Mingel med det vilda

Ibland kan man se sin trädgård som en populär klubb. Som en kritisk ägare och dörrvakt står man där och väljer vilka som får komma in och vilka som blir motade vid grinden. En del har inte ens behövt stå i kö för att få komma in utan har, av mig,  blivit invalda i klubben och fått ett eget stambord. Det är alltså stamgästerna.

Stamgästerna är ofta mycket vackra. Men också nyckfulla. Jag, som klubbägare, gör naturligtvis allt för att dom ska trivas och komma tillbaka år efter år genom extra service med god mat (jord, kompost och gödsel) och extra drinkar i form av vatten från vattenkannan eller vattenspridaren.

Stamgästerna ses ofta mingla tillsammans och ibland blir dom lite ”tunga i huvudet” och behöver extra stöd. Så är det med pionen ”Bowl of beauty”.

Ofta ses dom dansa i glittret från den jättelika discokulan, även kallad solen.

Men dom som står i kön och vill in då? Ja vissa släpper jag in andra motar jag bort. Det finns till exempel ett jättegäng med kirskål som kommer närmare och närmare. En del har försökt planka in men dom har jag kastat ut.

Ett annat gäng som står utanför och tittar men som aldrig försökt ta sig in är mjölkörten eller rallarrosen.

Vilka får då komma in? Jo en självskriven gäst är vitsippan. Den väller in i mängder från skogsbacken och fyrar av sitt vita leende. Och när den är trött så försvinner den och vilar i jorden till året efter. Jag älskar att mingla med vitsipporna och det verkar även den gula hundtandsliljan göra.

Och här ses dom tillsammans med ett gäng narcisser (som ännu bara har blad).

Och så har vi den blåvioletta ängsnävan som älskar att mingla med min ljuslila rhododendron. En och annan smörblomma har letat sig in och är också välkommen.

En liten vacker blomma som fått komma in är Grässtjärnblomman. Den växer runt äppelträden (det enda stället som klarar sig för gräsklippsmarodören). Jag vårdar den ömt för den är så tacksam att fotografera med sina röda ståndare.

Men det är ju inte bara blommor som vill ta sig in. Fåglarna kommer vare sig jag vill eller inte. Fast jag vill verkligen att dom ska komma. Jag ger dom mat för att dom ska bo i min trädgård. För någon vecka sedan satt denna söta lilla gulsparv och poserade för mig i en lucka bland grenarna.

Men Bambi … jag är ledsen att säga det men du får gärna hålla dig kvar i skogen, jag vill ha kvar mina azaleaknoppar. Du har säkert andra växter att mingla med uppe i skogen.

Detta inlägg publicerades i Filosofiska tankar, I trädgården. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Mingel med det vilda

 1. Eva skriver:

  ÅÅÅÅÅÅÅ jag säger bara ååååååååå så fina bilder och pionen, som möter mig och alla andra som kommer in på din blogg är bara helt underbar!!
  Det är fredag och du är ledig, liksom de flesta andra på Scania. En kollega och jag har just genomför en utbildning av ett antal kolleger. Det har gått jättebra och jag känner mig så nöjd och kan med all rätt snart gå och äta lunch, jobba litet och sedan åka hem och fira helg!
  Hoppas du och Thomas får en underbar helg!
  Vi ses på tisdag!
  Kramar från
  storasyster

 2. Eva skriver:

  Glömde säga kära lillasysteatt dina texter är underbara och är tacksam för att dörrvakten släpper in mig och maken i sin ljuvliga trädgård! 🙂

  Kram igen från syrran

 3. Anita skriver:

  Eva … hoppas du nu haft en riktigt god lunch efter den lyckade utbildningen. Visst känns det roligt att göra något som blir riktigt bra innan man ska gå hem och fira helg.

  Jag lovar att dörrvakten kommer att släppa in er i fortsättningen också 🙂

  Ha nu en riktigt skön helg. Hälsa Kjelle och klia Nessie bakom örat från mig. Tala om för henne att hon får minsann komma och hälsa när jag kommer på tisdag 😉

  Kram från lillasyster

 4. Nilla skriver:

  Ljuvliga bilder, pionerna är ju SÅ maffiga. Fast jag älskar vitsippor också, särskilt i såna där massförekomster. Här i England kallas de skogsanemoner.

  Vad kul det var att du såg iris-bären på magasinet, och att du såg dem allra först hos mig 😉

  Ha det gott!

 5. Anita skriver:

  Nilla … ja pioner är som klädda i balettklänningar, sådana där i veckat tyll. Skogsanemoner är ju ett passande och vackert namn på vitsippan. Dom heter ju dessutom Anemone nemorosa.

  Och irisbären … javisst var det kul att jag såg dom hos dig först 🙂

  Ha det gott du också!

 6. Liane skriver:

  Pioner kan man aldrig få för mycket av vilken härlig blomma, så tacksam.Bilderna är verkligen ljuvliga att skåda, jag gillar verkligen grässtjärnblomman så gracilt vacker. Jodå bambi är jättefin och vacker men inte när dom kommer som oibjudna gäster i träsgården i skogen hör dom hemma.

 7. Ruben skriver:

  Ett verkligt annorlunda och trevligt inlägg från Club Anita. Önskar att man hade medlemskort, men om drinkarna består mest av Substral, är det nog lika bra att hålla sig utanför staketet (som Bambi).
  Det blev ingen digitalis, men väl en annan, vit blomma, nämligen pionvallmo. Kanske något att titta efter? /Ruben

 8. Anita skriver:

  Liane … ja grässtjärnblomman är verkligen en tacksam modell. Precis som bambi … bara han håller sig på rätt sida om staketet.

  Ruben … Club Anita … kanske ska sätta upp en sån skylt vid grinden, så Bambi m.fl. förstår att det inte bara är att klampa in.

  Pionvallmo … den blev jag vansinnigt intresserad av. Ska genast leta efter den. Tack för tipset!

 9. andré skriver:

  Härliga bilder och skön text! Nog är är man lite av en klubbägare. Fast man skulle ju önska sig att vissa växter ville betala för att komma in, istället för att man får betala dyrt för att locka dem…

 10. Anita skriver:

  André … jodå … dom är inte bara vackra … dom är dyra i inköp och drift också.

 11. Spirande grönt skriver:

  Tack för titten och kommentarerna hos mig! Tror säkert att ‘Schneewittchen’ skulle bli en underbar stamgäst hos dig, kanske med VIP-bord i Månskenslandet:)

 12. Hur är det med slottsträdgårdsmästare? Blir de portade eller får de besöka din klubb? Underbara bilder som vanligt Anita! Ha en skön helg!

 13. Anita skriver:

  Spirande grönt … Schneewittchen skulle bli Månskenslandets drottning 🙂

  Slottsträdgårdsmästare skulle naturligtvis släppas in och till och med få en visning av klubbens olika rum.

  Ha en riktigt skön helg du också!

 14. Ruben skriver:

  Klematisaklejan som du beställ är supersnygg!!! /Ruben

 15. Ulla skriver:

  Så härligt det låter, att mingla runt i din sköna trädgård. Du skriver så fint och jag förstår att du vill porta kirskålen, den får du nog ha några extra dörrvakter till 🙂
  Grässtjärnblomman är helt underbar och den tar ju inte stor plats heller. Bilderna på den är också ljuvliga.
  Om vi får vägarna förbi någon gång framöver så ska jag boka bord i tid :))
  Ha en härlig fortsättning på helgen!
  Kram Ulla

 16. Anita skriver:

  Ruben … leveransen av klematisaklejan är på väg. Det ska bli spännande.

  Ulla … helt klart. Det krävs många dörrvakter till att porta kirskålen. Dom har många trick för att försöka ta sig in. Och … har du vägarna förbi Södertälje kommer det att stå ett bord färdigdukat och vänta 🙂

 17. Catharine skriver:

  Oh ja,får man bli club medlem? Bara jag blir tvåhänt igen kan jag skriva mer också. Bara två dar kvar….

 18. Mona k skriver:

  Vilken härlig kavalkad av blommor och annat vackert du har i din trädgård. Pionen var i särklass och vitsipporna dom ljuvliga. Nu börjar jag längta…..
  Kram, Mona K

 19. a home far away skriver:

  Wow vilken fin blogg du har, ska genast kika lite extra på den!

  Ha en toppenfin dag!
  Kram Gunilla i Singapore

 20. Anita skriver:

  Cathy … klart du får bli clubmedlem. Och nu har ju två dagar gått, hoppas att allt gått bra och du är tvåhänt igen …

  Mona … ja pionen Bowl of Beauty är verkligen vacker. Pioner över huvud taget är underara. Och visst längtar man efter våren, i synnerhet efter de senaste dagarna snöfall.

  Gunilla … vilket långväga besök. Så roligt 🙂 Jag antar att ni har lite varmar i Singapore än vad vi har här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s