Tulpanpelargoner

Jag har haft en tulpanpelargon i många år och den är lite av en favorit hos mig. Det är den rätt vanliga Patricia Andrea. Jag tycker om den för att det verkligen är en typisk tulpanpelargon, d.v.s. varje lite blomma är som en liten tulpan och den förblir så, den slår aldrig ut mer än så här:

20090607patriciaandreaensam01

Dessutom blommar den väldigt rikligt och varje blomma blommar dessutom väldigt länge.

20090607patriciaandrea01

När jag var på trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar,  i våras så köpte jag en Mårbacka tulpanpelargon. Den har i dagarna slagit ut och jag måste nog säga att jag är lite besviken på den. Visst är den söt men inte tycker jag att det är en typisk tulpanpelargon inte:

20090607marbackatulpan01

Det typiska med en tulpanpelargon ska ju vara just att varje liten blomma förblir oöppnad, som en outslagen tulpanknopp. Och jag tycker då att min Mårbacka tulpan öppnat sig väldigt mycket. Ser mer ut som en klassisk pelargon. Fast bladen stämmer i varje fall på en tulpanpelargon. Stora blanka och lite böljande:

20090607marbackatulpanblad02

Nåja, trots att hon inte ser ut som jag tycker en tulpanpelargon ska göra så är hon söt ändå och hon är hjärtligt välkommen på min fönsterbräda.

Nu börjar dagen lida mot kväll. Det har varit en solig men lite kall och blåsig dag. Måndagen och arbetsveckan närmar sig. Men den blir kort för mig för i mitten av veckan åker jag på trädgårdsresa, till Wales. Gissa om jag längtar 🙂

Ha en bra söndagskväll och en skön måndag.

Detta inlägg publicerades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tulpanpelargoner

 1. witchyborder skriver:

  Trädgårdsresa till Wales minsann. Lyckost, nästan lite avis 🙂 hoppas ni får fint väder. Just nu är det visst lite upp och ner i UK. Vi kommer nog att åka en liten kort resa till England i September. Kan inte lämna alla blommor just nu och har ingen som kan vara blomvakt. Mycket som börjar blomma nu i alla fall och gräsmattan börjar se ut som en gräsmatta igen. Regnet var verkligen behövligt.
  Kram Cathy

 2. Eva skriver:

  Käraste lillasyster!
  Det var länge sedan jag skrev några rader till dig på din fina trädgårdsblogg! Jag tycker att din ”riktiga” tulpanpelargon verkligen gör själ för namnet, medans Mårbackan mera liknar en vanlig Mårbacka, men som du säger hon är också vacker!
  Nu är det tisdag, solen har glimtat fram så mycket att jalusierna har åkt ner här på kontoret och en grå halvdager sprider sig över oss. Sedan tar det ett par timmar innan de åker upp igen, trots att det kan ösregna och vara hur mulet som helst! ”suck”
  På balkongen hemma står bl.a. en fantastisk blomgrupp, som först nu börjar se litet ”sliten” ut! Varje dag har jag glatt mig åt den! Och hur jag gläder mig åt den underbara tavlan käraste lillasyster! Jag tror att du förstår min enorma glädje över att få äga denna vackra tavla! Vi har arrangerat om så att vi ser den när vi sitter i soffan!
  Idag är det ingen körövning och jag känner redan saknad efter dig lillasyster! Det blir tomt i soffan på tisdagar framöver!
  Jag hoppas vi ses snart! Hälsa Thomas så gott!
  Kramar
  Storasyster

 3. Anita skriver:

  Cathy … idag vräker regnet ner här i S-tälje. Det blir säkert en del regn i Wales men regnstället, är som på alla mina trädgårdsresor, nedpackat. Bara att få vandra i sköna trädgårdar och hämta inspiration är ljuvligt. Men … visst får det gärna vara liiite sol i varje fall.

  Med tanke på dagens regnande så lär nog både din och min gräsmatta se ut som rena ryamattorna om ett tag 😉

  Ha en skön vecka 🙂
  Kram Anita

  —–

  Godmorgon kära storasyster … jag saknar dig också men vi kommer ju att träffas ändå i sommar. Roligt att blomstergruppen fortfarande står sig. Jag blir verkligen glad att du tyckte om tavlan. Du ska veta att det ska vara något alldeles speciellt för att jag ska ge bort någon av mina akvareller … och det var det ju … något alldeles speciellt 🙂

  Annars håller jag nu på att räknar ner inför min trädgårdsresa. Thomas ska få ordentliga förhållningsorder så att blommorna får vatten i lagom mängd när jag är borta. Det roliga med att åka bort är att man alltid tycker att det prunkar extra mycket när man kommer hem. Azaleasluttningen blommar vackert i gult och orange nu men när jag kommer hem närmar sig piontiden. Två nya är inköpta för året men dom kommer inte att ge blom i år.

  Ha nu en riktigt skön vecka medan jag är borta.

  Varmaste kramarna från lillsyrran. Hälsa Kjelle och Nessie så mycket.

 4. Agneta skriver:

  Hej, Anita!
  Ösnkar dig en trevlig resa och hoppas att solen skiner på dig.
  Ser framemot fotografier fr. Wales.
  Båda dina pelargoner är söta tycker jag. Mårbackan har en ljuvlig färg och liknar mer en ros.
  Ha det nu så gott!
  Kram, Agneta

 5. Trevligt att läsa om dina tulpanpelargoner. Jag satte pelargonsticklingar med vitbrokiga blad i höstas. De har vuxit sig stora i vår men konstigt nog har de inte visat upp sig med vitbrokiga blad. Dock blommar de vackert med röda och skira blommor och fyller väl ut i balkonglådorna.
  Ha det gott!
  från Yvonne och Trädgårdsinspiration LIR

 6. Anita skriver:

  Agneta … jag hade det verkligen bra. Det kommer en reseskildring senare 🙂

  —–

  Yvonne … du är den andra jag hört som har en vitbrokig pelargon som nu blivit grön. Det verkar som om den korsats med någon grön som tagit över. Men du verkar nöjd med den ändå hör jag.

 7. Hej Anita!

  Jag tänker det också att någon ”grön” har tagit över. Men som du säger – jag är glad ändå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s