Skynda, skynda …

Skynda innan alla färger tar slut
Skynda innan solens strålar försvinner bakom träden
Skynda innan rudbeckiornas danspalats stänger för vintern
Skynda innan den sista sommarblomman lagts på komposten

Det känns som att det går väldigt fort nu. Vi har haft en ovanligt kall period med nästan lite ”förvinterkänsla”. Det finns ju försommar så då måste det väl finnas förvinter också. I veckan har vindarna varit isande. En dag kom det till och med lite snö. Igår när jag kom hem från jobbet skulle jag försöka ”skynda” för att fånga lite av det som jag beskrivit ovan. Bilderna speglade verkligen känslan som infunnit sig den senaste veckan. Färgerna var inte längre klart eldiga utan de bruna tonerna började ta över.

Just nu så regnar det och jag ska strax gå och laga lite lunch. Hittade lite smarrigheter i frysen, ryggbiff och kantarellsås. Med lite ugnsbakad potatis till kan det bli en smärre lyxmåltid.

Och avslutningsvis … ha en härlig helg 🙂

Bilderna då? Jo här är några av dom:

Skynda innan alla fäger tar slut … ja häckoxbärshäcken (vilket ord) lyser fortfarande i starkt röda nyanser. Men i den sena oktoberdagens sista skälvande ljus fick färgerna mer dragning åt brunt än åt rött:

20091015skynda02

Skynda innan solens sista strålar försvinner bakom träden … siluetterna blir verkligen skarpa den här tiden på året …

20091015skynda04

Skynda innan rudbeckiornas danspalats stänger för vintern … jag tycker rudbeckiorna fortfarande är vackra i sina nu gulbruna kjolar. Det känns som dom svängt sina kjolar i en yster dans när frosten kommit och frusit dom, ”mitt i svängningen”

20091015skynda01

Skynda innan den sista sommarblomman lagts på komposten … en av klockrankans frökapslar. Idag har jag tagit bort den och en del av den har hamnat på komposten. Men frökapslarna har jag tagit tillvara. Det kommer ju en vår så småningom och då får man så fröna och nya späda plantor tittar upp. Det härliga kretsloppet. Och när plantan tittar upp, ja då kommer färgerna att vara härligt ljust gröna. Men än så länge får vi luta oss tillbaka och njuta av de vilsamma bruna färgerna. För visst finns det väl ett lugn över den dova bruna färgskalan också?

20091015skynda03

Detta inlägg publicerades i Höst. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Skynda, skynda …

 1. ÅsaV skriver:

  Vilka ljuvliga höstbilder och visst är jordtoner underbara även de. Fast längs Fyrisån under dagens lunchpromenad, så sprakade faktiskt färgerna ordentligt på träden och vattnet var alldeles stilla med vackra speglingar. Då hade jag gärna haft en kamera med mig! Inte ens kameramobilen var med…

  Ha en fin helg du med! Du verkar ha inlett den med stil (tänker på din lyxlunch!) 🙂

 2. Anita skriver:

  Åsa … ja tänk att man aldrig har kameran med när man ser de finaste motiven. Det låter härligt att få vandra längs Fyrisån. Det är skönt när man kan ta lunchpromenader längs vattnet. Det ger en så skön avkopplande och rofylld känsla.

  Och lunchen var jättegod. Jag åt nog lite för mycket känner jag. Men jag kunde ju inte låta såsen gå till spillo 😉

 3. billan skriver:

  Sitter framför braskanimen med bärbara i knät, dina bilder får mig känna lugn och frid…så ska hösten vara!
  Fin fin lunch. För min del blev lunchen lite korkad,en kexchoklad och ett äpple i bilen mellan två hembesök….inte bra.
  Visst är kretsloppet fantastiskt, tänk att allt grått och vissnat kan förvandlas till något underbart grönt och frodigt!?
  Må så gott i helgen!

 4. Anneli skriver:

  Rudbeckian ser verkligen dansant frusen ut! Väldigt vacker!

  Men här har inget brunat sig ännu! Just nu befinner sig hösten i sitt esse här och rött, gult och orange skiner ikapp även utan sol! Fast sol är det ju nästan varje dag! Just idag har det dock varit något annat…lite droppar från himlen kom ner i eftermiddags…precis lagom efter avslutad fotografering av brudpar i den härliga hösten! Tur!

  Jag önskar dig en superduperskön helg och jag hoppas att du kan finna massor vackra färger att fånga under helgen! Eller i alla fall njuta av!

  kram!

 5. monartic skriver:

  undrar om jag någonsin sett vackrare rudbeckior än dessa..tror inte det…det ser verkligen ut som en sällsamt sorgsen dans i höstens speciella färger

  /M

 6. Ulla skriver:

  Höstens toner är vackra, vare sig det är brunröda eller sprakande toner. Rudbeckiornas dans blir min favorit i denna fina bildserie.
  Rudbeckian är en härlig blomma.
  Vi har haft några frostnätter här också i veckan som gått så nu har elementet åkt fram i uterummet. Men pelargonerna blommar ännu :)Jag nänns inte klippa ner dem då.
  Min kamelia tog jag in häromdagen och knopparna sväller redan.
  Ha det så gott!
  Kram Ulla
  (min bloggpaus blir säkert inte så långvarig,kände bara för att pausa lite)

 7. Dina bilder är magiskt vackra som vanligt Anita. Du har verkligen en fin känsla i bilderna. Ha en underbar helg!

 8. Catharine skriver:

  Igår natt var det ner till nästan 7 minusgrader men idag vräker regnet ner. Hade tänkt jobba lite i trädgården men det var för blött. Gick ut med hundarna istället 🙂 det var ju rätt blött det också men hundarna har inget emot det. Det var ingen annan ute och de hade jättekul, racing ute på fältet.
  Mina rudbeckior har också tackat för sig nu men idag är de för regnigt för fotografering.
  Klockrankans frökapsel gillar jag.
  Ha en härlig helg med förhoppningsvis lite uppehåll och sol också.
  Kram Cathy

 9. Anita skriver:

  Billan … det låter alltid så härligt när du skriver att du sitter framför braskaminen. Kan höra knastret och känna värmen ända hit. Hoppas att din helg blev riktigt avkopplande och skön och att du får en bra vecka.

  Anneli … jo det finns mycket färger kvar här också. Men när jag kommer hem från jobbet så har nyanserna hunnit bli dova i den nedåtgående solen. Men idag så har solen skinit och det har varit jättevackert. Fast, jag upptäckte också att många träd och buskar nu har tappat så gott som alla sina löv. Men de som är kvar ska vi njuta så länge vi kan av 🙂

  Mona … ja när rudbeckiorna vissnar om hösten så liknar det en sorgsen dans. Från att ha sprakat och dansat efter sambatoner så blir det mer en … hm … finsk tango eller något sådant. Vackert men vemodigt.

  Ulla … vi har också satt igång elementet. Men det står väldigt lågt och går bara igång när det blir frost ute. Kul att höra om din kamelia. Jag tog in mina för ett par veckor sedan i och med att vi fick så hård frost. Knopparna växer visserligen men väldigt sakta. Det ska bli spännande att se om dom orkar slå ut i mitt uterum. Hoppas det, det vore helt fantastiskt. Det är du som fått mig intresserad av att pröva på att ha kamelia hemma. Jag har inspirerats av dina bilder.

  Tag du så lång bloggpaus som du känner för. Det behöver man ibland. Jag kommer att hålla koll på när du är tillbaka … då får du besök av mig 😉

  Slottsträdgårdsmästaren … tack för dina fina ord. Jag kommer att skicka ett mail till dig senare ikväll med en liten undran. Hoppas att du har och haft en härlig helg. Snart är det ny vecka med bromsjakter 😉

  Cathy … men … har ni haft så kallt! -4,4 var det här, det tyckte jag var kallt. Kan tänka mig att det blir ganska leriga hundar du får med dig in när dom kör racing på fältet.

  Idag har vi gjort nästan klart allt inför vintern. Inhägnat tomten, tagit in vattenslangen och slängt det sista på komposten. Nu ska vi bara kratta löv (äppelträden är fortfarande gröna). Sedan ska jag täcka med löv och täckbark senare i november. Väntar så länge som möjligt så att att avmogningen ska bli klar. Ännu så är rosorna gröna och fina och skjuter nya knoppar.

  Tack för att ni tittade in och skrev en liten rad. Jag hoppas ni alla får en härlig vecka 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s