Från dramatik till harmoni

Vaknade av ett säreget ljus imorse … solen! Det var länge sedan den visade sig vid våra breddgrader. Efter frukosten så gav vi oss iväg ner till centrum för att inhandla dagens middagsmat i form av kalvschnitzlar. Vi checkade in i p-garaget kl 09:56,  gick in genom garagets automatiska skjutdörrar…

… och vidare de få stegen fram till Carlssons kött där vi väntade medan dom öppnade affären. Vi var dom första kunderna och medan vi stod där kom plötsligt en motorcykel med två mörkklädda killar i mörka hjälmar åkande i gången precis där vi stod. Dom visade med en pistol att vi skulle flytta oss och i sådana lägen lyder man ganska snabbt kan jag säga. Vi förstod direkt att det rörde sig om ett rån mot Exchange växlingskontor lite längre bort. Dom som jobbade i köttaffären sa åt oss att komma dit och ställa oss och det gjorde vi. Efter ett tag kom en av rånarna med ett automatvapen och kollade om flyktvägen var fri. Sedan lämnade dom garaget samma väg dom kommit. 

Vi köpte i varje fall vår kalvschnitzel och gick ut i garaget där rånarna just försvunnit. Jag kan säga att man blir ganska matt i benen och hjärtat slår ganska fort när sådant här inträffar. Och då var vi ändå bara i utkanten av rånet. Men att se rånare med vapen på så nära håll är chockerande. Nu visade det sig att dom fick inget med sig men istället så lämnade dom kvar ett bombliknande föremål så att hela gallerian fick utrymmas.

Dessa få dramatiska minutrar drabbade väldigt många människor. I köttaffären hade dom lagt upp allt kött som dom skulle sälja under lördagen. Nu fick dom stänga precis som alla andra affärer i gallerian.  En vakt blev hotad och brutalt nedslagen och fick uppsöka sjukhus tillsammans med personalen på växlingskontoret som av naturliga skäl var svårt chockade. Och själva så glömde vi att checka ut när vi lämnade garaget så vår parkeringsnota blev mycket dyrare än vad den skulle blivit.

Efter denna dramatiska inledning på lördagen så åkte vi i varje fall till julmarknaden på Taxinge slott. Där kompletterade jag mitt ”tomteförråd”. Dom ska jag visa på bild senare när vi närmar oss juletid.

När vi kom hem så gick jag ut i trädgården. Äntligen kunde jag ta fram kameran och ta lite novemberbilder. Det var så otroligt lugnt och harmoniskt att gå i trädgården och inandas novemberdofterna, se ljuset som silades mellan träden i skogsbacken och upptäcka att det ju faktiskt finns färger kvar, trots att vi närmar oss slutet av november (bilderna är som vanligt klickbara).

Den här bilden råkade jag ta av misstag men tyckte att färgerna var så fina så den fick vara med:

Och se där … en liljebagge. Kolla in käftarna. Nu förstår jag hur det kan gå så snabbt för baggarna att kaläta en lilja:

Ett svagt rosa skimmer anades i en av de kvarvarande knopparna på min New Dawn:

Och novemberljuset fanns i ett av rosenbladen:

En skön färgklick:

Och så glad jag blev när jag fick se en flammande röd ros på grannens Flammentanz:

Och det fick bli avslutningsbilden denna mångfacetterade lördag. Hoppas er lördag har varit skön och att ni sluppit alltför dramatiska inslag. Och jag hoppas att ni alla får en skön lördagkväll och söndag. Och glöm inte att kolla in hos Slottsträdgårdsmästaren där ikväll hans fototävling avgörs. Kanske hinner ni fortfarande rösta om ni inte gjort det, tävlingen avslutas 18:00.

Detta inlägg publicerades i Höst, I trädgården. Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Från dramatik till harmoni

 1. Ruben skriver:

  Tur att det finns trädgård som motvikt mot allt elände!! Undersköna bilder!!!! /Ruben

 2. monartic skriver:

  usch vad läskigt…men allt slutade väl tack å lov…men arg blir man då man funderar på vart fasen det är på väg när det blir som ett vardagsinslag att se ett rån…för så har det ju blivit…..fast å andra sidan..inte så konstigt med tanke på hur dom rika blir rikare å dom fattiga fattigare…kanske ett varningstecken…Dina bilder är i alla fall lika ljuvliga som alltid….

  /Mona

 3. Hej hej!!
  Vilken fin bild på liljebaggen nu förstår jag också varför en lilja försvinner i ett nafs.
  Ha det gott
  Annika

 4. Anita skriver:

  Ruben … ja trädgård är bra mot allt. Trädgård och växter är en lisa för själen.

  Mona … ja det slutade ju bra för oss men många drabbas tyvärr av sådana här händelser som dessvärre blir vanligare och vanligare. Jag säger som du … man undrar verkligen vart det är på väg.

  Annika … ja nu har jag lyckats avslöja dom och fångat deras enorma käftar på bild. Det gäller att vara på sin vakt i sommar 🙂

  Tack för att ni tittade in. Hoppas ni har en skön lördagskväll.

 5. Birgitta Carlsson skriver:

  Usch vilken dramatik du har fått vara med om idag och att verkligheten kan se ut så här omkring oss. Tur att du kunde få gå hem till din vackra trädgård igen och få njuta av den och att du förmedlar dessa underbara bilder till mig.
  Kram / Birgitta

 6. ÅsaV skriver:

  Usch vad otäckt… skönt att allt slutade bra till slut och att du fick koppla av lite bland dina blommor efteråt!

 7. Eva, syster skriver:

  Jag blev helt perplex när jag läste om det farliga drama, som ni ofrivilligt måste delta i! Tack Gode Gud att inte hände er! Synd om alla som drabbades av detta vansinne! Såg ni Tommy och Beatrice på Taxinge julmarknad? Själv utökade jag mitt tomteförråd i somras på Nittsjö Krukmakeri. Jag ångrar att jag inte köpte fem på en gång för det var extrapris på dem då. Jag längtar efter att få ställa fram dem för de är så himla söta! Ni får se dem dagen för dopparedagen! 🙂 Jag hoppas att ni mår bra och inte har fått några psykiska men av händelsen igår. Vi ses på tisdag i kökssoffan!
  Hälsa Thomas så gott!
  Kramar från
  Storasyster, Kjell och Nessie

 8. Anita skriver:

  Birgitta … ja dessvärre så händer det fler och fler otäckheter omkring oss. Jag måste ändå säga att jag föredrar att möta liljebaggar framför rånare, även om baggarna äter mina liljor 🙂

  Åsa … hos mina blommor kan jag alltid koppla av 🙂 Fast idag får det nog bli inomhus för solen som sken igår lyser idag med sin frånvaro.

 9. Anita skriver:

  Eva … vi skrev visst samtidigt. Efter den lördagen så finns det nog ingen som kan säga att schnitzel inte är en spännande rätt. Inget att skämta om faktiskt, det var rätt hemskt kan jag säga. Jag trodde jag kopplat bort det men drömde faktiskt om det inatt.

  Tommy och Beatrice såg vi inte på Taxinge men å andra sidan så var det så mycket folk så man såg nästan ingen om du förstår vad jag menar. Det där med att man ser inte skogen för alla träd. Men härligt var det ändå.

  Vi ses på tisdag 🙂

  Kramar från lillsyrran

 10. billan skriver:

  Vilket drama!!! Jag tror nog att maträtten kalvschnitzel för alltid kommer att ha en speciell innebörd för dig. Måste ha varit en fin känsla att komma hem välbehållen till liljebaggen:)

  Din historia påminner mig om en resa som vi gjorde för ett par år sedan ner till sonen i småland.
  Hela förmiddagen hörde vi på nyheterna i bilradion om ett bankrån med stort polisuppbåd. När vi kommer ner till Vättern, backarna ner mot Husqvarna vimmlar det av polisbilar. Det blir prejning av en bil in mot kanten. Poliser med dragna pistoler, hundar och rånarna på knä mot vägräcket med Vättern i bakgrunden!! Läbbigt även om vi satt trygga i vår V70. Det var som att befinna sig mitt i en tv-deckare….

  Det var verkligen upplyftande med solen och ljuset igår. Trist att det varade så kort…..idag är det grått igen.
  Hoppas att du får en skön söndag trots frånvaron av sol!

 11. Anita skriver:

  Billan … ja det var riktigt skönt att få se liljebaggen i trädgården. Första gången jag blivit glad åt en liljebagge 🙂

  Din berättelse låter verkligen som hämtad ur en Beck-film eller liknande. Tur att det inte blev skottlossning utan att dom lyckades gripa rånarna.

  Så du har också grått idag igen. Här blir det gråare och gråare ju längre dagen går. Men vi hoppas att solen kommer snart igen.

  Ha en fortsatt skön söndag du också!

 12. Camellia skriver:

  Oj, vad du fick vara med om. Förstår att det var läskigt, har själv varit i utkanten av ett bankrån, fast så nära att de viftade åt mig med pistol var jag inte. Smått skärad ändå, så jag kan tänka mig hur ni kände er. Underbar kontrast med trädgrådens frid! Visst är livet märkligt.

 13. Eva, syster skriver:

  Glömde säga mitt i all uppståndelsen att dina bilder är ljuvliga, som vanligt lillasyster! De från London och de av änglatrumpeterna också!
  Vi är litet trötta idag. Vi har haft Leah sedan igår vid 11-tiden. Det är underbart men påfrestande. Hon är väldigt kramig och just nu är det NEJ med eftertryck som gäller för det mesta. Påfrestande är det för att det absolut inte får hända henne något när hon är här. Nessie är alltid framme när Leah är här, till Leahs stora lycka! Vi har tittat på Pippi Långstrump mest hela Leahs vakna tid. Även om hon inte tittade hela tiden var filmen på! 🙂 Vi trodde att det var fel på vår DVD. Det enda felet var att kontakten höll på att glida ur sitt fäste! Hahahaha så typiskt oss! Tur att vi inte hann iväg för att köpa en ny! 🙂 Vi får tacka Tommy för det!
  Ännu en gång kramar från storasyster

 14. Åsa S skriver:

  Usch så otäckt att hamna mitt i ett rån. Vi hörde på radion att Lunagallerian var avspärrad och jag var glad att jag inte skulle ner på stan. Och så var du och Thomas mitt uppe i dramatiken! Som tidigare bloggare sagt är det ju tur att du har din fina trädgård att njuta av och få tillbaka lite lugn.
  Vilka underbara bilder både från din trädgård och London. Dina änglatrumpeter är helt otroliga. Min svärmor har alltid haft änglatrumpeter men aldrig i närheten av dina. Helt underbara men jag förstår att det är mycket möda och omsorg bakom.
  Vi ses på tisdag.
  Kram Åsa S

 15. Britt skriver:

  Men vilken hemsk upplevelse. Att de bara har mage. Fina bilder//Britt

 16. Anita skriver:

  Camellia … bankrån låter obehaglig även på avstånd. Vi får hoppas vi slipper sådan dramatik i framtiden. Det mest dramatiska som inträffat idag är att det regnar igen. Men hellre ett vattenregn än ett kulregn.

  Eva … tack goaste du 🙂 Du fick mig att le glatt när jag läste om DVD:n. Har ett minne av någon som köpte ett nytt strykjärn 😉

  Åsa … ja man läser ju ofta om rån och otäckheter men man tänker sig liksom aldrig att man ska hamna mitt uppe i det. Det satte sina spår hos både Thomas och mig. Vi pratar om det fortfarande. Alla tankar som for genom huvudet medan rånet pågick. Tänk om dom skulle bli stressade och börja skjuta omkring sig. Och vi visste ju att dom skulle passera oss igen på sin flyktväg ur garaget. Nej usch … sånt vill vi inte vara med om igen. Nästa gång vi ska handla kött kommer vi nog inte att vara där direkt när dom öppnar.

 17. Anita skriver:

  Britt … nu var vi inne samtidigt och skrev. Jo hemskt var det. Då är det tur att man kan koppla av en stund med kameran efteråt. Tack för att du tittade in 🙂

 18. Ulrica skriver:

  Usch vilken otäck händelse ni varit med om :(. Att hamna så ”nära” är riktigt läskigt. Jag minns, även om jag själv inte ens var i närheten, när min mamma blev rånad i den ICA-butik hon jobbade då. Jag minns att poliserna ledde iväg mamma till en kvinna som jag senare fick veta att det var en kurator, då mamma fått stå i ett par timmar med en pistol i ryggen. Det blir lite för otäckt tycker jag!

  Jag är så glad och lättad att ni kom iväg säkra utan att bli inblandade alltför mycket.

  Jag hoppas du har det jättefint!
  Stor KRAM
  Ulrica

 19. Cathy skriver:

  Men fy vad otäckt. Kista galleria har råkat ut får rån och sånt ett par gånger men jag har haft tur och inte varit där då.
  Fina bilder från din trädgård blev det i alla fall. Det var en fin dag i lördags.

  Kram Cathy

 20. Anita skriver:

  Ulrica … usch så fruktansvärt för din mamma! Jag hoppas innerligt att hon fick ordentlig krishjälp under lång tid efteråt för det måste ha varit en enormt skrämmande upplevelse. Bara det lilla vi var med om gjorde mig knäsvag och matt … hur ska det då inte vara att råka ut för något sådant.

  Annars så har vi det bra och jag hoppas du har det också. Så glad jag blev att du tittade in här 🙂

  Stor kram till dig också 🙂
  Anita

 21. Anita skriver:

  Cathy … ja det spelar ingen roll var man är, rån och elände inträffar överallt dessvärre. Men … som tur är så har man ju trädgården som motvikt mot eländet. Och i lördags var det ju som sagt fint väder också. Dagen började med regn men just nu är molnen inte fullt så låga som dom varit senaste tiden. Och snart är det december 🙂

  Ha en bra dag 🙂

  Kram Anita

 22. Barbro Bäcklund skriver:

  Vilken fruktansvärd upplevelse!
  Något man inte skulle vilja vara med om!
  Det var ju tur att de inte fick med sig något byte och att de inte fick någon använding av sina vapen. men Usch!, så ruskigt många de skrämde upp.
  Tvi för den lede!

  Förstår att du kände för att lugna ner dig sedan.
  Verkligen, fina kort!

 23. Anita skriver:

  Barbro … precis! Och inte har polisen fått tag på dom heller. Men, nu vill jag inte tänka på rån och skjutvapen längre. Idag har det funnits små små luckor i molnen men solen har haft svårt att hitta luckorna. Numera är man glad bara det är uppehåll. Men snart kommer adventstiden med adventsgranar, ljusslingor och ljus. Det ska bli härligt.

  Ha det så gott och tack för att du tittade in 🙂

  Anita

 24. Kairos Future skriver:

  Hej!

  Vi håller på att undersöka hur och vad människor brinner för i sin trädgård. Detta gör vi genom en undersökning bland trädgårdsbloggare över hela världen. Vill du vara med och dela med dig av dina åsikter? 
Vad är nytt och hett i trädgårdsvärlden och vad är ute? Läs om de trädgårdsteman som är påträffade i tusentals trädgårdsbloggar runt om i världen. Vad tycker du dessa teman? 


  
“Den framtida trädgården” är ett projekt som drivs av Kairos Future (www.kairosfuture.com). Det syftar till att kartlägga globala passioner och trender, relaterade till trädgården. Vi vill gärna veta mer om just dina passioner och idéer om nya trender. Enkäten tar ca 5 minuter att fylla i och om du lämnar din e-mail adress som skickar vi resultatet av undersökningen till dig.


  Klistra in nedanstående länk i ett nytt fönster
 så öppnas enkäten
  http://www.easyresearch.se/s.asp?WID=752894&Pwd=93845524

 25. Elisabeth skriver:

  Äventyr. En del av dom kan man faktiskt vara utan.
  Men att kunna glädjas över en rosenknopp i slutet
  av november är ju inte fy skam. 🙂

  Önskar dig och Tomas en mysig första Advent.
  Kram från brorsdottern.

 26. Anita skriver:

  Elisabeth … det här är ju så märkligt. Satt precis och tänkte på dig. Funderade på att maila dig då det är ett bra tag sedan vi pratades vid senast. Och så ser jag din hälsning här. Vi tänkte nog på varandra samtidigt.

  Hoppas allt är bra med dig och att du också får en skön första advent. Härligt att vi får lysa upp vintermörkret med lite ljus 🙂

  Kramar från faster

 27. Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR skriver:

  Hej Anita!

  Lavendel är lika underbar året runt! Så här i november – och vintermörker roar jag mig med att göra små doftpåsar av lavendel. Trots att både färg och färskhet försvunnit sedan månader tillbaka finns den ljuvliga lavendeldoften där. ”Noveber är väldoft”!

  Ha det gott!
  från
  Yvonne

 28. Anita skriver:

  Yvonne … så rätt du har. Lavendeln doftar verkligen underbart nu i november. Jag tror minsann att jag ska följa ditt exempel och göra mig några doftkuddar. Kanske en ny adventsdoft att införa som tradition.

  Ha det gott du också 🙂
  Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s