Månskenslandet – del 2

Del 2 – Grävandet och inventeringen

Det var slutet av april och våren var äntligen här. Nu skulle det grävas och jordförbättras. Det var inte bara ”Månskenslandet” som skulle grävas utan också ”Långdansen” (som jag kommer att berätta om senare). För att få en uppfattning om hur det skulle se ut la vi ut snöre för att märka ut konturerna. När vi var nöjda åkte spadarna fram och vi började gräva … och gräva … och gräva. Den tunga lerjorden förbättrades med barkmull och kogödsel. Trots att de nya rabatterna var tomma så var jag väldigt nöjd. De svängda mjuka konturerna som skapade en mer diagonal gångväg mot redskapsboden blev väldigt bra.

Inventering av befintliga växter

Det nygrävda Månskenslandet på ca 15-20 m² behövde nu fyllas med växter. Jag ville vara strikt med att det skulle vara enbart växter med vita blommor eller växter med bladverk som innehöll vitt. En hel del vitt fanns redan i trädgården och då nästan hela trädgården skulle göras om var det fritt fram att börja inventera och flytta om.

Det första jag gjorde var att flytta de nu utblommade snödropparna. Jag skulle anlägga grönsaksland där de växte och därför var jag tvungen att flytta dom. Snödroppar, dessa vårens underbara budbärare.

I ett tidigare försök att få ett litet lysande vitt hörn hade jag på ett ställe planterat:

 • Lungört (Pulmonaria officinalis), ”Sissinghurst White”
 • Vidjehortensia (Hydrangea arborescens), ”Annabelle”
 • Syrenhortensia (Hydrangea paniculata)
 • Funkia (Hosta) med vitkantade blad
 • Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla), ”Jack Frost”

Den vitfläckiga, vitblommande lungörten ”Sissinghurst White” var naturligtvis självskriven i Månskenslandet. Den vita avdelningen i just Sissinghurst Castle Garden i England är ju ofta förebild för vita rabatters tillkomst. Att trädgården dessutom är skapad av en kvinna med namnet Vita Sackville-West gör ju inte saken sämre.

Min absoluta favorit är annars vidjehortensian Annabelle. Något vitare och vackrare får man leta efter. Blomvillig och tålig. Jag hade den på flera ställen i trädgården. Jag planterar dom alltid i grupper om tre för att dom ska fylla ut och stödja varandra då blomklasarna blir enorma. Två av dessa grupper skulle nu flyttas till Månskenslandet. De placerades framför smultronschersminen för att ta över när den blommat klart.

Så långt var det inga tveksamheter. Både lungörten Sissinghurst White och vidjehortensian Annabelle var rent vita under hela sin livscykel. Men nu började det bli lite svårare. Nästa växt var funkian med de vitkantade bladen. Och det är ju främst för bladen man har funkia men blommorna är lila. Skulle jag tillåta lila blommor i min rabatt? Jo, jag tillät det för man kunde faktiskt klippa bort  dom och använda som snittblommor. Dom är faktiskt utsökta till snitt.

En annan vitbladig växt med färgade blommor är den helt underbara Kaukasiska förgätmigejen ”Jack Frost”. Men dom blommorna får vara kvar, trots att dom är blå, för dom blommar tidigt och är så små. Och så är dom så ljuvliga att fotografera.

Så var det då syrénhortensian. Där funderade jag länge. Skulle den få vara med i Månskenslandet eller ej. Den är visserligen vit men blir ju rätt starkt rosa i slutet av blomningen. Och den är ju dominerande med sina stora blomklasar. Skulle det lysa rosa i rabatten?

Jag gjorde så att jag satte mig och tittade igenom mina gamla bilder jag hade på min syrenhortensia för att se när dom gick över i rosa. Samtliga år så blev dom inte rosa förrän i september och då började ju ändå sommaren lida mot sitt slut så ja … den fick vara med. Och jag ångrade mig inte. Ända till september så blommade den i renaste vitt och inte förrän augusti gick över i september började de rosa tonerna komma.

På framsidan av huset hade i många år en vinteriberis fört en tynande tillvaro. Den fick nu flytta till min vita rabatt …

… trots att också den på sin ålders höst antar lite andra nyanser än vitt.

En av absoluta mina favoritblommor är Echinacea, den som jag alltid kallat solhatt men som jag nu fått lära mig ska heta perenn rudbeckia. Jag har den i flera färger i trädgården och naturligtvis fick den vita ”Alba” en hedersplats i den vita rabatten.

När man nämner släktet lysing får många rysningar för man tänker då oftast på den gula praktlysingen, Lysimachia punctata, som sprider sig enormt. En mer beskedlig lysing (som dock också sprider sig) är vitlysingen, Lysimachia clethroides. Jag tycker den är helt underbar och vill inte vara utan den. Den älskas av alla insekter och är nu förflyttad till mitt Månskensland.

Jag visste att jag hade en vit kärleksört någonstans. Men vilken av alla kärleksörter var det? Jag gick med förstoringsglas och försökte titta på knopparna, jag kollade om bladverket kanske var ljusare på någon men … jag kunde inte klura ut vilken det var. Jag tittade på gamla bilder men jag hade ju grävt upp växterna och jordslagit dom så dom satt inte på samma ställe längre. Till slut chansade jag på en som var lite mindre än de andra. Och till min stora glädje chansade jag rätt. När hösten kom slog kärleksörten ut i vitaste vitt i den vita rabatten.

Grävandet var klart, inventeringen var klar. En stomme till en vit rabatt fanns men mer växter måste införskaffas. Om en del av dessa växter kommer den sista delen i anläggandet av Månskenslandet att handla.

Detta inlägg publicerades i Månskenslandet, Trädgårdsdokumentation, Vita blommor. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Månskenslandet – del 2

 1. Spirande grönt skriver:

  Vilka hänförande vackra växtbilder du har tagit!

  Och en ordentlig uppsättning av vita blommor/växter bör ju varje trädgård med självrespekt innehålla:)

 2. Anita skriver:

  Spirande grönt … så bra att du håller med mig … att varje trädgård bör innehålla en vit avdelning. Tittade in hos dig och fick där mer inspiration till vitt. Årets perenn, koreansk plymspirea, är ju vit och skulle passa alldeles utmärkt i min vita rabatt.

  /Anita

 3. Camellia skriver:

  Underbart! Jag blir hur avis som helst. Riktigt snyggt tänkt och utfört. Jag älskar också Pulmonaria Sissinghurst white. Och den vuta trädgården där var den som verkligen fick igång mig på det här med trädgård. Fast jag har inte kommit särskilt långt alls, och är inte lika konsekvent som du. Jättekul att få se. Urfina bilder också!

 4. Ulla skriver:

  Det gör väl absolut inget att du får med lite lila och rosaskiftande blommor i din vita rabatt. Det är ju färger som harmonierar så fint till det vita och så länge de inte tar över, så tycker jag det är jättevackert. Och att du sen kan avända några som snittblommor också gör ju inte saken sämre 🙂
  Och bilderna är lika ljuvliga som vanligt.
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Ulla

 5. Anita skriver:

  Camellia … jag vet hur det är. Jag har försökt med vitt förut men det har alltid smugit sig in annat. Och det har det ju faktiskt även här men då efter moget övervägande. Det ska bli roligt att följa din trädgård framöver och se vilka fler vita blommor letar sig in.

  Ulla … nej det gör absolut inget att det letat sig in lite annat, funkian har ju faktiskt vitkantade blad och Jack Frosts blad lyser verkligen frostigt vita. Och syrénhortensian blev ju faktiskt lyckad. Men något mer ”färgat” kommer att bli förbjudet. För det är verkligen maffigt med bara vitt, i synnerhet när det är en stor rabatt.

 6. Liane skriver:

  Vilket land att få njuta av de renaste vita färgerna, syrenhortensian gjorde du rätt i att låta den följa med den är ju så vacker. Dina bilder är så ljuvliga, längtan till värmen, våren gör sig än mer starkare.

 7. Anita skriver:

  Liane … ja min ”vita lunga” mitt emelllan två färgsprakande rabatter är jag väldigt nöjd med.

  Tack för dina fina ord!

  //Anita

 8. andré skriver:

  Oj så mycket fint vitt! 🙂 Och snart är det dags att plocka fram spaden igen.

 9. Eva skriver:

  Hej kära lillasyster! Hoppas du mår bra och att vi ses i kväll! 🙂
  Har du lysmaskar i månskenslandet? 🙂 Lysimachia clethroides kan man ju utläsa som ”lysmask” och det är kanske meningen. 🙂 I alla fall är det härligt att läsa om ditt arbete och se dina bilder! Ännu härligare är det att vara så lyckligt lottad att jag får se det på riktigt!
  Vi ses i kväll kära syster! Hälsa Thomas så gott!
  Kramar
  från storasyster

 10. lifeblog skriver:

  Så kreativt! Så vackert! Fantastiska foton som vanligt ……

 11. Evelina skriver:

  Jag blir helt kär i dina foton!

 12. Anita skriver:

  André … ja snart … Jag måste säga att jag föredrar att ha spaden fylld med jord mot fylld med snö.

  Eva … de vita blommorna är mina lysmaskar. Du ska få se dom lysa i sommar.

  Lifeblog … tack för dina fina ord.

  Evelina … oj … så glad jag blir 🙂

  Idag är det fredag och endast nio dagar kvar till februari som dessutom är en kort månad. Våren närmar sig 🙂

  Ha en skön fredag!
  /Anita

 13. ÅsaV skriver:

  Oj, vad med blomster! Nu har min vår- och sommarlängtan fått sitt på ett tag. Ljuvliga bilder! 🙂

  Det skulle vara roligt att få se ditt månskensland i verkligheten någon gång…

 14. Anita skriver:

  Åsa … en fototräff kanske … Uppsala och Södertälje ligger ju praktiskt taget nästgårds 🙂

 15. Pingback: Blommig fredag – Min favoritfärg | Anitas blogg … De fyra blomsterhaven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s