Pyramidabel odlarglädje …

Här rivs inga pyramider, här används dom för odlingsändamål. Jag är väldigt nöjd med min odlingspyramid som jag köpte i januari på Willab.

Den 31 januari sådde jag chili och tomat i min pluggbox. Allt tog sig väldigt bra och den 6 mars var det dags för omskolning och i pluggboxen finns nu en ny omgång frön (diverse olika sorter sommarrudbeckia). I bakgrunden syns förresten två av tomatplantorna, Sungold. Till min belåtelse kan jag också konstatera att rudbeckiorna grott fint.

Den 6/3 var det också dags för omskolning av mina vita Svartöga som jag hade sått den 5 februari i rootrainers. Dom hade nog kunnat vara kvar där ett tag till men jag var så himla nyfiken att se hur rötterna utvecklats. Dom såg jättefina ut och efter omplanteringen har dom tagit sig väldigt bra och jag har nu toppat flera av dem. Jag har nu köpt flera sorters luktärt som jag ska så i mina rootrainers. Luktärt behöver ju gå djupt med rötterna så jag tror att det blir idealiskt.

Tre sorters tomater har jag. Sungold, Hundreds & Thousands och Tiny Tim.

Den som heter Hundreds & Thousands är en ampeltomat som ska ge väldigt riklig skörd. Jag köpte fröna från Rara Växter och här är en bild och lite text om dom.

Än så länge är det långt kvar tills man får njuta av egna solmogna tomater. Men om man gnuggar lite lätt på bladen … ja då doftar det tomat.

Och även om jag får köpa tomaterna än så länge så kan jag i varje fall avnjuta dom med färsk basilika på rågbröd. Det är min favoritmacka som jag äter varje morgon. Imorse blev det dessutom en ostmacka med egenodlad kryddkrasse. Inte fy skam det heller.

Andra frön jag sått är brysselkål, klockranka, akleja ”Clementine White”, glansmalva ”Alba” (den som är på framsidan på Impectas frökatalog) och Codonopsis pilosula (Dang-Shen eller ”Fattigmans Ginseng” som den också kallas).

Allt jag har sått har grott, till och med perennerna. Om ett par veckor åker det mesta ut i uterummet för att ge plats åt fler odlingar i pyramiden. Så därför är det ingen överdrift att säga att … odlarglädjen är pyramidabel 🙂

Detta inlägg publicerades i Fröer, Frösådder. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Pyramidabel odlarglädje …

 1. billan skriver:

  Wow, vilken bra sak! En sådan borde jag nog skaffa till nästa säsong.
  Mackorna ser riktigt mumsiga ut, men Anita jag ser att dom ligger på en bit hshållspapper:) Du har väl inte börjat slösa på pappersrullarna?……
  Vilken lycka att kunna äta första lunchen i uterummet, helt klart värt att fira med ett glas vin.
  Må så gott!

 2. billan skriver:

  Glömde bort att berätta om fishpeppern. Förra året var första gången för mig att så den, tog lång tid på sig och mognade sent. Men gav en jätteriklig skörd, och god var den.

 3. Anita skriver:

  Billan … nu får du mig att storskratta 🙂 Jag undrade just om någon skulle se hushållspapperet. Kan meddela att det är från den första rullen vi fick i nyårspresent. Och vi planerar att den ska räcka mars ut. Och hushållspapperet mackorna ligger på … det använder jag varje dag, om jag inte slaskar ner det förstås. Då tvingas jag ju ta ett nytt 😉

  Kul att höra om fish pepper. Den växer verkligen långsamt men då vet jag att det är så den uppför sig. Det ska bli så spännande att se om jag lyckas med den. Jag vårdar mina små plantor som om dom vore mina små barn.

  Må så gott du också!

 4. Spirande grönt skriver:

  Det ser ut att växa så det knakar hos dig:) Skoj!

  Ha en fin söndagkväll

  Rebecca

 5. Anita skriver:

  Rebecca … jo det gör det. Man ser för varje dag hur det växer. Tur man tar bilder, annars skulle man inte komma ihåg hur dom såg ut för en vecka sedan.

  Ha en fortsatt fin söndagskväll du också … och en fin vecka!

 6. nilla|utanpunkt skriver:

  Egenodlade tomater är rent godis! Särskilt körsbärstomater. Jag skulle allt behöva en sån där pyramid, vet bara inte vart den skulle få plats…

 7. Ruben skriver:

  Dina sådder ser jättefina ut!! Till sommaren blir det garanterat tomat på mackan! Mums. /Ruben

 8. andré skriver:

  Ja, de är fina de där pyramiderna. Jag har sneglat på dem, men inte slagit till (än). 🙂

 9. Ulla skriver:

  Oj vad det växer hos dig! Dina frösådder ser jättefina ut. Mina tomater har precis kommit upp men mina klockrankor dröjer. De har snart stått i 3 veckor nu men inga livstecken syns ännu.
  Krasse odlar jag också, det är gott och sprider en härlig frisk doft i köket när man klipper dom på
  mackan 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram Ulla

 10. Barbro skriver:

  Den där såpyramiden ser suverän ut.
  Inte skulle man ha något emot en sån.

  Jag har beställt och nyligen fått tag i många fina små frön. Nu gäller det bara att peta ner dem i jorden också. Jag brukar sätta några tomatfrön också. Har bara ett kallväxthus så det är lite chansartat att sätta ut tomatplantor där. I alla fall uppe hos oss, i zon VII. Men det är roligt när det lyckas.

 11. Anita skriver:

  Nilla … ja dom tar ju lite plats, pyramiderna. Som tur är har vi ett litet rum (egentligen gästrum) som jag under vårvintern använder för mina frösådder. Man kan ju egentligen kalla frösådderna för gäster också … dom är ju bara på tillfälligt besök innan dom drar vidare mot uterummet.

  Ruben … ja till sommaren blir det inte bara tomat på mackan. Då hoppas jag kunna äta solmogna tomater som godis.

  André … jag tycker du ska slå till. Dom är väldigt praktiska.

  Ulla … mina klockrankor grodde efter bara någon vecka. Men jag har dom ju inomhus där det är ca 20 grader. Har du dina i uterummet kanske dom tar längre tid att gro. Jag håller tummarna för att dom kommer upp snart så du får njuta av de vackra klockorna i sommar.

  Barbro … visst är frötider härliga tider. Förstår att det kan vara vanskligt med de små plantorna i växthuset uppe hos er. Till och med här är nätterna kalla fast vi är i mitten av mars. Lycka till med dom.

 12. Catharine skriver:

  Oj vad fint och vad flitig du varit. Jag har bara sått chilifrön ännu i år. Och häromnatten när det var kallt glömde jag ta in dem från uterummet, där blir det inte frost men kanske det var ner till 4 grader eller så. Då hängde de med huvudet allihop och jag trodde det var kört. Men de piggnade till när solen och värmen kom sen under dagen. Känsliga små själar de där chillisarna. Jag sådde luktärt i roottrainers förra året. Det funkar sådär tycker jag, svårt att veta vilken jord man ska ha så att rotklumparna håller ihop. Såjorden jag använde var nog för lös så man fick vara jätteförsiktig när man öppnade och skulle plantera.
  Inatt var det svinkallt igen och det ser ut att bli ännu en kall natt. Nu vill jag verkligen ha vårvärme.
  Ha en bra vecka.
  Kram Cathy

 13. Britt skriver:

  Tror att det växer så det knakar. praktisk hylla//Britt

 14. Madame C skriver:

  Oj, vad fint det ser ut hos dig. Avundas din lunch i uterum. Drömmer om uterum… Fortsatt god lycka med sådderna!
  Charlotta

 15. ÅsaV skriver:

  Oj, oj… flitiga Lisa borde du kallas! Så mycket du har på gång. Man ser verkligen att det är ett jätteintresse! 🙂

 16. a home far away skriver:

  Åh vilken känsla det måste vara att få sätta igång o odla!

  Ha en fin dag
  Kram Gunilla i Singapore

 17. Anita skriver:

  Cathy … nu kommer några dagar med mildväder, hoppas det tar på snön. Jag har vanlig planteringsjord i mina rootrainers och det fungerade jättebra. Det var bara att ta hela plantan och flytta över den tilll krukan. En variant, som jag prövat med vanliga krukor, är att ha 2/3 planteringsjord och 1/3 såjord överst. Då rötterna vuxit till sig i den fattiga såjorden så letar dom sig neråt och då kommer dom ner till den lite mer mustigare jorden. Det brukar funka.

  Britt … jo jag kan nästan höra hur det knakar i mitt blomsterrum 🙂

  Charlotta … ja jag hoppas att det ska bli lite luncher i uterummet i helgen. Dom har lovat milt väder.

  Åsa … jätteintresse är bara förnamnet. Jag har redan börjat planera nästa sommars perenner som jag ska så i höst 🙂

  Gunilla … det är en underbar känsla. Det är det som gör att man står ut med vintern. Jag såg på din blogg att även du får vårkänslor trots att det är varmt och skönt i Singapore.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s