Chili, fototävling och höstjobb i trädgården

Chili har blivit en nyfunnen passion hos mig. Det är Billan med bloggen Aurora Borealis som inspirerat mig. Hon har många olika sorter och tipsar på sin blogg om förvaring och också vad man kan använda den till. Titta gärna in till  henne. Hon skriver om väldigt mycket annat trevligt också.  Själv har jag bara en sorts chili och den heter ”Fish”. Den har gett rikligt med skörd så jag kommer att ha chili ett bra tag framöver. Men nästa år kommer jag att satsa på flera olika sorter. Längtar redan efter att kolla frökatalogerna.

Så vill jag påminna om att Slottsträdgårdsmästaren återigen har en fototävling. Han brukar ha en tävling i november men i år så gäller det att fånga oktober på bild. Så grabba kameran och gå ut i den vackra månaden oktober och ta en bild och skicka in till hans tävling. Oktober har mycket att bjuda på i form av färg. Och inte bara gult, rött och orange utan även knallblått.

Annars har det varit trädgårdsarbete idag. Jag har tömt dammen, gjort rent den och täckt den inför vintern. Kändes lite tidigt men det blir så himla kallt om fingrarna om man väntar för länge.

Och trots att senhösten närmar sig så blommar fortfarande mycket i trädgården, t.ex. som på bilden nedan, rudbeckian Prairie Sun.

Och idag har jag kastat alla tomatplantorna. Dom hade gjort sitt och gett oss tomater under hela sommaren och långt in på hösten. De som hängt med längst var Houndreds of Thousands. En väldigt speciell tomat, en ampeltomat som gav massvis med små, små tomater. Man äter dom som godis. Kul att ha prövat men jag tror inte att den får vara med nästa år. Dom var svårplacerade. Revorna blev väldigt långa och man skulle verkligen behövt hänga dom högt och det hade jag inte möjlighet till. Trots att jag haft dom på pidestaler så har revorna legat på marken. Idag skördade jag de sista innan jag slängde dom. Det var som att plocka röda vinbär.

Nu börjar klockan dra iväg mot 22:30 och det är dags att ta sig en dusch och gå och lägga sig så man hinner sova några timmar innan det är dags att gå upp igen.  Jag såg på termometern att det är nästan noll nu så inatt blir det frost.

Ha en skön oktobervecka 🙂

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Höst. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Chili, fototävling och höstjobb i trädgården

 1. nilla|utanpunkt skriver:

  Underbar chillibild!! Ha det gott.

 2. Ruben skriver:

  Håller med dig, det är lika bra att försöka göra så mycket som möjligt i trädgården nu, innan det blir kallare! Härlig bild på oförtröttliga rudbeckior!
  Ha det gott!
  /Ruben

 3. Madame C skriver:

  Intressant att hör vad du tyckte om den lilla tomaten ”HoT”. Tror jag hoppar den nästa år efter din beskrivning…
  Ha det gott,
  Charlotta

 4. Cathy skriver:

  Vilken häftig randig chili! Jag har också chili så jag kan sälja 🙂 har torkat det mesta och malt en hel del i kaffekvarnen (tänk på att skölja ur ordentligt innan ni mal kaffe sen 🙂 det missade jag en gång). Har fått hem frökatalog från Plants of Distinction och en från något ställe som säljer både frö och plantor av paprika och chilis.
  Jag har börjat rensa i trådgården men den här helgen blev det tyvärr inget trots det vackra vädret. En rejäl förkylning satte p för det. Nu är jag på bättringsvägen så kanske det kan bli lite under veckan.
  Ha en skön vecka.
  Kram Cathy

 5. Liane skriver:

  Vilken härlig chili med olika färger. Nu är det vackert ute, inatt för första gången så hade även frosten kommit till oss som tur är så har dom flesta krukorna fått komma in men några stod kvar så jag måste få in dom inom kort.

 6. Åsa S skriver:

  Vilken häftig chili-frukt. Lycka till med flera sorter nästa år.
  Kram Åsa

 7. billan skriver:

  Oj vad fint du skrev om min blogg, tackar och bockar!
  Klart du ska odla fler sorter kommande säsong. Min fishpepper har precis börjat skifta färg. Jag förlorade flera veckor i våras när vi målade om växthuset…..
  Vilka härliga färger i dina höstbilder, det blå är blåare än blått!
  Jag blir lite nyfiken på motivet under tomatskålen, ser jättefint ut. Må så gott!

 8. Anita skriver:

  Nilla … tack och ha det gott du också 🙂

  Ruben … såg just att det ska bli -4 på lördag. Jag är glad att jag tömt dammen.

  Charlotta … ja det var roligt att ha prövat på HoT men nästa år satsar jag på andra tomater.

  Cathy … så du är också chilifantast. Jag har ju sett att du ibland visat chilibilder men visste inte att du hade sådana mängder. Chili ”Fish” kan jag rekommendera om du inte prövat den.

  Liane … ja ”Fish” har frukter som ser ut lite hur som helst, i varje fall hos mig. Och väldigt vackra grönvita blad.

  Åsa … ja nästa år blir det många sorter.

  Billan … motivet under tomatskålen finns på bordstabletter som jag köpt i York. Det är typiska engelska motiv på ”cottages” omgärdade av prunkande trädgårdar. Jag kanske vid tillfälle får visa upp dom på bloggen. Dom är verkligen jättefina.

  Tack alla för att ni tittade in. Idag stormar det ordentligt här och jag är glad att jag inte är ute på sjön. Så ikväll blir det en rykande het sparrissoppa med ett glas vitt vin … eller två 🙂

  Ha det gott!

  /Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s