I vinterns fasta grepp …

Sedan strax efter Lucia befinner sig Sverige i kung Bores jättelika hand. Han tog Sverige med sin ena hand och lade den i sin andra och tog ett fast grepp om oss. Där har vi legat sedan dess. Ibland har han fått lite kramp och öppnat handen … det är då det blivit lite mildare väder. 

Inatt hade vi minus 18,5 grader och imorse när jag gick upp var det minus 14. Trots kylan så var himlen grå. Inte hög klar luft och blå himmel som det brukar vara när det är kallt. Då plötsligt händer det. Solen drar ett djupt andetag. Vid utandningen öppnas en lucka i molnen och ett guldglänsande ljus får fäste långt där bakom träden.

Nu gällde det att vara snabb. Kanske skulle jag hinna ut en sväng i trädgården innen molnluckan försvann. Öppnade dörrarna till uterummet. Där utanför låg snön vit och vid taket hängde istapparna som stalaktiter.

Istapparna får fortsätta att hänga. Inga människor eller djur passerar just där.

Fåglarna är flitiga gäster dessa dagar. Jag kollade att fröautomaterna var påfyllda. Talgbollar hänger överallt i trädgården som komplement till fröna (som dom föredrar).

I väntan på att rosenbågarna ska fyllas med blommor och blad får isblommor och bågarnas egna järnsvarta blad agera fägring.

Jag går en sväng vid de vissna perennerna i rabatterna. Siluetterna är svartare än svartast. Ser en växt som böjt sig för kung Bore. Kan för mitt liv inte komma ihåg vilken växt det är. Jag skäms, men vintern har förändrat den till, för mig, oigenkännlighet. Men den finns dokumenterad på min trädgårdsritning. Jag får titta där.

Men den här känner jag igen. Syrenhortensian ser stolt ut trots kylan.

Plötsligt ser jag något grönt i ögonvrån. Oberörd av vinterns obarmhärtiga kyla flammar Flammentanz stolt och svingar sina gröna grenar och blad mot himlen.

Nu frös jag om fingrarna och det var dags att gå in. Precis när jag skulle stänga dörrarna till uterummet fick jag se en istapp som hängde vid altanräcket. Altanräckets gyllene trä och den röda tegelväggen i bakgrunden gjorde detta till en bild fylld av sprakande, varma färger, så långt från vinterns kalla färgskala man kan komma.

Ha det så bra i vintern! Och kom ihåg … vi går faktiskt mot ljusare tider.

Detta inlägg publicerades i Vinter. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till I vinterns fasta grepp …

 1. Camellia skriver:

  Urläckra istappar! De fångade du fint! Vintern förändrar hela världen, smått fascinerande.

 2. Liane skriver:

  Visst går vi mot ljusare tider , det ska bli så skönt, men än så länge får vi njuta av ett vintervitt landskap som kan ge många härliga bilder verkligen vackra vinterbilder

 3. Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR skriver:

  Hej Anita!
  När vintersolen är framme och värmer tänker jag varje gång, att vi verkligen går mot ljusare tider. Det är en oerhört stimulerande tanke… Vårtankar kommer ofta över mig. Idag tyckte jag, att jag var riktigt nära våren i form av klippt persilja och med den en underbar persiljedoft. Önsketänkande var förstås färsk persilja men vid denna tiden får jag nöja mig med fjolårets skörd…

  Ha det gott!
  från Yvonne

 4. Brita-Stina Jungar skriver:

  Härligt att sitta i 20 minusgraders köld, inne i värmen, och bläddra i Dina underbara bilder! Tack, imponerad av hur Du lyckas med att fånga stämningar, detaljer, och som sotr blomvän så blir man ju bara glad av det finns någon som så generöst bjuder på allt detta!
  Lycka till, fortsätt såhär!
  Brita-Stina i Åbo,Finland
  PS Fick god hjälp av Dig när jag skulle besöka Giverny för några år sedan.

 5. Anita skriver:

  Camellia … visst förändrar vintern världen. Inatt kom det mer snö och nu är det så där kritvitt igen. Och istapparna hänger kvar …

  Liane … javisst är det så. Det finns alltid något vackert att hitta omkring sig. Och ett vintervitt landskap inbjuder, som du säger, till många motiv. Tids nog blir det slask, tö och gråtväder igen.

  Yvonne … finns något härligare än doften av kryddor. Nu fick du mig sugen på persilja. Färska kryddor är en lyx jag försöker unna mig även under vintern. Jag odlar dom på fönsterbrädan. Det fungerar i varje fall med basilika och rosmarin. Timjan håller sig fin ett tag men helt plötsligt så torkar den ihop. Men inget är som att gå och hämta dom direkt i landet. Den tiden kommer den också. Tills dess får vi gå och längta.

  Brita-Stina … så roligt att du tittar in till mig. Så glad jag blir. Jag är så glad att jag kunde ge dig tips om Giverny, detta underbara ställe. Vi får längta oss tillbaka dit … nu när vintern håller oss i detta iskalla grepp. Vi har lite mildare idag, ca 4 minusgrader. Hoppas kylan lindrats en del hos dig också. Men ljuset och värmen kommer …

  Ha en skön dag alla 🙂
  /Anita

 6. Ulla skriver:

  Nu är det kallt, fast jag ska inte klaga, vi har ändå uthärdlig kyla här. Värre är det nog norröver. Fina bilder med nästan ett metalliskt skimmer. Förutom istappen då, som har ett varmt sken.
  Trots kylan så känns det ändå att vi går mot ljusare tider och det är härligt 🙂
  Kram Ulla

 7. Barbro Bäcklund skriver:

  Härliga bilder, den första bilden, den med istapparna är ju helläcker!

  Rosbladen, de gröna är ju helt främmande i vinterlandskapet. Ändå finns de där och det verkar vara ett litet under, tycker jag. Är nog frystorkade vid det här laget.

  Fast ni kanske inte har det lika kallt som här uppe. I morse var det 32 grader, utanpå stugväggen. Fast söder om oss var det visst ännu kyligare. I Hemavan tycks jag minnas att de hade haft någon grad kallare.
  Ha det så bra hälsn. Barbro

 8. Anita skriver:

  Ulla … ja jösses. Nu får jag köra två element i uterummet. Vilken elräkning det kommer att bli. Men jag stänger av det ena på dagarna och håller koll så att inte temperaturen sjunker för lågt ner. Tur man har varit ledig senaste tiden så man kan hålla koll. Hoppas kylan lindras lite nästa vecka.

  Barbro … nej vi har inte så kallt. Ner mot 20 minus har det varit som mest här. Men minus 32, då går man inte gärna ut kan jag tänka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s