10 cm mellan vinter och vår

Jag har faktiskt tre årstider inom några få stegs avstånd. I varje fall  med lite fantasi.

Ute har vi den bistra verklighetens årstid, vintern. Den biter sig fast men därute under snön, där det sticker upp en blompinne, står mina krukor med rudbeckior,  Echinacea x hybrida ‘Paradiso’, för att stratifieras.

Om dom kommer upp kommer dom att se ut som på följande bild som jag lånat från Impecta där jag också köpt fröerna.

Bara ett par steg från snödrivor och rudbeckiornas viloplats i snön finns  glasdörrarna som leder in till våren i uterummet. Därinne börjar änglatrumeterna skjuta nya skott, hortensian börjar bli riktigt grön, kamelian blommar och min nerium är full med knopp. Visst är det märkligt att det kan vara bara 10 cm mellan vinter och vår …

Och inomhus har jag ett sommarrum där planteringspyramiden står med fröodlingar som börjar spira under det artificiella sommarljuset från växtbelysningen.

Ibland undrar man hur länge all denna snö kommer att ligga kvar i vår. Jag funderade på hur det såg ut två månader framåt, alltså den 10 april, förra året. Två månader är ju inte så lång tid … Kollade om jag möjligen tagit några bilder just den dagen, för ett år sedan. Och det hade jag. Och då var det vår i Stockholmstrakten. Backarna lyste blå i vårsolen.

En liten närstudie …

Och finns något härligare än att se knoppar som
börjar spira i grönt …

Ja trots att jag är priviligierad och kan vandra mellan tre årstider så finns det inget som går upp mot den riktiga våren. Kära vår, tveka inte för länge, det gör inte alls så ont när knoppar brister.

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till 10 cm mellan vinter och vår

 1. Ulla skriver:

  Jaa, man längtar verkligen till våren nu, nu kan vi det här med vinter 🙂
  Härligt att se det spira i ditt miniväxthus i alla fall.
  Blåsipporna lär nog dröja i år. Förra året syntes de första i slutet på mars, så blir det nog inte i år.Jag har sått mina klockrankor och hoppas att de ska ta sig fint 🙂
  Må så gott i väntan på våren!
  Kram Ulla

 2. Catharine skriver:

  Ja, nog har vi haft nog av snö och kyla nu. Inatt hade vi nästan -15 som kallast och det var fortfarande -8 kl 9 imorse. Idag är det mulet också. Koltrastarna har hittat hit i massor, det sitter en liten hona under fönsterblecket utanför kontoret, vi har en sån där rundad klätterställning för vinrankan där, antar att det är lite mer skyddat just där, eller så har hon blivit uppjagad dit. De är ganska bitchiga de där koltrastarna.
  Hoppas på en solig helg i alla fall.
  Kram Cathy

 3. Spirande grönt skriver:

  Vacker liten närstudie! Man kan känna hur vårsolen värmer kinderna:)

  Rebecca

 4. Liane skriver:

  Nu längtar man verkligen efter våren efter en så lång, envis vinter. Härligt att det börjar spira så smått hos dig, att få kunna tjuvstarta våren lite med änglatrumpetens blad.

 5. Camellia skriver:

  Hur läckert som helst. Har du bara en glasruta, annars ouppvärmt i uterummet? Eller har du lite halvfart därinne? Härligt hur det gror också! Lycka till med de små liven.

 6. Anita skriver:

  Ulla … jag sådde mina klockrankor 3/2 men dom har inte grott ännu. Däremot har den vita glansmalvan och det vita svartögat, som jag sådde senare, börjat gro. Det är spännande att varje dag kolla frösådderna 🙂

  Cathy … jag har just varit ute och gett fåglarna mat. Vi har en koltrasthanne som har bokat in sitt revir hos oss verkar det som. Så fort det kommer någon annan koltrast så är han där och motar bort dom. Ändå lägger jag ut så mycket mat att det räcker till många.

  Rebecca … ja vårkänslor får man när man håller på med sina fröer och växter. Och man kan ju fantisera när man står under växtbelysningen att det är vårsolen som värmer kinderna 🙂

  Liane … ja änglatrumeten får fler och fler blad. Och ännu inga löss, peppar peppar, men jag ska försöka få tag i Provadopinnar som förebyggande åtgärd. För lössen brukar komma förr eller senare.

  Camellia … det beror helt på hur kallt det är ute. Ca 5 minusgrader går bra utan extra värme men den här vintern har jag varit tvungen att ha elementet igång så gott som hela tiden. Men det går på termostat så när det blir mildare ute så är det inte igång. Ca 8-10 plusgrader är det annars därinne nu. Idealiskt för växterna.

  En härlig helg önskar jag er alla 🙂

  //Anita

 7. Mona k skriver:

  Ja visst längtar man oerhört just nu men det blir nog vår i år också, fast det kommer att ta tid, det är jag säker på. Härliga bilder både på dina krukväxter och blåsippan, den är underbar.
  Kram och ha en skön helg!

  Mona K

 8. Vilket härligt inlägg…
  Var tid har sitt och jag gillar vintern varannan dag och längtar varann.
  Fin blåsippsbild
  Annika

 9. Eva, syster skriver:

  Att några knoppar ska brista inom de närmaste veckorna känns väldigt långsökt, allra käraste lillasyster!
  Utanför fönstret faller ett ganska ymnigt snöfall. Det är lördag och nu är 21:a vinteros vederbörligen invigt och nu är det sport som gäller för hela licensavgiften i ca 14 dagar framåt dessutom mitt i natten! 🙂 Undrar hur det går med ”biorummet” och om det blir några exivilibristiska övningar i ”Clime every mountain” framöver. Det är nästan så att rösten spricker vid blotta tanken! 🙂 Men samtidigt spricker ansiktet upp i ett stort leende vid blotta tanken på att få sjunga ”Sound of Music” tillsammans med mina två favoritsystrar! 😉 🙂 🙂
  Hälsa Thomas så gott och jag hoppas ni får en riktigt skön helg! Saknar er och vår matlagning!
  Kramar från storasyster, Kjell och Nessie

 10. Anita skriver:

  Mona … idag snöar det hos oss igen. Men som du säger, det blir ju vår i år också, det vet man i varje fall säkert 🙂

  Annika … jo man kan ju inte göra något åt vintern så det gäller att ”gilla läget” som det heter. Tids nog kommer våren och det är ganska skönt att längta efter något också 🙂

  Eva syster … biorum är väl att ta i men nog ska vi väl försöka oss på att få lite ljud i Sound-of-music-sing-a-long-skivan (vilket långt ord). Jag längtar också till att få äta den traditionella västerbottenspajen och sedan fortsätta med ostbrickan och att få brista ut i såååång tillsammans med mina systrar. Jag säger bara en sak … ”Climb every mountain” 😉

 11. Hej Anita!

  Ja, i dessa tider är detta en relevant fråga ”Hur länge ska snö och vinter råda”? Ett litet tips om dess svar kan vara att hålla ögonen på den 22 februari, vilken är nästa måndag. Den 22 feb nämns som ”Peder Katt-dagen”. Bondepraktikan säger att ”som Peder Katt lägger sin hatt blir vädert till Vårfru natt”. Med andra ord är det kallt nästa måndag kommer det att vara kallt åtminstone t.o.m. den 22 mars dvs till vårdagsjämningen… Håll ut!

  Ha det gott!
  från Yvonne

 12. Barbro Bäcklund skriver:

  Lyckliga dig som ens ser var du satt dina blompinnar i jorden. Här är de under snön för länge sedan.
  Jag tycker också mycket om att se knoppar spira men har inget sån´t där uterum som du beskriver. Det måste ju vara jättemysigt!
  Mina sådder från året innan har jag gömt under massor av hö och frigolit inne i mitt kallväxthus. Jag är rädd att råttorna annars gör processen kort med dem, det har hänt förr. Vi får väl se fram i april, hur de klarat den bistra vintern därinne.

 13. Åsa S skriver:

  Kära storasyster,
  Tänk när våren äntligen är här, så underbart. Jag skrev en kommentar på ditt 3:e inlägg om Månskenslandet om min längtan efter Klosterliljorna. Nu har vi hastigt och lusting bestämt oss för att flytta, måtte jag hinna se om dessa kommer upp här vid radhuset! Som tur är har jag satt några lökar vid kolonistugan också. Tur är väl det. Här vid radhuset har jag en annan vit favorit, en enkel vit pion som doftar underbart, tyvärr kommer jag inte ihåg namnet. Jag tänker vara fräck och ta med mig den när vi flyttar, den kan alltid få en plats vid kolonin.
  Jag tror jag hinner se den underbara blåsippsbacken bakom oss innan flytten, din bild med blåsippor fick mig att längta.
  Ser fram emot vårt sing-a-longande någon gång under senvintern.
  Kram Åsa

 14. Catharine skriver:

  Ja milde himmel säger jag bara. Vi gick ut kl 7.15 ungefär i morse, jag och hundarna (husse är i England) och det blåste snålt och var -11. Fy, brr och man kan knappt gå annat än på cykelvägarna. Snön är så djup att jag sjunker ner till över knäna och det blir lite för jobbigt. Witchy försvinner nästan stackarn 🙂 Roscoe och hon gillar snön och är helvilda när de får springa fritt men till och med de vill ganska snabbt in igen. Vi eldar i kaminen för fullt. Nu vill jag INTE ha mer snö….
  Jag sådde några chili frön häromdagen i akvariet i alla fall. Och så har jag försökt mig på att sätta igång en surdeg 🙂 får se hur det lyckas. Jag ska försöka börja äta enligt LCHF alltså mindre kolhydrater och se ifall mina muskelspänningar kan ge med sig bland annat. Och då är det bra om man kan baka eget surdegsbröd eftersom bröd annars innehåller väldans massa kolhydrater (som blir socker som blir fett).
  Vi får hoppas det slutar snöa snart och börjar dagsmeja åtminståne, det är ju snart mars!
  Kram Cathy
  ps. försökte hitta den där såpyramiden du köpt från Willab på deras website men lyckades inte. Vad hette den exakt?

 15. Eva, syster skriver:

  Kära lillasyster!
  Det känns lååååångt till vår idag när snön dansar snoa utanför fönstret och vinden drar genom torra löv på en avenbok (tror jag det är) på baksidan. Snön tornar upp sig men än manshög! Jag undrar vart allt vatten ska ta vägen när snön väl börjar smälta. Dessutom är det kallt och vinden biter i kinderna. Vi väntar besök av Nöttestaborna, som har en haverera pump och inte har något vatten. Stackarna! Vi bjuder på fransk köttgryta och äppelpaj gjord på svenska äpplen. Det doftar ljuvligt i hela huset!
  Wilmer fyller 7 år i morgon och skulle ha kalas, men det blir flyttat! Det blir inte alltid som man har tänkt sig! 😉 Jag undrar om det här är den första vintrn av sex! 🙂
  Hälsa Thomas så gott och jag hoppas vi ses snart alla fyra! Februari är ju en tung födelsedagsmånad för oss, så då känns det som om vi måste få litet andrum innan mera trevliga aktiviteter drar igång.
  Kramar från
  storasyster, Kjell och Nessie

 16. Eva, syster skriver:

  Som vanligt har jag dragit ihop orden och uteslutet en del bokstäver, men du förstår ju ändå! 🙂 🙂

 17. monartic skriver:

  kom just hem från en mycket vintrig promenad, snön ligger i riiiiiiiiiklig mängd, gick förbi ett hus där det såg ut som att trädgården under snön ägdes av någon som gillar att pyssla och så som du….tänkte i alla fall på just dig då jag passerade

  /Mona

 18. Anita skriver:

  Yvonne … men hu, den 22 är ju imorgon och dom har lovat riktigt, riktigt kallt i morgon bitti. Då får vi se om Bondepraktikan stämmer så att det blir kallt till den 22 mars.

  Barbro … jag håller tummarna att dina sådder klarat sig både från råttor och bister vinter.

  Åsa … jag tänkte faktiskt på dina klosterliljor när jag hörde att ni skulle flytta. Hoppas dom vid kolonien tar sig fint. Och jag hoppas att pionen kommer att trivas där också. Och snart ska vi planera in vår sing-a-long 🙂

  Cathy … den kallas för planteringspyramid, kanske därför du inte hittade den. Jag ska leta på Willabs hemsida, om jag hittar den ska jag skicka länken till dig.

  Eva … men stackars Nöttestaborna, havererad vattenpump låter definitivt inte kul. Har det möjligen med kylan att göra? Skönt att dom fick komma till er och få en härlig måltid att trösta sig med. Den lät ju för ljuuuuvlig.

  Mona … så roligt att du tänkte på mig 🙂 Det är som med min trädgård, jag vet att den ligger därunder all snön och väntar på mig men frågan är hur länge jag får vänta på att den kommer fram. Men … ”den som väntar på nåt gott” heter det ju.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s