Tacksamma Rozanne …

Som det redan skrivits om på många bloggar så har man nu fastslagit att de två nävorna ‘Rozanne’ och ‘Jolly Bee’ har så lika DNA att dom skall säljas under samma namn i fortsättningen. Och det blev ‘Rozanne’ som avgick med segern, då den introducerades först, år 2000.  ‘Jolly Bee’ introducerades år 2003 och enligt en artikel i RHS tidning ‘The Garden’ så har dispyten om namnet pågått sedan dess.

Rozanne föddes i en frösådd planta som hittades i trädgården hos Rozanne Waterer i Somerset, England. Korsning mellan G. himalayense och G. wallichianum ‘Buxton’s Variety’ (källa Ulla Hårde).

Jolly Bee härstammar från G. wallichianum ‘Buxton’s Variety’ och från G. shikokianum var. yoshiianum, en sort från södra från Japan (källa RHS tidning ”The Garden”).

‘Jolly Bee’ hann jag aldrig köpa men förra sommaren hamnade ‘Rozanne i min trädgård. Hon har blivit en verklig favorit, mycket för att hon blommar så länge och så är hon ju vacker också. När allt annat vissnat … då kastar fortfarande ‘Rozanne’ ut sina långa revor med sina vackra blå blommor med vitt öga och röda ”penseldrag”.  Förra året blommade den ända in i november. Jag hoppas jag får njuta lika länge av ‘Rozannes’ blå blommor i år. Så vill ni ha en näva som blommar rikligt och länge så kan jag rekommendera ‘Rozanne’.

Detta inlägg publicerades i Växtporträtt. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Tacksamma Rozanne …

 1. Slottsträdgårdsmästaren skriver:

  Så det kan bli! Själv har jag Jolly Bee i parken men jag får väl börja kalla den Rozanne nu i stället. Oerhört vacker är den i varje fall!

 2. Anita skriver:

  Slottsträdgårdsmästaren … ja man får ju se det positiva i det hela. Nu behöver du ju inte köpa Rozanne … hon finns ju helt automatiskt i parken hos dig. Och söta Jolly Bee … frid över hennes minne. Synd att en näva med ett så fint namn inte längre finns kvar.

 3. hasselmark skriver:

  KANON! Tackar för den utredningen

 4. Ulla skriver:

  Vi hade nävor i vår tidigare koloniträdgård, men vilken sort, det har jag ingen koll på alls 🙂
  Härliga blommor är det i alla fall. Vacker färg och ådring på din näva. Hoppas du får njuta av den lika länge i år.
  Kram Ulla

 5. Ruben skriver:

  …. och jag som hade bestämt mig för att ‘Jolly Bee’ var ett roligare namn!! Nu får jag nog tänka om!!
  Ha det gott!
  /Ruben

 6. Eva skriver:

  En underbar näve nävor kära lillasyster! Och blått som är en av mina älsklingsfärger! Dina frestande (kakafatet), ljuvligt söta (kattungen) och vackra (resterande) bilder från Normandie gör mig helt betagen!! Jag måste lära mig ta bilder. Som det är nu är det bara tur om bilderna blir något att titta på. 🙂
  vi fick en dryckesvisa att träna på och vi frågade oss när vi ska sjunga den, eftersom de två framträdanden som är på väg att bokas, båda tar sitt avstamp i kyrkan! 🙂 🙂 God All mighty har återkommit och sedan får vi se! Hoppas vi ses i morgon, kära lillasyster!
  Hälsa Thomas så gott!
  Kram
  från storasyster

 7. Cathy skriver:

  Så vacker! Jag köpte frö från Plants of Distinction för flera år sedan för en näva som heter Midnight blue och den påminner om Rozanne. Blommar också ganska länge och kommer om när man klipper ner den, så jag har fortfarande ganska många blommor på olika håll. Har också en liten näva med rosa blommor som är flitig. De kommer tidigt och blommar länge, sprider sig också ganska bra.
  Kram Cathy

 8. Britt skriver:

  Skriver till henne på min vill ha lista//Britt

 9. Anita skriver:

  Hasselmark … ja nu vet vi att det är Rozanne som gäller.

  Ulla … ja ibland vet man inte vilken sort man har. Men just Rozanne minns jag, gillade namnet och att den var blå.

  Ruben … det är synd att inte Jolly Bee får finnas kvar för visst är det ett härligt namn.

  Eva … jag vet att du tycker om blått .. och rosa .. och lila 😉 Då får jag försöka leta upp Almighty God tills imorgon då.

  Cathy … Midnight Blue … det var ett vackert namn på en näva. Många är nog snarlika. Men det är ju inte bara färgen på blomman som avgör. Blad, växtsätt, hur länge dom blommar mm avgör ju också. Hoppas du får njuta länge av dina nävor. Det låter fint med den rosa som blommar så länge.

  Britt … jag tror inte du kommer att ångra dig om du får in Rozanne i din trädgård.

 10. Susie Bloom skriver:

  Jag har båda och har ju konstaterat att det är samma, men det var väldigt intressant att få bakgrunden.
  Det är en otroligt härlig näva som när vi förra året råkade ut för ett extremt tidigt snöfall fortsatte att blomma. Den lysande blå blomman mot den vita snön var en otrolig upplevelse!

 11. Anita skriver:

  Susie … jo jag såg din undersökning på din blogg … att dom var identiska. Det låter ju helt fantastiskt att den fortfarande blommade i snön. Förstår att det måste varit en magisk upplevelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s