Engsholms slott

Så har det då hänt. Slottsträdgårdsmästaren har avslöjat sin arbetsplats och det är Engsholms slott som ligger på Mörkö söder om Södertälje. Ett slott som jag, genom mitt jobb, besökt ett antal gånger. Att det var där Slottsträdgårdsmästaren arbetade hade jag ingen aning om förrän i november förra året då jag helt ofrivilligt höll på att avslöja hans hemlighet.

Jag skulle göra lite reklam i min blogg för en fototävling han anordnade på sin blogg. Lite hurtfriskt skrev jag i min blogg ungefär så här … ”Och eftersom det är Slottsträdgårdsmästaren som anordnar tävlingen så passar det ju bra att lägga ut en bild på ett slott och det får bli en bild på … Engsholms slott”. Det tog inte lång tid förrän jag fick ett mail från trädgårdsmästaren på Engsholms slott och nu vet vi ju alla vem det är … jo Slottsträdgårdsmästaren himself. Jag förstod vilket fatalt misstag jag gjort och snabbade mig på och tog bort bilden. Jag visste ju mer än väl att han ville hålla arbetsplatsen hemlig men av någon dunkel anledning så kopplade jag aldrig ihop honom med Engsholms slott. Jag hade fått för mig att det var ett slott norr om Stockholm, vet inte varför. Ett tag trodde jag till och med att det var Drottningholm, bara för att det var så hemligt 😉

Idag har jag mailat Slottsträdgårdsmästaren och frågat om det är ok att jag lägger ut lite bilder från Engsholm och jag har fått hans tillstånd (tack Slottsträdgårdsmästaren, hoppas du gillar bilderna). Jag hade nämligen turen att vara där en morgon när det var ett magiskt ljus. En del av dom bilderna ligger på min hemsida så några av er kanske känner igen dom.

Engsholms slott är ett privat slott och konferensanläggning och bara öppet för gäster. Jag har haft turen att få vara på konferens där ett antal gånger genom mitt jobb men bara haft kamera med mig vid två tillfällen. Mest har det bara blivit lite sporadiska bilder i pauserna förutom morgonen med det magiska ljuset då jag gick upp för att fotografera när dom andra fortfarande låg och sov.

OBS! De liggande bilderna är klickbara och jag rekommenderar att titta på dom i det större formatet.

De första bilderna är från de första dagarna i juni 2008. Ännu så länge är blomningen sparsam men visst anar man slottsträdgårdsmästarens hand när man ser denna bild:

20091018EngsholmJuni2008_04_400

Och här ser man slottet omfamnat av försommaren:

20091018EngsholmJuni2008_01_800

Blå aklejor mot grå stenmurar, inte fel. Och se klängrosen som är på väg till vänster i bild:

20091018EngsholmJuni2008_03_400

Enkelt men ack så vackert:

20091018EngsholmJuni2008_02_800

Så kommer vi då till den magiska novembermorgonen. Det var en snarlik bild som den nedan som jag lade ut på min blogg under några timmar i november förra året:

20091018EngsholmNov2007_01_800

Jag fortsatte upp mot slottet och nu blev ljuset än mer magiskt. Plötsligt, under några minuter, glödde allt omkring mig:

20091018EngsholmNov2007_05_800

20091018EngsholmNov2007_06_800

20091018EngsholmNov2007_03_400

20091018EngsholmNov2007_07_400

Så började det röda ljuset att avta. Morgonen var fortfarande vacker men ljuset blev mer solgult:

20091018EngsholmNov2007_04_800 

Det var nu dags att gå och göra sig iordning för att frukost och dagens konferens. Jag var glad att få ha besökt Engsholms slott just denna morgon, morgonen med det magiska ljuset.

Detta inlägg publicerades i Slott, Slottsparker. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Engsholms slott

 1. billan skriver:

  Nu är jag mållös, vilka bilder…vilken lycka att fånga detta fantastiska ljus. Från glödande rött till ljusgult, jag måste titta och njuta än en gång.

  Trevlig historia kring slottet och bilderna. Slottsträdgårdsmästaren måste satt morgon-kaffet i halsen november 2008 när han såg ”sitt” hemliga slott på din blogg:)

  Ha en riktigt fin vecka, Anita! Och än en gång tack för magiska blider.

 2. Anita skriver:

  Billan … för att inte tala om att jag satte kaffet i halsen när jag fick klart för mig vad jag hade gjort 🙂

  Det var verkligen ett säreget ljus den morgonen. Jag hade säkert inte upplevt det om jag varit hemma. Jag hade helt enkelt turen att få vara där och som tur var hade jag tagit kameran med mig. Och det allra bästa av allt. Det visar att november inte alls alltid behöver vara grått.

  Nu låter det som det regnar här. Inget glödande ljus idag alltså. Men det dyker säkert upp sådana dagar.

  En riktigt fin vecka önskar jag dig också!

 3. Ruben skriver:

  Proffsfoton!!! Du hade verkligen ljuset på din sida – och molnen!! /Ruben

 4. Vilka underbara bilder Anita! Känns fint att kunna se min park hos dig. Önskar dig en fin vecka också.

 5. Oj vilket vackert ljus!!
  Och vackra fotografier!

  Ha en bra kväll.

 6. Åsa! skriver:

  Ljuset, ljuset… Så underbart vackert!

 7. Lilla B skriver:

  Fantastiskt vackra bilder!

 8. Anita skriver:

  Ruben … ja jag var glad den morgonen att ljuset var på min sida.

  Slottsträdgårdsmästaren … och jag är glad att få visa upp din park hos mig.

  The Secret Garden … tack för fina ord. Ljuset var med mig den morgonen.

  Åsa … javisst är det härligt att se att ljuset finns även i november.

  Lilla B … tack för att du tycker om mina bilder.

 9. Agneta skriver:

  Nu kommer jag ihåg de ”röda” bilderna när jag ser dom igen. Välbekanta 🙂
  Men jösses då vilket hemlighetsmakeri. Nåväl, nu är det i alla fall ”fritt fram” att göra gratisreklam för anläggningen som konferensanläggning. Men garanterat kommer det även att bli tillgång till någon trädgårdstur, när det är tomt på gäster, kanske. Måste kosta en förmögenhet att hålla igång en så stor anläggning.

  Lustigt att du valde jut det slottet av alla som finns i vårt land utan att veta var han jobbar 🙂
  Nåja, allt ordnar sig till slut och världen går ju inte under för små fadäser!

  Jag klickade på bilden med anden och löven, men ingen skillnad alls, tvärtom, var det fotot bättre lite mindre. Men motivet var ju ”rörligt”. Alltid svårt att fota då. Jag tycker alla bilder har lagom format som dom är, men det är klart att i helskärm är dom kanonfina. Kanske du hellre vill lägga ut dom som stort bildspel på Windows Live. Har sett att en del gör så.
  Ha det gott!

 10. ÅsaV skriver:

  Wow, vilket ljus du fångat! De sista bilderna är verkligen superhärliga. Det gäller verkligen att vara uppe med tuppen i bland! Vad mystiskt det lät det där med trädgårdsmästaren – varför sånt hemlighetsmakeri?

 11. Annika skriver:

  Fantastiskt ljus… Vilken magisk morgon och vilka ljuvliga bilder. De större bilderna gör att man lättare kan kravla sig in i bilden och snudd på få uppleva det på plats 🙂

  Kram Annika

 12. Cathy skriver:

  De guldfärgade bilderna är underbara! Fantastiska färger och ljus. Och bilden med alla Aklejor gillar jag också, har många aklejor i min trädgård 🙂

  Kram Cathy

 13. Barbro Bäcklund skriver:

  Otroligt fina bilder!

  Vilket ljus! Roligt att du hade kameran med dig!

 14. Anita skriver:

  Agneta … jag hade för mig att du kommenterat de röda bilderna förut, i min gästbok på hemsidan kanske.

  När det gäller bilderna så behöver man ju inte förstora dom. Det är bara det att jag väljer att inte publicera många bilder för jag tycker att det jag ser i dom inte framgår i litet format och då blir dom kvar hos mig. Men … det är ju min egen känsla över min bild och betraktaren kanske inte alls har samma känsla. Jätteroligt att höra att du tycker bilderna gör sig i litet format. Man blir nog lite självkritisk ibland 🙂

  ÅsaV … visst blir man lycklig när man råkar ”vara med” när olika scenerier spelas upp. Det är ofta man sover bort guldstunder istället för att uppleva den där sköna pirrande känslan som man får när man t.ex. får förmånen att fånga ljuset.

  Hemlighetsmakeriet berodde på att Slottsträdgårdsmästaren kommit överens med sin arbetsgivare att inte avslöja slottet då det inte är en öppen slottspark utan ett slott som används för konferenser.

  Annika … ja kravlar man sig bara upp på morgnarna så kan man få turen att få bilder som man sedan också kan kravla sig in i 😉 Roligt att du gillar att kunna se dem lite större.

  Cathy … Aklejor tycker jag mycket om också. Av någon anledning har inte aklejor trivts hos mig men nu har jag i varje fall en sort (som jag dessvärre inte vet namnet på). Den har chokladbruna blommor och jag har den i min avdelning med röda och bruna nyanser.

  Barbro … så roligt att du tittade in. Och ja, tur hade jag att kameran fick följa med den gången.

  Tack alla för att ni tittat in. Idag är det inte något vackert ljus utan grått dis. Men fortfarande finns det guldiga löv kvar på träden i skogsbacken som lyser i diset.

  En skön fredag och helg önskar jag er 🙂

  Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s