Minnen från barndomen …

Jag minns min mammas trädgård. Där fanns tigerliljor (Lilium lancifolium). Jag minns att dom var enorma. Jag fick böja huvudet bakåt och titta högt, högt upp för att se dom. Och dom var så orange. Och prickiga … som en tiger. Och petade man på dom blev man brun om fingrarna. Och eftersom man var liten så torkade man ju av sig på kläderna och mamma suckade.

På senare år har jag inte sett speciellt många tigerliljor. Är det inte alls inne längre? Eller är det bara så att jag besökt trädgårdar med andra trender, eller vid en annan tidpunkt än när tigerliljorna blommar?

I vilket fall som helst så var jag i sommar ute efter några höga orange blommor och jag tänkte givetvis på tigerliljor. Trodde inte jag skulle få tag i några men en dag, som på beställning, stod en hel låda med höga lysande tigerliljor hos plantskolan som ligger på gångavstånd från min bostad. Oj, plötsligt var jag tillbaka i mammas trädgård med tigerliljorna.  Jag investerade i tre stycken och dom har blommat sedan i juli och blommar fortfarande.

Så med detta inlägg vill jag slå ett slag för tigerliljan. Har en känsla av att antingen hatar man den eller älskar den. Jag älskar den. På rätt ställe är den fantastiskt vacker. Den ingår hos mig i mitt blå-orange blickfång. Men det ska jag skriva mer om i ett annat inlägg.

Och med det så vill jag önska alla en fortsatt trevlig måndagkväll och en skön tisdag.

20090910tigerlilja01

20090910tigerlilja02

Detta inlägg publicerades i I trädgården, Liljor, Nostalgi. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Minnen från barndomen …

 1. Ulla skriver:

  Åh, jag tror att det var Tigerliljor som fanns vid min mormors o morfars land, när jag var liten. Jag minns att jag tyckte de var så fina.
  Kanske var det färgen och prickarna som drog till sig min uppmärksamhet 🙂
  Fina är dina också, kul att du fick tag i dom.
  Kram Ulla

 2. billan skriver:

  Jag har tidigare inte ägt en enda lilja, har haft lite blandade känslor inför dem. Denna sommar har jag dock ändrat uppfattning och införskaffat ett par olika sorter. Din tigerlilja påminner även mig om barndomshemmet, jättefin är den. Skall bli spännande att se vad du har för ”kompisar” i ditt blå/oranga blickfång.
  Må så gott!

 3. Hej Anita!
  Trevligt det är att läsa om dina tigerliljeminnen. Barndomsminnen från min mors trädgård och inte minst hennes köksträdgård kommer ofta för mig… Så här i hösttid tänker jag alltid på hur hemskt det var att ta upp morötterna. Det slog aldrig fel men det var alltid markfrost när det skulle göras. Detta innebar blåfrusna händer och inga vantar i världen som höll undan kylan och fukten. Då lovade jag mig själv ”aldrig,aldrig ska jag odla mörötter”… Som väl är har jag hunnit ändra mig. Morötter odlar jag!

  Ha det gott!
  från
  Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 4. Anita skriver:

  Ulla … det var säkert tigerliljor. Dom var väldigt vanliga förr.

  Billan … så kul att du satsat på liljor. Det finns många väldigt vackra, bara man ser upp med liljebaggarna, dom kan ställa till ett elände.

  Yvonne … det är väl tur att man kan ändra sig. En köksodling utan morötter går ju inte an.

 5. Elisabeth skriver:

  Tigerliljor. Är det så dom heter? Dina bilder väckte minnen i mig också. Minnen som jag inte kan placera, rent geografiskt. Men kanske mina minnen är från samma plats som dina? Kanske är det från min farmors trädgård jag minns dom. Liljor är lite underskattade rent allmänt, kan jag tycka. Och just dom där är ju faktiskt fantastiskt vackra.

  Hoppas Du njuter av septemberkvällen, kära faster.
  Kram, E.

 6. Anita skriver:

  Nej men kära brorsdotter. Jag har tänkt på dig en hel del i sommar men det har bara kommit till tankar då trädgårdsarbetet pågått från morgon till sena kvällen. Så roligt att höra ifrån dig. Jag skulle kunna gissa att dina minnen och mina minnen är från samma plats. Mamma hade tigerliljorna i ett hörn i närheten av de franska fönstren vid vardagsrummet (om du minns dem). Där stod dom och ”brann” om somrarna.

  Ha en riktigt skön helg 🙂

  Kram från faster

 7. Ruben skriver:

  Hej,
  har barndomsminne av så kallad brandgul lilja. De liljekalkarna var uppåtriktade vill jag minnas. Men oranga var de! Jag gillar de här tigerliljeblommorna som liksom kastar sig ut från huvudsjälken och som liknar pagoder. Har visat några av dem på min blogg, bla Henryii, som nog är den vackraste. http://rubensrabatter.blogspot.com/2009/08/glomskans-kranka-blekhet.html
  Det enda som man skulle önska är att de doftade litet mer, men det kanske finns sådana också?
  Trevlig helg! /Ruben
  PS Glömde ju nästan att skriva att du har en väldigt trevlig blogg med massor av fina bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s