tittar ut genom fönstret så ser jag inget som lyser blått mot mig längre. De här bilderna tog jag den 16 oktober … ett minne av höstens sista blå …

Detta inlägg publicerades i Höst, Phlox Paradise Blue, Växtporträtt. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till De sista blå …

 1. Ruben skriver:

  Också här har floxen blommat länge i år, men inte på långa vägar så sent som hos dig. Väldigt vacker färg, särskilt nu på höstkanten (tror jag … men blåLILA är inte så dumt heller …)
  Ha det gott!
  /Ruben

 2. Claus skriver:

  Vackert med det blå in i det sista på säsongen. Ha en bra söndag, Anita

 3. ÅsaV skriver:

  Åh, vad vackra de två översta bilderna är! Jag tittar och njuter! Härlig att ha lite blomsterfägring så sent inpå hösten.

 4. Anita skriver:

  Ruben … då är det så alltså … floxen har blommat ovanligt länge i år, inte bara hos mig. Jag älskar Paradise Blue i alla dess skepnader. Och så doftar den så otroligt gott. Nästan lite viol.

  Ha det gott du också!

  Claus … ja det blå har verkligen lyst mot de sprakande oktoberfärgerna i en skön kontrast. Nu vräker regnet ner och fördelen med det är att snön i varje fall försvinner.

  Ha en bra söndag du också!

  Åsa … ja du vet ju att mitt hjärta klappar lite extra för blå blommor 🙂 Och du, jätteskönt att du är tillbaka igen.

  Ha det så gott!

 5. Susie Bloom skriver:

  Jag tror att dom flesta gillar blå blommor – och dom här floxen var underbara – kanske för att det är ganska ovanligt. Alltså riktigt blå, dom blålila är också fina men kanske inte eriktigt lika eftertraktade. Det finns ju ganska många av dom! I alla fall i min trädgård!!

 6. nilla|utanpunkt skriver:

  …och som vanligt är dina bilder paradisiska. Ha det gott.

 7. Ulla skriver:

  Så härligt blå den är floxen. Det kanske har med temperaturen att göra att den skiftar i färg? Underbara bilder, hur som helst.
  Ja, det är allt i tidigaste laget med snö, ingen här ännu dock. Hoppas det dröjer 🙂
  Mitt bloggande går lite trögt just nu, en envis förkylning gör väl sitt till, men jag har inga planer på att lägga av.Nu nöjer jag mig med en blogg i fortsättningen 🙂
  Tusen tack också för dina kommentarer!
  Ha det så gott!
  Kram Ulla

 8. Anita skriver:

  Susie … ja blå blommor är vackra. Den här sorten har en liten dragning åt lila (i varje fall på sommaren) men jag ser den som blå för den blå färgen är definitvt dominerande.

  Nilla … tack för dina fina ord …

  Ulla … ja kanske det har med temperaturen att göra, eller ljuset, eller kanske jorden. Den kanske får ett lägre ph-värde på hösten och kanske blir då floxen blåare.

  Trist med förkylning, hoppas att du kryar på dig snart. Här har det regnat hela dagen och dom har hotat med riktig halka ikväll, inatt och i morgon bitti. Det är en jobbig tid nu.

 9. Madame C skriver:

  Den blå floxen ska genast noteras och införskaffas. Har ibland lite svårt för flox, men den här var helt fantastisk!!! Tack!
  Ha det gott,
  Charlotta

 10. Liane skriver:

  Härliga bilder, så vackert med litet blått. Någon halka har vi ännu inte fått till ön än men en massa blåst, regn helgen har varit väldigt blöt, blåsig.

 11. Eva skriver:

  Åh blått som är en av mina favoritfärger kära lillasyster, som du vet! 🙂 🙂 Du har lyckats fånga den så vackert! Idag lyser solen från en nästan klarblå himmel (det finns lätta slöjmoln ovaför taken här på Kungsholmen). Igår regnade det intensvit och idag var marken frostnupen. Det var halt på sina håll!
  Den här veckan är en riktigt höjdare, för jag får träffa dig tre gånger och min andra lillasyster två gånger! 🙂 🙂 🙂
  Kramar
  från storasyster.

 12. Anita skriver:

  Charlotta … jag lovar att den här floxen kommer du att tycka mycket om. Både färgen och framförallt doften.

  Liane … vi har haft riktigt kallt några nätter men ikväll har det börjat regna och blåsa. Det verkar som om vi går mot mildare väder igen. Hoppas du har det bra på ön.

  Eva … jodå, jag vet så väl att du älskar blått ;)Igår sjöng vi körsånger och imorgon ses vi igen och ska sjunga Mamma mia … och på lördag körframträdande … ett himla sjungande. Men oj så roligt. Och i nästa vecka är det dags att börja träna julsånger igen. Vi ses imorgon 🙂

 13. billan skriver:

  Vad vackert med ditt blå så här en kall och grå oktoberdag.
  Jag har en vit flox som har blommat tills för ett par veckor sedan, men måste säga att din blå var vackrare….
  Må så gott!

 14. Anita skriver:

  Billan … jag har också en vit långblommare men den blå är min favorit.

  Må så gott du också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s