Tack matte …

Jag känner mig som en matte till alla ”mina” fåglar i trädgården. Dagligen ger jag dem mat. Det är extra viktigt en kall vinter som denna, jag vill ju så gärna att dom ska klara vintern och få uppleva våren tillsammans med mig.

Varje dag lägger jag ut frukthalvor under ett av äppelträdet till koltrastarna … eller rättare sagt, en koltrasthanne. Jo så är det. En stolt hanne har bestämt sig för att han har ensamrätt över all mat.  Han väntar varje dag tills jag lagt ut maten och så fort jag har gått in och stängt dörrarna efter mig så flyger han ner till maten och börjar äta. Ofta så sitter det också en hona i trädet. Hon försöker sig på att äta av äpplena men blir alltid bortmotad av hannen. Jag tycker så synd om henne. Kanske måste jag börja sprida maten till fler platser.

Gårdagen bjöd på ett rejält snöoväder och imorse så låg det en halv meter snö mot uterumsdörrarna så jag fick börja dagen med att skotta i flera timmar. När jag var klar så var det dags att lägga ut ny mat. Jag hann inte mer än lägga ner äpplena så kom honan och satte sig vid mig och började äta. Hon var inte ett dugg rädd för mig utan åt med god aptit. Hannen satt och sneglade i trädet men tordes inte dit så länge jag var där. Det var precis som om hon kände på sig att jag kunde hjälpa henne att få med lite av maten. När hon ätit klart satt hon kvar en stund, mätt och belåten. Och hon tittade på mig och nog hörde jag väl rätt när jag hörde henne tyst viska (så att inte den glupska hannen skulle höra henne) … tack matte …

Detta inlägg publicerades i Allmänt, Fåglar. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Tack matte …

 1. Liane skriver:

  Det är synd om djuren nu som har så svårt att hitta mat. Det känns alltid bra att ge en hjälpande hand til ldom små. Vilka vackra bilder du tagit.

 2. andré skriver:

  Ja, det kanske är en bra idé att sprida ut maten lite- han kan ju inte vara överallt samtidigt!

 3. Catharine skriver:

  Oh så fint, vilka gulliga bilder. Och jag är säker på att hon tackade dig. Vi har ganska många högar med frön och annat och vi brukar ha 11 koltrastar ibland plus alla andra mindre. Äpplena har de börjat hitta nu och potatis som är kokt – det är mumma det.
  Nu hoppas vi verkligen på snöuppehåll och vår snart.
  Kram Cathy

 4. Spirande grönt skriver:

  Alla koltrastar önskar sig nog en egen matte med fickorna fulla av äppelhalvor:)

  Rebecca

 5. Prästgårdseva skriver:

  Ja, det är tydligt, att våra bevingade vänner har det svårt i vinter. Hos oss har en koltrast lierat sig med fasanerna medan de stora ”bråkstakarna” är grönfinkarna och kajorna. Så fort någon av dessa dyker upp vid vår servering blir det ett liv och ett kiv. Faktiskt ganska underhållande att titta på och vi försöker ju se till, att det finns mat till alla.
  Eva

 6. billan skriver:

  Det är synd om våra vänner djuren denna kalla och snörika vinter.
  Vilken tur att honan vågade sig fram, och vilken lycka att även hon fick bli mätt och belåten:)
  Kan de bli bättre än en snäll matte som bjuder på frukt??? Tror inte det…..:)
  Hoppas på en snöfri och mildare vecka, må så gott!

 7. Britt skriver:

  Det är tur att de får lite mat annars har de det tuft just nu//Britt

 8. Anita skriver:

  Tack för era kommentarer. Inatt hade vi -23,2 som kallast. Imorse gjorde jag iordning flera nya utfodringsställen där jag la rejält med mat. Nu hoppas jag att dom hittar de nya ställena så alla som bor i min närhet kan äta sig mätta.

  //Anita

 9. Barbro skriver:

  Denna bistra vinter är det tufft för många. Allra minst för fåglarna.

  Nu har vi ju inte några andra fåglar än titor, talgoxar och domherrar här. Ibland även björksiskor. Men det är viktigt fåglarna kan finna mat.

  Vi lägger endast ut solros och hampfrö för det är det enda som dessa fåglar äter. Naturligtvis sitter en och annan talgoxe även på talgbollen och fet-bitar som vi hängt upp.

  Koltrasten är en vårfågel här. Syns ibland under mildare perioder även vintertid.

  Igår hade vi -38 grader på morgonen. Idag nästan -10 och sol.
  ”Nästan vår-eller?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s